Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)
Toplantı No: 2015/008
Gündem No: 31
Karar Tarihi: 28.01.2015
Karar No:2015/UH.II-275
Şikayetçi: Gülaçtı Kardeşler Gıda Tur.Teks.İth.İhr.San.Tic.Ltd.Şti.
İhaleyi Yapan Daire: Sağlık, Kültür Ve Spor Daire Başkanlığı Yükseköğretim Kurumları Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Başvuru Tarih ve Sayısı: 08.01.2015 / 1060
Başvuruya Konu İhale: 2014/134859 İhale Kayıt Numaralı "Malzemeli Tabldot Yemek Pişirme Dağıtma Ve Sonrası Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Gülaçtı Kardeşler Gıda Tur. Teks. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.,
Ali Paşa Mah. Genç Ali Sok. No:12 VAN
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı,
Erzurum Yolu Üzeri,04100 AĞRI
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2014/134859 İhale Kayıt Numaralı “Malzemeli Tabldot Yemek Pişirme Dağıtma ve Sonrası Hizmet Alımı” İhalesi
KURUMCA YAPILAN İNCELEME:
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 18.11.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Malzemeli Tabldot Yemek Pişirme Dağıtma ve Sonrası Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Gülaçtı Kardeşler Gıda Tur. Teks. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.ninşikâyet başvurusu üzerine, idarenin31.12.2014 tarihli işlemi ile ihalenin iptali kararı aldığı, başvuru sahibince 08.01.2015 tarih ve 1060 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 08.01.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/95 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; 25.12.2014 tarihinde kesinleşen ihale kararına karşı idareye şikâyet başvurusunda bulundukları, bu başvuru üzerine idarece ihalenin iptal edildiği, ihale dokümanının hatalı olduğu gerekçe gösterilmek suretiyle alınan söz konusu iptal kararının yerinde olmadığı, zira ihale dokümanının kesinleştiği ve isteklilerin kesinleşen dokümana göre tekliflerini verdikleri; diğer yandan ihale üzerinde kalan isteklinin teklif bedeli ile Teknik Şartname'de özellikleri belirtilen bir yıllık yemek hizmeti verilmesinin mümkün olmadığı, aşırı düşük teklif açıklamasında ekmeğin %20’sinin tam buğday ekmeği olacağı hususunun açıklanmadığı, et miktarlarının eksik hesaplandığı, ana çiğ girdi maliyeti ve işçilik maliyetleri toplamının, toplam teklif tutarının, 0,80 ile 0,95 aralığında olması gerektiği şartının ihale üzerinde kalan istekli tarafından sağlanamadığı iddialarına yer verilmiştir.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
31.12.2014 tarihinde isteklilere gönderilen ihale iptal kararında, “… ilgide kayıtlı şikâyet başvurusu üzerine yapılan incelemede ekteki raportör görüşünde belirtildiği üzere teknik şartnamede düzeltici işlemler giderilemeyecek aykırılıklardan ötürü 4734 sayılı Kanunun 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince iptal edilmiştir…” ifadelerine yer verilmiş, iptal kararı ekinde yer alan raportör görüşü incelendiğinde ise; “… teknik şartnamede yalnızca ekmeğin evsafından söz edildiği bir menü için ekmeğin kaç gram olacağı veya toplam 200.000 öğün için ne kadar ekmek olması gerektiği hususlarına yer verilmediği görülmüştür. Bu durumda istekliler tarafından sağlıklı teklif verilemeyeceğinden ve verilen teklifler karşılaştırılabilir nitelikte olmayacağından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmüştür.
Aynı şekilde teknik şartname üzerinde yapılan inceleme neticesinde yemek gramajlarından olan ve Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. maddesi doğrultusunda yemek maliyetleri için ana çiğ girdi olan yumurtanın, limonun, dere otunun, maydanozun, defne yaprağının, sarımsağın, kereviz sapının, aysberg marulun, dana etinin (sadece bir menüde), patatesin, zeytin yağının, kıvırcığın, ekmek kadayıfının ve tali giderlerden kimyonun, tuzun, sirkenin, limon suyunun, nanenin, vanilyanın miktarlar birimlerinin adet olarak belirtildiği, oysa miktar birimlerinin isteklileri tereddütte düşürmeyecek şekilde net olması için gram olarak belirtilmesi gerektiği (örneğin 1 adet limon veya patates 100 gr olabileceği gibi büyüklüğüne 200 gr. da olabilir) miktarlar hususundaki bu belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda ve toplam 200.000 öğün bazında değerlendirildiğinde istekliler tarafından sağlıklı teklif verilemeyeceği, verilen tekliflerin karşılaştırılabilir nitelikte olmayacağı, bu hususlar göz ardı edildiği durumda ise aşırı düşük tekliflerin ihale dokümanına ve mevzuata uygun olarak incelenmesinin mümkün olmayacağı anlaşılmıştır.

Netice itibariyle teknik şartnamenin yukarıda belirtilen aykırılıkları birlikte değerlendirildiğinde düzeltici işlemle giderilemeyecek bu aykırılıklardan ötürü 4734 sayılı Kanun’un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptal edilmesi gerekmektedir.” denildiği görülmüştür.
Buna göre ihalenin iptal gerekçesinin, Teknik Şartname'deki malzeme miktarlarına ilişkin belirsizliğin tekliflerin hazırlanması sürecinde istekli olabilecekleri etkileyeceği husus olduğu ve isteklilerin tekliflerinin eşit şartlarda değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği anlaşılmıştır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nde “…79.2.6. Malzemeli yemek hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere teknik şartnamede asgari iki haftalık örnek menü düzenlemesi yapılır ve bu menüde yer alan yemeklerin içerikleri ile çiğ girdi miktarları belirtilir.

Ana çiğ girdi ibaresinden ilgili yemeğin pişirilmesi için gerekli temel girdiler anlaşılır. Bu çerçevede, isteklinin beyan ettiği orana uygun teklif sunması durumunda, yemek pişirilmesi için gerekli enerji giderleri (doğalgaz, LPG gibi), temizlik malzemeleri, su, sigorta giderleri, ilaçlama ve hijyen sağlama giderleri, bakım onarım, amortisman, nakliye, sözleşme giderleri ve genel giderler, portör muayenesi ve tali çiğ girdiler (tuz, baharat, tatlandırıcı vb.) gibi unsurlar “yardımcı girdiler” başlığında değerlendirilir ve bu unsurlar için açıklama sunulması gerekmez.”açıklamaları yer almaktadır.
İhaleye ait Teknik Şartname'de ekmeğin özellikleri “…86-EKMEK EVSAFI:
1-Ekmekler 66-72 randımanlı (Tip2), Toprak Mahsulleri Ofisi standartlarına ve Türk Gıda Kodeksine uygun francala unundan pişmiş net 300gr’lıkekmekler halinde olacaktır.
2-İmalatta ekşi maya kullanılmayacak, Pres Maya (TS 3522) kullanılacaktır.
3-Ekmekler, Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Belediye Gıda Maddeleri Nizamnamesindeki evsafta olacaktır.
4-Ekmeklerin teslimi 50-60’lik plastik kasalar içerisinde, teslim edilecektir.
5-Ekmeklerin konulduğu plastik kasalar temiz olacaktır. Kırık, çatlak, yağlı, çamurlu, kirli kasalara ekmek konulmayacaktır.
6-Ekmekler kasa ile temas etmeyecek, kasanın alt ve yanlarına paket kağıdı konacaktır.
7-Teslimat sırasında firmayı temsil eden kişi hazır bulunacaktır.
8-Ekmekler temiz tepsilerde pişirilerek alt kısımlarında susam vb. maddeler bulunmayacaktır…” şeklinde düzenlenmiştir.
Öte yandan ihale dokümanı incelendiğinde; yüklenici tarafından, ihale konusu işin tamamı kapsamında veya öğün başına verilecek ekmek adedinin belirlenmediği görülmüş, buna göre isteklilerin tekliflerini hazırlarken toplam ekmek maliyetini hesaplamaya yönelik tereddütedüşeceği anlaşılmış, malzemeli yemek alım ihalelerinde genel itibariyle ekmek maliyetinin toplam maliyet içerisindeki yeri göz önüne alındığında, anılan hususun idarece ihalenin iptal gerekçesi olarak belirtilmesinin yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Diğer yandan iptal gerekçesi olarak belirtilen diğer hususlar incelendiğinde; örnek menülerde yer alan yumurta, limon, dereotu, maydanoz, defne yaprağı, sarımsak, kereviz sapı, aysberg marul, kıvırcık, ekmek kadayıfı, nane vanilya gibi girdilerin birimlerinin gram olarak değil adet olarak belirtilmesinin, isteklilerin tekliflerini hazırlamada tereddüte düşürmeyeceği, bazı menülerde gram olarak belirtilmek istenilen girdi miktarlarının ise sehven adet olarak belirtildiği [Örneğin; Soğuk Ayran Aşı Çorbası menüsünde Tuz’un miktarının 2 adet, Tepsi Böreği (Kıymalı) menüsünde Dana eti miktarının 30 Adet,Zyt.YağlıBarb. Pilakimenüsünde patatesin miktarının 20 Adet, Gemici Çorba menüsünde Limon Suyu miktarının 0,05 adet Nane miktarının 0,020 adet olarak belirtildiği], ancak belirtilen hatanın anlaşılabilir nitelikte olduğu, yani “adet” olarak belirtilen miktarların esasında “gram” olduğunun açık olduğu, buna göre anılan menülerin hazırlanmasının da tereddütler oluşmayacağı anlaşılmış olup ihalenin iptali gerekçesinin bu yönüyle yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, idarece ihalenin iptalinin yerinde olduğu anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy