Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)
Toplantı No: 2015/005
Gündem No: 30
Karar Tarihi: 14.01.2015
Karar No: 2015/UH.III-104
Şikayetçi: Akıntur Taşımacılık Petrol Ürünleri Otomotiv İnşaat Turizm San. Tic. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire: Malatya Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 30.12.2014 / 46983
Başvuruya Konu İhale: 2014/167102 İhale Kayıt Numaralı "Malatya Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Personellerinin 1 Yıl Süresince 27 Kişilik 2 Adet Midibüs Ve 19 Kişilik 2 Adet Minübüs İle İş Yerine Geliş Gidişlerinin Sağlanması İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Akıntur Taşımacılık Petrol Ürünleri Otomotiv İnşaat Turizm San. Tic. Ltd. Şti.,
Sarıcıoğlu Apt. Sarıcıoğlu Sok. Çınar İş Merkezi No: 7 MALATYA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü,
Özalper Mahallesi Ankara Asfaltı 6 Km 44090 MALATYA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2014/167102İhale Kayıt Numaralı “Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Personellerinin 1 Yıl Süresince 27 Kişilik 2 Adet Midibüs ve 19 Kişilik 2 Adet Minübüs ile İş Yerine Geliş Gidişlerinin Sağlanması İşi” İhalesi
KURUMCA YAPILAN İNCELEME:
Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 15.12.2014 tarihinde pazarlık usulü ile yapılan “Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Personellerinin 1 Yıl Süresince 27 Kişilik 2 Adet Midibüs ve 19 Kişilik 2 Adet Minübüs ile İş Yerine Geliş Gidişlerinin Sağlanması İşi” ihalesine ilişkin olarak Akıntur Taşımacılık Petrol Ürünleri Otomotiv İnşaat Turizm San. Tic. Ltd. Şti.’nin 22.12.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.12.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 30.12.2014 tarih ve 46983 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.12.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/3886 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 15.12.2014 tarihi saat 09:00’da yapılan ihaleye kendilerinin ihale dokümanında belirtilen hususlar kapsamında ihale işlem dosyasını tanzim ederek iştirak ettikleri, 18.12.2014 tarihinde kendilerine gönderilen kesinleşen ihale kararında anılan işin Aziz Küllü’ye ihale edildiğinin görüldüğü, kendilerince idareye 22.12.2014 tarihinde verilmiş olan karar hakkında itirazda bulunulduğu, yapılan ihalede teklif saati 09:00 olmasına rağmen teklif saatinden sonra teklif alındığı, bu durumun kamu ihale mevzuatına aykırı olduğunun açıkça belirlenmiş olmasına ve ihale uhdesinde bırakılan isteklinin ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin teklifini ihale saatinden sonra vermiş olmasına rağmen anılan isteklilerin teklifinin değerlendirmeye alındığı,
Kendileri tarafından ve bir diğer istekli tarafından ihale dosyalarının saat 09:00’dan önce idareye verildiği, ihaleye daha sonradan gelen isteklilerin ihale dosyalarının süre geçtiğinden bahisle evrak kayıt bölümü tarafından alınmadığı ve bu durumun tutanakla ihale komisyonuna bildirildiği, idarece mevzuata aykırı bir biçimde 09:20 ve 09:25 saatlerinde 2 adet daha teklif alındığı ve bu durum sanki yaşanmamış gibi kesinleşen ihale kararında tekliflerin saat 09:00’da alındığı belirtilerek ayrıca suç işlenerek ihalenin saydamlığının yitirildiği, bu durumun idarenin kamera kayıtlarının ve evrak kayıt tutanaklarının incelendiğinde açıkça görüleceği, ihale saatinden sonra gelen isteklilerin tekliflerinin idarece süresi geçtikten sonra alındığı, eğer idarenin internet sistemiyle ilgili herhangi bir durum söz konusu olsaydı 2 adet teklifi saat 08:45 ve 08:50’de alamayacağı, söz konusu ihalenin uhdesinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin teklifinin ihale saatinden sonra vermiş olmasının Kamu İhale Kanununa, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğine ve Kamu İhale Genel Tebliğine aykırı olduğu, ihale uhdesinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve ihale saatinden önce teklif veren kendilerinin teklifinin değerlendirmeye alınarak hak kayıplarının giderilmesi gerektiği, iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasına idarenin cevabında özetle “Akın Tur Taşımacılık firmasının … şikâyet dilekçesinde ihaleye katılan iki firmaya ait teklif dosyasının ihale saati olan 09:00’dan sonra teslim alındığı iddia edilmiş olup bu durum eşit muamelenin tesisine uymadığından ihale kararının yeniden değerlendirilmesi talebinde bulunulmuştur.
Bahse konu olan ihale 15.12.2014 tarihinde saat 09:00’da yapılacağı duyurulmuştur. Katılımcı firmaların tamamı 08:00-08:30 saatleri arasında kurumumuzda hazır bulunmuşlardır. Kurumumuz internet ağının çok yavaş olması nedeniyle sisteme alınması gereken geçici teminatların ve dosya alındı belgelerinin katılımcı firmalara verilmesi işlemi gecikmeli olarak gerçekleşeceği anlaşıldığından bu durum ihale komisyonunca tutanak altına alınarak hazır bulunan davetli ve dosya almış olan diğer firmalara da duyurulmuştur.
İhale komisyonumuzun yapmış olduğu bu uygulama firmaların gecikmesinden değil kurumumuzun sisteminin yavaş çalışmasından kaynaklanmış olup, dosya almış bütün isteklilere bu durumun duyurulması 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkeleri başlıklı 5. maddesinde belirtilen eşit muamelenin tesis edilmesine aykırı bir durumun olmadığı ve adı geçen firmanın şikâyetinin reddine karar verilmiştir.” hususlarının belirtildiği görülmektedir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.
İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü bulunmaktadır.
Öte yandan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 53 üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.
(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:
a) Yazılı olması.
b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.
c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.
ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.
d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.
e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.
(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.
(4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu, işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.
(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan Yönetmelik’in 5 no’lu eki “4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c), (f) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartname”nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22 nci maddesinde ise “22.1. Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak bu Şartnamede istenilen bütün belgeler bir zarfa veya pakete konulur. Zarfın veya paketin üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan İdarenin açık adresi yazılır. Zarfın veya paketin yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanarak, mühürlenir veya kaşelenir.
22.2. Teklifler, ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar sıra numaralı alındılar karşılığında İdareye (tekliflerin sunulacağı yere) teslim edilir. Bu saatten sonra verilen teklifler kabul edilmez ve açılmadan istekliye iade edilir. Bu durum bir tutanakla tespit edilir.
22.3. Teklifler iadeli taahhütlü olarak posta ile de gönderilebilir. Posta ile gönderilecek tekliflerin ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar İdareye ulaşması şarttır. Postadaki gecikme nedeniyle işleme konulmayacak olan tekliflerin alınış zamanı bir tutanakla tespit edilir ve bu teklifler değerlendirmeye alınmaz.
22.4. Zeyilname ile teklif verme süresinin uzatılması halinde, İdare ve isteklilerin ilk teklif verme tarih ve saatine bağlı tüm hak ve yükümlülükleri süre açısından, tespit edilecek yeni son teklif verme tarih ve saatine kadar uzatılmış sayılır.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Yine aynı Yönetmelik’in 5 no’lu eki “4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c), (f) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartname”nin “Teklif mektubunun şekli ve içeriği” başlıklı 23 üncü maddesinde “23.1. Teklif mektupları, ekteki form örneğine uygun şekilde yazılı ve imzalı olarak sunulur.
23.2. Teklif Mektubunda;
a) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi,
b) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması,
c) Kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması,
ç) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin ise vergi kimlik numarasının belirtilmesi,
d) Teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması,
 zorunludur. …” düzenlemesi,
Aynı Tip İdari Şartnamenin “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “31.1. Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.
31.2. Teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde İdarece belirlenen sürede bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. …

31.4. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir.
31.5. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen teklifler ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” düzenlemesi, 
“Son tekliflerin alınması” başlıklı 32 nci maddesinde ise “32.1. İhale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda yeterliği tespit edilen isteklilerden, ilk fiyat tekliflerini aşmamak ve ihale kararına esas olmak üzere son yazılı fiyat tekliflerini vermeleri istenir. İstekliler, kendilerine bildirilen tarih ve saatte tekliflerini ihale komisyonuna sunar. İhale komisyonu, son teklifleri bir tutanakla isteklilerden teslim alır ve son teklif bedelleri ile işin yaklaşık maliyetini hazır bulunanlara açıklayarak tutanağa bağlar. Son yazılı fiyat teklifini sunmayan isteklilerin ilk teklifi, son teklifleri olarak kabul edilir ve teklifler değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.
32.2. İlk fiyat teklifi ile son yazılı fiyat teklifinin farklı kişiler tarafından imzalanması halinde, son yazılı fiyat teklifini imzalayan kişinin temsile yetkili olduğuna ilişkin belgelerin de teklif mektubuna eklenmesi zorunludur.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Öte yandan başvuruya konu ihaleye ilişkin İdari Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati ” başlıklı 3’üncü maddesinde “…3.1….
d) İhale tarihi:15.12.2014
e) İhale saati:09:00

3.2. Teklifler ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar yukarıda belirtilen yere verilebileceği gibi, iadeli taahhütlü posta yoluyla da gönderilebilir. İhale (son teklif verme) saatine kadar İdareye ulaşmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.
3.3. Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç, herhangi bir sebeple geri alınamaz.
3.4. İhale tarihinin tatil gününe rastlaması halinde ihale, takip eden ilk iş gününde yukarıda belirtilen yer ve saatte yapılır ve bu saate kadar verilen teklifler kabul edilir.
3.5. İlan tarihinden sonra çalışma saatlerinin değişmesi halinde de ihale yukarıda belirtilen saatte yapılır.
3.6. Saat ayarlarında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) ulusal saat ayarı esas alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
İdarenin şikâyeti red yazısındaki açıklamada “Kurumumuz internet ağının çok yavaş olması nedeniyle sisteme alınması gereken geçici teminatların ve dosya alındı belgelerinin katılımcı firmalara verilmesi işlemi gecikmeli olarak gerçekleşeceği anlaşıldığından bu durum ihale komisyonunca tutanak altına alınarak hazır bulunan davetli ve dosya almış olan diğer firmalara da duyurulmuştur. İhale komisyonumuzun yapmış olduğu bu uygulama firmaların gecikmesinden değil kurumumuzun sisteminin yavaş çalışmasından kaynaklanmış olduğu” hususları belirtilmekte olup, nitekim anılan teklif zarflarının arkasında Çalışma ve İş Kurumu Malatya İl Müdürlüğü kaşesinin ilgili bölümünde Akın Tur için saat:08:50, Murat Tur için saat 08:55, Tokgül Ltd. Şti. için saat 09:25 ve Aziz Küllü Minibüs İşl. için saat 09:26 ibarelerinin bulunduğu, ihale komisyonu tarafından tutulduğu belirtilen tutanakta da “İl Müdürlüğümüzce 15.12.2014 tarihinde saat 09:00’da yapılacak olan personel taşıma ihalesi işine dair yapılacak olan ihalemiz sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle evrak alım işlemi 9:30’a kadar devam etmesine ihale komisyonumuzca
 Oybirliğiyle karar verilmiştir.” hususlarının belirtildiği görülmektedir. 
Buna göre ihale dokümanında belirtilen ihale saati olan 09:00’a kadar sadece 2 isteklinin teklifinin alındığı, buna karşılık ihale komisyonunca sistemden kaynaklandığı belirtilen sorunlar gerekçe gösterilerek yine ihale komisyonu tarafından saat 09:30’a kadar evrak alımının devam etmesine karar verildiği, nitekim ihale saati olan 09:00’la daha sonra uzatılan saat:09:30 arasında 2 adet teklifin daha alındığı, saat 09:00’dan sonra alınan tekliflerden Aziz Küllü’nün ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Tokgül Ltd. Şti.’nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak tespit edildiği anlaşılmaktadır.
Öte yandan idare tarafından Kuruma gönderilen belgelerden teklif mektuplarıyla ilgili olarak Murat Tur’un birim fiyat teklif mektubunda çeşitli eksiklerin olduğu, örneğin ikinci teklifinde rakamla “96.140,00-TL” yazılmasına karşın yazıyla “Doksan altı bin türk Lirası” belirlemesinin olduğu, Tokgül Ltd. Şti.’nin birim fiyat teklif mektubunda da örneğin birinci ve ikinci teklifinde teklifin rakamla ayrıca belirtilmediği sadece yazıyla belirtildiği, ayrıca birinci teklifinde yazıyla olan belirlemenin de “yüzotuzdörtbin, Doksan Krş” şeklinde olduğu, Aziz Küllü Minibüs İşl.’nin teklif mektubunda ise bazı bilgilerin girileceği yerin tamamen boş bırakıldığı görülmektedir.
Bu itibarla yukarıda belirtilen hususların 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesindeki, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 53’üncü maddesindeki, anılan Yönetmeliğin 5 no’lu eki “4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c), (f) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartname”nin 22, 23, 31 ve 32’nci maddelerindeki ve ihaleye ilişkin İdari Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati” başlıklı 3’üncü maddesindeki ve ilgili diğer maddelerindeki düzenlemelere aykırılık teşkil ettiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale dokümanında belirtilen ve ihale saati olan 09:00’la daha sonra ihale komisyonunca uzatılan 09:30 arasında alınan iki teklif olan Aziz Küllü ve Tokgül Ltd. Şti.’nin teklifinin ihale saatinden sonra teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi. 
KARŞI OY
İnceleme konusu ihalede,
Başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde yer alan, söz konusu ihalede, teklif saati 09:00 olmasına rağmen, teklif saatinden sonra teklif alındığı, ihale üzerinde bırakılan ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen isteklilerin tekliflerini ihale saatinden sonra verdikleri, bu durumun kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu ve söz konusu tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği şeklindeki iddiasının incelenmesi neticesinde, Kurul çoğunluğunca “ düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir. 
Yapılan incelemede, şikayete konu ihalede, ihale komisyonu tarafından “İl Müdürlüğümüzce 15.12.2014 tarihinde saat 09:00’da yapılacak olan personel taşıma ihalesi işine dair yapılacak olan ihalemiz sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle evrak alım işlemi 9:30’a kadar devam etmesine ihale komisyonumuzca
Oybirliğiyle karar verilmiştir.” şeklinde tutanak tutulduğu ve ihale komisyonu tarafından saat 09:30’dan önce her hangi bir teklifin açılmadığı, tüm bu işlemlerde herhangi bir gizliliğin bulunmadığı ve süreçte yer alan tüm tarafların durumdan haberdar olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, söz konusu yarım saatlik ertelemenin idare tarafından belirtilen (sistemin ağır çalışmasına yönelik) nedenler karşısında keyfi olarak yapılmadığı da dikkate alındığında, söz konusu hususun esas üzerinde etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığa konu ihalede, “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemizle, Kurul çoğunluğunun “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki kararına katılmıyoruz. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy