Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2014/075

Gündem No: 54

Karar Tarihi: 12.11.2014

Karar No: 2014-UY.I-3700

 

Şikayetçi: Alp-Yapı İnşaat Mühendislik Enerji İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

 

İhaleyi Yapan Daire: Iğdır İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım Ve İnşaat Müdürlüğü

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 21.10.2014 / 35394

 

Başvuruya Konu İhale: 2014/93894 İhale Kayıt Numaralı "Tuzluca İlçesi 24 Derslikli Lise Ve 200 Kişilik Yurt Yapım İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

 

Karar:

 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

 

Başkan: Mahmut GÜRSES

 

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Alp -Yapı İnş. Müh. En. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Yavuz Mah. Kağızman Cad. Batı İş Merkezi Kat: 4 No: 74 AĞRI

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Iğdır İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü,

Bağlar Mahallesi Dr. Sadık Ahmet Caddesi No: 245 76000 IĞDIR

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2014/93894 İhale Kayıt Numaralı “Tuzluca İlçesi 24 Derslikli Lise ve 200 Kişilik Yurt Yapım İşi” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME: Iğdır İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından 04.09.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Tuzluca İlçesi 24 Derslikli Lise ve 200 Kişilik Yurt Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Alp -Yapı İnş. Müh. En. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. nin tarihinde yaptığı şikâyet üzerine, başvuru sahibince 21.10.2014 tarih ve 35394 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.10.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/3100 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, teklif dosyaları hazırlanırken 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve kamu ihale mevzuatında belirtilen formların kullanılması gerektiği, ortaklık durum belgesinin İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesinde ihale teklif dosyasında sunulması zorunlu belgelerden biri olarak istenilmesi ve bu belgeyi teklif dosyasında sunmayan isteklilerin tekliflerinin geçersiz sayılması gerektiği, ortaklık durum belgesinin tamamlatılabilir belge olarak kabul edilemeyeceği, ayrıca Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklif dosyasında eksik olan ortaklık durum belgesinin ilk ihale komisyonu kararıyla kabul edilmeyip, daha sonrasında şikayet başvurusu üzerine tamamlatılabilir bir belge kabul edilmek suretiyle bir önceki karara imza atan iki komisyon üyesinin kararına göre düzeltici işlem kararı verilmesi ve bunun sonucunda ilk komisyon kararının iptal edilmesinin tutarsızlık olduğu, raportörlerin kendilerine göre yorum yaparak ikinci bir karar almakla idarenin takdir yetkisini ihlal etmiş olduğu ve ilk komisyon kararının esas alınması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde işin adının “Tuzluca İlçesi 24 Derslikli Lise ve 200 Kişilik Yurt Yapım İşi” olduğu anlaşılmıştır.

 

Şikayete konu ihalede alınan 25.09.2014 tarihli ihale komisyonu kararında 14 teklif verildiği ve 13 teklifin geçerli kabul edildiği,  Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A. Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin, Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti. adına kullanılan şirket ortağına ait mezuniyet belgesinin kullanılabilmesi için İdari Şartname’nin 7.1’inci maddesi gereği sunulması gereken ortaklık durum belgesinin olmamasından dolayı değerlendirme dışı bırakıldığı ve en avantajlı teklif sahibi olarak Alp -Yapı İnş. Müh. Enr. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği görülmüştür.

 

 İhale işlem dosyasının incelenmesinde 25.09.2014 tarihli ihale komisyonu kararında teklifi değerlendirme dışı bırakılan Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından 01.10.2014 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu ve idarenin 08.10.2014 tarihli cevabının sonuç kısmında ”İş Ortaklarından Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti.’nin şirkette iş bitirme olarak mimarlık diplomasını kullandığı ve İdari Şartname’nin 7.2.I maddesinde istenen ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten itibaren sonbeş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin standart forma uygun olarak sunulmamasından dolayı eksik evrak olarak değerlendirme dışı bırakılan Alpçe İnş. Ltd. Şti. – Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti. ve Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti.’ne ait belgenin Kamu İhale Tebliği’nin 16.6.3 maddesine göre bilgi ve belge tamamlama maddesine dayanarak Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından alınan belge ile doğrulandığından değerlendirmeye alınması ve ihalenin en ekonomik teklif olan Alpçe İnş. Ltd. Şti. – Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti. İş Ortaklığına verilmesi ikinci en ekonomik olarak ise Alp-Yapı İnş. Müh. Enr. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak değerlendirilmesi uygun görülmüştür.”  açıklamalarına yer verilerek Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin değerlendirmeye alınıp ihalenin üzerinde bırakılması yönünde ihale sonuç kararı alındığı anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

 

a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası ya da esnaf ve sânatkar odası veya ilgili meslek odası belgesi;

 

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

 

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge.

 

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

 

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

 

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri.

 

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu.

 

ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar.

 

d) Bu şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri.

 

e) Vekaleten ihaleye katılma halinde, vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi

 

f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi,

 

g) Bu bent boş bırakılmıştır,

 

ğ) …

 

h) Tüzel kişi tarafından iş deneyimi göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge.

 

ı) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belge

 

i) Bu bent boş bırakılmıştır

 

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

 

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine/en az % 51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde bu ortak (h) ve (ı) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır….”  düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı 39’uncu maddesinde “… 9) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur.

 

11) Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere, en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip mimar veya mühendis ortağının mezuniyet belgesinin sunulması durumunda; ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından, ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son beş yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur….” hükmüne,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Ortaklık Durum Belgesi” başlıklı 11’inci maddesinde ”11.1. İhaleye katılan tüzel kişinin, ilgili İhale Uygulama Yönetmeliğine göre ortağına ait iş deneyimini gösteren belgeyi sunması halinde, bu belgeyle birlikte ortaklık durum belgesinin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

 

11.2. Ortaklık durum belgesinin kimin tarafından düzenleneceği ve hangi durumlarda aday veya isteklilerce sunulmasının zorunlu olduğu hususlarına İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “İş deneyimini gösteren belgeler” başlıklı maddesinde yer verilmiştir. Sunulacak belgenin İhale Uygulama Yönetmeliklerinin ekinde yer alan ilgili standart forma uygun şekilde ve ihalenin ilk ilan veya ihaleye davet tarihinden sonra YMM, SMMM ya da ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları tarafından düzenlenmiş olması zorunludur.” açıklamasına,

 

Anılan Tebliğ’in “İdarelerce belgelerdeki eksik bilgilerin tamamlatılması” başlıklı 16.6’ncı maddesinde “16.6.1 İhale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılmayacaktır….” açıklamasına,

 

Yine aynı Tebliğ’in “Mühendis veya mimarların mezuniyet belgeleri ile ihalelere katılmaları” başlıklı 43’üncü maddesinde “43.1. 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (h) bendi uyarınca; mühendis ve mimarların mezuniyet belgeleriyle elde ettikleri deneyimin, mühendis veya mimarların en az beş yıldır % 51 veya daha fazla hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilmesi mümkün olup, bu kapsamda tüzel kişilerin ortaklarına ait mezuniyet belgelerini iş deneyimlerini tevsik amacıyla sunabilmeleri için, mezuniyet belgesi sahibi ortağın en az beş yıldır tüzel kişiliğin % 51 veya daha fazla hissesine sahip olduğunun, ihalenin ilk ilan veya davet tarihinden sonra YMM, SMMM ya da ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil müdürlükleri tarafından düzenlenen (KİK031.3/Y) nolu standart forma uygun belge ile tevsik edilmesi zorunludur…” açıklamasına yer verilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemeleri uyarınca söz konusu ihalede Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın, iş deneyim belgesi olarak özel ortak Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti.nin %100 hissesine sahip tek ortağı olan Alper Demir’e ait mezuniyet belgesini sunduğu, mezuniyet belgesinin tüzel kişi tarafından iş deneyim belgesi olarak kullanılabilmesi için ortaklık durumunu gösteren ortaklık durum belgesinin de sunulması gerektiği anlaşılmış olup, söz konusu isteklinin teklif belgeleri arasında 27.08.2014 tarihli “Ortaklık Hisse Durum Tespiti” başlıklı belgenin var olduğu görülmüştür.

 

Ancak ihale işlem dosyasının incelenmesinde idarece düzenlenen “Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı”nda söz konusu iş ortaklığının özel ortağı olan Boyut İnş.  Ltd. Şti.nin sahibi olan Alper Demir’e ait mezuniyet belgesinin iş deneyim belgesi olarak kullanılması halinde sunulması gereken “Ortaklık Durum Belgesi” ne ilişkin satırda “yok” ibaresine yer verildiği, dolayısıyla idarece anılan istekli tarafından sunulmuş olan Ortaklık Hisse Durum Tespiti” başlıklı belgenin ortaklık durum belgesi olarak kabul edilmediğinin anlaşıldığı ve bu nedenle de söz konusu iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

Bunun üzerine Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A. Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın şikayet başvurusu üzerine idarece Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’na gönderilen 08.10.2014 tarih ve 4036 sayılı yazı ile Boyut yapı İnş. Ltd. Şti.nin ortağı olan Alper Demir’in ihalenin son ilan tarihi olan 04.09.2014 tarihinden itibaren son beş yıldır ortaklığının sürekli devam edip etmediği, ortaklıktan ayrılmış ise ayrılış tarihi ile ilgili bilgi talebinde bulunulmuş olup, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın 08.10.2014 tarihli yazısında Alper Demir’in ihale tarihi olan 04.09.2014 tarihinden itibaren son beş yıldır kesintisiz ortaklık kaydının devam ettiği bilgisinin verildiği ve yazı ekinde yer alan “Firma Ortakları Belgesi” nde de şirketin tescil tarihinin ve oda kayıt tarihinin 17.01.2008, Alper Demir’in şirket ortaklığına giriş tarihinin 17.01.2008 ve payının da %100 olduğu görülmüştür.

 

Alınan bilgi ve belgeler üzerine idarenin Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A. Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın şikayet başvurusuna verdiği cevapta söz konusu iş ortaklığının teklifinin değerlendirmeye alınmasına ve ihalenin üzerinde bırakılmasına karar verdiği anlaşılmıştır.

 

Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A. Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın, iş deneyim belgesi olarak özel ortak Boyut Yapı İnş. Ltd. Şti.nin %100 hissesine sahip tek ortağı olan Alper Demir’e ait 27.08.2014 tarihli “Ortaklık Hisse Durum Tespiti” başlıklı belgenin incelenmesinde KİK031.3/Y nolu “Ortaklık Durum Belgesi” başlıklı standart formda bulunan tüm bilgilere yer verildiği ve belgenin serbest muhasebeci mali müşavir tarafından imzalanarak kaşelendiği görülmüş olup, söz konusu belgenin şekil olarak standart formun doldurulması halinde verilmeyip, standart formda yer alan bilgileri içerecek şekilde verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından anılan belgenin ortaklık durum belgesi olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

 

Her ne kadar idarece ihaleye teklif verme aşamasında olmadığı belirtilen “Ortaklık Durum Belgesi” başlıklı katılım belgesinin anılan isteklinin şikayeti üzerine ilgili Ticaret ve Sanayi Odası ile yazışmak ve alınan bilgi ve belgeler doğrultusunda tamamlama yapmak suretiyle işlem tesis edilmesinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İdarelerce belgelerdeki eksik bilgilerin tamamlatılması” başlıklı 16.6’ncı maddesinde yer alan “16.6.1 İhale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılmayacaktır…” açıklaması uyarınca mevzuata uygun olmadığı belirlense de, mevcut durumda Boyut İnş. Ltd. Şti.nin sahibi olan Alper Demir adına düzenlenen ve teklif belgeleri arasında sunulan “Ortaklık Hisse Durum Tespiti” başlıklı belgenin İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesi uyarınca ortaklık durum belgesi olarak kabul edilmesi gerektiğinden hareketle anılan isteklinin ihaleye katılım belgelerinde bir eksiklik bulunmadığından idarece yapılan tamamlama işleminin sonuca etkili nitelikte olmadığı anlaşılmıştır.

 

Bu itibarla ortaklık durum belgesinin İdari Şartname’nin 7.1.ı maddesinde ihale teklif dosyasında zorunlu belgeler olarak istenilmesi, belgeyi teklif dosyasında sunmayan isteklilerin tekliflerinin geçersiz sayılması ve ortaklık durum belgesinin tamamlatılabilir belge olarak kabul edilmemesi gerekmekle birlikte, incelenen ihalede ihaleye katılım aşamasında söz konusu belgeyi uygun şekilde teklif belgeleri arasında sunmuş olan Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin idarece değerlendirmeye alınması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Diğer taraftan başvuru dilekçesindeki Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklif dosyasında eksik olan ortaklık durum belgesinin ilk ihale komisyonu kararıyla kabul edilmeyip, daha sonrasında şikayet başvurusu üzerine tamamlatılabilir bir belge kabul edilmek suretiyle bir önceki karara imza atan iki komisyon üyesinin kararına göre düzeltici işlem kararı verilmesi ve bunun sonucunda ilk komisyon kararının iptal edilmesinin tutarsızlık olduğu, raportörlerin kendilerine göre yorum yaparak ikinci bir karar almakla idarenin takdir yetkisini ihlal etmiş olduğu ve ilk komisyon kararının esas alınması gerektiği yönündeki hususun incelenmesinde de mevzuat uyarınca idareye şikayet başvurusu sonucundaki incelemenin ihale yetkilisince ya da ihale yetkilisinin tayin edeceği raportör tarafından yapılabileceği, bu inceleme sonucunda, ihale yetkilisi tarafından gerekçeli bir karar alınacağı, şikayet üzerine idare tarafından yapılan inceleme sonucunda gerekçeli olarak, ihalenin iptaline, düzeltme yapılması yoluyla giderilebilecek ve ihale sürecinin kesintiye uğratılmasına gerek bulunmayan durumlarda, düzeltici işlem belirlenmesine ya da şikayete konu işlemlerde ihalenin iptalini veya düzeltici işlem belirlenmesini gerektirecek hukuka aykırılığın tespit edilememesi hallerinde başvurunun reddine karar verileceği dikkate alındığında, incelenen ihalede teklifi değerlendirme dışı bırakılan Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından idareye şikayet başvurusunda bulunulması sonucunda idarece iki ihale komisyonu üyesinin raportör tayin edildiği, raportör raporu sonucuna göre ihale yetkilisi tarafından gerekçeli olarak Alpçe Sistem Müh. İnş. Taah. Elkt. Elktr. Bilg. İl. San. ve Tic. A.Ş. - Boyut İnş.  Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem kararı alındığı anlaşılmış olup, söz konusu idare işlemlerinde bir aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy