Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 10, 11, 17, 54, 58, 59, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 28)

 

Toplantı No: 2010/027

Gündem No: 27

Karar Tarihi: 12.04.2010

Karar No: 2010-UH.I-1092

 

Şikayetçi:

 

Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti., Turgut Özal Bulvarı Pik Dökümcüler Sitesi A1 Blok No.5 İkitelli Kağıthane/İSTANBUL

 

İhaleyi yapan idare:

 

Milli Savunma Bakanlığı Ankara Tedarik Bölge Başkanlığı Eski Garaj Yanı 06010 Etlik/ANKARA

 

Başvuru tarih ve sayısı:

 

17.03.2010 / 5977

 

Başvuruya Konu İhale:

 

2009/179859 İhale Kayıt Numaralı "Hazır Yemek Hizmeti" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

 

07.04.2010 tarih ve I.H.07.27.0041/2010-15E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

Milli Savunma Bakanlığı Ankara Tedarik Bölge Başkanlığı tarafından 02.02.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Hazır Yemek Hizmeti” ihalesine ilişkin olarak Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 05.03.2010 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 10.03.2010 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 17.03.2010 tarih ve 5977 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.03.2010 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

 

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;

 

İdarece firmalarının ortakları hakkında kamu davası açıldığından bahisle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedildiği,

 

Oysa idarenin bu işlemine esas olarak, firma ortakları hakkında kamu davasının açıldığı tarih yerine kamu davası açıldığına dair müzekkerenin firmalarına tebliğ tarihinin esas alınması gerektiği,

 

Diğer yandan, gerek ihale tarihi, gerekse ihale tarihi sonrasında firmalarının (Bekard Ltd. Şti.) tüzel kişiliğinin ihalelere katılmasını yasaklayan herhangi bir karar alınmadığı bu nedenle firmalarının taahhütnamede belirtilen şartları taşıdığı, zira haklarında kamu davası açılan şirket ortaklarının hiçbirisinin şirketin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmadığı,

 

Haklarında kamu davası açıldığı hususunda idareye bilgi verilmesi mahiyetinde gönderdikleri 11.02.2010 tarihli yazıda da mahkeme ilamının firmalarına 10.02.2010 tarihinde bildirildiği, kaldı ki kamu davası açıldığı tarih itibariyle posta ile gönderilen bildirimin aynı gün firmalarına ulaşmasının mümkün olmadığı,

 

Bu nedenle geçici teminatın gelir kaydedilmesi işleminin mevzuata aykırı olduğu,

 

İdarece atıf yapılan Kamu İhale Genel Tebliğinin 28.1.8.2 nci maddesinde konuya açıklık getirildiği,

 

Şirket ortakları hakkında açılan kamu davasına ilişkin mahkeme ilamının firmalarına 10.02.2010 tarihinde tebliğ edildiği,

 

Bu tarihten önce gerçekleştirilen ihaleye teklif vermelerinde kusurlarının bulunmadığı, ihaleye teklif verdikleri gün KİK resmi internet sitesinden ihaleye katılmaktan yasaklı olmadıklarına dair teyit alarak ihaleye teklif verdikleri,

 

İddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İhale işlem dosyasında yer alan belgelerden, şikayetçi Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ortaklarının tamamı hakkında Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesince 01.02.2010 tarihinde kamu davası açıldığı halde 02.02.2010 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye teklif vermesi üzerine idarece şikayete konu işlemin tesis edildiği anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kanunun,

 

“İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında; “Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:

 

....

 

i) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılan.

 

j) 17 nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen.”

“İhaleye katılamayacak olanlar” başlıklı 11 inci maddesinin birinci fıkrasında; ”Aşağıda sayılanlar doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamazlar:

 

a) Bu Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan veya örgütlü suçlardan veyahut kendi ülkesinde ya da yabancı bir ülkede kamu görevlilerine rüşvet verme suçundan dolayı hükümlü bulunanlar.”

 

- Aynı maddenin son fıkrasında ise;“Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.”

 

“Yasak fiil veya davranışlar” başlıklı 17 nci maddesinde;“İhalelerde aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:

 

a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.

 

b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

 

c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

 

d) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.

 

e) 11 inci maddeye göre ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde ihaleye katılmak.

 

Bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında bu Kanunun Dördüncü Kısmında belirtilen hükümler uygulanır.”

 

“İhalelere katılmaktan yasaklama” başlıklı 58 inci maddesinde;

 

“17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışlarının özelliğine göre, bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, 2 nci ve 3 üncü maddeler ile istisna edilenler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya bağlı bulunulan bakanlık, herhangi bir bakanlığın ilgili veya bağlı kuruluşu sayılmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı birlik, müessese ve işletmelerde ise İçişleri Bakanlığı tarafından verilir.

 

Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kişilerin şahıs şirketi olması halinde şirket ortaklarının tamamı hakkında, sermaye şirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kişi olması durumuna göre; ayrıca bir şahıs şirketinde ortak olmaları halinde bu şahıs şirketi hakkında da, sermaye şirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye şirketi hakkında da aynı şekilde yasaklama kararı verilir.

 

İhale sırasında veya sonrasında bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iştirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar aynı idare tarafından yapılacak sonraki ihalelere de iştirak ettirilmezler.

 

Yasaklama kararları, yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarihi izleyen en geç kırkbeş gün içinde verilir. Verilen bu karar Resmi Gazetede yayımlanmak üzere en geç onbeş gün içinde gönderilir ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu kararlar Kamu İhale Kurumunca izlenerek, kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanlara ilişkin siciller tutulur.

 

İhaleyi yapan idareler, ihalelere katılmaktan yasaklamayı gerektirir bir durumla karşılaştıkları takdirde, gereğinin yapılması için bu durumu ilgili veya bağlı bulunulan bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.”

 

“ İsteklilerin ceza sorumluluğu” başlıklı 59 uncu maddesinde ise; “Taahhüt tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi, 17 nci maddede belirtilen fiil veya davranışlardan Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile o işteki ortak veya vekilleri hakkında Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre ceza kovuşturması yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Hükmolunacak cezanın yanısıra, idarece 58 inci maddeye göre verilen yasaklama kararının bitiş tarihini izleyen günden itibaren uygulanmak şartıyla bir yıldan az olmamak üzere üç yıla kadar bu Kanun kapsamında yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan mahkeme kararıyla 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlarla birlikte yasaklanırlar.

 

Bu Kanun kapsamında yapılan ihalelerden dolayı haklarında birinci fıkra gereğince ceza kovuşturması yapılarak kamu davası açılmasına karar verilenler ve 58 inci maddenin ikinci fıkrasında sayılanlar yargılama sonuna kadar Kanun kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılamaz. Haklarında kamu davası açılmasına karar verilenler, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna bildirilir.

 

Bu Kanunda belirtilen yasak fiil veya davranışları nedeniyle haklarında mükerrer ceza hükmolunanlar ile bu kişilerin sermayesinin yarısından fazlasına sahipolduğusermaye şirketleri veya bu kişilerin ortağı olduğu şahıs şirketleri, mahkeme kararı ile sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanır.

 

Bu madde hükümlerine göre; mahkeme kararı ile yasaklananlar ve ceza hükmolunanlar, Cumhuriyet Savcılıklarınca sicillerine işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna, meslek sicillerine işlenmek üzere de ilgili meslek odalarına bildirilir.

 

Sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlara ilişkin mahkeme kararları, Kamu İhale Kurumunca, bildirimi izleyen onbeş gün içinde Resmî Gazetede yayımlanmak suretiyle duyurulur.”

 

hükümleri yer almaktadır.

 

 

Kamu İhale Genel Tebliğinde;

 

”28.1.9. Haklarında yasaklama kararı verilen şirket ortak veya ortaklarının durumu

 

28.1.9.1. 4734 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunması sebebiyle aynı Kanunun 58 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları gereğince haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilen şirket ortak veya ortaklarının;

 

1) Ortağı olduğu şahıs şirketleri,

 

2) Sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu sermaye şirketleri,

 

Ortak hakkında verilmiş olan yasaklılık kararı devam ettiği süre içinde 4734 sayılı Kanunun 11 inci maddesi uyarınca anılan Kanun kapsamındaki idarelerin ihalelerine katılamayacaktır.

 

28.1.9.2. Bununla birlikte aynı Kanunun 11 inci maddesine göre 4734 sayılı Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanların doğrudan veya dolaylı ya da alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihaleye katılmaları mümkün bulunmayıp, bu yasağa rağmen ihaleye katılan isteklilerin ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda anılan Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen ve Türk Ceza Kanununa göre suç teşkil eden fiil veya davranışlarda bulunmaları nedeniyle haklarında kamu davası açılanların da bu dava nedeniyle ihalelere katılmaktan geçici olarak yasaklanmış oldukları dikkate alındığında; haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı bulunanlar ile kamu davası açılmış olanların bir tüzel kişi veya başka bir gerçek kişi adına teklif vererek ihaleye katılmaları halinde aday veya istekli durumunda olanların, maddede belirtilen yasağa rağmen ihaleye katılmış olması nedeniyle ihale dışı bırakılarak geçici teminatının gelir kaydedilmesi gerekmektedir.”

 

şeklinde açıklama yapılmıştır.

 

Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ortaklarının tamamı hakkında 01.02.2010 tarihinde kamu davası açıldığı (ihale tarihinden önce), mahkemece haklarında kamu davası açıldığına dair Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarından Asım Günaydın’a gönderilen tebligatın, adı geçene 10.02.2010 tarihinde tebliğ edilmesi üzerine durumun 11.02.2010 tarihinde idareye bildirildiği tespit edilmiştir.

 

Diğer yandan, idarece 15.02.2010 tarihinde Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesinden bilgi istenildiği, anılan mahkemenin 16.02.2010 tarih ve 2010/51 (Dosya No) sayılı idareyi muhatap yazısında, herhangi bir şirket hakkında açılmış bir dava bulunmadığı, ancak şirket yöneticileri olan sanıklar hakkında dava açıldığının bildirildiği; daha sonra dava açılış tarihinin belirlenmesinde ortaya çıkan tereddüt üzerine yapılan yazışmalar sonucunda aynı mahkeme tarafından bu defa 08.03.2010 tarihli yazı ile kamu davasının açılış tarihinin, iddianamenin kabul tarihi olan 01.02.2010 olduğunun bildirildiği tespit edilmiştir.

 

Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne ait ihale tarihi itibariyle son ortaklık yapısını gösteren 01.06.2004 tarih ve 6061 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin 161 inci sayfasından şirket ortakları ve sermaye miktarlarının;

 

Ortaklar Sermaye (TL) Oran (%)

Adem Günaydın 12.500 0,5

Orhan Günaydın 612.500 24,5

Muhammed Ercan Günaydın 625.000 25

Asım Günaydın 1.250.000 50

TOPLAM 2.500.000 100

 

şeklinde olduğu tespit edilmiştir.

 

Yukarıda belirtilen ortaklık yapısında 10.02.2010 tarih ve 7498 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde 04.02.2010 tarihli ortaklar kurulu kararında ortaklık devirleri yapıldığı görülmüş ise de; değerlendirmenin ihale tarihindeki son ortaklık yapısına göre yapılması gerekmektedir.

 

Haklarında ihale tarihi itibariyle kamu davası açıldığı anlaşılan Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarının, Kamu İhale Genel Tebliğinin yukarıda aktarılan 28.1.8.2 nci maddesine yapılan açıklama çerçevesinde 4734 sayılı Kanuna göre gerçekleştirilen ihalelere teklif veremeyecek durumda olduğu açıktır.

 

Diğer yandan, 4734 sayılı Kanununa göre gerçekleştirilen ihalelerde Kanunun 17 nci maddesinde sayılan yasak fiil ve davranışlardan dolayı haklarında kamu davası açılması durumunda, açılan kamu davası nedeniyle aynı Kanunun 59 uncu maddesi hükmü uyarınca ihalelere katılamayacak durumda olanların, 4734 sayılı Kanunun 58 inci maddesinde düzenlenen yasaklılık kararı gibi hem kendilerine hem de üçüncü şahıslara tebliğ niteliğini taşıyacak şekilde ilan şartı bulunmamaktadır.

 

Bu durumda, haklarında kamu davası açılanlara, dava açıldığına dair tebligat yapılmadıkça ve/veya haklarında kamu davası açıldığı (tebliğ niteliğinde) ilan edilmedikçe haklarında açılan kamu davasından bilgi sahibi olmasının her zaman mümkün olamayacağı da açıktır.

 

Dolayısıyla, haklarında kamu davası açılanların dava açıldığından bilgi sahibi olmamaları nedeniyle, dava açıldığı tarih ve/veya daha sonra gerçekleştirilen ihalelere teklif vermeleri de ihtimal dahilindedir.

 

Bu nedenle, haklarında kamu davası açılanların ihaleye katılmama yükümlülüklerinin başlangıç tarihi olarak kamu davasının açıldığı tarihin esas alınması halinde, haklarında açılan kamu davasından haberdar olmadıkları halde kamu davasının açıldığı tarih ve sonrasında gerçekleştirilen ihalelere teklif verildiği durumlarda, 4734 sayılı Kanunun 11 ve 17 nci maddeleri çerçevesinde aynı Kanunun 58 inci maddesinde öngörülen cezai yaptırımlara maruz kalmasının kaçınılmaz olacağı ortadadır.

 

Ancak, haklarında kamu davası açılanların bu davadan haberdar olmaları halinde, 4734 sayılı Kanunda kendilerine yüklenen ihalelere katılmama yükümlülüğünü yerine getirebilmelerinin mümkün olduğu açıktır.

 

4734 sayılı Kanun hükümleri ve Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan açıklamaların, ihale tarihi itibariyle haklarında kamu davası açılmış olanların ihaleye teklif veremeyeceklerine ilişkin lafzi sonucu; haklarında kamu davası açılanların, kamu davasının açıldığı tarih veya daha sonraki tarihlerde gerçekleştirilen ihalelere teklif vermesi halinde, 4734 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde ise de, haklarında kamu davası açılanların anılan Kanun hükmüne göre ihaleye teklif vermekten kaçınması için kamu davası açıldığından haberdar olunması gerektiği dikkate alındığında; hakkında kamu davası açılanların, dava açıldığından haberdar oldukları tarihten sonra ihaleye teklif vermeleri ya da ihale tarihi ya da öncesinde haklarında kamu davası açıldığından ihaleye teklif verdikten sonra haberdar olduklarının belgeleriyle birlikte ivedilikle idareye bildirmeleri kaydıyla Kanunun 17 ve 58 inci maddeleri uyarınca yapılacak işleme, kamu davası açıldığı tarih yerine kamu davası açıldığından haberdar olunduğu tarih esas alınarak işlem yapılmasının hukuki olacağı açıktır.

 

Somut olayda, Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortakları hakkında 01.02.2010 tarihinde kamu davası açıldığı, bununla birlikte mahkemece haklarında kamu davası açıldığına dair (Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarından) Asım Günaydın’a gönderilen tebligatın, adı geçene 10.02.2010 tarihinde tebliğ edilmesi üzerine, durumun 11.02.2010 tarihinde idareye bildirildiği tespit edilmiştir.

 

Kurumca yürütülen esasın incelenmesi sürecinde, Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ortakları hakkında açılan kamu davasıyla ilgili tebligat yapılıp yapılmadığının tespiti amacıyla, Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığından bilgi istenilmiş olup anılan mahkemenin Kurumumuzu muhatap 01.04.2010 tarih ve 2010/51 (Dosya No) sayılı yazısı ekinde tebligat alındıları gönderilmiştir.

 

Bahse konu belgelerden, Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarına gönderilen tebligatların 10.02.2010-12.02.2010 tarihleri arasında ortaklara/temsilcilerine ulaştırıldığı anlaşılmıştır.

 

Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortaklarının, haklarında açılan kamu davasından ihale tarihi (02.02.2010) itibariyle haberdar olmadıkları gibi, tebligat ulaştıktan sonra ivedilikle mevcut durumu idareye bildirdikleri anlaşılmıştır.

 

Bu çerçevede, incelenen ihalenin 02.02.2010 tarihinde gerçekleştirildiği ve bu tarih itibariyle Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortakları hakkında açılan kamu davasının şirket yetkililerince ve/veya ortaklarınca bilindiği halde ihaleye teklif verdikleri hususu tespit edilmeden, 4734 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin (e) bendi kapsamında değerlendirilerek 58 inci madde hükümlerinin uygulanmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

 

Diğer yandan, şirket ortaklarının tamamı hakkında ihale tarihinden önce kamu davası açıldığı anlaşılan Bekard Gıda Taş. İnş. Tem. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin, 4734 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin ikinci fıkrası ile 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, ihaleye katılamayacak durumda olduğu ve 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (i) bendine göre teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, şikayetçinin geçici teminatının gelir kaydedilmesi ve yasaklama işleminin iptaline ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy