Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)
Toplantı No: 2014/009
Gündem No: 29
Karar Tarihi: 30.01.2014
Karar No: 2014/UH.I-624
Şikayetçi: İst Özel Güvenlik Ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti., EĞİTİM MAH. FAHRETTİN KERİM GÖKAY CAD. POYRAZ SOK. ER TOGAY İŞMERKEZİ NO:4/4 İSTANBUL
İhaleyi Yapan Daire: Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi-Etiler Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarlık, Etiler Nispetiye 117 34337 İSTANBUL
Başvuru Tarih ve Sayısı: 31.12.2013 / 41627
Başvuruya Konu İhale: 2013/161596 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Etiler Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından 05.12.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Özel Güvenlik” ihalesine ilişkin olarak İst Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.nin 20.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.12.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 31.12.2013 tarih ve 41627 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 31.12.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/5040 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Kamu İhale Genel Tebliği'nin 79'uncu maddesi uyarınca tüm giyim malzemeleri ile ilgili tevsik edici belge sunulması gerektiği, ihale üzerinde bırakılan Kobra Güvenlik Koruma ve Güv. Eğit. Hizm. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasında yağmurluk ve reflektif yelek ile ilgili tevsik edici belge sunmadığı, bu nedenle Kobra Güvenlik Koruma ve Güv. Eğit. Hizm. Ltd. Şti.nin teklifinin reddedilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Yaklaşık maliyetin 760.312,38 TL ve kâr hariç yaklaşık maliyetin 693.659,66 TL olduğu, ihaleye altı isteklinin katıldığı, üç teklifin geçerli kabul edildiği, kâr hariç yaklaşık maliyetin altında fiyat teklif eden geçerli teklif sahibi iki isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tâbi tuttuğu, iki isteklinin de aşırı düşük teklif açıklaması sunduğu, sunduğu aşırı düşük teklif açıklaması uygun olarak değerlendirilen Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, İst Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Özel Güvenlik işinde 26 güvenlik elemanı çalışacaktır.
Güvenlik elemanı: En az, Asgari ücret + (Asgari Ücret x % 50) ücret alacaktır.
Ulusal ve dini bayram günlerinde çalışılacak toplam (14,5) gün için;
Güvenlik Hizmetleri Personeli Ulusal ve Dini Bayram Günlerinde teknik şartname de ayrıntılı şekilde belirtilen toplam 14,5 gün (Ramazan ve Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı Arife günleri 16 kişi ) (Ramazan ve Kurban Bayramının 1.günleri 26 kişi) diğer Bayram günleri için 24 güvenlik elemanı olmak üzere toplam 340 gün/364 eleman çalışacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
1-Yemek Giderleri: Hizmet alımı personelinin yemeği, mesaisine denk gelen öğünlerde idarece ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.
2-Yol Giderleri: Hizmet alımı personeline aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 6,00.-TL (Altı Türk Lirası) yol ücreti ödenecek olup, bordroda gösterilecektir.
3-Giyecek Giderleri: Hizmet alımı personeline aşağıda cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir.
Pantolon 52 adet (26 adet yazlık, 26 adet kışlık), Gömlek 52 adet (26 adet Yazlık, 26 adet kışlık), Ayakkabı 52 çift (26 çift yazlık, 26 çift kışlık) ve 52 çift çorap (26 çift yazlık, 26 çift kışlık)
1. Pantolon ve gömlek kumaşı mevsimlik olacaktır.
2. Kumaştaki yün oranı en az % 50 olacaktır.
3. Pantolon fermuarı kumaş renginde, çabuk bozulmayan cinsten olacaktır.
4. Pantolonlarda iki yan cep ve bir arka cep bulunacaktır ayrıca pantolon ekli kemerli olacaktır.
5. Pantolon ve gömlek dikişleri kumaş rengine uygun 1. kalite ve hatasız olacaktır.
6. Ayakkabılar 1. sınıf videla deriden imal edilmiş olacaktır.
7. Ayakkabıda iç taban astarı tam ve ince deriden olacaktır.
8. Ayakkabılar birinci sınıf işçilikten imal edilmiş olup, falçata ve işçilikte hataları olmayacaktır.
9. Çoraplar ince ve kaliteli iplikten imal edilmiş olacaktır.
10. Çoraplarda üretim hatası, renk ve ton farkı olmayacaktır.
11. Çoraplar TSE şartlarına uygun olacaktır.
25.3.3. Malzeme giderleri:
Telsiz 5 adet
El Detektörü 5 adet
El Feneri 3 adet
Araç Altı Arama Aparatı ( Aynası ) 3 adet
Gece Işığı Yansıtan Yelek 3 adet
Yağmurluk 3 Adet
25.3.4. Diğer giderler:
Özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla yaptırılması zorunlu üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortası teklif fiyata dâhildir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % 2 (iki)dir.”düzenlemesine,
Teknik Şartname’nin “Yüklenicinin yükümlülükler” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.5.Yüklenici, hizmetin ifası için gerekli tüm teçhizatı (kelepçe, telsiz, düdük, cop vb.) özel güvenlik personeline sağlamak zorundadır.
5.6.5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin 22 nci maddesine göre, güvenlik personeline verilecek olan giyecek malzemeleri yüklenici tarafından karşılanacaktır. Hizmet alımı personeline aşağıda cinsi ve miktarı yazılı olan giyecek ayni olarak verilecektir.
Pantolon 52 adet (26 adet yazlık, 26 adet kışlık), Gömlek 52 adet (26 adet Yazlık, 26 adet kışlık), Ayakkabı 52 çift (26 çift yazlık, 26 çift kışlık) ve 52 çift çorap (26 çift yazlık, 26 çift kışlık)
1. Pantolon ve gömlek kumaşı mevsimlik olacaktır.
2. Kumaştaki yün oranı en az % 50 olacaktır.
3. Pantolon fermuarı kumaş renginde, çabuk bozulmayan cinsten olacaktır.
4. Pantolonlarda iki yan cep ve bir arka cep bulunacaktır ayrıca pantolon ekli kemerli olacaktır.
5. Pantolon ve gömlek dikişleri kumaş rengine uygun 1. kalite ve hatasız olacaktır.
6. Ayakkabılar 1. sınıf videla deriden imal edilmiş olacaktır.
7. Ayakkabıda iç taban astarı tam ve ince deriden olacaktır.
8. Ayakkabılar birinci sınıf işçilikten imal edilmiş olup, falçata ve işçilikte hataları olmayacaktır.
9. Çoraplar ince ve kaliteli iplikten imal edilmiş olacaktır.
10. Çoraplarda üretim hatası, renk ve ton farkı olmayacaktır.
11. Çoraplar TSE şartlarına uygun olacaktır…düzenlemesine,
Aynı Şartname’nin “Görevin İfası İçin Kullanılacak Ekipman ve Demirbaş Malzemeler” başlıklı 6’ncı maddesinde,
 Ekipman ve Demirbaş
Adet
Telsiz
5
El Dedektörü
5
El Feneri
3
Araç Alti Arama Aparati ( Aynasi )
3
GeceIşığıYansıtanYelek
3
Yağmurluk
3
Düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin açıklamaya yer verilmiş olup, anılan Tebliğ maddesinde “…79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir…” açıklaması yer almaktadır.
İdarenin gece ışığı yansıtan yelek (reflektif yelek) ve yağmurluğu İdari Şartname ve Teknik Şartname’de “makine ve ekipman” olarak düzenlediği, bu nedenle gece ışığı yansıtan yelek ve yağmurluğun sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilmesi ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmemesi gerektiği, idarenin de bu doğrultuda düzenleme ve değerlendirme yaptığı anlaşılmıştır.
Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.nin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamasının iddia konusu ile sınırlı olarak incelenmesi sonucu,
İdari Şartname’nin 25 ve Teknik Şartname’nin 5’inci maddesinde sayılan giyim giderine ilişkin, Ege Rüzgarı Teks. Tem. Malz. Promosyon ürün. Oto Kiralama – Fesih Göktaş’tan alınmış proforma faturanın sunulduğu, proforma faturada giyim malzemesi birim fiyatlarının 0,01 TL ve 0,02 TL, 208 parça giyim malzemesi toplam tutarının ise 2,86 TL olduğu, sunulan proforma faturanın Kamu İhale Genel Tebliği’nde belirlenen esaslara uygun olduğu anlaşılmıştır.
İhale dokümanındaki düzenleme nedeniyle gece ışığı yansıtan yelek ve yağmurluğun sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilmesi ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmemesi gerektiğinden, Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.nin gece ışığı yansıtan yelek ve yağmurluk ile ilgili aşırı düşük teklif açıklaması yapmasına gerek bulunmadığı anlaşılmış olup, Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.nin giyim malzemesi ile ilgili aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu sonucuna varıldığından, başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca “İtirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinde;“İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.“ açıklaması yer almaktadır.
Kurumca bu açıklama uyarınca yapılan incelemelere göre, hizmet alımlarında aşırı düşük teklif açıklamasında giyim bedeline ilişkin yapılan açıklamalarda, istekli tarafından giyim bedeline ilişkin sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi, ayrıca konunun önemine göre de Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılması hususlarının anlaşılması gerektiğinin aşikar olması nedeni ve bu yönde verilen Kurul Kararları ile konu içtihat niteliğini kazanmış olmasının yanında Tebliğin yukarıda sözü edilen düzenlemesi birbirine bağlı/bağımlı iki temel açıklamadır.
Şöyle ki; cari piyasa koşullarına, temel ekonomik verilere ve hayatın olağan durumuna uygun olmadığı anlaşılan fiyat teklifinin bir şekilde şekle uygun olarak müşavir tarafından tevsik edilmesi halinde, bu durumun ilgili vergi dairesine bildirilerek “bu tevsikin” doğruluğunun testi istenilmekte ve sistemin sigortası genel kabulüyle yapılmış bir mevzuat düzenlemesi şeklinde tezahür etmiştir. Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinin birbirine bağımlı son açıklama cümlesinin uygulanmaması halinde başlangıç cümlesine göre tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı ve hukuken uygun bir yanı olmayacaktır.
İstekliler tarafından asgari işçilik bedelinin çok az üstünde verilen teklif bedelinin en düşük teklife yakın olmasının sağlanması için teklif bileşenlerinden olan giyim bedeli açıklamasına yönelik olarak verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşük bedelli olarak oluşturulduğunun konu ile ilgili içtihat niteliğinde verilmiş Kurul kararlarından anlaşıldığı, verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılmasına rağmen, düşük bedelli de olsa, istekli tarafından verilen proforma fatura ve fiyat tekliflerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili hükümlerine göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespiti halinde anılan açıklamanın mevzuat uyarınca uygun görüldüğünün içtihat niteliğinde verilmiş olan Kurul kararlarından anlaşıldığı, ancak sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılması durumunda da, teklif açıklaması bu yönden mevzuata uygun görülmekle birlikte proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşüklüğünün düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağı düşüncesi ile, Kanunun temel ilkelerinden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda çalıştırılmasının temini yönünden incelenmesi için bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmiştir.
Yukarıda yapılan iki değerlendirmenin belge üzerinde aynı anda var olduğu durumda, bildirim yapılmasının anlamlı olduğu yönünde bütünlük sağladığı şeklinde yapılan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız işletilmesi durumunda, yani aşırı düşük açıklamada, isteklinin giyime ilişkin sunduğu proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının açıkça bilinmesine rağmen, sırf, anılan belgelerin Tebliğinin sözü edilen açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartlara uygun olarak taşıdığı tespitine dayanılarak isteklinin açıklamasının mevzuata uygun olduğunu kabul etmenin mevzuat ile çelişki yarattığı, bu nedenle, anılan belgelerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı durumunun incelenmesi için Tebliğin ilgili açıklaması uyarınca ilgili vergi dairesine bile bile gönderilmemesi durumunda, Kanunda belirtilen temel ilkelerden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda zedelendiği işlemlerin gerçekleştirilmiş olacağı düşüncesiyle, Tebliğin ilgili açıklamalarına göre, belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, vergi dairesine bildirim yapılmasına gerek görülmeyen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının, ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşıldığı durumda, anılan isteklinin aşırı düşük açıklamalarının “mevzuata uygun olmadığı” şeklinde gerekçe ile kabul edilmemesi gerekmektedir.
İncelemeye konu ihalede;
Aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunarak tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmeleri Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. ile İst Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında sundukları bilgi ve belgelerin yukarıda aktarılan değerlendirmeler ışığı altında incelenmesi sonucunda;
1-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,01 TL ile 0,02 TL arasında değişen birim fiyatlar üzerinden toplamda 2,86 TL fiyat öngören Ege Rüzgarı Teks. Tem. Malz. Promosyon ürün. Oto Kiralama-Fesih GÖKTAŞ tarafından istekli adına tanzim edilen 04.12.2013 tarihli proforma fatura ile ekinde maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.5) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklinin aşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma faturalar ile maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
2-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan İst Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,01 TL olarak önerilen birim fiyatlar üzerinden toplamda 2,14 fiyat öngören Rönesans Tes. Entg. Sos. Hizm. Oto Kir. İnş. Tur. Teks. Çevre Temz. Dağt. Gıda Tic. Ltd. Şti. tarafından istekli adına tanzim edilen 02.12.2013 tarihli proforma fatura ile ekinde maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.5) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklinin aşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma faturalar ile maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
Değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle, başvuru sahibinin birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda; ticari şirketlerin iktisadi amacının kâr elde etmek olduğu, kâr elde etmese dahi en azından zarar etmemek üzere ticari faaliyetlerine devam etmelerinin bir zorunluluk olduğu aksi takdirde söz konusu şirketlerin zarar etmemek ve kâr elde etmek için kayıt dışı ticari yollara başvurmalarının kuvvetle muhtemel olduğu düşüncesi ile, inceleme konusu ihalede giyim giderine ilişkin açıklamaları kapsamında verdikleri maliyet satış tutanağında önerilen teklif fiyatların maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı belirlenen; aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunarak tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmeleri Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Kobra Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. ile İst Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.’nin tekliflerinin bu gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği yönündeki düşüncem ile, bu hususlara ilişkin Kurul çoğunluğunca alınan karar gerekçesine katılmıyorum.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy