Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2011/027

Gündem No: 18

Karar Tarihi: 28.03.2011

Karar No: 2011/UH.I-1127

 

Şikayetçi: Kahyaoğulları Turizm İnşaat Petr. Ürn. Gıda Temz. Teks. Elek. Cih. San. ve Tic. Ltd. Şti., Cevizlidere Mahallesi Ceyhun Atıf Kansu Cad. Murat Apt. No:143/5 Balgat-Çankaya/Ankara

 

İhaleyi yapan idare: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler Mah. 1599. Sok. No: 4/D 06539 Bilkent/Ankara

 

Başvuru tarih ve sayısı: 14.03.2011 / 14046

 

Başvuruya konu ihale: 2010/550159 İhale Kayıt Numaralı "Yök Başkanlığı Hizmet Binalarının Genel Temizliği, Taşıma, Bahçe Bakımı ve Mutfak Hizmetleri Hizmet Alımı" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 21.03.2011 tarih ve B.07.6.KİK.0.06.00.00-101.04-.H.(08.36).(0168)./2011-12E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 27.12.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “YÖK Başkanlığı Hizmet Binalarının Genel Temizliği, Taşıma, Bahçe Bakımı ve Mutfak Hizmetleri Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Kahyaoğulları Turizm İnşaat Petr. Ürn. Gıda Temz. Teks. Elek. Cih. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 21.02.2011 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 01.03.2011 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 14.03.2011 tarih ve 14046 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.03.2011 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

 

1) 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,

 

2) İhale üzerinde bırakılan Grup Güv. Temz. San. Tic. Ltd. Şti.’nce giyim ve malzeme bedeline ilişkin sunulmuş olan maliyete ilişkin açıklamaların ticari hayatın gerekleri ve hayatın olağan akışına aykırı olduğu düşünüldüğünden incelenmek ve değerlendirilmek üzere giyime ilişkin belgelerin mükellefin bağlı olduğu Dışkapı Vergi Dairesine ve malzemelere ilişkin belgelerin ise mükellefin bağlı olduğu Yenimahalle Vergi Dairesine gönderilmesine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

 

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif bedelinin ihale konusu hizmetin idari şartname ve teknik şartnamede belirtilen kriterleri karşılamasının mümkün olmadığı ve anılan firma tarafından aşırı düşük teklif sorgulamasına verilen cevapların uygun olmamasından dolayı kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden yeniden değerlendirilmesinin gerektiği iddia edilmektedir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İhale komisyon kararının incelenmesinden; ihaleye teklif veren üç firmanın katılım belgeleri yeterli olmadığından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve karsız yaklaşık maliyetin altında fiyat veren 5 istekliden teklif kalemlerinin ayrıntılı açıklamasının istendiği ve Gelişim Temz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin bir açıklama vermediğinden ve Grup Güv. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamasında yer bezi, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kireç çözücü, halı yıkama tozu, tuvalet temizleyici, yağ sökücü, bulaşık eldiveni malzemelerine ilişkin olarak maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ekinde yer alması gereken yevmiye defteri kaydı bulunmadığından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

 

İhale işlem dosyasında Grup Güvenlik Tem. San. Tic. Ltd. Şti tarafından kesinleşen ihale kararına karşı 09.02.2011 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu, söz konusu dilekçede; aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda tedarikçi firma ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir tarafından kaşelenen ve imzalanan proforma fatura sunulduğu, kendilerinin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olan “yer bezi, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kireç çözücü, halı yıkama tozu, tuvalet temizleyici, yağ sökücü, bulaşık eldiveni” malzemelerine ilişkin olarak maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ekinde yer alması gereken yevmiye defteri kaydını sunması gerekmediği; idarece söz konusu malzemelere ilişkin olarak maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ve eklerinin serbest muhasebeci mali müşavirden istenebileceği belirtilerek düzeltici işlem yapılmasının talep edildiği anlaşılmış olup, buna mukabil idarece anılan firmanın sunmak zorunda bulunmadığı bir belgeden dolayı sehven değerlendirme dışı bırakıldığı gerekçesiyle başvuru sahibinin şikayeti haklı görülmüş ve ihalenin Grup Güvenlik Tem. San. Tic. Ltd. Şti’nin üzerinde bırakılması yönünde düzeltici işlem kararı alınmıştır.

 

İdari şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan masraflar” başlıklı 25.3.1 inci maddesinde; “İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti: Yürürlükteki asgari ücret. İhale konusu personel resmi tatil ve bayram günlerinde çalışmayacaktır. Bu günler için ayrıca bir maliyet öngörülmeyecektir.”, 25.3.2 nci maddesinde; “Yemek, yol ve giyecek giderleri: Fiilen çalışılan her gün için asgari; 10 TL brüt yol bedeli, 5 TL brüt yemek bedeli ücret bordrosunda gösterilecektir. Nakdi olarak ödenecek bu bedeller her ay için 26 gün üzerinden hesaplanacaktır. Giyecek ayni olarak verilecektir.”, 25.3.3 üncü maddesinde; “Malzeme giderleri: İhale konusu işte kullanılacak olan, teknik şartnamede nitelikleri ve miktarı belirtilen ekipman ve malzeme” ve 25.5 inci maddesinde ise; “Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir: 2,5” şeklinde maliyete ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

 

Teknik şartname eki Liste-2’nin B) bendinde kullanılacak ekipman;

 

“Süpürge (çalı) :100 adet

 

Saplı kıl fırça :50 adet

 

Saplı faraş(fırçalı): 25 adet

 

Plastik kova (10 kg’lık):50 adet

 

Lastik çekçek (50 cm): 80 adet

 

Çizme kauçuk (çeşitli numara) : 30 adet

 

Bulaşık yıkama önlüğü : 6 adet

 

Tuvalet tası: 50 adet

 

Paspas aparatı: 30 adet

 

Mop aparatı (50 cm’lik): 20 adet

 

Mop aparatı (80 cm’lik) :20 adet

 

Cam Çekçek (yd. Lastikli) : 6 adet

 

Fırça sapı(ağaç burgulu): 40 adet

 

Saplı tel fırça : 3 adet

 

Tuvalet kağıdı atımında kullanılmak üzere plastik çöp kutusu: 140 adet

 

Kar temizleme küreği (sağlı) : 10 adet” ve C) bendinde kullanılacak malzeme;

 

“Sıvı el sabunu: 60 kg

 

Bulaşık deterjanı: 90 kg

 

Mineral ovma maddesi: 50 adet

 

Çöp poşeti(80*110) büyük boy: 1500 adet

 

Çöp poşeti (50*60) küçük boy: 600 adet

 

Toz bezi pamuklu(beyaz): 100 adet

 

Toz bezi pamuklu (kırmızı): 50 adet

 

Toz bezi pamuklu(Sarı) :50 adet

 

Yedek nemli mop : 50 adet

 

Oda spreyi : 10 kg

 

Çamaşır suyu (1 kg’lık): 75 adet

 

Askılı koku giderici: 100 adet

 

Pisuvar hapı(100 gr’lık): 36 paket

 

Püsküllü paspas: 30 adet

 

Yer bezi (60*60): 30 adet

 

Kağıt havlu (22-23 cm 110 yaprak 1. Kalite): 3000 rulo

 

Tuvalet kağıdı (çift kat): 3000 rulo

 

Kireç çözücü (1 kg’lık): 15 adet

 

Halı yıkama tozu: 2 kg

 

WC tuvalet temizleyici (920 gr’lık): 24 adet

 

Yağ sökücü: 10 kg

 

Bulaşık eldiveni: 25 adet

 

Dökme çöp poşeti (80*110) : 25 kg’lık

 

Bulaşık süngeri (oluklu 1. Klt.) : 20 adet

 

Tuvalet fırçası(kabinli):10 adet

 

Lavabo fırçası: 10 adet

 

Genel amaçlı temizlik malzemesi: 120 lt

 

Toz toplama maddesi: 5 lt

 

80 cm’lik arilik mop: 10 adet

 

Haşere ilacı kokusuz( fare zehiri dahil): 5 kg

 

Benzin: 60 lt” şeklinde belirtilmiştir.

 

İşçilik hesaplama modülünde asgari maliyetin (yemek, yol, sözleşme gideri dahil) 1.390.281,60 TL olduğu anlaşılmıştır.

 

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde;

 

“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde; ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar üzerinden işçilik hesaplama modülü kullanılarak % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

 

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

 

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

 

79.4.2. İhale komisyonu tarafından yapılacak aşırı düşük teklif değerlendirmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

 

79.4.2.1. İhale komisyonu, teklifin önemli bileşenlerine ilişkin olarak;

 

a) Verilecek hizmetin ekonomik olması,

 

b) Seçilen teknik çözümler ve hizmetlerin temininde kullanılacak avantajlı koşullar,

 

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

 

hususlarında istekliler tarafından belgelere dayalı olarak yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle aşırı düşük teklifleri değerlendirerek ihaleyi sonuçlandıracaktır.

 

79.4.2.2. Verilecek hizmetin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler, hizmetin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya hizmetin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; sadece bu hususların neler olduğu değil, belirtilen çözüm, avantajlı koşul, özgünlük ya da hizmetin ekonomik olması sayesinde elde edilen maliyet avantajının da bilgi ve belgelere dayalı olarak açıklanması gerekmektedir.

 

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

 

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

 

b. Fiyat teklifleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

 

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

 

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

 

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

79.4.2.12. İsteklinin açıklamalarını kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara dayandırması durumunda ihale konusu işte kullanılması öngörülen mala ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunulacaktır. İsteklilerce teklif edilen tutara ilişkin birim fiyatlar,

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olamaz.

 

İsteklinin satışlar üzerinden açıklama yapabilmesi için malın ticareti ile iştigal ediyor olması; maliyete dayalı açıklama yapabilmesi için ise, son geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alış yapmış olması gerekmektedir.

 

İsteklinin son geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) sunmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura suretleri ile de belgelendirme yapılabilecektir.

 

79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

 

79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

 

(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

 

(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.

 

Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.

 

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

 

İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura / fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

 

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları ve stok tespit tutanağı mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

İdarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılan ve cevap veren isteklilerin cevaplarının incelenmesinden;

 

- İdarece alınan düzeltici işlem kararıyla ihalenin üzerinde bırakılmasına karar verilen Grup Güv. Temz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamalarında; ayrıntılı fiyat analizi, işçilik hesaplama modülü, giyime ve şartnamedeki temizlik malzemelerine ilişkin proforma fatura sunulduğu, verdikleri teklif fiyatı olan 1.409.236,80 TL’nin teklif edilmesi gereken asgari maliyet tutarı olan 1.390.281,60 TL’nin üzerinde olduğu, giyime ve temizlik malzemelerine ilişkin proforma faturaların üzerindeki “Birim satış tutarlarının mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederiz.” şeklinde yer alan ibarenin yukarıdaki tebliğin 79.4.2.4 üncü maddesindeki satışlar üzerinden açıklama yapılması halindeki yer alması gereken ibare olduğu, ayrıca faturalara ek Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının (O5) da sunulduğu, söz konusu tutanakların son geçici beyanname dönemine ait olduğu ve bunun haricinde faturaların ve tutanakların yine tebliğin ilgili maddesi uyarınca SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgilerinin de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, ayrıca TÜRMOB kaşesinin bulunduğu ve dolayısıyla açıklamaların yerinde ve yeterli olduğu anlaşıldığından, idarece Grup Güv. Temz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin itirazı üzerine düzeltici işlem kararı alınmasında ve ihalenin anılan istekli üzerinde bırakılmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

- Başvuru sahibi Kahyaoğulları Tur. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamalarında ayrıntılı fiyat analizi, işçilik hesaplama modülü, giyime ve şartnamedeki temizlik malzemelerine ilişkin proforma fatura sunulduğu giyime ilişkin proforma faturanın üzerindeki “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının %80’inin altında olmadığını beyan ederim.” şeklinde yer alan ibarenin yukarıdaki tebliğin 79.4.2.4 üncü maddesindeki satışlar üzerinden açıklama yapılması halindeki yer alması gereken ibare olduğu ve bunun haricinde faturanın yine tebliğin ilgili maddesi uyarınca SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgilerinin de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, TÜRMOB onayı taşıdığı, ayrıca temizlik malzemelerine ilişkin proforma fatura ve eki Maliyet/satış tutarı tespit tutanağının (O.5) sunulduğu tutanakların son geçici beyanname dönemine ait olduğu ve bunun haricinde faturaların ve tutanakların yine tebliğin ilgili maddesi uyarınca SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgilerinin de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, ayrıca TÜRMOB kaşesinin bulunduğu ve dolayısıyla açıklamaların yerinde ve yeterli olduğu anlaşıldığından, idarece kabul edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

- Sil-Pa Tem. Güv. Tur. Dış Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamalarında; ayrıntılı fiyat analizi, işçilik hesaplama modülü, giyime ve şartnamedeki temizlik malzemelerine ilişkin proforma fatura sunulduğu bunun haricinde faturaların tebliğin 79.4.2.4 üncü maddesi uyarınca SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgilerinin de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, TÜRMOB kaşesi taşıdığı, ayrıca giyim ve temizlik malzemelerine ilişkin proforma fatura ve eki Maliyet/satış tutarı tespit tutanağının (O.5) sunulduğu tutanakların son geçici beyanname dönemine ait olduğu ve bunun haricinde faturaların ve tutanakların yine tebliğin ilgili maddesi uyarınca SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgilerinin de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, ayrıca TÜRMOB kaşesinin bulunduğu ayrıca ve dolayısıyla açıklamaların yerinde ve yeterli olduğu anlaşıldığından idarece kabul edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

- Grand Paşa Tem. San. Tic. Ltd. Şti.-Paşam Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. Ortaklığı’nın açıklamalarının; ayrıntılı fiyat analizi, işçilik hesaplama modülü, giyime ve şartnamedeki temizlik malzemelerine ilişkin proforma fatura sunulduğu, verdikleri teklif fiyatı olan 1.409.236,80 TL’nin teklif edilmesi gereken asgari maliyet tutarı olan 1.390.281,60 TL’nin üzerinde olduğu, giyime ve temizlik malzemelerine ilişkin proforma faturaların üzerindeki “Birim satış tutarlarının mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederiz.” şeklinde yer alan ibarenin yukarıdaki tebliğin 79.4.2.4 üncü maddesindeki satışlar üzerinden açıklama yapılması halindeki yer alması gereken ibare olduğu, ayrıca faturalara ek Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının (O.5) da sunulduğu, söz konusu tutanakların son geçici beyanname dönemine ait olduğu ve bunun haricinde faturaların ve tutanakların yine tebliğin ilgili maddesi uyarınca SMMM tarafından imzalandığı ve iletişim bilgilerinin de belirtilmek suretiyle kaşelendiği, ayrıca TÜRMOB kaşesinin bulunduğu ve dolayısıyla açıklamaların yerinde ve yeterli olduğu anlaşıldığından idarece kabul edilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

Sonucuna varılmıştır.

 

Bu itibarla idarece alınan 26.01.2011 tarihli ihale komisyon kararında Grup Güv. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamasında yer bezi, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kireç çözücü, halı yıkama tozu, tuvalet temizleyici, yağ sökücü, bulaşık eldiveni malzemelerine ilişkin olarak maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ekinde yer alması gereken yevmiye defteri kaydı bulunmaması gerekçesiyle teklifin değerlendirme dışı bırakılması kararı üzerine, anılan isteklinin idareye yaptığı başvuruda söz konusu malzemelere ilişkin olarak maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ekinde yer alması gereken yevmiye defteri kaydının sunulmasının gerekmediği ve idarece söz konusu malzemelere ilişkin olarak maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ve eklerinin serbest muhasebeci mali müşavirden istenebileceği yönündeki itirazının idarece haklı görülmesi ve ihalenin söz konusu istekli üzerinde bırakılması şeklinde düzeltici işlem kararı alınması mevzuata uygun bulunduğundan başvuru sahibinin iddiaları yerinde görülmemiştir.

Zira, yukarıdaki Tebliğin 79.4.2.4 üncü maddesine göre tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması, yine Tebliğin 79.4.2.15 inci maddesinde de; (79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanağın meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşeleneceği, ancak bu tutanakların proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyeceği ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edileceği, gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idarenin, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebileceği ve dolayısıyla, üzerinde gerekli açıklamaların bulunduğu proforma faturanın yeterli görüldüğü ve maliyet/satış tespit tutanaklarının dahi verilmesinin zorunlu tutulmadığı düzenlemeler gereği, idarece ilk ihale komisyon kararında maliyet/satış tutarı tespit tutanağının ekinde yevmiye defteri kaydının sunulması gerekliliği kararının geri alınarak, sunulmasına gerek bulunmadığı yolundaki kararının mevzuata uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Ancak diğer taraftan Grup Güv. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nce giyim için öngörülen (iş elbisesi erkek bayan yazlık pantolon gömlek, iş elbisesi erkek, bayan, kışlık pantolon, gömlek, mont (polar), yağmurluk, şapka) kişi başı 20,00 TL’lik teklifin açıklamaları her ne kadar belgeye dayalı yapılmışsa da makul kabul edilemeyeceği ve yine anılan istekli tarafından malzemeye ilişkin yapılan açıklamada yer alan proforma faturalarda teklif edilen fiyatların ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, örneğin büyük boy çöp poşeti (80*110) için 0,03 TL, çamaşır suyu (1 kg’lık) için 0,35 TL, püsküllü paspas için 0,50 TL, halı yıkama tozu için 0,64 TL, 80 cm’lik arilik mop için 0,75 TL, paspas aparatı için 1,00 TL, mop aparatı için (80 cm’lik) 1,20 TL vb. teklif edildiği ve dolayısıyla gerek giyim ve gerekse malzemeye ilişkin proforma faturaların ve maliyet / satış tutarı tespit tutanaklarının, belgeleri düzenleyen mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi gerekli görülmüştür.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

1) Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,

 

2) İhale üzerinde bırakılan Grup Güv. Temz. San. Tic. Ltd. Şti.’nce giyim ve malzeme bedeline ilişkin sunulmuş olan maliyete ilişkin açıklamaların ticari hayatın gerekleri ve hayatın olağan akışına aykırı olduğu tespitinin giyim bedeline ilişkin proforma faturayı düzenleyen Yener Bucak Toptan Tem. Malz. Mak. Ekp. ve İş Elb. Alışveriş ve Satış Ticareti firmasının bağlı olduğu Dışkapı Vergi Dairesine ve malzeme bedeline ilişkin proforma faturayı düzenleyen Ege Grup İnş. Tem. Güv. İth. Malz. Toptan Satış firmasının bağlı olduğu Yenimahalle Vergi Dairesine bildirilmesine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

KARŞI OY

 

İncelemeye konu ihalede;

 

4734 sayılı Kanun’un 38. maddesi uyarınca; ihale komisyonunun verilen teklifleri anılan Kanun’un 37. maddesine göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, sunulan açıklamaların imalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar ve teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü çerçevesinden değerlendireceği hüküm altına alınmıştır.

 

İhale konusu işin; “YÖK Başkanlığı Hizmet Binalarının Genel Temizliği, Taşıma, Bahçe Bakımı ve Mutfak Hizmetleri Hizmet Alımı” olduğu anlaşılmaktadır.

 

İdari şartnamenin "Teklif fiyata dahil olan giderler" başlıklı 25 inci maddesinde;

 

" …

 

Giyecek ayni olarak verilecektir.” düzenlemesine,

 

25.3.3 üncü maddesinde; “Malzeme giderleri: İhale konusu işte kullanılacak olan, teknik şartnamede nitelikleri ve miktarı belirtilen ekipman ve malzeme” düzenlemesine yer verilmiş olup, Teknik şartname eki Liste-2’nin B) bendinde kullanılacak ekipman listesi, C) bendinde ise kullanılacak malzemelerin listesi özellikleri ve sayılarıyla belirtilmiştir.

 

Başvuruya konu ihalede, karsız yaklaşık maliyetin altında teklif veren 5 istekliden aşırı düşük teklif açıklaması yapılması istenildiği, idarece yapılan değerlendirme sonunda ihalenin kararında Grup Güv. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak başvuru sahibi Kahyaoğulları Turizm İnşaat Petr. Ürn. Gıda Temz. Teks. Elek. Cih. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin belirlendiği anlaşılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan Grup Güv. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif açıklamasının incelenmesi neticesinde, giyim için öngörülen (iş elbisesi erkek bayan yazlık pantolon gömlek, iş elbisesi erkek, bayan, kışlık pantolon, gömlek, mont (polar), yağmurluk, şapka) kişi başı 20,00 TL’lik teklifin açıklamaları her ne kadar belgeye dayalı yapılmışsa da makul kabul edilemeyeceği ve yine anılan istekli tarafından malzemeye ilişkin yapılan açıklamada yer alan proforma faturalarda teklif edilen fiyatların ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, örneğin büyük boy çöp poşeti (80*110) için 0,03 TL, çamaşır suyu (1 kg’lık) için 0,35 TL, püsküllü paspas için 0,50 TL, halı yıkama tozu için 0,64 TL, 80 cm’lik arilik mop için 0,75 TL, paspas aparatı için 1,00 TL, mop aparatı için (80 cm’lik) 1,20 TL vb. teklif edildiği ve dolayısıyla gerek giyim ve gerekse malzemeye ilişkin proforma faturaların ve maliyet / satış tutarı tespit tutanaklarının, gerçek piyasa koşullarını yansıtmadığı ve ticari hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu itibarla ihale dokümanında belirtilen özelliklerde kıyafetlerin, ekipman ve malzemelerin bu fiyatlarla alınmasının mümkün olamayacağı kanaatindeyim.

 

Bu itibarla, ihale üzerinde bırakılan Grup Güv. Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılarak, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi onuncı fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine karar verilerek ihale işlemlerine devam edilmesi gerektiği görüşüm ile, Kurul Çoğunluğunun “itirazen şikayet başvurusunun reddine” kararına katılmıyorum.(¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy