Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K.  m. 54, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 18) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)

 

Toplantı No: 2014/011

Gündem No: 31

Karar Tarihi: 06.02.2014

Karar No: 2014/UH.II-778

 

Şikayetçi: Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş., ÖZDEMİR MAH. CUMHURİYET MEYDANI ÇARIKÇI İŞHANI NO:38 UŞAK

 

İhaleyi Yapan Daire: Aydın Belediye Başkanlığı, Güzelhisar Mah. İstiklal Cad. No: 24 AYDIN

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 13.01.2014/1296

 

Başvuruya Konu İhale: 2013/148543 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Aydın Belediye Başkanlığı tarafından 15.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin 27.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.01.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.01.2014 tarih ve 1296 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.01.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/249 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ve atış eğitimi giderlerine %3 sözleşme giderinin eklenmemesi nedeniyle idare tarafından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, %3 sözleşme giderinin asgari işçilik maliyeti üzerinden hesaplanacağı, asgari işçilik maliyetinin de Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.3’üncü maddesi gereği ücret, resmi tatil çalışmaları, fazla mesai, yol ve yemek ücreti ile ayni giyim bedelinden oluştuğu, aynı Tebliğ’in 79.4.2.20’nci maddesinde bu giderler dışında diğer maliyet kalemlerine %3 sözleşme giderinin eklenmeyeceğinin belirtildiği, idarece tekliflerinin bu nedenle değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 2.1.(a) maddesinde ihale konusu işin adının “Özel Güvenlik Hizmeti Alımı İşi” ihalesi olarak belirtildiği görülmüştür.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda, bahse konu ihaleye 14 isteklinin katıldığı, teklifi aşırı düşük olarak tespit edilen 11 istekliden (Abs Özel Güvenlik Koruma ve Eğit Hiz. Tic. Ltd. Şti., Olimpos Özel Güvenlik Koruma Güvenlik Eğitim Ltd. Şti., Bozok V.İ.P. Koruma ve Güvenlik Organ İzolasyon Hiz. Ltd. Şti., Plato Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. - Vale Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Ekmobil Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Ltd. Şti., Deltaş Özel Güvenlik Hiz. ve Sis. Tem. San. Tic. A.Ş., Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti., Ulusal Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Tic. Ltd. Şti., Güven Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti., Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. ve Bulut Özel Güvenlik ve Koruma Eğitim Kurumu Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. - Özefe Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı) aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, 6 isteklinin (Abs Özel Güvenlik Koruma ve Eğit Hiz. Tic. Ltd. Şti., Bozok V.İ.P. Koruma ve Güvenlik Organ İzolasyon Hiz. Ltd. Şti., Plato Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. - Vale Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Deltaş Özel Güvenlik Hiz. ve Sis. Tem. San. Tic. A.Ş., Ulusal Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. ve Güven Özel Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.) aşırı düşük teklif açıklamasına süresi içinde cevap vermediğinden, Olimpos Özel Güvenlik Koruma Güvenlik Eğitim Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasında kişi başı yıllık 20 mermi atışı gideri için herhangi bir bedel öngörmediğinden, Ekmobil Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası giderine %3 sözleşme giderinin eklenmemesi ve kişi başı yıllık 20 mermi atışı gideri için herhangi bir bedel öngörülmemesi nedeniyle, başvuru sahibi Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ve atış eğitimi giderlerine %3 sözleşme giderinin eklenmemesi ve 0,82 TL’lik yüklenici kârının bu bedeli karşılamaması nedeniyle, Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ve atış eğitimi giderlerine %3 sözleşme giderinin eklenmemesi ve 5,12 TL’lik yüklenici kârının bu bedeli karşılamaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan Bulut Özel Güvenlik ve Koruma Eğitim Kurumu Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. - Özefe Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.

 

78.2. Malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olup, bu tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı olan/olmayan hizmetler arasında sayılmayan işlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı yukarıda yer verilen tanıma göre idarelerce değerlendirilecektir…”açıklaması,

 

Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

 

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

 

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

 

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

 

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

 

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

 

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

 

79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanun’un 38’inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

 

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

 

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir…

 

79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.

 

 Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.

 

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.

 

Özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir…” açıklaması yer almaktadır.

 

Bahse konu Tebliğ açıklamalarında % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderlerin sadece her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden hesaplanacağının belirtildiği, işçilik maliyetinin kapsamında ise özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedeli ile atış eğitimi giderinin bulunmadığı anlaşılmış olup, idare tarafından başvuru sahibi Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklifinin, aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ve atış eğitimi giderlerine %3 sözleşme giderleri ve genel giderlerin eklenmemesi ve 0,82 TL’lik yüklenici kârının bu bedeli karşılamaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

 

Ekmobil Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Ltd. Şti.nin teklifinin, aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası giderine %3 sözleşme giderleri ve genel giderlerin eklenmemesi ve kişi başı yıllık 20 mermi atışı gideri için herhangi bir bedel öngörülmemesi nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, Tebliğ açıklamaları gereği, her ne kadar anılan isteklinin teklifine özel güvenlik mali sorumluluk sigortası giderine ilişkin %3 sözleşme giderleri ve genel giderler eklenmesine gerek bulunmasa da, bahse konu isteklinin kişi başı yıllık 20 mermi atışı gideri için herhangi bir bedel öngörmemesi sebebiyle de teklifi değerlendirme dışı bırakıldığından, Ekmobil Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hiz. Ltd. Şti. hakkında düzeltici işlem tesis edilmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin, aşırı düşük teklif açıklamasının değerlendirilmesi sonucunda, tekliflerinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ve atış eğitimi giderlerine %3 sözleşme giderleri ve genel giderlerin eklenmemesi ve 5,12 TL’lik yüklenici kârının bu bedeli karşılamaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ne var ki yukarıda anılan Tebliğ açıklamaları gereği, bahse konu giderler için % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderlerin hesaplanmasına gerek bulunmadığından, anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminin mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. ile Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin teklifinin tekrar değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

KARŞI OY

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunmayarak tekliflerinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işlemlerinin yerinde olmadığı, bu nedenle, Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. ile Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.’nin tekliflerinin tekrar değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine ilişkin “Düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

 

Başvuru iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;

 

Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinde;“İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.“ açıklaması yer almaktadır.

 

Kurumca bu açıklama uyarınca yapılan incelemelere göre, hizmet alımlarında aşırı düşük teklif açıklamasında giyim bedeline ilişkin yapılan açıklamalarda, istekli tarafından giyim bedeline ilişkin sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarıile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alanbilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi, ayrıca konunun önemine göre de Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılması hususlarının anlaşılması gerektiğinin aşikar olması nedeni ve bu yönde verilen Kurul Kararları ile konu içtihat niteliğini kazanmış olmasının yanında Tebliğin yukarıda sözü edilen düzenlemesi birbirine bağlı/bağımlı iki temel açıklamadır.

 

Şöyle ki; cari piyasa koşullarına, temel ekonomik verilere ve hayatın olağan durumuna uygun olmadığı anlaşılan fiyat teklifinin bir şekilde şekle uygun olarak müşavir tarafından tevsik edilmesi halinde, bu durumun ilgili vergi dairesine bildirilerek “bu tevsikin” doğruluğunun testi istenilmekte ve sistemin sigortası genel kabulüyle yapılmış bir mevzuat düzenlemesi şeklinde tezahür etmiştir. Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinin birbirine bağımlı son açıklama cümlesinin uygulanmaması halinde başlangıç cümlesine göre tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı ve hukuken uygun bir yanı olmayacaktır.

 

İstekliler tarafından asgari işçilik bedelinin çok az üstünde verilen teklif bedelinin en düşük teklife yakın olmasının sağlanması için teklif bileşenlerinden olan giyim bedeli açıklamasına yönelik olarak verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşük bedelli olarak oluşturulduğunun konu ile ilgili içtihat niteliğinde verilmiş Kurul kararlarından anlaşıldığı, verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılmasına rağmen, düşük bedelli de olsa, istekli tarafından verilen proforma fatura ve fiyat tekliflerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili hükümlerine göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespiti halinde anılan açıklamanın mevzuat uyarınca uygun görüldüğünün içtihat niteliğinde verilmiş olan Kurul kararlarından anlaşıldığı, ancak sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılması durumunda da, teklif açıklaması bu yönden mevzuata uygun görülmekle birlikte proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşüklüğünün düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağı düşüncesi ile, Kanunun temel ilkelerinden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda çalıştırılmasının temini yönünden incelenmesi için bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmiştir.

 

Yukarıda yapılan iki değerlendirmenin belge üzerinde aynı anda var olduğu durumda, bildirim yapılmasının anlamlı olduğu yönünde bütünlük sağladığı şeklinde yapılan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız işletilmesi durumunda, yani aşırı düşük açıklamada, isteklinin giyime ilişkin sunduğu proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının açıkça bilinmesine rağmen, sırf, anılan belgelerin Tebliğinin sözü edilen açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartlara uygun olarak taşıdığı tespitine dayanılarak isteklinin açıklamasının mevzuata uygun olduğunu kabul etmenin mevzuat ile çelişki yarattığı, bu nedenle, anılan belgelerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı durumunun incelenmesi için Tebliğin ilgili açıklaması uyarınca ilgili vergi dairesine bile bile gönderilmemesi durumunda, Kanunda belirtilen temel ilkelerden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda zedelendiği işlemlerin gerçekleştirilmiş olacağı düşüncesiyle, Tebliğin ilgili açıklamalarına göre, belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, vergi dairesine bildirim yapılmasına gerek görülmeyen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının, ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşıldığı durumda, anılan isteklinin aşırı düşük açıklamalarının “mevzuata uygun olmadığı” şeklinde gerekçe ile kabul edilmemesi gerekmektedir.

 

İncelemeye konu ihalede;

 

Aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunmayarak tekliflerinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. ile Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.tarafından aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında sundukları bilgi ve belgelerin yukarıda aktarılan değerlendirmeler ışığı altında incelenmesi sonucunda;

 

1-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,01 TL olarak önerilen birim fiyatlar üzerinden toplamda 30,82 TL fiyat öngören Doğan Arma Güv. Malz. Deri teks. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından istekli adına tanzim edilen 19.11.2013 tarihli proforma faturanın sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma faturada, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

2-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,001 TL olarak önerilen birim fiyatlar üzerinden toplamda 3,19 TL fiyat öngören Rönesans Tesis Entg. Sos. Hiz. Oto Kiralama İnş. Turz. Teks. Çevre Tem. Dağ. Gıda Tic. Ltd. Şti.tarafından istekli adına tanzim edilen 13.11.2013 tarihli proforma faturanın sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma faturada, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Ayrıca, aynı isteklitarafındanaşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,001 TL olarak önerilen birim fiyatlerın 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında yer almadığı, tedavülden çıkarılmış para birimine denk gelecek birim fiyatların önerilmesinin belge düzenlenmesinde sahteciliğe ışık tuttuğu da değerlendirildiğinden,

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında sayılmayan birim fiyat teklif edilmesinin belge düzenlemesinde sahteciliğe ışık tuttuğu hususlarına sebep olan Rönesans Tesis Entg. Sos. Hiz. Oto Kiralama İnş. Turz. Teks. Çevre Tem. Dağ. Gıda Tic. Ltd. Şti. ile anılan şirketin SMMM’si olan Hazım TURGUT’un bu yöndeki kusurlarının incelenerek gereğinin yapılması hususlarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği,

 

Diğer yandan, başvuru sahibinin İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen eşit muamele yönünden incelenmesine göre, aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek teklifi ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenenBulut Özel Güvenlik ve Koruma Eğitim Kurumu Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. - Özefe Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığının aşırı düşük teklif açıklamasında giyimin tevsikine yönelik sunduğu bilgi ve belgeler üzerinde yukarıda aktarılan incelemeye paralel yönde idarece inceleme yapılarak tekrar karar verilmesi gerektiği,

 

Değerlendirilmiştir.

 

Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda; ticari şirketlerin iktisadi amacının kâr elde etmek olduğu, kâr elde etmese dahi en azından zarar etmemek üzere ticari faaliyetlerine devam etmelerinin bir zorunluluk olduğu aksitakdirde söz konusu şirketlerin zarar etmemek ve kâr elde etmek için kayıt dışı ticari yollara başvurmalarının kuvvetle muhtemel olduğu düşüncesi ile, inceleme konusu ihalede giyim giderine ilişkin açıklamaları kapsamında verdikleri maliyet satış tutanağında önerilen teklif fiyatların maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı belirlenen; aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunmayarak tekliflerinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Ulusoy Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. ile Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.’nin tekliflerinin bu gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, diğer yandan, başvuru sahibinin İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen eşit muamele yönünden incelenmesine göre, aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek teklifi ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Bulut Özel Güvenlik ve Koruma Eğitim Kurumu Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. - Özefe Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti. İş Ortaklığının aşırı düşük teklif açıklamasında giyimin tevsikine yönelik sunduğu bilgi ve belgeler üzerinde yukarıda aktarılan incelemeye paralel yönde idarece inceleme yapılarak tekrar karar verilmesi gerektiği,

 

Ayrıca, Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sistemleri ve Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.tarafındanaşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,001 TL olarak önerilen birim fiyatlerın 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında yer almadığı, tedavülden çıkarılmış para birimine denk gelecek birim fiyatların önerilmesinin belge düzenlenmesinde sahteciliğe ışık tuttuğu da değerlendirildiğinden,

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında sayılmayan birim fiyat teklif edilmesinin belge düzenlemesinde sahteciliğe ışık tuttuğu hususlarına sebep olan Rönesans Tesis Entg. Sos. Hiz. Oto Kiralama İnş. Turz. Teks. Çevre Tem. Dağ. Gıda Tic. Ltd. Şti. ile anılan şirketin SMMM’si olan Hazım TURGUT’un bu yöndeki kusurlarının incelenerek gereğinin yapılması hususlarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği,

Yönündeki düşüncem ile, belirtilen iddialara ilişkin Kurul çoğunluğunca alınan karar gerekçelerine katılmıyorum. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy