Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 37, 38) (5510 S. K. m. 81)
Toplantı No: 2012/068 
Gündem No: 88
Karar Tarihi: 21.11.2012
Karar No: 2012/UH.I-4446   
Şikayetçi: Çağ Yapı İnşaat Taah. Gıda Temizlik Bilgisayar Tic. Ve San. Ltd. Şti, Büyükdere Mahallesi Şair Sokak No:11/A ESKİŞEHİR
İhaleyi Yapan Daire: Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü İdari Ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Yunusemre Kampüsü 26470 ESKİŞEHİR
Başvuru Tarih ve Sayısı: 31.10.2012 / 35726 
Başvuruya Konu İhale: 2012/106233 İhale Kayıt Numaralı "2013 Yılı Aylık 325 İşçi İle Basımevi, Eğitim Araçları İş Ve Malzeme Üretim Ve Tv Yapım Birimlerine Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 12.09.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2013 Yılı Aylık 325 İşçi İle Basımevi, Eğitim Araçları İş Ve Malzeme Üretim ve Tv Yapım Birimlerine Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Çağ Yapı İnşaat Taah. Gıda Temizlik Bilgisayar Tic. Ve San. Ltd. Şti’nin 22.10.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.10.2012 tarihli yazısı ile reddi, başvuru sahibince 31.10.2012 tarih ve 35726 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.10.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/3983 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan teklif bedelinin %3 sözleşme gideri dahil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında olduğu, açıklamanın uygun görülmeyerek teklifin reddedilmesi gerektiği, idare tarafından özürlü işçi çalıştırılması gerekçesinin kabul edilmesinin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
05.10.2012 tarihli ihale komisyonu kararının incelenmesi neticesinde, şikâyete konu ihaleye 6 isteklinin katıldığı, yapılan yeterlik değerlendirilmesi sonucunda 6 teklifin de geçerli olduğunun tespit edildiği, hesaplanan asgari işçilik maliyetinin altında teklif sunan Birbey Ltd. Şti.- 5M Sosyal Hizm. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Pilmen Ltd. Şti. ve Akdeniz Ltd. Şti.nden teklif bileşenlerine ilişkin açıklamanın istenildiği, Pilmen Ltd. Şti.nin süresi içerisinde açıklama sunmadığı, Birbey Ltd. Şti.- 5M Sosyal Hizm. Ltd. Şti. Ortak Girişimi tarafından sunulan açıklamada yer alan birim fiyat ile birim fiyat teklif cetvelinde yer alan birim maliyetin birbiriyle uyumsuz olduğu gerekçesiyle açıklamanın uygun bulunmadığı, Akdeniz Ltd. Şti. tarafından sunulan açıklamada özürlü işçi çalıştırılacağının belirtildiği ve fiyat düşüklüğünün gerekçesinin bu olduğunun belirtildiği, idarenin daha önceki kararına ilişkin açılan davada Ankara 13.İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararında özürlü işçilere ilişkin yapılan açıklamanın uygun görülmesi gerektiğinin belirtildiği gerekçesiyle açıklamanın bu şekliyle uygun sayılması gerektiğine karar verildiği anlaşılmış olup, Akdeniz Ltd. Şti.nin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
İdari Şartnamenin 2’nci maddesinde ihale konusu işin adının “2013 Yılı Aylık 325 İşçi ile Basımevi, Eğitim Araçları İş ve Malzeme Üretim ve TV Yapım Birimlerine Hizmet Alımı” şeklinde belirtildiği, aynı şartnamenin 25’inci maddesinde “25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirlenen ihale tarihinde yürürlükte olan asgari ücret dikkate alınacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
İşçilere fiilen çalışılan her gün için asgari brüt 7,00 TL (Yedi Türk Lirası ) yol bedeli, 7.50 TL (Yedi Türk Lirası Elli Kuruş) yemek bedeli nakden ödenecek, bu bedeller ücret bordrolarında gösterilecektir.
Teklifler 01.01.2013/31.12.2013 tarihleri arası 12 aylık dönemi kapsayacak şekilde hazırlanacaktır. Öngörülen yemek bedeli aylık 22, yol bedeli aylık 26 fiili çalışma günü üzerinden hesaplanarak teklif fiyata dahil edilecektir.
 Fazla mesai yaptırılmayacak, Ulusal Bayram, Hafta Tatili (hafta tatili, her hafta Cumartesi 13.00'ten itibaren başlar, Cumartesi 13.00'ten sonra ve Pazar günü tam gündür) ve Genel Tatil günleri işçi çalıştırılmayacaktır.” düzenlemesine yer verildiği anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
    
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliğinin 78’inci maddesinde; “78.23. (Değişik: 20/4/2011-27911R.G./ 20. md.) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan; “özel sektör işverenlerinin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarı Hazinece karşılanır. Bu fıkra hükümleri Kamu idareleri işyerleri ile bu Kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.” Hükmü, 6111 sayılı Kanunun 38 inci maddesi ile değiştirilmiş ve bu bent hükümlerinin; 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alım ve yapım işleri ve 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işleri ile uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri ve bu Kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacağı ve bu düzenlemenin 1/3/2011 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği hükme bağlanmıştır.
Bu çerçevede;
a) İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı fiyat farkı hesaplanması öngörülen hizmet alımı ihalelerinde, sözleşmenin yürütülmesi aşamasında, yüklenicinin yukarıda anılan Kanun hükmü uyarınca 1/3/2011 tarihinden önceki dönemlere ait prim ödemelerinde işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanması uygulamasından yararlanması halinde,4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esasların 8 inci maddesinde yer alan, “b) İhale (son teklif verme) tarihi itibarıyla işveren tarafından karşılanacak olan sosyal sigorta primi ve işsizlik sigortası primine ilişkin toplam tutarda; asgari ücret değişikliği veya sigorta primi alt sınır değişikliği ile prim oranları değişikliği gibi sebeplerle meydana gelecek fark, 506 sayılı Kanun gereğince işveren nam ve hesabına Hazinece yapılacak olan ödemeler de dikkate alınmak suretiyle bu Esasların 7 nci maddesi uygulanmaksızın ödenir veya kesilir.” hükmü gereğince, Hazine tarafından karşılanan prim tutarı, idare tarafından yüklenicinin hakedişinden kesilecektir.
b) İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmet alımları dahil bütün hizmet alımlarında yukarıda anılan Kanun hükmü uyarınca 1/3/2011 tarihinden sonraki dönemlere ait prim ödemelerinde işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanması uygulamasına son verildiğinden, yüklenicilerin2011 Yılının Mart ayı ve sonrasındaki aylara ait hak edişlerinden 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesi birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.”,
79’uncu maddesinde; “79.1. (Değişik: 9/2/2011 -27841 RG/ 4. md.)Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.
79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.
79.3.  Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.”açıklamaları yer almaktadır.
İdari şartnamenin 25’inci maddesinde yer alan düzenlemeler doğrultusunda, yemek, yol ve %3 sözleşme gideri dahil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin 6.273.150,00 TL olduğu, söz konusu madde içerisinde teklif fiyata dahil edilmesi gereken başkaca bir gidere yer verilmediği, isteklilerin söz konusu gider üzerine firma kârlarını da ekleyerek tekliflerini oluşturmaları gerektiği anlaşılmıştır. İdare tarafından hesaplanan yaklaşık maliyet incelendiğinde, idarenin de teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetini 6.273.150,00 TL olarak belirlediği, söz konusu bedele %20 kâr ekleyerek yaklaşık maliyetin oluşturulduğu anlaşılmıştır.
İhaleye sunulan teklifler incelendiğinde, Akdeniz Ltd. Şti., Birbey Ltd. Şti.- 5M Sosyal Hizm. Ltd. Şti. Ortak Girişimi ve Pilmen Ltd. Şti. tarafından sunulan teklif bedellerinin teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında olduğu anlaşılmıştır. İdarenin söz konusu isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istediği, isteklilerin de süresi içerisinde sunduğu açıklamaların içeriğinde çalıştırılacak personelin bir kısmının özürlü olduğu ve bedelin bu nedenle düşük olduğunun belirtildiği anlaşılmıştır.
Açıklama içerisinde, 26.05.2008 tarihli ve 26887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 2’nci maddesinde yer alan “4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu
MADDE 30 - İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.
….
Özel sektör işverenlerince bu madde kapsamında çalıştırılan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi özürlü sigortalılar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların, aynı Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası özürlü çalıştıran, yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanır. İşveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şarttır. Bu fıkraya göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilir. Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir."hükmüne yer verildiği ve ücret belirlemelerinin de bu madde doğrultusunda yapıldığı belirtilmiştir.
İhale üzerinde bırakılan istekli açıklamasında, toplam çalıştırılacak 325 personelin %4’ü kadar özürlü işçi çalıştırmasının zorunlu olduğu, özürlü işçilere yönelik sigorta primine ait işveren hisselerinin Hazinece karşılanacağının belirtildiği, ihale konusu işte 13 özürlü personelin çalıştırılmasının zorunlu olduğu, Hazinece karşılanacak payın düşülmesi sonucunda bir özürlü işçinin yükleniciye maliyetinin 1.373,55 TL olduğunun belirtildiği anlaşılmıştır.
Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde eşitlik ve rekabet ilkelerinin temel ilkeler olarak belirlendiği, istekliler arasında yapılacak olan fiyat rekabetinin de eşit şekilde yapılması namına ihale dokümanında çelişkili, rekabeti engelleyecek düzenlemelerin yer almaması gerektiği anlaşılmıştır.
Benzer bir konuya ilişkin olarak, Kamu İhale Genel Tebliğinin 78.23’üncü maddesinde 1/3/2011 tarihi öncesindeki kesintilere ilişkin olarak Hazinece karşılanacak kısmın sözleşmenin ifasında hakkedişinden kesilerek temin edileceği, yükleniciye fazla bedel ödenmemesinin önüne bu şekilde geçildiği anlaşılmış olup, ihale sürecinde istekliler tarafından tekliflerinden Hazinece karşılanacak kısmın çıkartılmaması ve asgari işçilik maliyetini Tebliğ uyarınca istenilen tüm primler esas alınarak hesaplanması gerektiği yorumuna ulaşılmıştır.
Yukarıda anılan yorumun özürlü işçiler için öngörülen Hazine yardımına da uyarlamak mümkün olup, düzenleme yetkisine sahip Kurum’un iradesinin bu yönde belirlendiği ve tekliflerin hazırlanması aşamasında tüm isteklilerin eşit şekilde yarışabilmesi için söz konusu kesintilerin sözleşmenin yürütülmesi sürecine bırakıldığı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu nedenle isteklilerin tekliflerini yürürlükte bulunan Kamu İhale Genel Tebliğ düzenlemeleri doğrultusunda oluşturmaları gerektiği, 325 personelin 12 aylık asgari işçilik maliyetine en az 6.273.150,00 TL öngörmeleri gerektiği söz konusu bedelin altında teklif sunan isteklilerin açıklamalarının Tebliğin 79’uncu maddesi uyarınca reddedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif bedelinin, teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında olduğu anlaşıldığından açıklamanın uygun görülmeyerek teklifin reddedilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Bununla birlikte, idare tarafından ihale komisyonu kararına ek olarak Ankara 13.İdare Mahkemesinin benzer konuya ilişkin kararına yer verildiği, anılan kararda özürlü işçi çalıştırılmasının Kanun gereği zorunlu tutulduğu, yüklenicinin çalıştırmama gibi bir imkanının bulunmadığı, bu gerekçeyle teklifini bu yönde hazırlaması gerektiği, aksi takdirde yükleniciye fazla ödeme yapılmasının gündeme geleceği ve kamu zararının oluşacağı gerekçesiyle Kurulun 2012/UH.I-2112 sayılı Kararının yürütmesini durdurduğu anlaşılmıştır. Ancak, idarenin Kamu İhale sürecinde uyması gereken mevzuatın Kamu İhale Mevzuatı olduğu, Mahkeme kararının davaya konu durumu bağladığı, henüz davanın esasına ilişkin mahkeme tarafından karar alınmadığı, şikâyete konu ihaleye ilişkin sürecinde kendi içerisinde değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmış olup, idarenin açıklamayı uygun görmesi işlemi mevzuata uygun bulunmamıştır. Ayrıca, idarenin söz konusu kararı esas alması durumunda, kendi yaklaşık maliyetinin de yanlış şekilde hesaplandığını kabul etmesi sonucuna varılacağı ve idarece yanlış tespit edilen yaklaşık maliyet gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesine karar verilmesi gerekeceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda esasa etkili olmayan bir aykırılık tespit edilmemiş olup gerekli hukuki yorum aşağıda yapılmıştır.
Birbey Ltd. Şti.- 5M Sosyal Hizm. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin sunduğu açıklama incelendiğinde, açıklama içerisinde birim fiyatın 1600,60 TL olarak açıklandığı, ancak birim fiyat teklif cetvelinde söz konusu birim fiyatın 1.600,61 TL olarak belirtildiği, iki bedel arasında fark olduğu belirtilmiş olup, açıklama bu gerekçeyle idare tarafından uygun görülmemiştir. Ancak, aşırı düşük teklif açıklamasının mantığının teklif edilen fiyat işin yapılabilirliğinin açıklanması olduğundan, birim fiyat teklif cetvelinden daha düşük bedeller için yapılan açıklamalarında uygun görülmesi gerekmekte olup, idarenin söz konusu gerekçesi yerinde bulunmamıştır. Ancak,   Birbey Ltd. Şti.- 5M Sosyal Hizm. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin teklif bedelinin de teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında olduğu, söz konusu açıklamanın bu gerekçeyle uygun görülmemesi gerektiğinden, idarenin mevzuata uygun olmayan gerekçeyle teklifi reddetmesi durumunun esasa etkili bir aykırılık olmadığı sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti altında teklif sunan Akdeniz Ltd. Şti.nin açıklamasının uygun görülmeyerek teklifinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy