Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 37, 38, 54, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 18) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 59) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 78, 79) 
Toplantı No: 2013/021
Gündem No: 37
Karar Tarihi: 11.03.2013
Karar No: 2013/UH.I-1314  
Şikayetçi: On-İs İnşaat Taah. Elektrik Elektronik Tıbbi Malz. Pazarlama Temizlik Gıda Makine Bakım Onarım Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti., DİYARBAKIR CAD. NASIROĞLU İŞ MERKEZİ KAT:4/404 BATMAN 
İhaleyi Yapan Daire: Bursa İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Mimar Sinan Mah. Emniyet Cad. No: 13 BURSA
Başvuru Tarih ve Sayısı: 30.01.2013/3760
Başvuruya Konu İhale: 2012/148592 İhale Kayıt Numaralı "Bursa Büyükşehir Belediye Hudutları İçinde Yer Alan İlköğretim Okullarında Malzemesiz Ve Ekipmansız Olarak Temizlik Hizmetleri Yaptırılması İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Bursa İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından 15.11.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Bursa Büyükşehir Belediye Hudutları İçinde Yer Alan İlköğretim Okullarında Malzemesiz ve Ekipmansız Olarak Temizlik Hizmetleri Yaptırılması İşi” ihalesine ilişkin olarak On-İs İnşaat Taah. Elektrik Elektronik Tıbbi Malz. Pazarlama Temizlik Gıda Makine Bakım Onarım Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 11.01.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 30.01.2013 tarih ve 3760 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.01.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/551 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, bahse konu ihalenin kesinleşen ihale kararının iadeli taahhütlü posta yoluyla taraflarına gönderildiği, anılan kararda ihalenin ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde kaldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise Uğur-Tem Taş. Müh. Med. Ltd. Şti. olduğunun belirtildiği, ihale komisyon kararında ise şirketlerinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirtildiğinin görüldüğü, bu çelişkinin düzeltilmesi gerektiği, ihale üzerinde bırakılan ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin teklif fiyatının 1.880.262,50 TL olduğu, asgari işçilik maliyetinin de aynı değere karşılık geldiği ve bu haliyle giyim gideri karşılanmadığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde,
“İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”hükmü yer almakta olup, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59’uncu maddesinde benzer düzenlemeler yer almaktadır. Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde de aşırı düşük teklif açıklamalarının nasıl yapılacağı ve değerlendirileceğine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde;
“78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.
78.2. Malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olup, bu tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı olan/olmayan hizmetler arasında sayılmayan işlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı yukarıda yer verilen tanıma göre idarelerce değerlendirilecektir.

78.5. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinin birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilmesi ve ihale üzerinde bırakılan istekli ile birim fiyat sözleşme imzalanması zorunludur. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Uygulama Yönetmeliğinin 1 No’lu eki olan standart formlardan KİK015.3/H Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarına İlişkin Birim Fiyat Teklif Cetveli Standart Formu yürürlükten kaldırılmış ve KİK015.3/H Birim Fiyat Teklif Cetveli Standart Formu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları da dahil olmak üzere tüm hizmet alımlarında kullanılmak üzere yeniden düzenlenmiştir.
78.8. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi, fazla çalışmalar için ise aynı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücret üzerinden; idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası öngörülmüş ise bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ile fazla çalışma yapılacak hallerde toplam fazla çalışma saati ihale dokümanında belirtilecektir…” açıklaması,
Anılan Tebliğin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde;
“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.
79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.
79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.
79.4.2. İhale komisyonu tarafından yapılacak aşırı düşük teklif değerlendirmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.4.2.20. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; malzeme ve diğer maliyet kalemlerine ilişkin sözleşme giderinin de % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler içinde yer aldığı kabul edildiğinden, malzeme ve diğer maliyet kalemleri için ayrıca sözleşme gideri hesaplanmayacaktır.

79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.
 Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.
Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.
79.6. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilere, açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin kesinleşen ihale kararı ile birlikte bildirilmesi zorunludur.
79.7. Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Kurumca ilgililerin faydalanmasına yönelik olarak hazırlanan “işçilik hesaplama modülü”ne (www.kik.gov.tr) adresinden ulaşılabilecektir.” açıklaması yer almaktadır.
Bahse konu ihale Bursa Büyükşehir Belediye Hudutları İçinde Yer Alan İlköğretim Okullarında Malzemesiz ve Ekipmansız Olarak Temizlik Hizmetleri Yaptırılması İşi olup, ihale konusu işte 125 kişi 10 ay çalışacaktır. 15.11.2012 tarihinde yapılan ihalede 18 adet ihale dokümanı satın alınmış / e-imza ile indirilmiş ve 6 istekli teklif vermiştir.
İncelemeye konu ihalede yaklaşık maliyet 2.257.980,00 TL olarak belirlenmiş, 30.12.2012 tarihli ihale komisyonu kararı ile Güven 16 Tem. Ser. Hiz. San. ve Tic. A.Ş.nin iş deneyim belgesini tevsik etmek amacıyla sözleşme ve faturaları sunduğu ancak Sosyal Güvenli Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılan belgeleri sunmadığı, Çelikler Tem. İnş. Yem. Bil. Gıd. Pet. Ürün. San. Tic. Ltd. Şti. & Serhat Yakut İş Ortaklığı’nın geçici teminat mektubundaki teminat miktarının teklif edilen bedelin %3’ünü sağlamadığı, Ya-De Tur. İnş. Taah. Nak. Yazılım Ser. Müh. Per. Dan. Tem. ve Yem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. & Lider Ay İnş. Taah. Tur. Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın idarenin incelemeye konu ihalesi ile başka bir ihalesinde iki farklı bilanço sunduğu ve bu bilançoların birbirinden farklı olduğu, istekliden açıklama istenildiği, açıklama neticesinde bilançodaki rasyo değerlerinin uygun olduğu, ancak sunduğu iş deneyim belgesine konu sözleşmenin iş tanımında işin fotokopi makinesi kiralama hizmeti olduğunun belirtildiğinden iş deneyim belgesinin sözleşmeye uygun hazırlanmadığı gerekçeleriyle anılan isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Aynı kararda Grup Güv. İnş. Tem. Mermer San. ve Tic. Ltd. Şti., ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti., On-İs İnşaat Taah. Elektrik Elektronik Tıbbi Malz. Pazarlama Temizlik Gıda Makine Bakım Onarım Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Uğur-Tem Taş. Müh. Med. Ltd. Şti.nin tekliflerinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği ve sorgulamaya tabi tutulduğu, Grup Güv. İnş. Tem. Mermer San. ve Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif sorgulamasına açıklamada bulunmadığından teklifinin reddedildiği, ihalenin ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise On-İs İnşaat Taah. Elektrik Elektronik Tıbbi Malz. Pazarlama Temizlik Gıda Makine Bakım Onarım Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.
Alıma ait İdari Şartnamenin “Teklif fiyata dâhil giderler” başlıklı 25.3’üncü maddesinde,
“25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
30.12.2011 Tarih ve 28158 sayılı Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren asgari ücret tespit komisyonu kararına göre mevcut yürürlükte olan ücretler esas alınacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
1 İşçi için günlük yemek gideri brüt tutarı :7,00 TL
1 İşçi için günlük yol gideri brüt tutarı :5,00 TL
Yemek ve yol giderleri nakdi olarak ödenecek ayda 22 gün olarak hesaplanıp bordroda gösterilecek şekilde teklif verilecektir.
Yüklenici firma çalışacak olan personele; % 50 polyster, % 50 pamuk lu önden 5 düğmeli diz üstüne kadar önden üç cep li göğüs cebinde firma amblemli açık mavi renkt te ve muhtelif bedenlerde iş önlüğü temin edip personelin giymesini sağlayacaktır.
25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
İş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranları 1,5 olarak dikkate alınmıştır.”
düzenlemesi yer almaktadır.
İhale konusu işin birim fiyat teklif cetveli,
İhale kayıt numarası: 2012/148592
A1                                                                                                     B2
Sıra      İş Kaleminin Adı                   Birimi                         Miktarı                        Teklif Edilen4   Tutarı
No       ve Kısa Açıklaması3                                      İşçi Sayısı       Ay/gün/saat    Birim Fiyat                
1          Temizlik Personeli                  PersxAy          125                  10
TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)
şeklinde düzenlenmiştir.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve ihale dokümanında yapılan düzenlemeler çerçevesinde bahse konu ihalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti (işçilik ücreti+nakdi yol ve yemek gideri+%3 sözleşme gideri ve genel giderler dâhil) giyim ve giyim için öngörülen %3 sözleşme gideri hariç olmak üzere hesaplanması sonucunda;
Asgari ücret öngörülen, 22 gün üzerinden 7 TL yemek bedeli ve 5 TL yol bedeli verilen personel için aylık işçilik hesabında esas alınacak birim fiyat (%3 dahil) 1.504,21 TL olarak bulunmuştur.
Bu bağlamda olması gereken işçilik maliyeti için yapılan hesaplama sonucunda; teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti 1.880.262,50 TL olarak hesaplanmıştır.
İncelemeye konu ihalede, ihale üzerinde kalan ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin teklif fiyatının 1.880.262,50 TL olduğu, bu durumda anılan isteklinin asgari işçilik maliyetini karşıladığı ancak İdari Şartname’de teklif fiyata dahil olduğu belirtilen ayni giyim gideri için bir bedelin kalmadığı görülmüştür. Bu haliyle, ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması gerekirken ihalenin anılan istekli üzerinde bırakılması mevzuata aykırı olduğundan başvuru sahibinin bu yöndeki iddiası yerinde bulunmuştur.
Başvuru sahibinin kesinleşen ihale kararında ihalenin ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde kaldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise Uğur-Tem Taş. Müh. Med. Ltd. Şti. olduğunun belirtildiği, oysa ihale komisyon kararında şirketlerinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirtildiği, bu çelişkinin düzeltilmesi gerektiği iddiasının incelenmesi sonucunda;
31.12.2012 tarihli ihale komisyon kararında ihalenin ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde kaldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise On-İs İnşaat Taah. Elektrik Elektronik Tıbbi Malz. Pazarlama Temizlik Gıda Makine Bakım Onarım Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. olduğunun belirtildiği, aynı tarihte gönderilen kesinleşen ihale kararında ise ihalenin ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde kaldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise bazı isteklilere On-İs İnşaat Taah. Elektrik Elektronik Tıbbi Malz. Pazarlama Temizlik Gıda Makine Bakım Onarım Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin bazı isteklilere ise Uğur-Tem Taş. Müh. Med. Ltd. Şti.nin bildirildiği görülmüştür. İhale komisyon kararı ile kesinleşen ihale kararındaki bu bilgilerin aynı olması gerektiği açık olmakla birlikte ihale komisyon kararının kesinleşen ihale kararı ekinde isteklilere gönderildiği anlaşıldığından bu hususta eksik bir bilgilendirme olmadığı görülmüştür. Ayrıca başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusu sonucunda idarece düzeltici işlem tesis edileceğinden bu konudaki düzeltmenin de yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.
Aynı ihalede, Ya-De Tur. İnş. Taah. Nak. Yazılım Ser. Müh. Per. Dan. Tem. ve Yem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. & Lider Ay İnş. Taah. Tur. Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın idarenin kendi tekliflerini değerlendirme dışı bırakma gerekçelerine karşı Kuruma yaptığı itirazen şikâyet başvurusu üzerine yapılan incelemede, anılan isteklinin iddiaları yerinde bulunmuş olmakla birlikte teklif fiyatının 1.880.262,50 TL olduğu, İş Ortaklığı’nın teklif fiyatının asgari işçilik maliyetini karşıladığı ancak İdari Şartname’de teklif fiyata dahil olduğu belirtilen ayni giyim gideri için bir bedel kalmadığı anlaşıldığından, yukarıda “A” bölümünde yapılan tespitler neticesinde anılan İş Ortaklığı’nın teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ENH Tem. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. ve Ya-De Tur. İnş. Taah. Nak. Yazılım Ser. Müh. Per. Dan. Tem. ve Yem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. & Lider Ay İnş. Taah. Tur. Tem. Hiz. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın tekliflerinin asgari işçilik giderleri dışındaki diğer giderleri karşılamadığından değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy