Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2011/017

Gündem No: 14

Karar Tarihi: 24.02.2011

Karar No: 2011-UH.II-811

 

Şikayetçi: Özel Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti., 100. Yıl Bulvarı Artun Apt. B Blok No:47/3 Antalya

 

İhaleyi yapan idare: Datça Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü, İskele Mahallesi Çevre Yolu Cad.No:1 48900 Datça/Muğla

 

Başvuru tarih ve sayısı: 21.02.2011 / 9708

 

Başvuruya konu ihale: 2010/577947 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 23.02.2011 tarih ve B.07.6.KİK.0.07.00.00-101.03-.H.(06.08).(G024)./2011-37 sayılı Ön İnceleme Raporunda;

 

Datça Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 20.01.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Özel Güvenlik” ihalesine ilişkin olarak Özel Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.’nin 21.02.2011 tarih ve 9708 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunduğu,

 

Yapılan inceleme neticesinde;

 

Başvurunun reddine,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

Karar:

 

Şikayet dilekçesi ve Ön İnceleme Raporu incelendi:

 

Başvuru dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif ettiği bedelin aşırı düşük olduğu, bu bedel ile ihale konusu işin yapılamayacağı iddiasına yer verilmiştir.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin “Başvuru süreleri” başlıklı 6 ncı maddesinde; “(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

 

(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

 

(3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmü yer almaktadır.

 

İnceleme konusu ihalede kesinleşen ilk ihale kararının şikayetçiye 21.01.2011 tarihinde tebliğ edildiği, kesinleşen ihale kararında ihalenin Bengi Grup Özel Güvenlik ve Koruma Hiz. A.Ş. üzerinde bırakıldığının, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin Can Özel Güvenlik Hiz. Alarm Sis. ve Eğt. Ltd. Şti.'nin olduğunun bildirildiği, şikayetçinin 24.01.2011 tarihinde yalnızca ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifi ile ihale konusu işi yapamayacağı yönünde itirazda bulunduğu, en avantajlı ikinci teklif sahibinin teklifine ilişkin şikayette bulunmadığı, idarenin itiraz üzerine düzeltici işlem belirleyerek ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifini değerlendirme dışı bırakarak ihaleyi Can Özel Güvenlik Hiz. Alarm Sis. ve Eğt. Ltd. Şti. üzerinde bıraktığı, şikayetçinin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olduğuna karar verildiği, kararın şikayetçiye 02.02.2011 tarihinde tebliğ edildiği, buna göre ilk kesinleşen ihale kararında ekonomik açıdan birinci ve ikinci teklif sahibinin bildirildiği dikkate alındığında, şikayetçinin şikayet konusu işlemi, yani en avantajlı ikinci teklif sahibini ilk kesinleşen ihale kararının bildirildiği 21.01.2011 tarihinde öğrendiği, bu konudaki şikayete 24.01.2011 tarihli başvurusunda yer vermediği, bu durumda şikayete konu işlemin. farkına varıldığı tarih olan 21.01.2011 tarihini izleyen 10 (on) gün içinde idareye şikayet başvurusunda bulunması gerekirken, bu süreyi geçirdikten sonra şikayet başvurusunda bulunduğu anlaşıldığından, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

 

Başvurunun reddine,

 

Esasta

 

Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

 

KARŞI OY

 

EK GEREKÇE

 

05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5812 sayılı Kanunun Kuruma İtirazen Şikayet Başvurusu başlıklı 56 ncı maddesinde, “Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler” hükmü gereğince, kuruma yapılan bazı itirazen şikayet dilekçelerini sonuçlandıramıyor ise de; Kanunun temel ilkeler başlıklı 5 inci maddesinde “İdareler bu kanuna göre yapılacak ihalelerde, saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur” denilerek, idarelerin bu kanuna göre yapacakları ihalelerdeki uymaları zorunlu temel ilkeler hüküm altına alınmıştır.

 

Kanunun Kamu İhale Kurumu başlıklı 53 üncü maddesinin (a) bendinde ise, “Bu kanunla verilen görevleri yapmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Kamu İhale kurumu kurulmuştur. Kamu İhale Kurumu, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkilidir” hükmü gereğince, kanunun doğru uygulanması konusunda Kurumun uygulamayı yönlendirmek gibi asli sürekli kaçınılmaz görev ve sorumluğu bulunmaktadır.

 

Açıklanan nedenlerle; şikayet konusu dilekçenin ilgisi nedeniyle, gerekli inceleme ve değerlendirmeyi yaparak sonuçlandırmak üzere, ihaleyi yapan idarenin üst mercii olan İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle “Başvurunun reddine” ilişkin karara katılıyorum. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy