Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2014/029

Gündem No: 63

Karar Tarihi: 30.04.2014

Karar No: 2014/UY.IV-1984

 

 

Şikayetçi: ---, --- DİĞER

 

İhaleyi Yapan Daire: TOKİ,

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 17.04.2014 / 12903

 

Başvuruya Konu İhale: 2014 İhale Kayıt Numaralı "YAPIM İŞİ" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan “------” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 17.04.2014tarih ve 12903sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/1479sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar: Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.

 

Başvuru dilekçesinde özetle, Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin sit alanlarına ilişkin kararları ile Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin imar planının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararları gereğince başvuru konusu yapım işinin olduğu bölgede açılmış ve açılacak tüm ihalelerin gerçekleştirilmesinin yargı kararlarına aykırı olduğu, söz konusu alanda yapılmış ihalelerin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İstisnalar” başlıklı 3’üncü maddesinin (b) bendinde,  savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç anılan Kanun’a tâbi olmadığı belirtilmiştir.

 

Aynı Kanun’un 54’üncü maddesinde ise “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.

 

 

Şikayet başvuruları idareye, itirazen şikayet başvuruları Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır.

 

 

 

Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir:                       

 

…                   

 

c) Başvuruya konu olan durumun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih.             

 

…                   

 

e) İtirazen şikayet başvurularında idareye yapılan şikayetin ve varsa şikayete ilişkin idare kararının bildirim tarihi.

 

 

İtirazen şikayette bulunanlardan 53 üncü maddenin (j) bendinin (2) nolu alt bendinde belirtilen bedelin dört katı tutarına kadar başvuru teminatı alınmasına Bakanlar Kurulunca karar verilebilir. Başvuru teminatları Kurum hesaplarına yatırılır. Bu teminatlar Kurum gelirleri ile ilişkilendirilmeksizin ayrı hesaplarda tutulur.

 

İtirazen şikayet dilekçelerine, başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin, varsa şikayete idarece verilen cevabın bir örneği ile başvuru bedeli ve teminatının Kurum hesaplarına yatırıldığına dair belgenin eklenmesi zorunludur.

 

Aynı kişi tarafından birden fazla ihaleye, birden fazla kişi tarafından ise aynı ihaleye tek dilekçe ile başvuruda bulunulamaz.

 

 

Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikayet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine, karar verilir.” hükmü yer almaktadır.

 

Kamu İhale Kurumu’nun görevleri 4734 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinde düzenlenmiş olup, bunlar arasında anılan Kanun’a göre yapılan ve ihale süreci sona ermemiş ihalelere ilişkin itirazen şikâyet başvurularını inceleyerek sonuçlandırmak bulunmaktadır. Dolayısıyla, 4734 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilmeyen ihaleye ilişkin başvurunun incelenmesinin, Kurum’un görev alanında bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

Öte yandan başvuru Kurum’un görev alanında bulunsaydı dahi, dilekçe Kanun’un 54’üncü maddesinde belirtilen şekil şartlarını taşımadığından başvurunun şekil yönünden reddedilmesi gerekecektir.

 

Bu itibarla, başvurunun 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince, görev yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy