Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No : 2018/024

Gündem No : 25

Karar Tarihi : 26.04.2018

Karar No : 2018/UY.II-856

 

BAŞVURU SAHİBİ: Ahmet Aydeniz İnş. Gıda Turizm Tic. A.Ş.-Cemil Özgür İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2017/601693 İhale Kayıt Numaralı “Kırşehir-Kesikköprü-Ortaköy 3Bl Hd Devlet Yolu Km:0+000-39+817,97 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı (Bsk) Yapılması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından 26.12.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kırşehir-Kesikköprü-Ortaköy 3Bl Hd Devlet Yolu Km:0+000-39+817,97 Arası Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı (Bsk) Yapılması” ihalesine ilişkin olarak Ahmet Aydeniz İnş. Gıda Turizm Tic. A.Ş.-Cemil Özgür İnş. San. ve Tic. A.Ş. Ortak Girişiminin 19.02.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.02.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.03.2018 tarih ve 15105 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.03.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/344 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Söz konusu ihalenin ilan tarihinin 24.11.2017, ihale tarihinin 26.12.2017 olduğu, bu tarihlerdeki geçerli resmi asgari ücretin 2017 yılı asgari ücretleri olması gerektiği, idarenin aşırı düşük teklif açıklama talep yazısında da işçilik fiyatlarının ihale tarihinde yürürlükte olan asgari ücretin altında olamayacağının belirtildiği, aşırı düşük teklif açıklamalarında ihale tarihi olan 26.12.2017 itibarı ile yürürlükte bulunan 2017 yasal asgari ücretinin kullanıldığı, 2017 yılı saatlik asgari ücretin altında hiçbir işçilik bedellerinin bulunmadığı, kamu ihale mevzuatında vasıflı (uzmanlık isteyen) ve vasıfsız işçiliklerle ilgili herhangi bir açıklama ve değerlendirmenin olmadığı, idarenin aşırı düşük teklif açıklamalarını ihale tarihinde geçerli olan saatlik asgari ücret olan 7,90 TL/saat tutarını uygun bulmaması kararında mevzuata uygunluk bulunmadığı,

 

2) Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan analizlerde kullanılan mazot (motorin) fiyatının ihale tarihi itibariyle geçerli olan ve cari yıl olan 2017 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan 04.109 poz numaralı mazot rayiç fiyatı olan 4,55 TL/kg fiyatından daha yüksek bir fiyat olduğundan EPDK fiyatının altında olduğu gerekçesi ile reddedilmesinin mümkün olmadığı, söz konusu açıklamalarında mazot için belirlenen 4,65 TL/kg fiyatı ile ilgili olarak, EPDK’nın yayımladığı Kırşehir ilinde ihale ilan tarihi ile ihale tarihi arasında geçerli olan en düşük motorin bayi fiyatının ihale komisyonu kararında belirtildiği gibi 5,08 TL/litre değil, 21.12.2017 tarihli Bpet fiyatı olan 4,66 TL/litre olduğu, söz konusu fiyat üzerinden %18 KDV oranı düşüldükten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 22.04.2014 tarihinde Genel Müdürlük makamı tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan Birim Fiyat Tarifi kitabının I. Bölüm Genel Hükümler kısmında yer alan 18’inci sayfasındaki gaz, benzin, motorin vb. petrol ürünlerinin özgül ağırlıklarına ait tabloda motorin için belirlenen “0,850 (kg/lt)” özgül ağırlık katsayısı uygulanarak ulaşılan kg fiyatının 4,66/1,18/0,85=4,646 TL/kg üzerinde olacak şekilde motorinin kg fiyatının 4,65 TL olarak öngörüldüğü, bu şekilde yapılan açıklamanın mevzuata uygun olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “…İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

 

İhale komisyonu;

 

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

 

b)  Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

 

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

 

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

 

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır…” hükmü,

 

İhale İlan tarihinde yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.2.2. İhale komisyonu tarafından, açıklama istenilmesi gereken iş kalemleri/gruplarına ait idarece (38.1) maddesine göre oluşturulan “sıralı analiz girdileri listesi” kullanılarak tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit ve bu tutarın altında olan analiz girdileri tespit edilecektir.

 

Yaklaşık maliyeti oluşturan iş kalemi/grubu analizlerindeki analiz girdilerinden, tutarı kar ve genel gider hariç analiz toplamının %3’üneeşit ve altında olanlar için isteklilerden açıklama yapılması istenilmeyecektir.

 

Tutarı, kar ve genel gider hariç analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmayacak analiz girdilerinin tutarlarının kümülatif toplamının kar ve genel gider hariç analiz toplamının %15’ini aşması durumunda; en küçük tutardan itibaren kümülatif toplamda % 15’lik tutarın aşılmasına neden olan analiz girdisi belirlenecek, tutarı bu girdinin tutarından daha az olan girdiler için açıklama istenilmeyecektir.

 

Aynı girdinin yaklaşık maliyeti oluşturan birden fazla iş kalemi/grubunun analizinde yer alması halinde bu girdinin oranı her analiz için ayrı ayrı değerlendirilerek analiz toplamının % 3’ünün altında kalıp kalmadığına göre işlem yapılır. Herhangi bir analizdeki oranı %3’ün üstünde olan analiz girdisi için açıklama istenilecektir.

 

Analizlerdeki işçilik girdisi, tutarları analiz toplamının % 3’üne eşit veya altında olsa dahi, açıklama istenilmeyecek girdiler arasında yer alamaz.  

 

 

45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

 

 

45.1.9. İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz.

 

 

45.1.13. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada, sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

a. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri,

 

b. Çimento ve demir ürünleri için ilan edilmiş üretici fiyat tarifeleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mal veya hizmetlere ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

d. Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,

 

e. Stoğunda bulunan mallara ilişkin stok tespit tutanakları,

 

f. İdarece istenmesi durumunda yardımcı analizler v.b. dir.

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları açıklamaları kapsamında sunacaklardır.

 

Yukarıda sayılan bilgi ve belgelerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekliler tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir). Yüklenicinin dışında üçüncü kişilerce inşaat mahalli dışında imal edilen ve esaslı başka bir işçilik veya malzeme katkısı yapılmaksızın yapıya monte edilen iş kalemlerinin üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile açıklanması durumunda, bu iş kalemlerine ilişkin analiz sunulması zorunlu değildir. Ayrıca, istekliler tarafından teklif kapsamındaki harita, kadastro ve proje işlerine ilişkin yapılacak açıklamalarda üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması yeterlidir.

 

 

45.1.13.3. İsteklinin teklifine konu çimento veya demir ürünlerine ilişkin açıklamalarında çimento veya demir ürünleri üreticisinin ilan edilmiş fiyat tarifelerini kullanması halinde, sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan bir tarifeyi gösterir belgeyi sunması yeterlidir.

 

45.1.13.4. İsteklinin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilen fiyat tarifelerinde belirtilen fiyatları kullanması halinde, sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan bir tarifeyi gösterir belgeyi sunması yeterlidir. (Örnek: Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işletmeler tarafından satılan ürünlere ilişkin ilan edilmiş fiyatlar vb.)

 

45.1.13.4.1. İsteklinin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tekliflerini kullanması halinde, sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) düzenlenmiş fiyat teklifini sunması yeterlidir. (Örnek: Karayolları Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri, Belediyeler vb.nin sattıkları kum, çakıl, kırmataş vb. mallara ilişkin verdikleri fiyat teklifleri.)

 

45.1.13.5 İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatı, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde, sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir. (Örnek: EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatları vb.)

 

 

45.1.13.14. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir.

 

45.1.14. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (45.1.3 - 45.1.13) maddelerine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları idarece tanımlanan yapım şartlarına uymayan veya teknik şartnameye aykırı hususlar içeren isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.

 

 

45.1.16. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilerin açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin, sadece ilgili madde numaralarına atıf yapılmakla yetinilmeyerek hangi düzenlemeye aykırılık bulunduğu da belirtilmek suretiyle kesinleşen ihale kararının bildirilmesi zorunludur…” açıklaması,

 

Söz konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “…2.1. İhale konusu işin

 

a) Adı:Kırşehir-Kesikköprü-Ortaköy 3Bl Hd Devlet Yolu Km:0+000-39+817,97 arası Toprak işleri, Sanat yapıları ve Üstyapı (BSK) Yapılması

 

b) Yatırım proje no'su/kodu:40.52.33.00.04.5.1.02.02.06.5.7.07

 

c) Miktarı (fiziki) ve türü: 855.000 ton PMAT/PMT - 50.000 ton Bakım Binderi - 1.067.000 m2 BSK - 2.980.000 m3 ocak ariyet kazısı - 50.000 m3 hendek kaplama betonu yapılması

 

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

 

ç) Yapılacağı yer:Kırşehir-Kesikköprü-Ortaköy Yolu Km:0+000-39+817,97

 

d) Bu bent boş bırakılmıştır…” düzenlemesi,

 

“Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “…33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

 

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

 

a) Yapım yönteminin ekonomik olması,

 

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

 

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

 

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede idare tarafından 23.01.2018 tarihli ve 60243646-755.02/E.29291 sayılı yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında 4 adet iş kalemi/grubu için aşırı düşük teklif açıklaması istediği, söz konusu iş kalemlerinin KGM/2202/K1P poz numaralı “Her cins ve klastaki zeminde ocak ariyet kazısının her cins makine ile yapılması, nakli ve kullanılması”, KGM/Özel Bsk poz numaralı “8 cm sıkışmış kalınlıkta 1 m2 Asfalt Betonu Bitümlü Sıcak Temel Tabakası, 6 cm Sıkışmış kalınlıkta 1 m2 Asfalt Betonu Binder Tabakası ve 5 cm sıkışmış kalınlıkta 1 m2 Asfalt Betonu Aşınma tabakası (Modifiye Bitüm ile) yapılması (Kırılmış ve elenmiş ocak taşı ile) (Astarsız temel üzerine) (Bitüm nakli, taşın konkasöre nakli ve karışımın serim yerine nakli dahil)”, KGM/6100/P poz numaralı “Plent-miks alttemel  ve plent-miks temel yapılması (Kırılmış ve elenmiş ocak taşı ile) (Taşın konkasöre, suyun işbaşına ve plentte nakilleri, alttemelin ve temelin serim yerine nakli dahil)”, KGM/16.122/K-HP poz numaralı “Hendeklerin betonla kaplanması (C 30/37 Hazır betonu ile) (Kenar ve alt dolgusunun yapılması dahil)” olduğu anlaşılmıştır.

 

İdarenin işçilik ücretlerinin 2018 yılı ocak ayı asgari ücretleri kullanılarak aşırı düşük teklif açıklamasının güncel asgari ücret doğrultusunda yapılması gerektiği yönündeki değerlendirme dışı bırakma gerekçesine yönelik yapılan incelemede;

 

Bahse konu istekli tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece “…Sunulan evraklardan 2017 yılı asgari işçilik ücreti baz alınarak açıklama yapılmış olduğu görülmektedir. İşçilik ücretlerinin 2018 yılı ocak ayı asgari ücretleri kullanılarak aşırı düşük savunmasının güncel asgari ücret doğrultusunda yapılması gerekmektedir. 2018 yılı asgari ücreti: 2029,50 TL/gün…2029,50 TL/gün/30 gün/ 7,5 saat = 9,02 TL/saat…Ayrıca firma tarafından analizlerde yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere bütün işçilik fiyatları 7,90 TL/saat olan düz işçi ücreti alınmış olup, ilgili pozlarda açıklanması istenen işçilik girdilerinin büyük bir çoğunluğu uzmanlık isteyen işçilik girdileri olduğu da açıkça görülmektedir…” denilmek suretiyle uygun bulunmadığı görülmüştür .

 

Bahse konu istekli tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarında 2017 yılı brüt asgari ücrete göre hesaplanan saatlik asgari ücret olan 7,90 TL tutarının kullanıldığı görülmüştür.

 

Teklifi idarece belirlenen sınır değerin altındaki isteklilerden idarenin 23.01.2018 tarihli ve 60243646-755.02/E.29291 sayılı yazılar ile aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, söz konusu yazılarda isteklilerden 02.02.2018 tarihi mesai bitimine kadar aşırı düşük teklif açıklamalarını getirmelerinin istenildiği görülmüştür.

 

Bahse konu ihalenin ihale ilan tarihinin 24.11.2017, ihale tarihinin ise 26.12.2017 olduğu anlaşılmıştır.

 

İhale tarihinde (26.12.2017) yürürlükte olan aylık brüt asgari ücretin 1.777,50 TL olduğu, dolayısıyla saatlik asgari ücretin 1.777,50 TL/30 gün/7,5 saat=7,90 TL/saat olduğu anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.9’uncu maddesinde yer alan “…İş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatları ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamaz…” açıklaması uyarınca istekliler tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarında iş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatlarının ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamayacağı anlaşılmaktadır.

 

Bu itibarla, ihale tarihinin (26.12.2017) 2017 yılı içerisinde olduğu, isteklilerin tekliflerini ihale ilan tarihinden (24.11.2017) ihale tarihine kadar süre içerisinde hazırladıkları, isteklilerin aşırı düşük teklif açıklamalarında iş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatlarının da ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamayacağı, bahse konu isteklinin aşırı düşük teklif açıklamalarının ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olmadığı, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.  

 

İdarenin aşırı düşük teklif açıklamasının uzmanlık isteyen işçilik girdileri kullanılarak yapılması gerektiği yönündeki değerlendirme dışı bırakma gerekçesine yönelik yapılan incelemede;

 

Bahse konu istekli tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamasının idarece “…Ayrıca firma tarafından analizlerde yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere bütün işçilik fiyatları 7,90 TL/saat olan düz işçi ücreti alınmış olup, ilgili pozlarda açıklanması istenen işçilik girdilerinin büyük bir çoğunluğu uzmanlık isteyen işçilik girdileri olduğu da açıkça görülmektedir…” denilmek suretiyle uygun bulunmadığı görülmüştür.

 

Söz konusu istekli tarafından analizlerde yer alan işçilik fiyatlarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda aktarılan 45.1.9’uncu maddesinde yer verilen iş kalemleri/gruplarına ait analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde yer alan işçilik fiyatlarının ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücretin altında olamayacağı açıklamasına uygun olarak ihale tarihinde yürürlükte olan saatlik asgari ücrete eşit olduğu, kamu ihale mevzuatında bahse konu düzenleme dışında analizlerde yer alan vasıflı işçi ile vasıfsız işçi ücretlerinin farklı belirlenmesi zorunluluğuna ilişkin bir kıstas belirlenmediği, dolayısıyla idarenin değerlendirmesinin yerinde olmadığı, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.6. Analizler ile yardımcı ve/veya alt analizlerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenerek yayımlanmış rayiçleri kullanan ve söz konusu rayiçleri poz numaralarını da belirtmek suretiyle liste halinde sunan isteklilerin, söz konusu rayiçlere ilişkin olarak 45.1.13 maddesinde belirtilen belgeleri sunmalarına gerek bulunmamaktadır.

 

 

45.1.13. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamada, sorgulamaya konu iş kalemlerine/gruplarına ilişkin analizler ile bu analizlere dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin analizlerine dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

a. Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri,

 

b. Çimento ve demir ürünleri için ilan edilmiş üretici fiyat tarifeleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mal veya hizmetlere ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

d. Ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları,

 

e. Stoğunda bulunan mallara ilişkin stok tespit tutanakları,

 

f. İdarece istenmesi durumunda yardımcı analizler v.b. dir.

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları açıklamaları kapsamında sunacaklardır.

 

 

45.1.13.5 İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatı, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde, sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir. (Örnek: EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatları vb.)

 

 

45.1.13.14. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir…” açıklaması yer almaktadır.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibi tarafından yapılan aşırı düşük teklif açıklamalarında “…Akaryakıt birim fiyatı için işin ait olduğu il sınırları için açıklanmış cari EPDK fiyatları dikkate alınmış ve hesaplarda kullanılmıştır. İlgili EPDK fiyat listesi dosyaya eklenmiştir…”  denilerek ve “Açıklama İstenilecek Analiz Girdileri Listesi”nde 04.109 poz numaralı “Mazot (motorin)” girdisinin karşısına “EPDK Fiyat Listesi” açıklamasının yapıldığı ve ihale ilan tarihi ile ihale tarihi arası Kırşehir bölgesi EPDK motorin raporunun sunulduğu görülmüştür.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması istenilen iş kalemlerinin analizlerinde yer alan yer alan 04.109 poz numaralı mazot (motorin) girdisi için 4,65 TL/kg tutarının esas alındığı anlaşılmıştır.

 

İdare tarafından düzenlenen aşırı düşük teklif değerlendirme tutanağında ise “…KGM/16.122/K-HP, KGM/2202/K1P, KGM/6100/P ve KGM/Özel Bsk (Açıklama istenilen iş kalemleri) girdisi olan poz no: 04.109 Mazot (motorin) kg fiyatı işin yapılacağı il olan KIRŞEHİR'deki EPDK Akaryakıt fiyat raporunda en düşük satış fiyatı ihale ilan tarihinden, ihale gününden önceki gün arası (24.11.2017-25.12.2017 tarihleri arası) en düşük fiyatın 5,08 TL/Litre ( KDV dahil) olduğu, Analizlerde kilogram fiyatı olması nedeniyle 1 kg fiyatı F=5,08/ 1,18/0,845= 5,09477 TL/Kg olduğu tespit edilmiştir. (mazotun yoğunluğu 0,8200-0,8450 Kg/Litre 01.11.2017 tarih ve 2017/UY.I-2929 sayılı KİK kararından alınmıştır.)

 

Aşırı düşük teklif açıklanması istenilen iş kalemlerinden olan KGM/16.122/K-HP, KGM/2202/K1P, KGM/6100/P ve KGM/Özel Bsk iş kalemlerinin alt analizleri bileşeni olan Poz No: 04.109 Mazot (motorin) kg fiyatının EPDK Akaryakıt fiyat raporunda belirtilen fiyattan farklı alındığı tespit edilmiştir…” denilmek suretiyle aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı görülmüştür.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet adresinde 2017 yılına ait 04.109 poz numaralı mazot (motorin) fiyatının 4,55 TL/kg olarak yayımlandığı görülmüştür.

 

Bu itibarla, başvuru sahibi istekli tarafından analizlerde yer alan motorin girdisi için 4,65 TL/kg birim fiyatının kullanıldığı, söz konusu fiyatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen motorin rayiç fiyatının (4,55 TL/kg) üzerinde olduğu, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerden dolayı Ahmet Aydeniz İnş. Gıda Turizm Tic. A.Ş.-Cemil Özgür İnş. San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem tesis edilmesi gerekmekte ise de, 26.04.2018 tarihli 2018/UY.II-853 sayılı Kurul kararında anılan İş Ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görüldüğünden, bahse konu aykırılıkların ihale sonucuna etkili olmadığı anlaşılmış olup, bu hususta düzeltici işlem tesis edilmesine gerek bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy