Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 47) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)
Toplantı No: 2015/002
Gündem No: 11
Karar Tarihi: 07.01.2015
Karar No: 2015/UH.II-15 
Şikayetçi: Yıldızlar Eğitim Organizasyon Kağıtçılık San. Ve Tic. A.Ş.
İhaleyi Yapan Daire: Yurtkur İstanbul Bölge Müdürlüğü Diğer Özel Bütçeli Kuruluşlar Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı: 19.12.2014 / 44369
Başvuruya Konu İhale: 2014/127872 İhale Kayıt Numaralı "Bölge Müdürlüğümüz Ve Bağlı Yurt Müdürlüklerimizin 2015-2016-2017 Yılları Temizlik Ve Çamaşır Yıkama Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ: Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A.Ş.
VEKİLİ: Av. Dr. Murat SADAK,
Merkez Efendi Mah. Mevlana Cad. No:98 Sedeftepe Evleri A Blok Kat:2 D:13 Cevizlibağ/Zeytinburnu/ İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü,
Şehremini Mah. Ahmet Vefik Paşa Cad. No:78 34104 Çapa-Fatih/İSTANBUL
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2014/127872 İhale Kayıt Numaralı “Bölge Müdürlüğümüz ve Bağlı Yurt Müdürlüklerimizin 2015-2016-2017 Yılları Temizlik ve Çamaşır Yıkama Hizmet Alımı” İhalesi
KURUMCA YAPILAN İNCELEME:
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından 18.11.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Bölge Müdürlüğümüz ve Bağlı Yurt Müdürlüklerimizin 2015-2016-2017 Yılları Temizlik ve Çamaşır Yıkama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A.Ş.nin 04.12.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 08.12.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 19.12.2014 tarih ve 44369 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.12.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2014/3738 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İş deneyiminin tevsiki amacıyla sunmuş oldukları faturalarda yer alan tutarların toplamının sözleşmede yer alan tutardan daha az olduğu ve iş eksilişi yapıldığına ilişkin herhangi bir belge sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, sunmuş oldukları faturaların toplamı sahip olmaları gereken asgari iş deneyim tutarını fazlasıyla karşıladığından faturaların tamamının teklif mektubu kapsamında sunulmasına gerek görülmediği, ayrıca söz konusu işin bitirildiğini göstermek amacıyla da Türk Telekom A.Ş. tarafından tanzim edilen bir yazının idareye sunulduğu, ihtiyaç duyulması halinde sözleşmeye ilişkin faturaların tamamının idarece istenmesinin mümkün olduğu, böyle bir yola başvurulmadan tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı, netice itibari ile teklif tutarları arasındaki fark dikkate alınarak ve kamu yararı da gözetilerek ihalenin firmaları üzerinde bırakılması gerektiği, 
2) Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunmuş oldukları fiyat tekliflerinde yer alan tutarlar ile birim fiyat teklif cetvelindeki tutarların birbiri ile örtüşmediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, fiyat tekliflerinde yer alan tutarlar ile birim fiyat teklif cetvelindeki tutarların birbiri ile birebir örtüştüğü, bu nedenle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idarenin gerekçesinin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
İncelemeye konu ihaleye 5 isteklinin teklif sunduğu, 18.11.2014 tarihli ilk ihale komisyonu kararı ile teklif mektubu ve diğer yeterlik belgelerinin sunulmadığı gerekçesiyle 3 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ilk ihale komisyonu kararı ile teklifi geçerli kabul edilen başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A.Ş.nin teklif bedelinin sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle bu istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, açıklamanın idareye sunulması sonrasında ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde 26.11.2014 tarihinde alınan kararla, fiyat tekliflerinde yer alan tutarlar ile teklif mektubundaki tutarların birbiri ile örtüşmediği gerekçesiyle başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı, ayrıca bu gerekçeye ek olarak, iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan faturaların toplam tutarının sözleşmedeki tutardan az olması ve iş eksilişi yapıldığını gösterir bir belgenin sunulmaması gerekçesiyle de başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’inci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:
 (a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.
 …
(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.
(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
İhale işlem dosyası kapsamında idare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerden başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A.Ş. tarafından iş deneyiminin tevsiki için, Türk Telekomünikasyon A.Ş. ile 01.02.2010 tarihinde yapılmış, 3 yıl süreli ve 20.842.703,78 TL tutarlı işe ait sözleşme, 42 adet fatura ve sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgeler ile sözleşme konusu işin başvuru sahibi tarafından 21.568.544,61 TL tutarla bitirildiğine dair 21.05.2014 tarihli Türk Telekomünikasyon A.Ş.ye ait yazının sunulduğu, sözleşmenin 11’inci maddesi uyarınca iş eksilişi yapılması mümkün olmakla beraber söz konusu yazıdan işin iş eksilişi değil aksine iş artışı yapılarak bitirildiği, sözleşme ekinde sunulan faturaların düzenlenme tarihlerinin sözleşmede yer alan işin süresi ile uyumlu olduğu ve faturaların toplam tutarının 10.998.905,51 TL olduğu görülmüştür.
Sözleşme ekinde, sözleşme konusu işe ilişkin faturaların tamamının sunulmadığı anlaşılmakla beraber, sözleşme konusu işin iş eksilişi yapılmadan tamamlandığı ve sunulan faturaların toplam tutarının, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi uyarınca başvuru sahibinin sahip olması gereken asgari iş deneyim tutarından fazla olduğu dikkate alındığında, sunulan faturaların yeterli görülmesi gerekmektedir. Ancak asgari iş deneyim tutarından bağımsız olarak sözleşmeye konu işte personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının teklif mektubu kapsamında sunulması gerekmekle birlikte, 2010 yılının 12’nci ayı, 2011 yılının 4’üncü ayı, 2012 yılının 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12’nci ayları ile 2013 yılının 1 ve 2’nci aylarına ait belgelerin sunulmadığı tespit edilmiş, bu itibarla başvuru sahibinin iş deneyimini tevsik amacıyla sunmuş olduğu belgelerin uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idare işleminin sonucu itibari ile mevzuat aykırı olmadığı neticesine varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Başvuru sahibinin iş deneyimini tevsik amacıyla sunmuş olduğu belgelerin uygun olmaması nedeni ile kendisinden aşırı düşük teklif açıklaması istenmemesi veya istenmiş olsa bile idarece açıklamanın uygunluğuna yönelik bir değerlendirme yapılmaması gerektiği anlaşılmakla birlikte, başvuru sahibinin iş deneyimi için sunmuş olduğu belgelerin uygun olmadığına yönelik idarece yapılan tespitin aşırı düşük teklif açıklamasının incelenmesi aşamasında yapılmış olması ve aşırı düşük teklif açıklamasının uygun olduğu iddiasının şikâyet ve itirazen şikâyete konu edilmiş olması nedeni ile aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunulan belgelerin de incelenerek iddianın karşılanması gerektiği neticesine varılmıştır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı…sınır değer olarak kabul edilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.
79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.
Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.
Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir…” açıklaması, 
İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “…33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir.” düzenlemesi yer almaktadır. 
Başvuru sahibinin idareye yapmış olduğu şikâyet başvurusu üzerine idarece alınan kararda, başvuru sahibinin sunmuş olduğu fiyat tekliflerindeki tutarlar ile birim fiyat teklif cetvelindeki tutarların örtüştüğü, belirtilen tutarların örtüşmediğine yönelik ihale komisyonu kararında yer alan tespitin, işçilik maliyeti içerinde yer alan %4 sözleşme ve genel gider ile yüklenici kârının ayrı bir cetvelde gösterilmemesinden kaynaklandığının belirtildiği, ancak aynı kararda, açıklama kapsamında sunulan bazı fiyat teklifleri üzerinde meslek mensubunun beyan ve onayının bulunmadığı tespitine yer verilerek başvuru sahibinin açıklamasının uygun bulunmamasına yönelik idare işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığının ifade edildiği görülmüştür. 
Başvuru sahibinin aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde; birim fiyat teklif cetveli ile açıklama kapsamında sunulan fiyat tekliflerinde yer alan tutarların birbiri ile örtüştüğü, ancak temizlik ve giyim malzemeleri ile dış cephe temizliği için öngörülen fiyatların tevsiki amacıyla sunulan fiyat tekliflerinde, yukarıda aktarılan Tebliğ açıklamasına yer alan meslek mensubuna ait beyan, imza ve kaşenin bulunmadığı, ilaçlama hizmetine ilişkin fiyat teklifinde yer alan beyanın ise Tebliğ açıklamasında yer alan beyan ile aynı olmadığı ve söz konusu fiyat teklifinde meslek mensubuna imza ve kaşenin bulunmadığı görülmüş, bu itibarla başvuru sahibi tarafından sunulan açıklamanın mevzuata uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde belirtilen birinci iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının sunulmadığı gerekçesine dayanılarak başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A.Ş.’nin iş deneyim belgesi açısından teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin idarece gerçekleştirilen idari işlemin yerinde olduğuna ilişkin “İtirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
İncelemeye konu ihaleye 5 isteklinin teklif sunduğu, 18.11.2014 tarihli ilk ihale komisyonu kararı ile teklif mektubu ve diğer yeterlik belgelerinin sunulmadığı gerekçesiyle 3 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ilk ihale komisyonu kararı ile teklifi geçerli kabul edilen başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin teklif bedelinin sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle bu istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, açıklamanın idareye sunulması sonrasında ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde 26.11.2014 tarihinde alınan kararla, fiyat tekliflerinde yer alan tutarlar ile teklif mektubundaki tutarların birbiri ile örtüşmediği gerekçesiyle başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı, ayrıca bu gerekçeye ek olarak, iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan faturaların toplam tutarının sözleşmedeki tutardan az olması ve iş eksilişi yapıldığını gösterir bir belgenin sunulmaması gerekçesiyle de başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.
Başvuru konusu ihaleye ilişkin düzenlenen İdari Şartname’nin Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler başlıklı 7.5.1’inci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen bedelin % 30’undan az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği düzenlenmiştir.
Başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş. tarafından şikâyete konu ihaleye 21.673.904,23 TL tutarlı teklif edilmiş olup, teklif bedeli dikkate alındığında söz konusu istekli tarafından asgari 6.502.171,27 TL tutarında ihale konusu iş veya benzer işlere ait iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği belirlenmiştir. 
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin Kurul Kararında belirtilen “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde; özel sektöre bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, işe ilişkin sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen, fatura örnekleri veya bu örneklerin onaylı suretlerinin, personel çalıştırılan işlerde ise, bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin iş deneyimini gösteren belgeler olarak kabul edileceğinin hüküm altına alınmıştır. 
İdarece gönderilen ihale işlem dosyasında yer alan belgelere göre, başvuru sahibi istekli tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, iş deneyiminin tevsiki için, Türk Telekomünikasyon A. Ş. ile 01.02.2010 tarihinde yapılmış, 3 yıl süreli ve 20.842.703,78 TL tutarlı işe ait sözleşme, 42 adet fatura ve sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgeler ile sözleşme konusu işin başvuru sahibi tarafından 21.568.544,61 TL tutarla bitirildiğine dair 21.05.2014 tarihli Türk Telekomünikasyon A.Ş.ye ait yazının sunulduğu, sözleşmenin 11'inci maddesi uyarınca iş eksilişi yapılması mümkün olmakla beraber söz konusu yazıdan işin iş eksilişi değil aksine iş artışı yapılarak bitirildiği, sözleşme ekinde sunulan faturaların düzenlenme tarihlerinin sözleşmede yer alan işin süresi ile uyumlu olduğu ve faturaların toplam tutarının 10.998.905,51 TL olduğu görülmüştür.
Sözleşme ekinde, sözleşme konusu işe ilişkin faturaların tamamının sunulmadığı anlaşılmakla beraber, sözleşme konusu işin iş eksilişi yapılmadan tamamlandığı ve sunulan faturaların toplam tutarının, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi uyarınca başvuru sahibinin sahip olması gereken asgari iş deneyim tutarından fazla olduğu (6.502.171,27 TL) dikkate alındığında, sunulan faturaların yeterli olduğu değerlendirilmekle birlikte, Kurul çoğunluğunca, iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının sunulmadığı gerekçesine dayanılarak başvuru sahibinin iş deneyim belgesi açısından teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin idarece gerçekleştirilen idari işlemin yerinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin iş deneyimini tevsik etmek için sunduğu belgeler Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci madde kapsamında değerlendirildiğinde,
01.02.2010 tarihinde imzalanan söz konusu sözleşme incelendiğinde, sözleşmede yapılacak işe mahsus olarak çalıştırılan personele ilişkin aranacak özellikler dışında, sözleşme muhteviyatında istihdam edilecek olan personelin niteliği, miktarı veya alacağı ücrete ilişkin herhangi bir belirlemenin yapılmadığı bir başka deyişle sözleşmede, sunulacak hizmetin kendi organizasyon yapısına bırakıldığı, sözleşmede yalnızca Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin mali haklara ilişkin yükümlülüklerinin belirlendiği görüldüğünden,
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78.1’nci maddesinde “(Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 39. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.” şeklinde yer alan açıklaması uyarınca, sözleşme muhteviyatında çalışacak işçilere ilişkin personel sayı ve nitelikleri ile haftalık çalışma saatine ilişkin düzenlemelerin bulunmadığı ve bu yönden de sunulan sözleşme muhteviyatındaki hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı niteliğinde olmadığı değerlendirildiğinden,
Başvuru sahibi istekli tarafından iş deneyimini tevsik edici belgeler arasında Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasına gerek bulunmadığı ve bu yönde değerlendirme yapmayarak iş deneyiminin sunulan belgeler kapsamında yeterli kabul edilmemesi yönünde idarece gerçekleştirilen işlemlerin yerinde olmadığı sonucuna varıldığından, başvuru sahibi isteklinin iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının sunulmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine yönelik Kurul çoğunluk kararının yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.
Diğer yandan, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Bölge Müdürlüğümüz ve Bağlı Yurt Müdürlüklerimizin 2015-2016-2017 Yılları Temizlik ve Çamaşır Yıkama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü ve piyasa fiyat araştırması esas alınarak toplam 24.621.046,55 TL olarak hesaplandığı, 
Bahse konu ihalede (18) adet ihale dokümanı satın alınmasına rağmen, 18.11.2014 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 5 istekli tarafından teklif verildiği, 
İhale komisyonu tarafından tekliflerin denetimine ilişkin gerçekleştirilen işlemlere göre, dört isteklinin teklifinin çeşitli gerekleler ile değerlendirme dışı bırakılması sonrasında ihalede 24.250.000,00 TL bedelli Marmara Tem. Hiz. A.Ş. - Kadıoğlu Bilg. İşi. A.Ş. - Hayme Sultan Gıda Üre. A.Ş. iş Ortaklığının teklifinin geçerli teklif olarak kaldığı ve 26.11.2014 tarihli ihale komisyonu kararı uyarınca bu isteklinin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenerek ihalenin sonuçlandırıldığı,
Anlaşılmıştır.
Yapılan incelemede; bahse konu ihalede (18) adet ihale dokümanı satın alınmasına rağmen, 18.11.2014 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye verilen beş tekliften dördünün çeşitli gerekçeler ile değerlendirme dışı bırakılması sonrasında tek geçerli teklifin kaldığı, bu teklifin de ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği ve bu teklif bedelinin de yaklaşık maliyetin % 1,51 oranında altında kaldığı hususları birlikte ele alındığında,
4734 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin 1’inci fıkrasındaki; “İdarelerin, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla” sorumlu olduğu hükmü açısından ihaleye yeterli katılımın olmadığı, dolayısıyla ihalede, rekabetin de sağlanamadığı görülmüş olduğundan 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5’inci maddesinde belirtilen ilkeler uyarınca yeterli fiyat rekabeti sağlanamadığı gerekçesi üzerinden ihalenin iptaline karar verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda; başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin iş deneyimine ilişkin idarece yapılan değerlendirmelerin mevzuata uygun olmadığı, diğer yandan, mevcut doküman düzenlenmesi ile satın alınan ihale dokümanı, ihale verilen teklif sayısı ve bedelleri ile hesaplanan yaklaşık maliyet bedeli bir arada değerlendirildiğinde, söz konusu ihalede, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5’inci maddesinde belirtilen ilkeler uyarınca yeterli fiyat rekabeti sağlanamadığı gerekçesi üzerinden “ihalenin iptaline” karar verilmesinin uygun olacağı yönündeki düşüncem ile, birinci iddia kapsamında Kurul çoğunluğunca alınan karara katılmıyorum.
  
KISMEN FARKLI GEREKÇE
Başvuru sahibinin itirazen şikayet dilekçesinde belirtilen birinci iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının sunulmadığı gerekçesine dayanılarak başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A.Ş.’nin iş deneyim belgesi açısından teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin idarece gerçekleştirilen idari işlemin yerinde olduğuna ilişkin “İtirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği ikinci iddiası kapsamında Kurulca verilen karar yerinde bulunmakla birlikte, başvuru sahibinin birinci iddiasının Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
İncelemeye konu ihaleye 5 isteklinin teklif sunduğu, 18.11.2014 tarihli ilk ihale komisyonu kararı ile teklif mektubu ve diğer yeterlik belgelerinin sunulmadığı gerekçesiyle 3 isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ilk ihale komisyonu kararı ile teklifi geçerli kabul edilen başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin teklif bedelinin sınır değerin altında kaldığı gerekçesiyle bu istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istendiği, açıklamanın idareye sunulması sonrasında ihale komisyonunca yapılan değerlendirme neticesinde 26.11.2014 tarihinde alınan kararla, fiyat tekliflerinde yer alan tutarlar ile teklif mektubundaki tutarların birbiri ile örtüşmediği gerekçesiyle başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı, ayrıca bu gerekçeye ek olarak, iş deneyiminin tevsiki amacıyla sunulan faturaların toplam tutarının sözleşmedeki tutardan az olması ve iş eksilişi yapıldığını gösterir bir belgenin sunulmaması gerekçesiyle de başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.
Başvuru konusu ihaleye ilişkin düzenlenen İdari Şartname’nin Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler başlıklı 7.5.1’inci maddesinde istekliler tarafından teklif edilen bedelin % 30’undan az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği düzenlenmiştir.
Başvuru sahibi Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş. tarafından şikâyete konu ihaleye 21.673.904,23 TL tutarlı teklif edilmiş olup, teklif bedeli dikkate alındığında söz konusu istekli tarafından asgari 6.502.171,27 TL tutarında ihale konusu iş veya benzer işlere ait iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği belirlenmiştir. 
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin Kurul Kararında belirtilen “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde; özel sektöre bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, işe ilişkin sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen, fatura örnekleri veya bu örneklerin onaylı suretlerinin, personel çalıştırılan işlerde ise, bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin iş deneyimini gösteren belgeler olarak kabul edileceğinin hüküm altına alınmıştır. 
İdarece gönderilen ihale işlem dosyasında yer alan belgelere göre, başvuru sahibi istekli tarafından iş deneyimini tevsik amacıyla, iş deneyiminin tevsiki için, Türk Telekomünikasyon A. Ş. ile 01.02.2010 tarihinde yapılmış, 3 yıl süreli ve 20.842.703,78 TL tutarlı işe ait sözleşme, 42 adet fatura ve sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş belgeler ile sözleşme konusu işin başvuru sahibi tarafından 21.568.544,61 TL tutarla bitirildiğine dair 21.05.2014 tarihli Türk Telekomünikasyon A.Ş.ye ait yazının sunulduğu, sözleşmenin 11'inci maddesi uyarınca iş eksilişi yapılması mümkün olmakla beraber söz konusu yazıdan işin iş eksilişi değil aksine iş artışı yapılarak bitirildiği, sözleşme ekinde sunulan faturaların düzenlenme tarihlerinin sözleşmede yer alan işin süresi ile uyumlu olduğu ve faturaların toplam tutarının 10.998.905,51 TL olduğu görülmüştür.
Sözleşme ekinde, sözleşme konusu işe ilişkin faturaların tamamının sunulmadığı anlaşılmakla beraber, sözleşme konusu işin iş eksilişi yapılmadan tamamlandığı ve sunulan faturaların toplam tutarının, İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi uyarınca başvuru sahibinin sahip olması gereken asgari iş deneyim tutarından fazla olduğu (6.502.171,27 TL) dikkate alındığında, sunulan faturaların yeterli olduğu değerlendirilmekle birlikte, Kurul çoğunluğunca, iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının sunulmadığı gerekçesine dayanılarak başvuru sahibinin iş deneyim belgesi açısından teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin idarece gerçekleştirilen idari işlemin yerinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin iş deneyimini tevsik etmek için sunduğu belgeler Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci madde kapsamında değerlendirildiğinde,
01.02.2010 tarihinde imzalanan söz konusu sözleşme incelendiğinde, sözleşmede yapılacak işe mahsus olarak çalıştırılan personele ilişkin aranacak özellikler dışında, sözleşme muhteviyatında istihdam edilecek olan personelin niteliği, miktarı veya alacağı ücrete ilişkin herhangi bir belirlemenin yapılmadığı bir başka deyişle sözleşmede, sunulacak hizmetin kendi organizasyon yapısına bırakıldığı, sözleşmede yalnızca Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin mali haklara ilişkin yükümlülüklerinin belirlendiği görüldüğünden,
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78.1’nci maddesinde “(Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 39. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.” şeklinde yer alan açıklaması uyarınca, sözleşme muhteviyatında çalışacak işçilere ilişkin personel sayı ve nitelikleri ile haftalık çalışma saatine ilişkin düzenlemelerin bulunmadığı ve bu yönden de sunulan sözleşme muhteviyatındaki hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı niteliğinde olmadığı değerlendirildiğinden,
Başvuru sahibi istekli tarafından iş deneyimini tevsik edici belgeler arasında Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasına gerek bulunmadığı ve bu yönde değerlendirme yapmayarak iş deneyiminin sunulan belgeler kapsamında yeterli kabul edilmemesi yönünde idarece gerçekleştirilen işlemlerin yerinde olmadığı sonucuna varıldığından, başvuru sahibi isteklinin iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin tamamının sunulmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine yönelik Kurul çoğunluk karar gerekçesinin yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.
Ancak, başvuru sahibinin ikinci iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre, başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığına ilişkin Kurulca verilen karar yerinde bulunması nedeniyle başvuru sahibinin teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiğinden yukarıda yapılan değerlendirme sonucu esasa etkili olmamıştır.
Açıklanan nedenlerle, başvuru sahibinin ikinci iddiası kapsamında Kurulca verilen kararın, Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamanın uygun görülmeyerek teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin idarece gerçekleştirilen idari işlemlerin yerinde olduğu kısmına katılmakla beraber, birinci iddia kapsamında yapılan incelemeye göre, Yıldızlar Eği. Org. Kağ. San. ve Tic. A. Ş.’nin iş deneyimine ilişkin Kurul çoğunluğunca alınan karar gerekçesinin yukarıda açıklandığı gibi mevzuata uygun olmadığı ve bu nedenle bu gerekçeler yerine yukarıda aktarılan gerekçelerin yer alması gerektiği, ancak, başvuru sahibinin ikinci iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre, başvuru sahibinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığına ilişkin Kurulca verilen karar yerinde bulunduğu, bu nedenle başvuru sahibinin teklifinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiğinden iş deneyimine ilişkin yapılan değerlendirmenin esasen sonuca etkisinin olmadığı yönündeki düşüncem ile, iş deneyimi değerlendirmesi dışındaki Kurul kararı gerekçelerine katılıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy