Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 10, 54, 65)
Toplantı No: 2015/050
Gündem No: 11
Karar Tarihi: 26.08.2015
Karar No: 2015/UY.III-2318  
Şikayetçi: Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire: Isparta İl Özel İdaresi Yatırım Ve İnşaat Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 05.08.2015/66661
Başvuruya Konu İhale: 2015/74138 İhale Kayıt Numaralı "Isparta İli Atabey İlçesi Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (Kgys) Kurulumu Yapılması" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.,
Öveçler Mah. 1324.Cad. No: 9/A Çankaya/ANKARA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Isparta İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü,
Eğirdir Yolu Üzeri ISPARTA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/74138İhale Kayıt Numaralı “Isparta İli Atabey İlçesi Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) Kurulumu Yapılması” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Isparta İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından 08.07.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Isparta İli Atabey İlçesi Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) Kurulumu Yapılması” ihalesine ilişkin olarak Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin 21.07.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.07.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.08.2015 tarih ve 66661 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.08.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2027 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalede yapılan teknik inceleme sonucunda firmaları dahil 3 firmanın teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, Teknik Şartname’de istenilen belgelerin İhale İlanı ve İdari Şartname'de bir yeterlik kriteri olarak belirtilmemiş olması nedeni ile Teknik Şartname’de istenilen özellik ve belgelerin ancak muayene ve kabul aşamasında istenilebileceği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Yapılan incelemede başvuru konusu ihaleye 5 isteklinin katıldığı, ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde ÖzkardeşlerElekt. Elk. ve Gıda Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.,Tekbiz Teknoloji Ürünleri ve Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. ve başvuru sahibi Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak 09.07.2015 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin Art Telekom San ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakılmasına karar verildiği tespit edilmiştir.
Söz konusu kararda anılan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe olarak “…Gülümser Elek. Elekt. Güvenlik Sis. Bil. İnş. Dan. Tek. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.
İşe ait teknik şartnamenin 2.17 Maddesinde; “Malzeme listesinde belirtilen ürün teknik dokümanları (bilgi, belge ve broşürler) teklifle birlikte verilecek ve malzeme listesindeki hangi kaleme hangi marka-model ürün teklif edildiği liste halinde ( Ek 5 doldurularak ) teklif dosyasında yer alacaktır. Bahse konu ürünlerin teknik şartnameye uygun olmaması durumunda ilgili isteklilerin teklifleri değerlendirmeye alınmayacaktır.” Denilmektedir.
İşe ait teknik şartnamenin 2.18 Maddesinde; “Teklif edilecek sistemde kullanılacak sunucular, dijital kayıt veri depolama üniteleri, kesintisiz güç kaynakları, regülatörler, bilgisayarlar, LCD ve LED DLP duvar ekranlar, sabit kamera, hareketli kamera, kontrol klavyesi, geniş alan kablosuz yapı baz istasyonu ve dış ortam kullanıcı radyo ekipmanları, wifi ağ cihazları, radyolink cihazları, Ethernet anahtarlar, plaka tanıma sistemi ekipmanları, termal kamera ve multi-sensör termal kameraların satış, kurulum, işletim ve bakımları için Türkiye’de bulunan üretici firmadan (Eğer üretici firma Türkiye’de değilse yurtdışındaki üreticiden veya üretici firmanın onay vermiş olduğu yetkili distribütörden) alınmış yetki belgeleri teklifle beraber İdareye teslim edilecektir.” Denilmektedir.
İşe ait teknik şartnamenin 3.5.22 Maddesinde; “Cihaz CE kriterlerine uygun olacak, “Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik” hükümleri gereği yeterli servis istasyonlarına sahip olunması ile ilgili belgesi bulunacaktır. Bu belge teklif dosyasında yer alacaktır. Kurma ve teknik servis verme yetki belgesi ise muayene ve kabul aşamasında İdareye teslim edilecektir.” Denilmektedir.
İşe ait teknik şartnamenin 15.5.14 Maddesinde; “Yüklenici sistemin bütününü sigorta mevzuatının gerektirdiği şekilde muhtemel deprem, toprak kayması, şiddetli rüzgâr, afet, yangın, kaza, sel, su baskını vs. hususlara karşı geçici kabulden sonra en az 1 (bir) yıl süre ile sigortalayacaktır. İstekliler sigorta tekliflerini, içeriklerini, limitleri ve miktarları ayrıntılı olarak teklifinde açıklayacaktır. Bu süre içerisinde sigorta tarafından karşılanmayan bedeller Yüklenici tarafından karşılanacaktır.” Denilmektedir.
İstekli tarafından yukarıdaki adı geçen belgelerin sunulmadığı ve sigorta tekliflerini, içeriklerini, limitleri ve miktarları ayrıntılı olarak teklifinde açıklamadığından teklifi değerlendirme dışı bırakılmıştır.
ÖzkardeşlerElektElk. ve Gıda Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.
İşe ait teknik şartnamenin 3.15.7 maddesinde “LCD panellerin monte edildikten sonraki derinliği 100 (yüz) mm’yi geçmeyecek ve ağırlığı en fazla 29 (yirmidokuz) kg olacaktır.” Denilmektedir.
İşe ait teknik şartnamenin 4.16.2 maddesinde “Yapısal kablolamada kullanılacak UTP kablo elemanları (Panel, Priz, kablo, patchcord) aynı marka ve Cat 6 standardında olacaktır.” Denilmektedir.
İstekli tarafından sunulan LCD panellerin ağırlığı 29,2 kg olduğundan ve Yapısal kablolamada kullanacağı UTP kablo elemanlarını aynı marka olarak sunmadığından isteklinin teklifi uygun sayılmamış değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Tekbiz Teknoloji Ürünleri ve Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.
İşe ait teknik şartnamenin 3.4.8 maddesinde “Cihaz kendi üzerinde minimum 24 TB SATA II ya da SAS disk kapasitesine sahip olacaktır.” Denilmektedir.
İşe ait teknik şartnamenin 4.16.2 maddesinde “Yapısal kablolamada kullanılacak UTP kablo elemanları (Panel, Priz, kablo, patchcord) aynı marka ve Cat 6 standardında olacaktır.” Denilmektedir.
İstekli tarafından sunulan hard diskin “SERİ ATA” olduğu ve Yapısal kablolamada kullanacağı UTP kablo elemanlarım aynı marka olarak sunmadığından isteklinin teklifi uygun sayılmamış değerlendirme dışı bırakılmıştır. …” hususları gösterilmiştir.
Zarf açma ve belge kontrol tutanağı ile uygun olmayan belgelerin uygun sayılmama gerekçelerine ilişkin tutanakta da isteklilerin değerlendirme dışı bırakılma gerekçelerine ilişkin tespitler yer almaktadır.
İhale komisyonu kararının yukarıda aktarılan kısmı incelendiğinde, ÖzkardeşlerElekt. Elk. ve Gıda Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.,Tekbiz Teknoloji Ürünleri ve Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. ve başvuru sahibi Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin Teknik Şartname’de istenilen bazı belgelerin sunulmadığı ya da söz konusu belgelerin sunulmakla birlikte Teknik Şartname’ye uygun olmadığı gerekçeleri gösterilerek değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.
İhale İlanı ve İdari Şartname incelendiğinde ise anılan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmalarına dayanak Teknik Şartname maddelerinin İhale İlanı ile İdari Şartname’de yer almadığı görülmektedir.
4734 sayılı Kanun’un “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesi ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde, ihaleye katılacak isteklilerden ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak istenebilecek bilgi ve belgeler ile bunların istenmesine ve değerlendirilmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir.
Anılan Yönetmeliğin 29’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesinin zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır.
Dolayısıyla isteklilerin yeterliklerinin tespitinde kullanılacak kriterlere İdari Şartname’de yer verilmesi gerekmekte olup, isteklilerin yeterliklerinin anılan Şartname’de yer verilen kriterler esas alınarak tespit edilmesi gerekmektedir.
4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan yapım işleri ihalelerinde isteklilerin yeterliklerinin tespitinde kullanılacak kriterlere İdari Şartname’de yer verilmesi ve isteklilerin yeterliklerinin anılan Şartname’de yer verilen kriterler esas alınarak tespit edilmesi gerektiği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen ihale komisyonu kararında atıf yapılan Teknik Şartname maddelerinde istenilen belgelerin yeterlik kriteri olarak değerlendirilemeyeceği, istekliler tarafından bu maddelere istinaden teklif zarfında belge sunulmuş olmasının aranamayacağı, isteklilerce bu maddelere istinaden belge sunulmuş olsa da bu belgelerin söz konusu maddelere uygunluğunun incelenemeyeceği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla idarece yukarıda yer verilen alıntıda atıf yapılan Teknik Şartname maddelerine istinaden istekliler tarafından teklif zarfında belge sunulup sunulmadığının ve sunulan belgelerin uygunluğuna ilişkin inceleme ve değerlendirme yapılmasının yerinde olmadığı, dolayısıyla idarece yukarıda adı geçen 3 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.
Bu sebeple de ihaledeki tekliflerin yukarıda yer verilen alıntıda atıf yapılan Teknik Şartname maddelerine uygunluğuna ilişkin bir inceleme ve değerlendirme yapılmamıştır.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ÖzkardeşlerElekt. Elk. ve Gıda Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.,Tekbiz Teknoloji Ürünleri ve Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti. ve başvuru sahibi Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazenşikayet başvuru dilekçesindeki iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, ihale komisyonu kararı incelendiğinde, ÖzkardeşlerElekt. Elk. ve Gıda Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.’nin, Tekbiz Teknoloji Ürünleri ve Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ve başvuru sahibi Gülümser Elk. Elkt. Güv. Sis. Bil. İnş. Danş. Tekn. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.’nin tekliflerinin Teknik Şartname’de istenilen bazı belgelerin sunulmadığı ya da söz konusu belgelerin sunulmakla birlikte Teknik Şartname’ye uygun olmadığı gerekçeleri gösterilerek değerlendirme dışı bırakıldığı, İhale İlanı ve İdari Şartname incelendiğinde, anılan isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmalarına dayanak Teknik Şartname maddelerinin İhale İlanı ile İdari Şartname’de yer almadığı, Teknik Şartname maddelerinin bahse konu ihale açısından bir yeterlik kriteri olarak aranamayacağından istenilen tevsik edici belgelerin ancak sözleşmenin imzalanması aşamasında istenebileceği ve bu gerekçenin de teklifin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi olarak belirlenemeyeceğinden, anılan üç isteklinin tekliflerinin tekrar değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine ilişkin “Düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
İhale işlem dosyasının incelenmesi sonucunda, 5 isteklinin teklif verdiği söz konusu ihaleye ilişkin ihale komisyonunun 09.07.2015 tarihli kararı uyarınca, bir isteklinin teklifinin “Sınır değerin altında olduğu” gerekçesi ile üç isteklinin teklifinin de “Teknik Şartname’de istenilen bazı belgelerin sunulmadığı ya da söz konusu belgelerin sunulmakla birlikte Teknik Şartname’ye uygun olmadığı” gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı, geriye kalan tek teklifin de geçerli teklif olarak kabul edilerek ihalenin bu isteklinin üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.
Kararda da açıklandığı üzere, 4734 sayılı Kanunun 27 inci maddesinde; ihale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.
Şikayete konu ihaleye ilişkin teknik şartnamenin,
2.17’inci maddesinde, “Malzeme listesinde belirtilen ürün teknik dokümanları (bilgi, belge ve broşürler) teklifle birlikte verilecek ve malzeme listesindeki hangi kaleme hangi marka-model ürün teklif edildiği liste halinde (Ek 5 doldurularak ) teklif dosyasında yer alacaktır. Bahse konu ürünlerin teknik şartnameye uygun olmaması durumunda ilgili isteklilerin teklifleri değerlendirmeye alınmayacaktır. ” düzenlemesi,
2.18’inci maddesinde; “Teklif edilecek sistemde kullanılacak sunucular, dijital kayıt veri depolama üniteleri, kesintisiz güç kaynakları, regülatörler, bilgisayarlar, LCD ve LED DLP duvar ekranlar, sabit kamera, hareketli kamera, kontrol klavyesi, geniş alan kablosuz yapı baz istasyonu ve dış ortam kullanıcı radyo ekipmanları, wifi ağ cihazları, radyolink cihazları, Ethernet anahtarlar, plaka tanıma sistemi ekipmanları, termal kamera ve multi-sensör termal kameraların satış, kurulum, işletim ve bakımları için Türkiye’de bulunan üretici firmadan (Eğer üretici firma Türkiye’de değilse yurtdışındaki üreticiden veya üretici firmanın onay vermiş olduğu yetkili distribütörden) alınmış yetki belgeleri teklifle beraber İdareye teslim edilecektir. ” düzenlemesi,
3.5.22’inci maddesinde; “Cihaz CE kriterlerine uygun olacak, “Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik" hükümleri gereği yeterli servis istasyonlarına sahip olunması ile ilgili belgesi bulunacaktır. Bu belge teklif dosyasında yer alacaktır. Kurma ve teknik servis verme yetki belgesi ise muayene ve kabul aşamasında İdareye teslim edilecektir.” düzenlemesi,
3.15.7’inci maddesinde, “LCD panellerin monte edildikten sonraki derinliği 100 (yüz) mm’yi geçmeyecek ve ağırlığı en fazla 29 (yirmidokuz) kg olacaktır.” düzenlemesi,
4.16.2’inci maddesinde “Yapısal kablolamada kullanılacak UTP kablo elemanları (Panel, Priz, kablo, patchcord) aynı marka ve Cat 6 standardında olacaktır.” düzenlemesi,
15.5.14’üncü maddesinde; “Yüklenici sistemin bütününü sigorta mevzuatının gerektirdiği şekilde muhtemel deprem, toprak kayması, şiddetli rüzgâr, afet, yangın, kaza, sel, su baskını vs. hususlara karşı geçici kabulden sonra en az 1 (bir) yıl süre ile sigortalayacaktır. İstekliler sigorta tekliflerini, içeriklerini, limitleri ve miktarları ayrıntılı olarak teklifinde açıklayacaktır. Bu süre içerisinde sigorta tarafından karşılanmayan bedeller Yüklenici tarafından karşılanacaktır. ” düzenlemesi,
Yer almaktadır.
Bu düzenlemeler uyarınca, “malzeme listesinde belirtilen ürünlere ilişkin teknik dokümanların (bilgi, belge ve broşürler) ve malzeme listesindeki hangi kaleme hangi marka-model ürün teklif edildiğinin listesinin”, “kullanılacak malzemelerin satış, kurulum, işletim ve bakımları için Türkiye’de bulunan üretici firmadan (Eğer üretici firma Türkiye’de değilse yurtdışındaki üreticiden veya üretici firmanın onay vermiş olduğu yetkili distribütörden) alınmış yetki belgelerinin”, “Cihazların CE kriterlerine uygun olduğuna ilişkin ve “Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik" hükümleri gereği yeterli servis istasyonlarına sahip olunduğuna ilişkin belgelerin” ve “Yüklenici sistemin bütününü sigorta mevzuatının gerektirdiği şekilde muhtemel deprem, toprak kayması, şiddetli rüzgâr, afet, yangın, kaza, sel, su baskını vs. hususlara karşı geçici kabulden sonra en az 1 (bir) yıl süre ile sigortalayacağına ilişkin içerikleri, limitleri ve miktarları ayrıntılı olarak belirtilen sigorta tekliflerini,” hususlarının yeterlilik kapsamında teklif ile birlikte verilmesi gerektiğinin düzenlenmesine rağmen İdari Şartnamenin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde bu düzenlemelere yer verilmediği tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kanunun genel gerekçeleri arasında; “Saydamlık ilkesinin gereği olarak, ihalelerin isteklilerin yanı sıra hazır bulunan herkes önünde açık olarak yapılması… öngörülmüştür.” denilmiş, anılan Kanunun 36’ncı maddesinin yasama gerekçesinde;“Şeffaflığı sağlamak üzere, ihale saatinde isteklilerin tekliflerini içere zarfların hazır bulunanlar önünde açılarak, içindeki belgelerin tam olarak verilip verilmediği ile teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olup olmadığını kontrol edilmesi düzenlenmiştir. Daha sonra yapılacak değerlendirmeler sırasında herhangi bir itiraz ile karşılaşılmaması için, isteklilerin teklif fiyatlarını açıklanması ve bütün bu işlemlerin tutanakla belgelenmesi öngörülmüştür…” şeklinde belirtilmiştir.
4734 sayılı Yasaya göre gerçekleştirilen ihalelerde, tekliflerin değerlendirilmesi ihale dokümanında yer alan düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. İdari şartname ve teknik şartname ihale dokümanı kapsamında yer alan belgelerden olup, işe ait idari şartnamenin 5.1’inci maddesinde de, idari şartname ve teknik şartnamenin ihale dokümanını oluşturan belgelerden olduğu belirtilmiştir.
4734 sayılı Yasanın 10’uncu maddesi uyarınca, yeterlik belgesi olarak istenebilecek belgelerin Teknik Şartnamede yer alması ve teklif ekinde sunulmasının istenilmesi halinde, yeterlik koşulu olduğu ve sunmayanların değerlendirme dışı bırakılacağı açıktır.
İdarece, Teknik Şartname’nin yukarıda belirtilen madde düzenlemelerinde istenilen bilgi ve belgelerin ihale konusu yapım işi için tekliflerin geçerliliği denetiminde bir yeterlik kriteri olduğu, bu sebeple ihale komisyonunca değerlendirme yapılırken, kesinleşmiş olan ihale dokümanı çerçevesinde, isteklilerin kesinleşen ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun teklif verip vermediğinin, yeterliği sağlayıp sağlamadığının belirlenmesi gerekmektedir. Aksi halde, yeterliği alamamış bir isteklinin sözleşme sonrasında bazı bilgi ve belgeleri sunacağı varsayımından hareketle yeterli bulunarak, üzerine ihale yapılması durumunda, 4734 sayılı Kanun, ilgili mevzuat ve idarece düzenlenen ihale dokümanı hükümlerine aykırı işlem tesis edilmiş olacaktır.
İhale işlem dosyası üzerinde iddiaya yönelik yapılan incelemede, 5 isteklinin teklif verdiği söz konusu ihaleye ilişkin ihale komisyonunun 09.07.2015 tarihli kararı uyarınca, bir isteklinin teklifinin “Sınır değerin altında olduğu” gerekçesi ile, Gülümser Elek. Elekt. Güvenlik Sis. Bil. ins. Dan. Tek. Hiz. Taah. Tic. Ltd. Sti.’nin teklifinin “işe ait teknik şartnamenin 2.17’inci, 2.18’inci, 3.5.22’inci ve 15.5.14’üncü maddelerinde belirtilen yeterlik koşullarının sağlamadığı” gerekçesi ile,ÖzkardeşlerElektElk. ve Gıda Mad. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Sti.’nin teklifinin “işe ait teknik şartnamenin 3.15.7’inci ve 4.16.2’inci maddelerinde belirtilen yeterlik koşullarının sağlamadığı” ve Tekbiz Teknoloji Ürünleri ve Elektronik San, ve Tic. Ltd. Sti.’nin teklifinin de “işe ait teknik şartnamenin 3.4.8’inci ve 4.16.2’inci maddelerinde belirtilen yeterlik koşullarının sağlamadığı” gerekçeleri ile değerlendirme dışı bırakıldığı bu durumda, ihale komisyonunca Teknik Şartname’nin yukarıda aktarılan maddelerinde yeterlik düzenlemesi yapan idarenin kendi düzenlemesine uygun hareket ederek bu üç isteklinin tekliflerinin bu gerekçe üzerinden değerlendirme dışı bırakılması yönünde gerçekleştirilen idari işlemlerin yerinde olduğu değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin itirazenşikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre yukarıda belirtilen gerekçe doğrultusunda, ihale komisyonunca teknik şartnamenin Teknik Şartname’nin yukarıda aktarılan maddelerinde yeterlik düzenlemesi yapan idarenin kendi düzenlemesine uygun hareket ederek bu isteklilerin tekliflerinin bu gerekçe üzerinden değerlendirme dışı bırakılması yönünde gerçekleştirilen idari işlemlerin yerinde olduğuna ilişkin “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemizle Kurulca verilen karara katılmıyoruz. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy