Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (5174 S. K. m. 51) (5188 S. K. m. 21) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)
Toplantı No: 2013/020
Gündem No: 2
Karar Tarihi: 08.03.2013
Karar No: 2013/UH.I-1283 
Şikayetçi: Elmerka Özel Güvenlik Eğitimi Ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti., İZZETPAŞA MAH. ŞEHİT BİNBAŞI SABRİ SOK. NO:29/1 ELAZIĞ
İhaleyi Yapan Daire: Tunceli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Moğultay Mah. Cengiz Topel Cad. No:2 TUNCELİ
Başvuru Tarih ve Sayısı:
14.02.2013 / 5740
Başvuruya Konu İhale:
2012/182291 İhale Kayıt Numaralı "2013 Mali Yılı 12 Aylık 16 Personel İle 4 İlçe Hastanesi İçin Özel Güvenlik" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Tunceli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 02.01.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2013 Mali Yılı 12 Aylık 16 Personel İle 4 İlçe Hastanesi İçin Özel Güvenlik” ihalesine ilişkin olarak Elmerka Özel Güvenlik Eğitimi ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.nin 28.01.2013 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 07.02.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.02.2013 tarih ve 5740 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.02.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/747 sayılı şikayet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle, idare tarafından açıklama istenildiği, açıklamayı Kamu İhale Genel Tebliği’ne göre yaptıkları, 18.01.2013 tarihli kesinleşen ihale kararı ile aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında Maliyet Satış Tutarı Tespit Tutanağı bulunmadığı ve birim fiyat teklif cetvelinde zorunlu mali sorumluluk sigortası bedeline 16,08 TL, açıklama kapsamında sunulan fiyat teklifinde ise 16,00 TL yazılı olduğu gerekçesiyle açıklamalarının uygun bulunmayarak değerlendirme dışı bırakıldıklarının bildirildiği, bu yönde idareye yaptıkları şikayet başvurusunun reddedildiği, ancak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4.2.4’üncü maddesinde “79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir. Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur. Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.” hükmü yer aldığı, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası için 16,00 TL fiyat teklifi aldıkları, ancak tekliflerine 0,8 TL kar eklemek suretiyle birim fiyat teklif cetveline yazdıkları, bu nedenle idarenin birim fiyat teklif cetveli ile açıklamalarının uyum sağlamadığı değerlendirmesinin yerinde olmadığı, dolayısıyla mağduriyetlerinin giderilmesi için ihalenin üzerlerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Başvuruya konu ihale, Tunceli İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan “2013 Mali Yılı 12 Aylık 16 Personel ile 4 İlçe Hastanesi İçin Özel Güvenlik Hizmet Alımı” işidir.
İdari Şartname’nin “Teklif ve sözleşme türü” başlıklı 19’uncu maddesinde yer alan “19.1. İstekliler tekliflerini, her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatlarının miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat şeklinde vereceklerdir. İhale sonucu, ihale üzerinde bırakılan istekliyle her bir iş kalemi için teklif edilen birim fiyatların miktarlarla çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesi uyarınca ihale konusu iş birim fiyat ihale edilmiş olup birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
                        A1                                                                  B2
                                                                       Miktarı
Sıra      İş Kaleminin Adı ve                Birimi              İşçi      Ay/gün/           Teklif Edilen4 Tutarı
No       Kısa Açıklaması3                                           sayısı   saat                  Birim Fiyat
1          Özel Güvenlik Elemanı
İşçilik Maliyeti (Brüt Asgari
Ücretin %5 fazlası)                 İşçi x ay          16        12
 I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5
Sıra      İş Kaleminin Adı ve                Birimi              Miktarı            Teklif Edilen4 Tutarı
No       Kısa Açıklaması 6                                                                  Birim Fiyat
1          Ulusal Bayram ve Genel
Tatil Günlerinde Özel
Güvenlik Görevlisi
(4x14,5=58 gün)                     Gün                 58
2          Özel Güvenlik Mali
Sorumluluk Sigorta
Bedeli                                     İşçi x ay          12
                                               II. Ara Toplam(K.D.V. Hariç)7
 Toplam Tutar (K.D.V Hariç)
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde,
“25.1.Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri, isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edilecektir.
25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
a) Güvenlik Elemanı 16 (Onaltı) kişi Brüt Asgari Ücretin % 5 fazlası verilecek olup, teklif fiyata dahildir.
b) Resmi bayram ve ulusal tatil günleri 14,5 gündür. çalışacak personel 4 kişi olup (14,5x4=58 gün) teklif fiyata dahildir
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
a) Personeller için yemek bedeli verilecektir. Nakdi olarak ödeneceği ve Yüklenici tarafından bordroda gösterilecektir. Ayda 22 (Yirmi iki) gün üzerinden her bir işçiye 7,00 TL (Yedi Türk Lirası) yemek bedeli ödenecektir. Özel güvenlik görevlileri yemeğe değişimli olarak gidecek ve görevin aksamasına meydan vermeyeceklerdir.
b) İşçiler için yol bedeli verilecektir. Nakdi olarak ödeneceği ve Yüklenici tarafından bordroda gösterilecektir. Ayda 22 Gün üzerinden, Her bir İşçiye Gidiş-Geliş olmak üzere 2,50 TL.(İkiTürklirası Elli Krş) 2,50x22=55,00 TL.sı olmak üzere ayda 22 gün üzerinden Yol bedeli ödenecek olup, teklif fiyata dahildir.
c) Personele ait giyim bedeli ayni olarak karşılanacaktır. Her bir personele sözleşme süresince verilecek giyim eşyasının nevi, cinsi ve adedi teknik şartnamede belirtilmiştir. Giyime ait düzenleme 5188 sayılı kanun ve ikincil mevzuatına uygun olacaktır.
25.3.3. Malzeme giderleri:
Teknik şartname ve idari şartnamede belirtilen teçhizat, gereç, malzemeler ve ekipmana ait giderler teklif fiyata dahildir.
25.3.4. Diğer giderler:
a) İsteklinin 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 21.Maddesine göre 16 personel için Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası bedeli teklif fiyata dahildir.
b) İlçe Entegre Hastanelerimizin hizmet binalarında yüklenicinin kullanımına verilecek yerlerden (malzeme ve araç ambarları ile işçi barakaları gibi kendi ihtiyacı için kullanacağı yerler) bir bedel alınmayacak olup, idare tarafından yükleniciye bedelsiz olarak verilecektir.
25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Tunceli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğünün yazılarına istinaden, iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı % 1’dir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde yer alan düzenlemeler esas alınarak yapılan hesaplamada giyim ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hariç zorunlu işçilik maliyeti 297.765,18 TL olarak bulunmaktadır.
Bahse konu ihalede 8 adet ihale dokümanı satın alınmış olup, 02.01.2013 tarihinde yapılan ihaleye 6 istekli katılmıştır.
İhale komisyonu ihaleye katılan isteklilerden Radar Güvenlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Elmerka Özel Güvenli Eğt. ve Koruma Hiz. Ltd. Şti. ve Das Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklifinin aşırı düşük olduğuna karar vererek bu isteklilerden açıklama istemiştir.
İhale komisyonu açıklamaların sunulmasından sonra Radar Güvenlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve Elmerka Özel Güvenli Eğt. ve Koruma Hiz. Ltd. Şti.nin açıklamalarını uygun bulmayarak değerlendirme dışı bırakılmasına, ihalenin aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunan Das Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. üzerinde bırakılmasına karar vermiştir.
17.01.2013 tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibi Elmerka Özel Güvenli Eğt. ve Koruma Hiz. Ltd. Şti.nin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin olarak özetle; “…Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.3 nolu maddesinde “Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38’inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerektiğinin…” belirtildiği, aynı maddenin (g) alt bendinde bu belgeler ile ilgili olarak “isteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.” denildiği, 4 nolu teklif sahibi Elmerka Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin yapılan inceleme neticesinde Maliyet Satış Tutarı Tespit Tutanağının sunmuş olduğu yazılı açıklama ekinde bulunmadığı, birim fiyat teklif cetvelinde zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası bedeli için 16,08 TL fiyat verdiği, ancak aşırı düşük teklif değerlendirilmesi kapsamında idareye sunmuş olduğu özel güvenlik mali sorumluluk sigorta teklifinde 16,00 TL yazılı olduğu, böylece birim fiyat teklif cetveli ile bir uyumsuzluk olduğu….” gerekçesine yer verildiği görülmektedir.
İhale komisyon kararı 18.01.2013 tarihinde ihale yetkilisince onaylanmış bulunmaktadır.
Başvuru sahibi Elmerka Özel Güvenli Eğt. ve Koruma Hiz. Ltd. Şti. ihaleye 298.136,46 TL fiyat teklifi vermiş olup, birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki gibidir.
                        A1                                                                  B2
                                                                       Miktarı
Sıra      İş Kaleminin Adı ve                Birimi              İşçi      Ay/gün/           Teklif Edilen4 Tutarı
No       Kısa Açıklaması3                                           sayısı   saat                  Birim Fiyat
1          Özel Güvenlik Elemanı
İşçilik Maliyeti (Brüt Asgari
Ücretin %5 fazlası)                 İşçi x ay          16        12                    1.539,76   295.633,92
 I. Ara Toplam (K.D.V Hariç)5                                      295.633,92
Sıra      İş Kaleminin Adı ve                Birimi              Miktarı            Teklif Edilen4             Tutarı
No       Kısa Açıklaması 6                                                                  Birim Fiyat
1          Ulusal Bayram ve Genel
            Tatil Günlerinde Özel
            Güvenlik Görevlisi
            (4x14,5=58 gün)                     Gün                 58                    42,87               2.486,46
2          Özel Güvenlik Mali
            Sorumluluk Sigorta
            Bedeli                                     İşçi x ay          12                    1,34                 16,08
                                                            II. Ara Toplam(K.D.V. Hariç)7                                 2.502,54
 Toplam Tutar (K.D.V Hariç)                         298.136,46
İstekli açıklaması ekinde giyim için Emre Tekstil Hacı Akman tarafından istekli adına düzenlenmiş 344,00 TL toplam tutar ihtiva eden, “Birim satış tutarının mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim” şerhi ile SMMM kaşe ve imzası ile onaylı proforma fatura sunulduğu, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri için Sompo Japon Sigorta acentesi Orangrup Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından düzenlenmiş 365 gün süreli 16 kişilik ve 16,00 TL tutar ihtiva eden sigorta teklifi sunulduğu, teklifin Sompo Japon Sigorta Orta Anadolu Bölge Müdürlüğü kaşe ve imzası ile onaylı olduğu ve teklif ekinde teyid belgesinin yer aldığı görülmektedir.
İsteklinin teklifine ilişkin aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan,
“79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,
c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,
ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,
d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,
e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,
g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.
İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.
Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)
79.4.2.4.Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.”hükmüne uygun olduğu,
Maliyet Satış Tutarı Tespit Tutanağı ile ilgili olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde “79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.
(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.
(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.
Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.
Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.
İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura / fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.
İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.” hükmü bulunduğu,
dolayısıyla maliyet satış tutarı tespit tutanaklarının anılan maddede belirtilen “(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.” hükmü uyarınca aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulması zorunluluğu bulunmadığı, bu haliyle ihale komisyonunca tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık olmadığı, isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği değerlendirilmektedir.
Diğer taraftan başvuru sahibi istekli birim fiyat teklif cetvelinde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası için 16,08 TL fiyat beyanında bulunmuş olup, açıklaması ekinde bu gidere ilişkin olarak 16,00 TL tutar ihtiva eden fiyat teklifi sunmuştur. Bu haliyle açıklaması ile fiyat teklifi arasında bir uyumsuzluk olmadığı, kar eklemek suretiyle fiyat oluşturduğu anlaşılmakta olup, açıklaması ve belgelendirmesinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan “79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır…”hükmüne uygun olduğu, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata uyarlık olmadığı değerlendirilmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Elmerka Özel Güvenlik Eğitimi ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde dile getirdiği iddiası hakkında Kurul çoğunluğunca, başvuru sahibi Elmerka Özel Güvenlik Eğitimi ve Koruma Hizmetleri Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi hususlarına yönelik “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiasına yönelik İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden yapılan incelemeye göre;
Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinde;“İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.“ açıklaması yer almaktadır.
Kurumca bu açıklama uyarınca yapılan incelemelere göre, hizmet alımlarında aşırı düşük teklif açıklamasında giyim bedeline ilişkin yapılan açıklamalarda, istekli tarafından giyim bedeline ilişkin sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi, ayrıca konunun önemine göre de Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılması hususlarının anlaşılması gerektiğinin aşikar olması nedeni ve bu yönde verilen Kurul Kararları ile konu içtihat niteliğini kazanmış olmasının yanında Tebliğin yukarıda sözü edilen düzenlemesi birbirine bağlı/bağımlı iki temel açıklamadır.
Şöyle ki; cari piyasa koşullarına, temel ekonomik verilere ve hayatın olağan durumuna uygun olmadığı anlaşılan fiyat teklifinin bir şekilde şekle uygun olarak müşavir tarafından tevsik edilmesi halinde, bu durumun ilgili vergi dairesine bildirilerek “bu tevsikin” doğruluğunun testi istenilmekte ve sistemin sigortası genel kabulüyle yapılmış bir mevzuat düzenlemesi şeklinde tezahür etmiştir. Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinin birbirine bağımlı son açıklama cümlesinin uygulanmaması halinde başlangıç cümlesine göre tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı ve hukuken uygun bir yanı olmayacaktır.
İstekliler tarafından asgari işçilik bedelinin çok az üstünde verilen teklif bedelinin en düşük teklife yakın olmasının sağlanması için teklif bileşenlerinden olan giyim bedeli açıklamasına yönelik olarak verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşük bedelli olarak oluşturulduğunun konu ile ilgili içtihat niteliğinde verilmiş Kurul kararlarından anlaşıldığı, verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılmasına rağmen, düşük bedelli de olsa, istekli tarafından verilen proforma fatura ve fiyat tekliflerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili hükümlerine göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespiti halinde anılan açıklamanın mevzuat uyarınca uygun görüldüğünün içtihat niteliğinde verilmiş olan Kurul kararlarından anlaşıldığı, ancak sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılması durumunda da, teklif açıklaması bu yönden mevzuata uygun görülmekle birlikte proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşüklüğünün düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağı düşüncesi ile, Kanunun temel ilkelerinden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda çalıştırılmasının temini yönünden incelenmesi için bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmiştir.
Yukarıda yapılan iki değerlendirmenin belge üzerinde aynı anda var olduğu durumda, bildirim yapılmasının anlamlı olduğu yönünde bütünlük sağladığı şeklinde yapılan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız işletilmesi durumunda, yani aşırı düşük açıklamada, isteklinin giyime ilişkin sunduğu proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının açıkça bilinmesine rağmen, sırf, anılan belgelerin Tebliğinin sözü edilen açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartlara uygun olarak taşıdığı tespitine dayanılarak isteklinin açıklamasının mevzuata uygun olduğunu kabul etmenin mevzuat ile çelişki yarattığı, bu nedenle, anılan belgelerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı durumunun incelenmesi için Tebliğin ilgili açıklaması uyarınca ilgili vergi dairesine bile bile gönderilmemesi durumunda, Kanunda belirtilen temel ilkelerden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda zedelendiği işlemlerin gerçekleştirilmiş olacağı düşüncesiyle, Tebliğin ilgili açıklamalarına göre, belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, vergi dairesine bildirim yapılmasına gerek görülmeyen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının, ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşıldığı durumda, anılan isteklinin aşırı düşük açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçesi olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.
İncelemeye konu ihalede;
Aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca uygun bulunmayan Elmerka Özel Güv. Eğt. ve Kor. Hizm. Ltd. Şti. ile aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunarak ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmeleri Kurul çoğunluğunca da uygun bulunan, Das Özel Güv. Hizm. Ltd. Şti. ile Cevher Özel Güv. Koruma Tic. Ltd. Şti.’nin, aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında giyimin tevsikine ilişkin sundukları bilgi ve belgeler yukarıda aktarılan değerlendirmeler ışığı altında değerlendirildiğinde;
Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca uygun bulunmayan Elmerka Özel Güv. Eğt. ve Kor. Hizm. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için, 16 adet kep için 0,50 TL ve 16 adet kravat için 0,50 TL olarak önerilen birim fiyatları içeren Emre Tekstil-Hacı AKMAN tarafından istekli adına tanzim edilen 01.01.2013 tarihli proforma teklifin sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklinin aşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma teklifte,ön görülen bazı giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
Diğer yandan, başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesindeki eşit muamele yönünden incelenmesinde;
Aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da uygun bulunan, Das Özel Güv. Hizm. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin maliyetine dayalı açıklamasının tevsiki için; 16 adet kep için 0,20 TL, 16 adet kemer için 0,20 TL, 16 adet kravat için 0,20 TL ve 16 adet yağmurluk için 0,50 TL birim fiyatlar içeren Me-Ba İş Elbiseleri-Mehmet BAHÇEÇİOĞLU tarafından istekli adına tanzim edilen 15.01.2013 tarihli proforma fatura ve eki maliyet satış tespit tutarı tespit tutanağının (Ek-O.5)sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklinin aşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma fatura ve eki maliyet satış tespit tutarı tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
Ayrıca, aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da uygun bulunan Cevher Özel Güv. Koruma Tic. Ltd. Şti.’nin, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyimin tevsikine ilişkin sunduğu bilgi ve belgelerin yukarıda aktarılan değerlendirmeye paralel yönde idarece tekrar inceleme yapılarak karar verilmesi gerektiği,
Değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle, başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiasına yönelik İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden yapılan incelemeye göre, ticari şirketlerin iktisadi amacının kar elde etmek olduğu, kar elde etmese dahi en azından zarar etmemek üzere ticari faaliyetlerine devam etmelerinin bir zorunluluk olduğu aksi takdirde söz konusu şirketlerin zarar etmemek ve kar elde etmek için kayıt dışı ticari yollara başvurmalarının kuvvetle muhtemel olduğu düşüncesi ile, inceleme konusu ihalede giyimine ilişkin açıklamaları kapsamında verdikleri proforma teklif ile proforma fatura ve eki maliyet satış tespit tutarı tespit tutanağındaki teklif fiyatlarının maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı belirlenen, aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemleri Kurul çoğunluğunca uygun bulunmayan Elmerka Özel Güv. Eğt. ve Kor. Hizm. Ltd. Şti. ile aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenmesi işlemleri Kurul çoğunluğunca da uygun bulunan Das Özel Güv. Hizm. Ltd. Şti’nin tekliflerinin bu gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, ayrıca, aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmesi Kurul çoğunluğunca da uygun bulunan Cevher Özel Güv. Koruma Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyimin tevsikine ilişkin sunduğu bilgi ve belgelerin yukarıda aktarılan değerlendirmeye paralel yönde idarece tekrar inceleme yapılarak karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncem ile, bu hususlara ilişkin Kurul çoğunluğunca alınan “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki karar gerekçesine katılıyorum.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy