Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No : 2018/026

Gündem No : 28

Karar Tarihi : 02.05.2018

Karar No : 2018/UY.I-882

 

BAŞVURU SAHİBİ: Erkan Okutan-Zilan Peyzaj İnşaat Turz. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2018/17199 İhale Kayıt Numaralı “Yatağan Meslek Yüksekokulu Binası Yapım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 12.02.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yatağan Meslek Yüksekokulu Binası Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Erkan Okutan - Zilan Peyzaj İnşaat Turz. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin 08.03.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 19.03.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.03.2018 tarih ve 19672 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.03.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/516 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyonu kararında kendi iş ortaklığı ve Bülent Necimoğlu firmaları hakkında 4734 sayılı Kanun’un 58 ve 59’uncu maddelerinde yer alan hükümler doğrultusunda işlem yapılmasına oyçokluğu ile karar verildiği, ancak Bülent Necimoğlu firmasının ihale dokümanını satın almadığı, bu durumun da komisyon kararında ifade edildiği, dolayısıyla istekli olma şartını taşımayan firmanın değerlendirmeye alınmaması ve teklif içeriğinin incelenmemesi gerektiği, ayrıca kendi iş ortaklığının pilot ortağı Erkan Okutan firması ile Bülent Necimoğlu firmasının,

 

- Aynı adreste faaliyet göstermediği, Bülent Necimoğlu firmasının “Hürriyet Bul. No: 12 Kat 5” de faaliyet gösterdiği, Erkan Okutan firmasının ise “Hürriyet Bul. No: 12 Kat 4” de faaliyet gösterdiği, ayrıca faaliyet gösterilen iş hanının 8 kat olup 8 ofis ten oluştuğu, 7 katta merkezi santral sisteminin bulunduğu, gelen telefon merkez santrale aktarıldığı için numaraların aynı olduğu,

 

- Aynı iş hanını kullandıkları için aynı bankayla çalışmalarının gayet doğal olduğu,

 

- Muhasebecilerinin “Hürriyet Bul. No: 12 Kat 1” de olduğu ve yakın olması nedeniyle aynı muhasebeciyle çalıştıkları,

 

- Elektronik imzalarının muhasebeci tarafından alınması nedeniyle aynı mail adresinin verildiği, bunun farkına yeni vardıkları iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

 

a) Adı: Yatağan Meslek Yüksekokulu Binası Yapım İşi

 

b) Yatırım proje no'su/kodu:1994HO32180

 

c) Miktarı ve türü:

 

5983 metrekare, temeli atılmış ve bir kısım kaba inşaatı tamamlanmış betonarme binanın ikmal yapım işi

 

5983 metrekare, temeli atılmış ve bir kısım kaba inşaatı tamamlanmış betonarme binanın ikmal yapım işi

 

ç) Yapılacağı yer: Yatağan / MUĞLA

 

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde “Bu Kanunun uygulanmasında;

 

...

 

İstekli: Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesine teklif veren tedarikçi, hizmet sunucusu veya yapım müteahhidini,

 

İstekli olabilecek: (Ek: 20/11/2008-5812/2 md.) İhale konusu alanda faaliyet gösteren ve ihale veya ön yeterlik dokümanı satın almış gerçek veya tüzel kişiyi ya da bunların oluşturdukları ortak girişimi,

 

...

 

İfade eder.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “İhale ve ön yeterlik dokümanı idarede bedelsiz görülebilir. Ancak, ön yeterlik veya ihaleye katılmak isteyen isteklilerin bu dokümanı satın almaları zorunludur. (Ek cümle: 4/7/2012-6353/28 md.) İlan yapılmayan ihalelerde, ihale dokümanı sadece idare tarafından davet edilenlere satılır. Doküman bedeli, basım maliyetini aşmayacak ve rekabeti engellemeyecek şekilde idarelerce tespit edilir.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

 

 

Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:

 

 

j) 17 nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen.

 

…” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Yasak fiil ve davranışlar” başlıklı 17’nci maddesinde “İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:

 

a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.     

 

b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

 

c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

 

d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.

 

e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.

 

Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

 

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

Aynı Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “…Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.

 

…Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58’inci maddesinde “17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya bağlı bulunulan bakanlık, herhangi bir bakanlığın ilgili veya bağlı kuruluşu sayılmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı birlik, müessese ve işletmelerde ise İçişleri Bakanlığı tarafından verilir.

 

Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde şirket ortaklarının tamamı hakkında, sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları halinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir.

 

İhale sırasında veya sonrasında bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iştirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar aynı idare tarafından yapılacak sonraki ihalelere de iştirak ettirilmezler.

 

Yasaklama kararları, yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarihi izleyen en geç kırkbeş gün içinde verilir. Verilen bu karar Resmi Gazetede yayımlanmak üzere en geç onbeş gün içinde gönderilir ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu kararlar Kamu İhale Kurumunca izlenerek, kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanlara ilişkin siciller tutulur.

 

İhaleyi yapan idareler, ihalelere katılmaktan yasaklamayı gerektirir bir durumla karşılaştıkları takdirde, gereğinin yapılması için bu durumu ilgili veya bağlı bulunulan bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İsteklilerin ceza sorumluluğu” başlıklı 59’uncu maddesinde “Taahhüt tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi, 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlardan Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Hükmolunacak cezanın yanısıra, idarece 58 inci maddeye göre verilen yasaklama kararının bitiş tarihini izleyen günden itibaren uygulanmak şartıyla bir yıldan az olmamak üzere üç yıla kadar bu Kanun kapsamında yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan mahkeme kararıyla 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlarla birlikte yasaklanırlar.

 

Bu Kanun kapsamında yapılan ihalelerden dolayı haklarında birinci fıkra gereğince ceza kovuşturması yapılarak kamu davası açılmasına karar verilenler ve 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar yargılama sonuna kadar Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamaz. Haklarında kamu davası açılmasına karar verilenler, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna bildirilir.

 

Bu Kanunda belirtilen yasak fiil veya davranışları nedeniyle haklarında mükerrer ceza hükmolunanlar ile bu kişilerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip  olduğu  sermaye şirketleri veya bu kişilerin ortağı olduğu şahıs şirketleri, mahkeme kararı ile sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanır.

 

Bu madde hükümlerine göre; mahkeme kararı ile yasaklananlar ve ceza hükmolunanlar, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna, meslek sicillerine işlenmek üzere de ilgili meslek odalarına bildirilir.

 

Sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlara ilişkin mahkeme kararları, Kamu İhale Kurumunca, bildirimi izleyen onbeş gün içinde Resmî Gazetede yayımlanmak suretiyle duyurulur.” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Kurum tarafından inceleme” başlıklı 18’inci maddesinde “(1) İtirazen şikayet başvuruları;

 

a) İlan veya ön yeterlik/ihale dokümanına yapılan başvurular, başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlarla sınırlı incelenir.

 

b) İhale veya ön yeterlik dokümanının verilmesi, başvuruların veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasıyla ilgili olarak ise, başvuru sahibinin iddiaları ve idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar ile itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği yönünden incelenir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kanunun 36 ncı maddesine göre ihale komisyonunca ilk oturumda yapılacak iş ve işlemler” başlıklı 16.2’nci maddesinde “…16.2.2. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin ekinde yer alan tip şartnamelerde başvuru veya teklif zarfı içinde sunulacak belgeler arasında aday veya isteklilerin ön yeterlik veya ihale dokümanını satın aldıklarına ilişkin belge bulunmamaktadır. Bu nedenle, idarelerce söz konusu belgenin başvuru veya teklif kapsamında sunulması istenmeyecektir. Ancak, ihale komisyonu tarafından başvuru veya teklif zarflarının 4734 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olup olmadığı incelenecek ve yapılan bu inceleme sonucunda başvuru veya teklif zarfı açılan aday veya isteklilerin doküman satın alıp almadıkları, idare tarafından düzenlenen ve bir nüshası idarede bulunan Ön yeterlik/ihale dokümanının satın alındığına ilişkin formlardan kontrol edilerek doküman satın almadığı halde başvuruda bulunduğu veya teklif verdiği anlaşılanların başvuru veya teklifleri 4734 sayılı Kanunun 28 inci maddesindeki “… İhale ve ön yeterlik dokümanı idarede bedelsiz görülebilir. Ancak, ön yeterlik veya ihaleye katılmak isteyen isteklilerin bu dokümanı satın almaları zorunludur.” hükmü çerçevesinde anılan Kanunun 37 inci maddesi uyarınca değerlendirme dışı bırakılacaktır.” açıklamaları,

 

Anılan Tebliğ’in “EKAP üzerinden doküman indirilmesi” başlıklı 32.2’nci maddesinde “32.2.1 İhale ve ön yeterlik dokümanı bedel ödenmeksizin EKAP üzerinden indirilebilecektir. Ancak dokümanın bu şekilde indirilmesi ile istekli olabilecek sıfatı kazanılamaz. İstekli olabilecek sıfatı kazanılarak ihaleye başvuruda bulunulması veya teklif verilebilmesi için, bu dokümanın EKAP’a kayıt aşamasında düzenlenen protokolde münferiden e-imza kullanmaya yetkili kılınan kişi tarafından e-imza kullanılarak indirilmesi veya idareden bedeli karşılığında satın alınması gerekmektedir. Ancak ihale veya ön yeterlik dokümanının tamamının EKAP’a yüklenemediği ihalelerde, istekli olabilecek sıfatını haiz olunabilmesi için bu dokümanın idareden satın alınması zorunludur. 4734 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre yapılan ve ihale dokümanının tamamının EKAP’a yüklenemediği danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ise istekli olabilecek sıfatını haiz olunabilmesi için bu dokümanın idare tarafından teklif vermeye davet edilen adaylara gönderilmesi gerekmektedir.” açıklamaları yer almaktadır.

 

Başvuruya konu ihalede alınan 28.02.2018 tarihli ihale komisyonu kararında “Teklif dosyaları açılmadan önce yaklaşık maliyet açıklanmış; ardından isteklilere ait teklif dosyalarının dış zarfları alınış sırasına göre kontrol edilmiş ve teker teker açılmıştır. Teklif mektubu ile geçici teminat mektubunun usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilmiş, daha sonra istenilen belgelerin teklif dosyalarında olup - olmadığına bakılarak zarf açma ve belge kontrol tutanağına var - yok olarak işlenmiştir. Salonda bulunanların huzurunda verilen teklifler sırayla okunmuş ve detaylı inceleme yapmak üzere oturuma ara verilmiştir.

 

“Yatağan Meslek Yüksekokulu Binası Yapım İşi” ihalesine ait teklif dosyalarındaki belgelerin Komisyonumuz tarafından incelenmesi esnasında 6 sıra numarası ile teklif veren BÜLENT NECİMOĞLU firmasının teklif mektubu üzerindeki adres ve telefon numaralarının 7 sıra numarası ile teklif veren ERKAN OKUTAN - ZİLAN PEYZAJ İNŞAAT TURZ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ORTAKLIĞI’nın teklif mektubundaki ERKAN OKUTAN firmasının adres ve telefon numaraları ile aynı olduğu tespit edilmişti. Her iki teklif dosyası karşılaştırmalı ve detaylı olarak incelenmiş ve aşağıdaki durumlar tespit edilmiştir.

 

a)BÜLENT NECİMOĞLU ve ERKAN OKUTAN firması aynı adres ve telefonu kullanmaktadır.

 

b)Her iki teklif mektubunda teklif edilen rakam aynı yazı karakterinde ve aynı kalemle yazılmış olduğu görülmüştür.

 

c)Her iki teklif dosyasındaki teminat mektuplarının aynı bankadan, aynı tarihte ve ardı ardınca alındığı görülmüştür.

 

d)Her iki teklif dosyasındaki banka referans mektuplarının aynı bankadan, aynı tarihte, ardı ardınca alındığı ve aynı değerleri taşıdığı görülmüştür.

 

e)Teklif dosyalarındaki bilanço evrakları incelendiğinde, ERKAN OKUTAN ve BÜLENT NECİMOĞLU firmalarının aynı mali müşavire bağlı olarak çalıştığı görülmüştür.

 

f) ERKAN OKUTAN firmasının teklif dosyasında bulunan, EKAP üzerinden ihale dosyasının indirildiğine dair fotokopi çıktısında, dosya satın alan firmanın ERKAN OKUTAN, bu firmaya ait email adresinin ise bulent@necimoglu.com.tr olduğu görülmüştür.

 

Komisyonumuzca, her iki teklif dosyasında tespit edilen bu durumların Kamu İhale Kanununun 17 maddesi b ve d bendleri hükmünce değerlendirilmesi gerektiğine; dolayısıyla, BÜLENT NECİMOĞLU, ERKAN OKUTAN ve ZİLAN PEYZAJ İNŞAAT TURZ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. firmaları hakkında Kamu İhale Kanununun 58. ve 59. maddeleri hükümleri doğrultusunda işlem yapılmasına Komisyonumuzun oy çokluğu ile karar verilmiştir.

 

 

BÜLENT NECİMOĞLU firmasının dosya satın almamasından dolayı Kamu İhale Kanununun 4. Maddesinde ifade edilen istekli sıfatına haiz olmadığı görüldüğünden, bu firmanın teklifinin sınır değer hesabına katılmaması gerektiğine Komisyonumuzun oy çokluğu ile karar verilmiştir.” ifadelerine yer verilerek başvuru sahibi Erkan Okutan - Zilan Peyzaj İnşaat Turz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Bülent Necimoğlu firmalarının değerlendirme dışı bırakıldığı ve haklarında 4734 sayılı Kanun’un 58 ve 59’uncu maddeleri hükümleri doğrultusunda işlem yapılmasına karar verildiği görülmüştür.

 

Yukarıda yer alan hükümler ve tespitler ile başvuru sahibinin iddiaları çerçevesinde yapılan inceleme neticesinde, Bülent Necimoğlu firması tarafından teklif mektubu ile geçici teminat mektubu dahil yeterlik belgeleri idareye teslim edilmek suretiyle ihaleye şeklen teklif verildiği anlaşılmış olsa da, ihaleye teklif vermenin ön koşulu olan ihale dokümanının satın alınması veya EKAP üzerinden indirilmesi işleminin söz konusu firma tarafından gerçekleştirilmediği, bu doğrultuda adı geçen firmanın mevzuata göre istekli sıfatını haiz olması bir yana, istekli olabilecek sıfatını dahi kazanmadığı, esasında yukarıda aktarılan Tebliğ’in 16.2’nci maddesi başlığından ihale dokümanının satın alınması veya EKAP üzerinden indirilmesi işleminin denetiminin ihalenin ilk oturumunda yapılması gerektiği, ancak ihale dokümanı satın almadığı veya EKAP üzerinden indirmediği halde ihaleye teklif vermiş bulunanlar hakkında yukarıda aktarılan 4734 sayılı Kanun’un 17, 58 ve 59’uncu maddeleri kapsamında tespit yapılması noktasında idarelerin önünde mevzuat açısından herhangi bir engelin bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Diğer taraftan ihale komisyonu kararında belirtilen gerekçelerin başvuru sahibi ile Bülent Necimoğlu firması tarafından sunulan teklif dosyalarında yer alan belgeler üzerinden incelenmesi neticesinde,

 

Başvuru sahibinin pilot ortağı Erkan Okutan firmasının teklif mektubunda yer alan adresinin “Hürriyet Bul. No: 12 D: 4 Çankaya/ İzmir” olduğu, Bülent Necimoğlu firmasının teklif mektubunda yer alan adresinin “Hürriyet Bul. No: 12 K: 5 Çankaya/ İzmir” olduğu, telefon numaralarının ise aynı olduğu,

 

Başvuru sahibi ile Bülent Necimoğlu firmasının teklif mektuplarında yer alan teklif bedellerinin yazı karakterlerinin (rakam ve yazının) birbirlerine benzerlik gösterdiği,

 

Sunulan geçici teminat mektuplarının aynı bankanın aynı şubesi tarafından aynı tarihte düzenlendiği, başvuru sahibinin pilot ortağı adına düzenlenen geçici teminat mektubunda yer alan “Mektup No”sunun “7010TM2795”, Bülent Necimoğlu firması tarafından sunulan geçici teminat mektubunda yer alan “Mektup No”sunun “7010TM2793” olduğu,

 

Sunulan banka referans mektuplarının aynı bankanın aynı şubesi tarafından aynı tarihte aynı sayı ile düzenlendiği ve aynı değerleri taşıdığı,

Başvuru sahibinin pilot ortağı Erkan Okutan firması ile Bülent Necimoğlu firması tarafından sunulan bilanço bilgileri tablosu, yıllık gelir vergisi beyannamesi ve eki bilanço ile gelir tablolarının aynı mali müşavir tarafından düzenlendiği,

 

Başvuru sahibinin pilot ortağı Erkan Okutan firmasının teklif dosyasında bulunan EKAP üzerinden ihale dokümanının indirildiğine dair fotokopi çıktısında, anılan firmanın e-posta adresinin bulent@necimoglu.com.tr olduğu görülmüştür.

 

Yukarıda bahsedilen veriler ve tespitler ışığında başvuru sahibi ile Bülent Necimoğlu firmasının irade birliği çerçevesinde birlikte hareket ettiklerine dair güçlü delillerin bulunduğu, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 17’nci maddesinin (b) ve (d) bendi çerçevesinde bahsi geçen isteklilerin ihale dışı bırakılması gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy