Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 5, 65)

 

Toplantı No : 2018/005

Gündem No : 40

Karar Tarihi : 30.01.2018

Karar No : 2018/UH.I-326

 

BAŞVURU SAHİBİ: Av. Ali KAHRAMAN,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2017/630807 İhale Kayıt Numaralı “2 Yıllık Avukatlık Hizmet Alımı İşi” İhalesi

 

KURUMCA YAPILAN İNCELEME: Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 14.12.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2 Yıllık Avukatlık Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Av. Ali Kahraman tarafından 28.12.201708.01.2018 10.01.2018 tarih ve 2529 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.01.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/67 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihalenin yeterli ve geçerli teklif sayısı olmadığı gerekçesiyle İdari Şartname’nin 34.1’inci maddesi gereğince iptal edildiği, ancak ihaleye 7 isteklinin teklif verdiği, 6 isteklinin teklifinin geçerli olduğu, 4 isteklinin teklifinin sınır değerin altında kaldığı,1 isteklinin teklifinin ise yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu, yaklaşık maliyeti 81.000,00 TL olan ihaleye 72.000,00 TL teklif verdikleri ve idare tarafından da geçerli olduğunun belirlendiği, ihalede rekabet ilkesinin sağlandığı, ihale komisyonu tarafından yeterli ve geçerli teklifi ile ilgili yanlış bir algı ile karar alındığı, ihalenin uhdelerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kanun’un “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptali” başlıklı 39’uncu maddesinde “İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Yaklaşık maliyetin üzerindeki teklifler” başlıklı 16.3’üncü maddesinde “16.3.1. Yaklaşık maliyetin üzerindeki tekliflerin kabul edilip edilemeyeceği hususunda tereddütler olduğu anlaşılmaktadır. İhale komisyonu;

 

a) Yaklaşık maliyet hesaplanırken değerlendirilmeyen her hangi bir husus olup olmadığını,

 

b) Yaklaşık maliyet güncellenerek tespit edilmişse, güncellemenin doğru yapılıp yapılmadığını,

 

c) Verilen teklif fiyatlarının piyasa rayiç fiyatlarını yansıtıp yansıtmadığını,

 

Sorgulayarak verilen teklifleri yaklaşık maliyete göre mukayese eder ve bütçe ödeneklerini de göz önünde bulundurarak, teklif fiyatlarını uygun bulması halinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifi ve varsa ikinci teklifi belirlemek veya verilen teklif fiyatlarını uygun bulmaması halinde ihalenin iptaline karar vermek hususunda takdir yetkisine sahiptir.” açıklamaları bulunmaktadır.

 

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

 

33.2. Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “Bütün tekliflerin reddedilmesi ve ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 34’üncü maddesinde “34.1. İhale komisyonu kararı üzerine İdare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez.

 

34.2. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum, bütün isteklilere gerekçesiyle birlikte derhal bildirilir.” düzenlemeleri yer almıştır.

 

Başvuruya konu ihaleye 7 isteklinin teklif verdiği, 25.12.2017 tarihli ihale komisyonu kararında, Selçuk Sencer Esenyel’in teklifinin İstanbul Barosu’ndan alınan belgede 7 yıl avukatlık yapmış olduğunun tespit edilmesi sebebiyle, Nurgül Daşdan’ın teklifinin ihale dokümanının alınmaması sebebiyle, Muhittin Alioğlu’nun teklifinin yaklaşık maliyetin çok üzerinde olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, sınır değerin 63.495,00 TL olarak belirlendiği, Emir Yener, Ahmet Cengiz Tangören ve Erol Bulut’un tekliflerinin sınır değerin altında olduğu gerekçesiyle İdari Şartname’nin 33.2’nci maddesi uyarınca reddedildiği, Ali Kahraman’ın götürü bedel teklif mektubu ve geçici teminatının usulüne uygun olduğu, başvuru sahibinin diğer belgelerinin de eksiksiz olduğu, yaklaşık maliyeti 81.000,00 TL olan ihalede yeterlik kriterlerine sahip tek istekli Ali Kahraman olmakla birlikte yeterli ve geçerli teklif sayısı olmaması sebebiyle İdari Şartname’nin 34.1’inci maddesi doğrultusunda ihalenin iptal edilmesine karar verildiği hususları belirtilmiş, ihale komisyonu kararı 26.12.2017 tarihinde ihale yetkilisi tarafından onaylanmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun yukarıda yer verilen hükümlerinden ihalenin iptal edilmesi hususunda idarelere takdir yetkisinin tanındığı, ancak bu yetkinin mutlak ve sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu, dolayısıyla idarelerin ihalenin iptaline dair aldığı kararların dayandığı gerekçelerin makul ve geçerli olması gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Yapılan incelemede, ihale onay belgesine göre yaklaşık maliyetin 81.000,00 TL kullanılabilir ödenek tutarının 85.000,00 TL olduğu, yaklaşık maliyet hesaplanırken Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 1’inci kısmının 4’üncü bölümünde kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri aylık avukatlık ücretine göre hesaplanan 1.650,00 TL*24ay=39.600,00 TL ile 01.01.2017-31.12.2017 dönemi avukat-vekil eden arasındaki tavsiye niteliğindeki en az ücret çizelgesinin kıyasen (dava ve takip ücretleri ayrı tutularak ve aylık olarak) adi, kollektif, komandit ve limited şirketlerde sürekli danışmanlık hizmeti için belirlenmiş ücrete göre hesaplanan 5.100,00 TL*24 ay=122.400,00TL’nin ortalamasının alındığı tespit edilmiştir.

 

Başvuruya konu ihalede sınır değerin altında yeterlik kriterlerini sağlayan üç isteklinin bulunduğu, anılan istekliler tarafından 39.600,00 TL teklif verildiği, bu tutarın Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 1’inci kısmının 4’üncü bölümünde kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri aylık avukatlık ücretin altında olmadığı, ancak yaklaşık maliyet ve diğer teklifler esas alınarak hesaplanan sınır değerin altında kaldığı, kamu ihale mevzuatına göre sınır değerin altındaki (aşırı düşük) tekliflerin de geçerli teklif olduğu, ancak bu tekliflerin kabul edilmesi noktasında farklı uygulamaların bulunduğu, zira İdari Şartname’nin 33’üncü maddesinde yer alan düzenleme gereğince bu tekliflerin aşırı düşük teklif açıklaması istenmeksizin reddedildiği, bu haliyle söz konusu ihalede başvuru sahibinin teklifi ile birlikte dört geçerli teklif olduğu anlaşılmıştır. Bu çerçevede, ihalede yeterli ve geçerli teklif sayısı olmadığı yönünde gösterilen iptal gerekçesinin dayanağının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Netice itibariyle, başvuruya konu ihalenin 25.12.2017 tarihli ihale komisyonu kararı ile iptal edildiği ve iptal kararının 26.12.2017 tarihinde ihale yetkilisince onaylandığı, ancak iptal gerekçesinin ve iptal işleminin kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı anlaşıldığından, idarenin ihalenin iptaline ilişkin kararının iptaline karar verilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

İdarenin ihalenin iptali kararının iptaline,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy