Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K.  m. 54, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 18) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)

 

Toplantı No: 2014/010

Gündem No: 81

Karar Tarihi: 03.02.2014

Karar No: 2014/UH.II-723

 

Şikayetçi: Beytaş Sosyal Hizmetler Ltd.Şti., ÇINAR MAH. 8. SOK. NO:1 KAT:4 İSTANBUL

 

İhaleyi Yapan Daire: Amasya Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü, M.K.P. Cad. Şehit Özcan Sokak 15 05100 AMASYA

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 20.01.2014/2535

 

Başvuruya Konu İhale: 2013/150373 İhale Kayıt Numaralı "45 Kişi İle 8 Ay Süreli Mobil Parkomatta Çalıştırılacak Personel" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Amasya Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü tarafından 18.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “45 Kişi İle 8 Ay Süreli Mobil Parkomatta Çalıştırılacak Personel” ihalesine ilişkin olarak Beytaş Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin 03.01.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.01.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.01.2014 tarih ve 2535 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.01.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/398 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihaleye ait ayni giyim bedeli (45 işçi için toplam 270 parça kıyafet) hariç %3 sözleşme gideri ve genel gider dahil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti tutarının 541.897,20 TL ve ihale uhdesinde kalan isteklinin teklifinin 541.899,27 TL olduğu, bu durumda ihale uhdesinde kalan isteklinin %3 sözleşme gideri ve genel gider dahil ayni giyim gideri için öngördüğü tutarın azami (541.899,27 - 541.897,20=) 2,07 TL hesaplandığı, ihale kapsamında çalıştırılacak 45 personele toplam 270 parça kıyafetin ayni olarak verilmesi gerektiği dikkate alındığında, istekli tarafından 1 parça kıyafet için 0,01 TL'nin altında (2,07 / 45 / 6= 0,0077 TL) bir bedel öngörüldüğü anlaşıldığından Kamu İhale Kurulu'nun 06.11.2013 tarihli ve 2013/UH.II-4162 sayılı kararına istinaden isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “45 Kişi ile 8 Ay Süreli Mobil Parkomatta Çalıştırılacak Personel” olarak belirtildiği, miktarı ve türüne ise Şartname ekinde,

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

İşçi Sayısı

Ay/gün/saat

1

45 Kişi İle 8 Ay Süreli Mobil Parkomatta Çalıştırılacak Personel Hizmet Alımı

İşçi x Ay

45,00

8

Sıra No

Açıklama

Birimi

Miktarı

1

İhale Sürecinde Verilecek Giyim Bedeli

kişi

45

 

 

şeklinde yer verildiği, anılan Şartname’nin 25’inci maddesinde “…

 

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

 

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

 

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

 

Yüklenici tarafından karşılanacak yol masrafı aylık gün sayısı olarak 22 (yirmiiki), yemek masrafı aylık gün sayısı olarak 22 (yirmiiki) gün esas alınacaktır.

 

Personelin yol gideri günlük brüt (2,6 TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Personelin yemek gideri günlük brüt (5,57 TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yemek giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Yüklenici, çalıştırılacak personelin giyim bedelini ayni olarak karşılayacaktır.

 

25.3.3. Malzeme giderleri:

 

45 Adet Pantolon, 45 Adet Gömlek, 45 Adet Yağmurluk, 45 Adet Yelek, 45 Adet Şapka, 45 Adet Mont verilecektir. AYNİ OLARAK HESAPLANACAK GİYİM BEDELİ TEKLİF FİYATA DAHİLDİR. (GİYECEKLERİN ÖZELLİKLERİ TEKNİK ŞARTNAMEDE BELİRTİLMİŞTİR)

 

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

 

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

 

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

 

Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %2 (iki) olarak tespit edilmiştir.”düzenlemesinin bulunduğu,

 

Sözleşme Tasarısı’nın 9’uncu maddesinden, işe başlama tarihinin 05.02.2014, işin bitiş tarihinin ise 06.10.2014 olarak düzenlendiği,

 

Teknik Şartname’nin 2’nci maddesinde “Personele verilecek giyim malzemelerinin özellikler:

 

 

 

Her bir Personele 1 Adet Pantolon (Special fine kumaştan)

 

Her bir Personele 1 Adet Gömlek (Dakron kumaştan,Çift cepli )

 

Her bir Personele 1 Adet Yağmurluk (Kapşonlu , su geçirmez kumaştan)

 

Her bir Personele 1 Adet Yelek (Sotina Kumaştan , Reflektörlü olacak)

 

Her bir Personele 1 Adet Şapka (Special fine kumaştan)

 

Her bir Personele 1 Adet Mont (Sotina Kumaştan ,Elyaf Kabartmalı ve Reflektörlü olacak)”düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

 

İhale komisyonu;

 

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

 

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

 

c)Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

 

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

 

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”hükmü bulunmaktadır.

 

Kanun’un anılan maddesinden, ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde geçerli olduğu tespit edilen tekliflerden, ihalede verilen diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olan isteklilerin tespit edileceği ve tespit edilen bu tekliflerin reddedilmeden önce yine madde metninde belirtilen usul doğrultusunda teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlere ilişkin olarak sorgulamaya tabi tutulacağı, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi konularında Kurumca hazırlanacak ikincil mevzuatın esas alınması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Öte yandan, Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde; İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

 

 

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

 

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

 

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

 

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

 

79.4…Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

 

 

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir…” açıklaması yer almaktadır.

 

Yaklaşık maliyet hesabına dair belgeler incelendiğinde; kârsız yaklaşık maliyetin 552.390,84 TL olarak hesaplandığı görülmüştür. Diğer taraftan, İdari Şartname’nin 25.3’üncü maddesine bakıldığında, ihale konusu iş kapsamında sadece normal çalışma yapılacağı ve işçilere nakdi yemek ve yol bedeli ile ayni olarak kıyafet verileceği görülmüş olup, anılan Şartname maddesinde yer alan teklif fiyata dâhil diğer masraflar esas alınarak söz konusu Tebliğ’in 79.3’üncü maddesi doğrultusunda yapılan hesaplama neticesinde; ayni giyim gideri hariç %3 sözleşme gideri ve genel gider dâhil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti toplamı 541.897,20 TL olarak hesaplanmıştır.

 

Yapılan incelemede, ihale komisyonunca idare tarafından hesaplanmış kârsız yaklaşık maliyet tutarı ve anılan Tebliğ’in 79.4’üncü maddesi birlikte göz önünde bulundurularak, kârsız yaklaşık maliyet tutarının (552.390,84 TL) altında teklif vermiş olan aşağıdaki 17 isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tâbi tutulduğu,

 

 

İsteklinin Adı

Teklif Bedeli (TL)

1) Elfa Taahhüt İnşaat Temizlik Ticaret Limited Şirketi

541.897,22

2) Ebsa Elektrik Elektronik Bil. İnş. Müh. Turz. Tem. Yem. Tic. ve San. Ltd. Şti.

541.897,23

3) Sivas Gencay Temizlik Kimya Orman Koruculuğu Boyama Çam. San. Tic. Ltd. Şti.

541.897,29

4) Gümüş Orman Ürünleri Telekomünikasyon Temizlik Elektrik Elektronik Ve İnşaat Nakliye Yemekçilik Tarım Ve Hayvancılık Bilgisayar Sağlık Gıda İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi

541.897,52

5) Ak Grup Organizasyon İnşaat Taahhüt Mobilya Nakliyat Temizlik Turizm Petrol Dayanıklı Tüketim Malları ve Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti. - Selahattin Karahasan İş Ortaklığı

541.897,56

6) Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı

541.897,65

7) BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.

541.899,27

8) Paşam Hizmet Kuyumculuk İnşaat Gıda İthalat ve İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

541.899,27

9) Birbey İnsan Kaynakları Prodüksiyon Reklamcılık Turizm Taşımacılık Temizlik Ticaret ve Pazarlama Limited Şirketi

541.899,98

10) Beytaş Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.

541.900,35

11) ARD Grup Temizlik Hizm. ve İşletmecilik San. Tic. Ltd. Şti.

541.901,25

12) Irmak Genel Temizlik Hiz. Rek. ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.

541.902,60

13) My Grup Temizlik İnş. Bilgisayar Gıda Ür. Pazarl. Tic. Ltd. Şti.

541.905,75

14) Kardelen Organizasyon Hizmetleri Reklam Turizm Gıda Temizlik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

541.930,95

15) Seydanlıoğlu İnşaat Gıda Sanayi Ve Dış Ticaret Limited Şirketi

542.175,30

16) Aykut İnşaat Temizlik Taah. Yem. ve İnş. Mal. Oto Tic. Ltd. Şti.

548.647,20

17) Atisal İnş. Gıda Tem. Oto Em. San. Tic. Ltd. Şti.

549.081,45

 

Bu isteklilerden 8 tanesinin (2, 3, 4, 8, 9, 13, 14 ve 17 numaralı isteklilerin) idarece verilen süre içerisinde aşırı düşük teklif sorgulamasına cevap vermedikleri, geri kalan 9 isteklinin ise süresi içerisinde aşırı düşük teklif açıklamalarını idareye sunduğu, idarece yapılan değerlendirme neticesinde; süresi içerisinde aşırı düşük teklif sorgulamasına cevap vermeyen istekliler ile aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayan Elfa Taahhüt İnşaat Temizlik Ticaret Limited Şirketi, Ak Grup Organizasyon İnşaat Taahhüt Mobilya Nakliyat Temizlik Turizm Petrol Dayanıklı Tüketim Malları ve Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti. - Selahattin Karahasan İş Ortaklığı ve Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığına ait tekliflerin reddedildiği ve ihalenin aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunan en düşük teklif sahibi BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti. uhdesine bırakıldığı, başvuru sahibi isteklinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale uhdesinde kalan BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti. aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında; işçilik maliyeti hesaplama tablosunu ve işçi kıyafetlerine ilişkin olarak Hasat Giyim – Temizlik ve Sarf Malzemeleri Alım Satım Toptan Ticareti - Veli Gürhan’dan alınmış proforma faturayı, söz konusu mükellefe ait 2013/3 dönem geçici vergi beyannamesini, imza beyannamesini, Esnaf ve Sanatkar Sicil Tasdiknamelerini, meslek mensubuna ait faaliyet belgesini sunmuştur.

 

İhale uhdesinde kalan isteklinin teklif bileşenlerine aşağıda yer verilmiştir.

 

İsteklinin Teklif Bileşenleri

TL

1) İşçilik maliyeti

541.897,20

2) Kıyafet bedeli (%3 sözleşme gideri ve genel gider dahil)

2,07

               Toplam

541.899,27

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “…79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

 

 

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

 

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

 

79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

 

(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

 

(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.

 

Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.

 

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

 

İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura / fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

 

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.

 

79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.

 

Yukarıda belirtilen maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi esastır. Ancak son geçici vergi beyanname döneminde, yasal defter ve belgelerde açıklama konusu mal veya hizmetlerle ilgili işlem bulunmaması durumunda, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) hariç, söz konusu tutanaklar bir önceki geçici vergi beyanname dönemi esas alınarak düzenlenebilir. Son geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

 

Örneğin; 11.1.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2009”, 15.7.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2010” dur.

 

 

79.4.2.12. İsteklinin açıklamalarını kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara dayandırması durumunda ihale konusu işte kullanılması öngörülen mala ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunulacaktır. İsteklilerce teklif edilen tutara ilişkin birim fiyatlar,

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

İsteklinin satışlar üzerinden açıklama yapabilmesi için malın ticareti ile iştigal ediyor olması; maliyete dayalı açıklama yapabilmesi için ise, son geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alış yapmış olması gerekmektedir.

 

İsteklinin son geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura suretleri ile de belgelendirme yapılabilecektir.

 

 

79.4.2.18. İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır…” açıklaması bulunmaktadır.

 

İhale uhdesinde kalan isteklinin açıklaması anılan Tebliğ açıklaması çerçevesinde incelendiğinde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

a) İsteklinin işçilik maliyetine (giyim maliyeti hariç %3 sözleşme ve genel gider dâhil) dair öngördüğü bedel (541.897,20 TL), yukarıda hesaplanan %3 sözleşme gideri ve genel gider dâhil, giysi gideri hariç teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti toplamını karşılamaktadır.

 

b) Giyim malzemelerine ilişkin olarak istekli tarafından (45 x 6=) 270 kalem giyim malzemesi için %3 sözleşme gideri ve genel gider dahil 2,07 TL bedel öngörüldüğü, giyim eşyaları için öngörülmüş tutarı tevsik etmek üzere sunulmuş olan Hasat Giyim – Temizlik ve Sarf Malzemeleri Alım Satım Toptan Ticareti - Veli Gürhan’dan alınmış toplam tutarı 2,00TL olan proforma faturanın giyim malzemeleri için aşağıdaki birim fiyatları içerdiği,

 

 

Sıra No

Giyim Malzemesinin adı

Miktarı

Birimi

Birim Fiyat

Toplam Tutar

1

Pantolon

45

Adet

0,007

0,32

2

Gömlek

45

Adet

0,006

0,27

3

Yağmurluk

45

Adet

0,009

0,41

4

Yelek

45

Adet

0,009

0,41

5

Şapka

45

Adet

0,004

0,18

6

Mont

45

Adet

0,009

0,41

 

Toplam

 

 

 

2,00

 

 

anılan proforma fatura incelendiğinde,satışlar üzerinden açıklama yapıldığı anlaşılan faturanın söz konusu Tebliğ’in 79.4.2.4’üncü maddesine uygun bir şekilde tanzim edildiği görülmüştür.

 

Bu durumda, her ne kadar sunulan proforma faturada yer alan giyim malzemelerine ilişkin birim fiyatların ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı görülse de, açıklamada şeklen herhangi bir aykırılık bulunmadığından, isteklinin giyim malzemelerine dair açıklamasının yeterli kabul edilmesi gerekmektedir.

 

Neticede, ihale uhdesinde kalan isteklinin teklifinin tümüne ilişkin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun bir şekilde yapıldığı sonucuna varılmıştır.

 

Öte yandan, isteklinin giyim giderine ilişkin öngördüğü tutarın birim fiyat teklif cetveline aşağıdaki biçimde aktarıldığı tespit edilmiştir.

 

 

A1

B2

Sıra No

 

     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3

 

        Miktarı

 

Teklif Edilen4       Birim Fiyat

        

        Tutarı

Birimi

İşçi sayısı

Ay/gün/saat

1

45 KİŞİ İLE 8 AY SÜRELİ MOBİL PARKOMATTA ÇALIŞTIRILACAK PERSONEL HİZMET ALIMI

İşçi x Ay

45

8

1.505,27

541.897,20

                                                                                            I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

541.897,20

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4Birim Fiyat

Tutarı

1

İHALE SÜRECİNDE VERİLECEK GİYİM BEDELİ

kişi

45

0,046

2,07

                                                                                        II.  ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7

2,07

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

541.899,27

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 16.5.2’nci maddesinde “16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

 

Kısmi teklifin tek kalemden oluşması durumunda birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutar, en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde ise bu kalem tutarlarının toplanması sonucu bulunan kısım toplam tutarı en fazla virgülden sonra iki ondalık basamaklı olacak şekilde verilebilecektir. Bir başka ifadeyle kısmi teklifin birden çok kalemden oluşması halinde her bir kalemin birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarı, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verilebilecek, ancak kısım toplam tutarı en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.

 

 

16.5.2.1. İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklaması bulunmakta olup, anılan Tebliğ açıklamasına göre hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarların, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılması gerekmektedir.

 

Bu durumda, işçi sayısı üzerinden teklif alınan giyim bedeline dair işçilik kalemi için ihale uhdesinde kalan istekli tarafından,anılan Tebliğ açıklamasındaki kurala aykırı bir şekilde, virgülden sonra üç hane ile 0,046 TL olarak birim fiyat teklif edildiği anlaşıldığından, istekliye ait teklifin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

 

Aşırı düşük teklif açıklaması idarece uygun bulunmayan isteklilerden Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nı açıklaması incelendiğinde, isteklinin teklif bileşenlerinin aşağıdaki biçimde olduğu,

 

 

İsteklinin Teklif Bileşenleri

TL

1) İşçilik maliyeti

541.897,20

2) Kıyafet bedeli

0,44

3) Kıyafete ilişkin %3 sözleşme gideri

0,01

               Toplam

541.897,65

 

 

İsteklinin işçilik maliyetine (giyim maliyeti hariç %3 sözleşme ve genel gider dâhil) dair öngördüğü bedel (541.897,20 TL), %3 sözleşme gideri ve genel gider dâhil, giysi gideri hariç teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti toplamını karşıladığı, giyim malzemelerine ilişkin öngörülmüş tutarın iş ortaklığın özel ortağı İbrahim Halil Bayındır’ın sattığı kıyafetlere istinaden hazırlanmış ve açıklama kapsamında sunulmuş maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile tevsik edildiği, anılan tutanakta kıyafet başına ağırlık ortama birim satış tutarının 0,00001 TL olarak belirtildiği, tutanağın mevzuata uygun bir şekilde tanzim edildiği ve kıyafet için öngörülmüş tutarı belgelediği, anılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının yeterli olduğu, öte yandan, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan birim fiyatların anılan Tebliğ’in 16.5.2’nci maddesine uygun bir şekilde yazıldığı görülmüş olup, neticede istekliye ait teklifin değerlendirmeye alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın teklifinin değerlendirmeye alınması, BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

KARŞI OY

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiası kapsamında Kurulca başvuru sahibi ile birlikte 14 isteklinin tekliflerinin değerlendirmeye alınması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53. maddesinin (a) fıkrasında; Kamu İhale Kurumunun, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkili olduğu, (b) fıkrasının 9. bendinden sonraki 2. alt bendinde de; Kurumun Kurul kararıyla bu Kanunun ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun uygulanmasına ilişkin standart ihale dokümanı, tip sözleşme, yönetmelik ve tebliğler çıkarmaya yetkili olduğu, Kurul ve Kurumun yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanacağı, standart ihale dokümanları, tip sözleşmeler, yönetmelik ve tebliğlerin Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Anılan yetki çerçevesinde yürürlüğe konulan Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.18 maddesinde; “İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

 

İnceleme konusu ihalede;

 

Başvuru sahibi Zengi Temizlik Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti. - Deneyim Temizlik İnş. San. Tic. Ltd. Şti. - Asya Nil Lojistik İnşaat Gıda Yemek San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Satem Sos. Hiz. Ltd. Şti., Bozyel Elk. Med. Tem. Ltd. Şti., Büner Tem. Ltd. Şti.-Emalp Sos. Hiz. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Pir Tem İnş. Ltd. Şti., Adapark İnş. Ltd. Şti.-MMT Tem. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Ebsa Elekt. Ltd. Şti., Birbey İns. Kay. Ltd. Şti.-Riva Sos. Hiz. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Beşkat İletişim Gıda Ltd. Şti., Eylül Yön. Sis. Ltd. Şti.-Zerrin Sevinç Ortak Girişimi, Fırathan Tem. Ltd. Şti.-Arayan Nak. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Sivas İpekyolu Turz. Ltd. Şti.-Gümüş Or. Ür. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, On-İş İnş. Taah. Ltd. Şti. ile Yaşar Tem. Ltd. Şti.-Arslanbay İnş. Ltd. Şti. Ortak Girişimi’nin çalışacak 80 personele verilecek 509 parça giyim giderini belgelendirmek üzere aşırı düşük teklif açıklamasında;

 

Başvuru sahibi Ak Grup Org. İnş. Taah. Mob. Nak. Tem. Tur. Pet. Day. Tük. Mal. Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. – Selahattin Karahasan İş Ortaklığı’nın sunduğu proforma faturada, birim fiyat olarak her bir parça için 0,001 TL olmak üzere toplam bedel olarak 0,270 TL,

 

Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın sunduğu proforma faturada toplam bedel olarak 0,44 TL (Ek.O.7 no’lu tutanakta kıyafet başına ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarak belirtildiği),

 

öngörülmüştür.

 

Başvuru sahibi Ak Grup Org. İnş. Taah. Mob. Nak. Tem. Tur. Pet. Day. Tük. Mal. Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. – Selahattin Karahasan İş Ortaklığı ile Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı tarafından giyim gideri için öngörülen tutarlar kuruşun altında olduğundan yasal olarak geçerliliği bulunmamaktadır. Mevzuat gereği yarım kuruşun altı aşağı doğru yuvarlanması gerektiğinden adı geçen isteklilerin giyim için herhangi bir bedel öngörmediği değerlendirilmiştir. Kaldı ki toplamda öngörülen tutar ödenebilecek bir meblağ olmakla birlikte birim fiyat anlamında bir kuruşun altında bir bedelin ödenmesi de mümkün değildir. Bu nedenle adı geçen isteklilerin tekliflerinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

 

Ayrıca; başvuru sahibi Ak Grup Org. İnş. Taah. Mob. Nak. Tem. Tur. Pet. Day. Tük. Mal. Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. – Selahattin Karahasan İş Ortaklığı’nın (parça başı 0,001 TL), Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın (toplam bedel olarak 0,44 TL, Ek.O.7 no’lu tutanakta kıyafet başına ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarak belirtildiğinden), ihale üzerinde bırakılan BFM Tem. Yem. Otom. Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin (parça başı 0,046 TL), Beytaş Sos. Hiz. Ltd. Şti.nin (parça başı 0,01 TL), ARD Grup Tem. Hiz. ve İşl. San. Tic. Ltd. Şti.nin (parça başı 0,01 TL-0,02 TL arası) ve Irmak Gen. Tem. Hiz. Rek. Ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. (parça başı 0,02 TL) aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyim gideri bedelini belgelendirmek üzere sunduğu proforma faturada, ihale konusu işte çalıştırılacak personele verilecek giyim malzemeleri için öngörülen birim fiyatlar liranın altında kuruş ile ifade edilen tutarlarda, hatta kuruşun da altında olduğundan ve proforma faturalardaki bilgilerde mevzuata aykırılık görülmeyerek açıklamaları bu yönüyle kabul edildiğinden, sunulan proforma faturaların ve proforma faturaların dayanağı maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin yapılacak incelemelerde değerlendirilmek üzere, proforma faturaları düzenleyen firmanın bağlı olduğu Vergi Dairesine bildirimde bulunulması gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle; aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunduğu açıklamaları, Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olmayan başvuru sahibinin ve Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın teklifinin belirtilen gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiğinden, ayrıca yukarıda belirtilen bildirimin yapılması gerektiği yönündeki düşüncemle, Kurul çoğunluğunun “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki kararına katılmıyorum.

 

KARŞI OY

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiası kapsamında Kurulca “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53. maddesinin (a) fıkrasında; Kamu İhale Kurumunun, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkili olduğu, (b) fıkrasının 9. bendinden sonraki 2. alt bendinde de; Kurumun Kurul kararıyla bu Kanunun ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun uygulanmasına ilişkin standart ihale dokümanı, tip sözleşme, yönetmelik ve tebliğler çıkarmaya yetkili olduğu, Kurul ve Kurumun yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanacağı, standart ihale dokümanları, tip sözleşmeler, yönetmelik ve tebliğlerin Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Anılan yetki çerçevesinde yürürlüğe konulan Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.18 maddesinde; “İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

 

İnceleme konusu ihalede çalışacak 45 personele verilecek 270 parça giyim giderini belgelendirmek üzere aşırı düşük teklif açıklamasında;

 

Başvuru sahibi Ak Grup Org. İnş. Taah. Mob. Nak. Tem. Tur. Pet. Day. Tük. Mal. Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. – Selahattin Karahasan İş Ortaklığı’nın sunduğu proforma faturada, birim fiyat olarak her bir parça için 0,001 TL olmak üzere toplam bedel olarak 0,270 TL,

 

Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın sunduğu proforma faturada toplam bedel olarak 0,44 TL (Ek.O.7 no’lu tutanakta kıyafet başına ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarak belirtildiği),

 

öngörülmüştür.

 

Başvuru sahibi Ak Grup Org. İnş. Taah. Mob. Nak. Tem. Tur. Pet. Day. Tük. Mal. Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. – Selahattin Karahasan İş Ortaklığı ile Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı tarafından giyim gideri için öngörülen tutarlar kuruşun altında olduğundan yasal olarak geçerliliği bulunmamaktadır. Mevzuat gereği yarım kuruşun altı aşağı doğru yuvarlanması gerektiğinden adı geçen isteklilerin giyim için herhangi bir bedel öngörmediği değerlendirilmiştir. Kaldı ki toplamda öngörülen tutar ödenebilecek bir meblağ olmakla birlikte birim fiyat anlamında bir kuruşun altında bir bedelin ödenmesi de mümkün değildir. Bu nedenle adı geçen isteklilerin tekliflerinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

 

Ayrıca; Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın (toplam bedel olarak 0,44 TL, Ek.O.7 no’lu tutanakta kıyafet başına ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarak belirtildiğinden), ihale üzerinde bırakılan BFM Tem. Yem. Otom. Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin (parça başı 0,046 TL), Beytaş Sos. Hiz. Ltd. Şti.nin (parça başı 0,01 TL), ARD Grup Tem. Hiz. ve İşl. San. Tic. Ltd. Şti.nin (parça başı 0,01 TL-0,02 TL arası) ve Irmak Gen. Tem. Hiz. Rek. Ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. (parça başı 0,02 TL) aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyim gideri bedelini belgelendirmek üzere sunduğu proforma faturada, ihale konusu işte çalıştırılacak personele verilecek giyim malzemeleri için öngörülen birim fiyatlar liranın altında kuruş ile ifade edilen tutarlarda, hatta kuruşun da altında olduğundan ve proforma faturalardaki bilgilerde mevzuata aykırılık görülmeyerek açıklamaları bu yönüyle kabul edildiğinden, sunulan proforma faturaların ve proforma faturaların dayanağı maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin yapılacak incelemelerde değerlendirilmek üzere, proforma faturaları düzenleyen firmanın bağlı olduğu Vergi Dairesine bildirimde bulunulması gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle; aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunduğu açıklamaları, Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olmayan başvuru sahibinin ve Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti. – İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın teklifinin belirtilen gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiğinden, ayrıca yukarıda belirtilen bildirimin yapılması gerektiği yönündeki düşüncemle, Kurul çoğunluğunun “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki kararına katılmıyorum.

 

EK GEREKÇE

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiası kapsamında Kurulca, Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı’nın açıklamasının uygun olduğu, bu nedenle teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği, diğer yandan ihale üzerinde bırakılan BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin ise “işçi sayısı üzerinden teklif alınan giyim bedeline dair işçilik kalemi için ihale uhdesinde kalan istekli tarafından,anılan Tebliğ açıklamasındaki kurala aykırı bir şekilde, virgülden sonra üç hane ile 0,046 TL olarak birim fiyat teklif edildiği” gerekçesi üzerinden değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin “Düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddiası kapsamında ihale üzerinde bırakılan istekliye ilişkin olarak Kurulca verilen karar gerekçesine katılmakla birlikte, başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;

 

Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinde;“İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.“ açıklaması yer almaktadır.

 

Kurumca bu açıklama uyarınca yapılan incelemelere göre, hizmet alımlarında aşırı düşük teklif açıklamasında giyim bedeline ilişkin yapılan açıklamalarda, istekli tarafından giyim bedeline ilişkin sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarıile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alanbilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi, ayrıca konunun önemine göre de Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılması hususlarının anlaşılması gerektiğinin aşikar olması nedeni ve bu yönde verilen Kurul Kararları ile konu içtihat niteliğini kazanmış olmasının yanında Tebliğin yukarıda sözü edilen düzenlemesi birbirine bağlı/bağımlı iki temel açıklamadır.

 

Şöyle ki; cari piyasa koşullarına, temel ekonomik verilere ve hayatın olağan durumuna uygun olmadığı anlaşılan fiyat teklifinin bir şekilde şekle uygun olarak müşavir tarafından tevsik edilmesi halinde, bu durumun ilgili vergi dairesine bildirilerek “bu tevsikin” doğruluğunun testi istenilmekte ve sistemin sigortası genel kabulüyle yapılmış bir mevzuat düzenlemesi şeklinde tezahür etmiştir. Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinin birbirine bağımlı son açıklama cümlesinin uygulanmaması halinde başlangıç cümlesine göre tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı ve hukuken uygun bir yanı olmayacaktır.

 

İstekliler tarafından asgari işçilik bedelinin çok az üstünde verilen teklif bedelinin en düşük teklife yakın olmasının sağlanması için teklif bileşenlerinden olan giyim bedeli açıklamasına yönelik olarak verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşük bedelli olarak oluşturulduğunun konu ile ilgili içtihat niteliğinde verilmiş Kurul kararlarından anlaşıldığı, verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılmasına rağmen, düşük bedelli de olsa, istekli tarafından verilen proforma fatura ve fiyat tekliflerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili hükümlerine göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespiti halinde anılan açıklamanın mevzuat uyarınca uygun görüldüğünün içtihat niteliğinde verilmiş olan Kurul kararlarından anlaşıldığı, ancak sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılması durumunda da, teklif açıklaması bu yönden mevzuata uygun görülmekle birlikte proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşüklüğünün düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağı düşüncesi ile, Kanunun temel ilkelerinden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda çalıştırılmasının temini yönünden incelenmesi için bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmiştir.

 

Yukarıda yapılan iki değerlendirmenin belge üzerinde aynı anda var olduğu durumda, bildirim yapılmasının anlamlı olduğu yönünde bütünlük sağladığı şeklinde yapılan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız işletilmesi durumunda, yani aşırı düşük açıklamada, isteklinin giyime ilişkin sunduğu proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının açıkça bilinmesine rağmen, sırf, anılan belgelerin Tebliğinin sözü edilen açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartlara uygun olarak taşıdığı tespitine dayanılarak isteklinin açıklamasının mevzuata uygun olduğunu kabul etmenin mevzuat ile çelişki yarattığı, bu nedenle, anılan belgelerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı durumunun incelenmesi için Tebliğin ilgili açıklaması uyarınca ilgili vergi dairesine bile bile gönderilmemesi durumunda, Kanunda belirtilen temel ilkelerden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda zedelendiği işlemlerin gerçekleştirilmiş olacağı düşüncesiyle, Tebliğin ilgili açıklamalarına göre, belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, vergi dairesine bildirim yapılmasına gerek görülmeyen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının, ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşıldığı durumda, anılan isteklinin aşırı düşük açıklamalarının “mevzuata uygun olmadığı” şeklinde gerekçe ile kabul edilmemesi gerekmektedir.

 

İncelemeye konu ihalede;

 

Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı tarafından,

 

Aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi Kurulca “işçi sayısı üzerinden teklif alınan giyim bedeline dair işçilik kalemi için ihale uhdesinde kalan istekli tarafından,anılan Tebliğ açıklamasındaki kurala aykırı bir şekilde, virgülden sonra üç hane ile 0,046 TL olarak birim fiyat teklif edildiği” gerekçesi üzerinden yerinde bulunmayan BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından,

 

Aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülerek tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif ve geçerli teklif olarak belirlenmeleri Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Beytaş Sosyal Hizmetler Ltd. Şti., ARD Grup Temizlik Hizm. ve İşletmecilik San. Tic. Ltd. Şti. ve Irmak Genel Temizlik Hiz. Rek. ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından,

 

Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sundukları bilgi ve belgelerin yukarıda aktarılan değerlendirmeler ışığı altında incelenmesi sonucunda;

 

1-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı tarafındantarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarak önerildiği Egemen Endüstriyel-İbrahim Halil BAYINDIR tarafından istekli adına tanzim edilen 18.11.2013 tarihli malın üretici olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumuna ilişkin açıklamayı gösteren maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.7) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Ayrıca, aynı isteklitarafındanaşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarakbelirtilen fiyatların 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında yer almadığı, tedavülden çıkarılmış para birimine denk gelecek birim fiyatların önerilmesinin belge düzenlenmesinde sahteciliğe ışık tuttuğu da değerlendirildiğinden,

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında sayılmayan birim fiyat teklif edilmesinin belge düzenlemesinde sahteciliğe ışık tuttuğu hususlarınasebep olan Egemen Endüstriyel-İbrahim Halil BAYINDIR ile anılan şahsın SMMM’si olan Mehmet Ali UMUÇ’un bu yöndekikusurlarının incelenerek gereğinin yapılması hususlarında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği,

 

2-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi Kurulca “işçi sayısı üzerinden teklif alınan giyim bedeline dair işçilik kalemi için ihale uhdesinde kalan istekli tarafından,anılan Tebliğ açıklamasındaki kurala aykırı bir şekilde, virgülden sonra üç hane ile 0,046 TL olarak birim fiyat teklif edildiği” gerekçesi üzerinden yerinde bulunmayan BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,004 TL ile 0,009 TL arasında değişen birim fiyatlar üzerinden toplamda 2,00 TL fiyat öngören Hasat Giyim – Temizlik ve Sarf Malzemeleri Alım Satım Toptan Ticareti Veli GÜRHAN tarafından istekli adına tanzim edilen 15.11.2013 tarihli proforma faturanın sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma faturada, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile de değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ve bu gerekçelerinde Kurul kararı gerekçeleri içinde yer alması gerektiği,

 

Ayrıca, aynı isteklitarafındanaşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,004 TL ile 0,009 TL olarak önerilen birim fiyatların 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında yer almadığı, tedavülden çıkarılmış para birimine denk gelecek birim fiyatların önerilmesinin belge düzenlenmesinde sahteciliğe ışık tuttuğu da değerlendirildiğinden,

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında sayılmayan birim fiyat teklif edilmesinin belge düzenlemesinde sahteciliğe ışık tuttuğu hususlarınasebep olan Hasat Giyim – Temizlik ve Sarf Malzemeleri Alım Satım Toptan Ticareti Veli GÜRHAN ile anılan şahsın SMMM’si olan Serhan GÜRHAN’ın bu yöndekikusurlarının incelenerek gereğinin yapılması hususlarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği,

 

3-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Beytaş Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,01 TL birim fiyat öngören Mays Grup Yön. Hizm. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından istekli adına tanzim edilen 18.11.2013 tarihli proforma fatura ile ekinde maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.5) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma fatura ve maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

4-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek teklifinin geçerli teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan ARD Grup Temizlik Hizm. ve İşletmecilik San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere ağırlıklı ortalama birim satış tutarlarının 0,01 TL ile 0,02 TL aralığında önerildiği SMMM Sevgi Demiryürek GÜLDAŞ tarafından tarafından istekli adına tanzim edilen 25.11.2013 tarihli malın üretici olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumuna ilişkin açıklamayı gösteren maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.7) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

5-Aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek teklifinin geçerli teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Irmak Genel Temizlik Hiz. Rek. ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere ağırlıklı ortalama birim satış tutarlarının 0,01 TL ile 0,02 TL aralığında önerildiği SMMM Sevgi Demiryürek GÜLDAŞ tarafından tarafından istekli adına tanzim edilen 09.12.2013 tarihli malın üretici olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumuna ilişkin açıklamayı gösteren maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.7) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Değerlendirilmiştir.

 

Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin iddiası kapsamında ihale üzerinde bırakılan istekliye ilişkin olarak Kurulca verilen karar gerekçesine katılmakla birlikte, başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda; ticari şirketlerin iktisadi amacının kâr elde etmek olduğu, kâr elde etmese dahi en azından zarar etmemek üzere ticari faaliyetlerine devam etmelerinin bir zorunluluk olduğu aksitakdirde söz konusu şirketlerin zarar etmemek ve kâr elde etmek için kayıt dışı ticari yollara başvurmalarının kuvvetle muhtemel olduğu düşüncesi ile, inceleme konusu ihalede giyim giderine ilişkin açıklamaları kapsamında verdikleri maliyet satış tutanağındaönerilen teklif fiyatların maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı belirlenen;

 

Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması Kurul çoğunluğunca yerinde bulunmayan Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığının teklifinin bu gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi Kurulca “işçi sayısı üzerinden teklif alınan giyim bedeline dair işçilik kalemi için ihale uhdesinde kalan istekli tarafından,anılan Tebliğ açıklamasındaki kurala aykırı bir şekilde, virgülden sonra üç hane ile 0,046 TL olarak birim fiyat teklif edildiği” gerekçesi üzerinden yerinde bulunmayan BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin bu gerekçeler üzerinden de değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ve bu gerekçelerinde Kurul kararı gerekçeleri içinde yer alması gerektiği,

 

Aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülerek tekliflerinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif ve geçerli teklif olarak belirlenmeleri Kurul çoğunluğunca da yerinde bulunan Beytaş Sosyal Hizmetler Ltd. Şti., ARD Grup Temizlik Hizm. ve İşletmecilik San. Tic. Ltd. Şti. ve Irmak Genel Temizlik Hiz. Rek. ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.’nin tekliflerinin de bu gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Ayrıca, Arda Endüstriyel Proje ve Uygulama San. Tic. Ltd. Şti.-İbrahim Halil Bayındır İş Ortaklığı tarafındanaşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere ağırlıklı ortalama birim satış tutarının 0,00001 TL olarakbelirtilen fiyatların 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında yer almadığı, tedavülden çıkarılmış para birimine denk gelecek birim fiyatların önerilmesinin belge düzenlenmesinde sahteciliğe ışık tuttuğu da değerlendirildiğinden,

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında sayılmayan birim fiyat teklif edilmesinin belge düzenlemesinde sahteciliğe ışık tuttuğu hususlarınasebep olan Egemen Endüstriyel-İbrahim Halil BAYINDIR ile anılan şahsın SMMM’si olan Mehmet Ali UMUÇ’un bu yöndekikusurlarının incelenerek gereğinin yapılması hususlarında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği,

 

BFM Temizlik Yemek Otomasyon Bil. Pey. Tur. Tar. Ür. Gıda İnş. San. Tic. Ltd. Şti.tarafındanaşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; çeşitli giyim malzemelerinin her birine ayrı ayrı olmak üzere 0,004 TL ile 0,009 TL olarak önerilen birim fiyatların 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında yer almadığı, tedavülden çıkarılmış para birimine denk gelecek birim fiyatların önerilmesinin belge düzenlenmesinde sahteciliğe ışık tuttuğu da değerlendirildiğinden,

 

5083 sayılı Türkiye Cumhuriyetinin Para Birimi Hakkında Kanunda belirtilen tedavüldeki para birimleri arasında sayılmayan birim fiyat teklif edilmesinin belge düzenlemesinde sahteciliğe ışık tuttuğu hususlarınasebep olan Hasat Giyim – Temizlik ve Sarf Malzemeleri Alım Satım Toptan Ticareti Veli GÜRHAN ile anılan şahsın SMMM’si olan Serhan GÜRHAN’ın bu yöndekikusurlarının incelenerek gereğinin yapılması hususlarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği,

 

Yönündeki düşüncem ile, belirtilen iddialara ilişkin Kurul çoğunluğunca alınan karar gerekçelerine katılıyorum. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy