Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No : 2018/009

Gündem No : 39

Karar Tarihi : 14.02.2018

Karar No : 2018/UY.II-406

 

BAŞVURU SAHİBİ: Mefe İnşaat Taahhüt ve Dış Ticaret Anonim Şirketi - Al-Ga İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş.,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2017/452524 İhale Kayıt Numaralı “Gelibolu Feribot Terminali İnşaatı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş. tarafından 30.10.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Gelibolu Feribot Terminali İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Mefe İnşaat Taahhüt ve Dış Ticaret Anonim Şirketi - Al-Ga İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İş Ortaklığının 05.01.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.01.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.01.2018 tarih ve 4688 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.01.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/119 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale komisyonu kararında, iş ortaklığının pilot ortağı olan Mefe İnş. Taah. ve Dış. Tic. A.Ş.  adına sunulan %50’den fazla hissesine sahip Fermak İnş. Taah. A. Ş.ye ait iş deneyim belgesinin özel sektöre yapılan iş kapsamında olduğu, belgeye ilişkin olarak yapılan inceleme neticesinde ilgili idareden söz konusu iş deneyim belgesine dair yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesinin talep edildiği, gönderilen belgeler üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda sunulan sözleşmenin noter onaylı olmaması, dolayısıyla söz konusu iş deneyim belgesinin geçerli olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak benzer durumda Ankara 8. İdare Mahkemesinin 28.07.2016 tarihli E:2016/2714, K:2016/2263 sayılı kararına istinaden Kurum tarafından alınan 07.09.2016 tarihli ve 2016/MK-478 sayılı kararında “… Bu durumda; iş deneyim belgesinin dayanağı olan sözleşmede noter onayı bulunmaması hususunun işin davacı tarafından yapıldığı gerçeğini ortadan kaldırmayacağı, iş deneyim belgelerinin asıl olarak yapılan işin ilgili kişi tarafından yapıldığının tevsik edilmesi durumunda yapılan iş nedeniyle elde edilen deneyimi tevsik etmek amacıyla düzenlendiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, davacı tarafından sunulan iş deneyim belgesinin geçerli bir belge olarak kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmış olup, iş deneyim belgesinin geçersiz olduğundan bahisle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” şeklinde gerekçe belirterek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.“ ifadelerine yer verildiği, iş deneyim belgesine ilişkin noter onaylı sözleşmenin sunulmaması sonucunda iş deneyim belgesinin geçersiz olarak kabul edilmesinin Kurum tarafından alınan benzer kararla da uygun bulunmadığı, özel sektöre yapılan işten dolayı ilgili idareden alınan iş deneyim belgesi için Kanun’da belirtilen resmi belgelerin olmasının yeterli olduğu ve bu durumda da sözleşmenin noter onaylı olması şartının gerekli olmadığına karar verildiği, dolayısıyla söz konusu iş deneyim belgesinin geçerli sayılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinde “İş deneyim belgeleri; yapılan iş karşılığı bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak, Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) gerçekleştirilen işler için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.

 

(2) Gerçek kişilere veya yukarıda belirtilenler dışındaki tüzel kişilere gerçekleştirilen işler için, belediye sınırları veya mücavir alan içinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları veya mücavir alan dışında ilgili bayındırlık ve iskan il müdürlüğü tarafından, ilgili mevzuatı uyarınca yapı denetimi veya kabulü bunların dışındaki kuruluşlar tarafından yapılan işlerde ise bu mevzuat uyarınca yetkilendirilmiş kurumlar tarafından düzenlenir. Belediyenin ilgili birimi tarafından düzenlenen iş deneyim belgeleri belediye başkanı veya yetkili birim amiri tarafından, bayındırlık ve iskan il müdürlüğünce düzenlenenler ise, valilik tarafından onaylanır…” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “Belge için başvuru” başlıklı 45’inci maddesinde “İş deneyim belgesi talebinde bulunanlar, yaptıkları işi veya görevi tevsik amacıyla, dilekçelerine aşağıda sayılan belgeleri ekleyerek, belge vermeye yetkili kurum veya kuruluşa başvururlar:

 

 

b) Özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciler için; yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesi, kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işleri haricindeki işlerde bu belgelere ek olarak sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İhale Komisyonlarının inceleme yetkisi” başlıklı 50’nci maddesinde “(1) İhale komisyonu, aday veya isteklilerce sunulan iş deneyimini gösteren belgelerde tereddüt duyulan hususlara ilişkin gerekli incelemeyi yapmaya yetkilidir.

 

(2) İhale komisyonunun iş deneyimini gösteren belgelere ilişkin bilgi talepleri ilgililerce ivedikle karşılanır.” hükmü,

 

İhale konusu işe ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

 

a) Adı: Gelibolu Feribot Terminali İnşaatı

 

 

c) Miktarı (fiziki) ve türü: 1 Adet Feribot Terminali İnşaatı (185 kalem Alt Yapı, Dolgu İşleri ile Rıhtım, 2 adet İskele ve Dolfen İnşaatı ile 6 adet Muhtelif Bina İnşaatı ) Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

 

ç) Yapılacağı yer: Gelibolu – Çanakkale…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Söz konusu ihaleye 6 isteklinin katıldığı, bir isteklinin teklifi karma teklif mektubunun birim fiyat kısmında teklif edilen tutarın rakam kısmı ile yazı kısmının birbiriyle uyumlu olmaması, başvuru sahibinin teklifinin de teklif kapsamında sunulan %51’den fazla hissesine ait iş deneyim belgesine dayanak teşkil eden sözleşmenin noter onaylı olmaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, puanlama sonucunda ekonomik açından en avantajlı birinci teklif sahibi olarak Ana-Kent Plan. Yapı Yat. Tekn. Danş Turz. En. San. ve. Tic. A. Ş.nin, ekonomik açından en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak da Bimholl İnş. A. Ş. - Vestan İnş. Tic. ve San. A. Ş. İş Ortaklığının belirlendiği görülmüştür.

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi neticesinde, başvuru sahibi Mefe İnş. Taah. ve Dış Tic. A. Ş. - Al-Ga İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş. İş Ortaklığının pilot ortağı MEFE İnş. Taah. ve Dış. Tic. A.Ş. tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, söz konusu şirketin %51 hissesine sahip ortağı Fermak İnş. Taah. A. Ş.ye ait iş deneyim belgesinin sunulduğu, bahse konu iş deneyim belgesine konu işin Borusan Lojistik Dağıtım Depolama Taşımacılık ve Tic. A. Ş.ye gerçekleştirilen “Borusan Gemlik Limanı Modifikasyon ve Tevsili Projesi Dolgu, Dolgu Koruma, Prekast “T” Duvar ve Çevre Koruma Çiti ve Mevcut Eski İskele ve Yaklaşım Yolu Kırma, Sökme ve Molozun Uzaklaştırılması İnşaatı” işi olduğu ve söz konusu belgenin Gemlik Belediye Başkanlığı tarafından düzenlendiği, ihale komisyonunca tekliflerin değerlendirilmesi esnasında yaşanan tereddüdü gidermek üzere, bahsi geçen Yönetmelik’in 50’nci maddesinde öngörülen yetkiye dayanılarak, belgeyi düzenleyen Gemlik Belediye Başkanlığı’ndan iş deneyim belgesine dayanak teşkil eden bilgi ve belgelerin istendiği, bu talebe cevaben ilgili Belediye Başkanlığı tarafından ilgili belgelerin (sözleşme, yapı ruhsatları, kullanım izin belgeleri, SGK bildirimi, iş yeri bildirgesi, faturalar) gönderildiği, ihale komisyonunca Fermak İnş. Taah. A. Ş.ye ait iş deneyim belgesinin iş deneyim belgesine dayanak teşkil eden sözleşmede noter onayı bulunmaması gerekçesiyle iş deneyim belgesinin geçersiz olması sebebiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği gereği özel sektöre taahhütte bulunan yükleniciler için; yapılacak iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşme, yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, ilgili sigorta müdürlüğünden onaylı iş yeri bildirgesi, kat ve/veya arsa karşılığı inşaat işleri haricindeki işlerde bu belgelere ek olarak sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretlerinin iş deneyim belgesi talebi sırasında ilgili kurum ve kuruluşlara sunulması gerektiği anlaşılmıştır.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibi iş ortaklığının pilot ortağının %51 hissesine sahip Fermak İnş. Taah. A.Ş. adına Gemlik Belediye Başkanlığınca düzenlenen iş deneyim belgesinin düzenlenmesi talebiyle yapılan başvuru anında noter onaylı bir sözleşmenin sunulmamış olduğu, idareye yapılan şikâyet ve itirazen şikâyete konu olan İdari Yargı kararının farklı bir olaya ilişkin olduğu anlaşıldığından, mevzuat uyarınca kamu ihalelerinde kullanılmak üzere düzenlenmesi mümkün olmayan bahse konu iş deneyim belgesi ile incelenen ihaleye katılmış olan başvuru sahibinin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Bununla birlikte, söz konusu iş deneyim belgesinin iptal edilmesi gerektiği hususunun, belgeyi düzenleyen Gemlik Belediye Başkanlığına bildirilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

1- Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

2- Gemlik Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen iş deneyim belgesinin iptal edilmesi için konunun belgeyi düzenleyen idareye bildirilmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy