Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K.  m. 54, 65) (5188 S. K.  m. 9)

 

Toplantı No : 2017/005

Gündem No : 1

Karar Tarihi : 25.01.2017

Karar No : 2017/UH.I-303

 

BAŞVURU SAHİBİ: Size Özel Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.,

 

Zafer Mah. Yıldırım Beyazıt Cad. Kuzey Sok. No: 1/B-4 Yenibosna Bahçelievler/İSTANBUL

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: Keşan Belediye Başkanlığı,

 

Belediye Yeni Hizmet Binası Yukarı Zaferiye Mahallesi İlyasbey Caddesi No:23/E 22800 Keşan/EDİRNE

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2016/508774 İhale Kayıt Numaralı “Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğünce, Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi ve Yeni Belediye Hizmet Binasında Güvenliğin Sağlanması Amacıyla 12 Ay Süre İle 21 Adet Personel Çalıştırılması” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Keşan Belediye Başkanlığı tarafından 16.12.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğünce, Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi ve Yeni Belediye Hizmet Binasında Güvenliğin Sağlanması Amacıyla 12 Ay Süre İle 21 Adet Personel Çalıştırılması” ihalesine ilişkin olarak Size Özel Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.nin 22.12.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 23.12.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine başvuru sahibince 02.01.2017 tarih ve 191 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.12.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, kesinleşen ihale kararından idarenin sundukları iş deneyim belgesinin İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, anılan kararda gerekçenin konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan hesaplamalar yapılarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1’inci maddesinde yer alan “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir” tanımına dayandırdığı, ayrıca idarenin maliyetin % 80’lik kısmın malzeme gideri olan temizlik işine ait bir Kurul kararına dayandırarak şikayet başvurularını reddettiği, oysa sundukları sözleşmenin kapsamında işçilik haricinde herhangi bir sarf malzemesinin mevcut olmadığı, anılan iş deneyim belgesinin Tebliğ hükümlerine uygun olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un; “Amaç” başlıklı 1’inci maddesinde “Bu Kanunun amacı, kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir.” hükmü, “Özel güvenlik izni” başlıklı 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında “Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır….” hükmü, “Faaliyet izni” başlıklı 5’inci maddesinin yedinci fıkrasında “Özel güvenlik şirketleri üstlendikleri koruma ve güvenlik hizmetlerinde istihdam edecekleri özel güvenlik görevlilerinin çalışma izin belgelerinin birer suretini bir ay içinde ilgili kişi, kurum ya da kuruluşa bildirir.” hükmü, “Çalışma izni” başlıklı 11’inci maddesinde “Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu ve/veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14’üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe çalışma izni verilir.” hükmü, “Kimlik” başlıklı 12’nci maddesinde “Özel güvenlik görevlilerine valilikçe kimlik kartı verilir. Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir. Kimlik kartı görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır. Üzerinde kimlik kartı olmayan özel güvenlik görevlileri Kanunun 7’nci maddesinde sayılan yetkileri kullanamazlar. Herhangi bir sebeple görevinden ayrılan özel güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.” hükmü, “Görev dışında çalıştırma yasağı” başlıklı 16’ncı maddesinde “Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” hükmü yer almaktadır.

 

Bahse konu ihale “Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğünce, Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi ve Yeni Belediye Hizmet Binasında Güvenliğin Sağlanması Amacıyla 12 Ay Süre İle 21 Adet Personel Çalıştırılması” işidir. 16.12.2016 tarihinde yapılan ihalede 6 adet ihale dokümanı satınalınmış/EKAP üzerinden e-imza ile indirilmiş, 3 istekli tarafından teklif verilmiş, başvuru sahibi isteklinin teklifi iş deneyim belgesi benzer işe uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmıştır.

 

İdari Şartname’nin 7.1.h maddesinde isteklilerin ihaleye katılabilmesi için “İhale konusu işin yapılmasına ilişkin olarak 5188 sayılı yasa kapsamında alınması zorunlu olan Özel Güvenlik Şirketi Faaliyet İzin Belgesinin aslı ve/veya noter tasdikli suretinin” sunulması istenilmiş, anılan Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde yapılan düzenleme ile de ihalede yeterlik kriteri olarak istekli tarafından teklif edilen bedelin % 50'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması istenilmiştir.

 

İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde “Kamu veya Özel Sektörde gerçekleştirilmiş, personel çalıştırılmasına dayalı olan Özel Güvenlik Hizmeti alımı işleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

 

 

İhale konusu işin Teknik Şartname’nin “Özel Güvenlik Hizmetinin Niteliği” başlıklı 4’üncü maddesinde; “Özel güvenlik hizmeti 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 1’nci maddesi ile kamu güvenliğini tamamlayıcı nitelikte, bu görevi yerine getirecek özel güvenlik görevlileri de Kanun’un 23’ncü maddesi kamu görevlisi kabul edilmiştir.

 

Özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatta sayılan yetkiler çerçevesinde can ve mal güvenliğinin, kamu düzenin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasaklanmış her türlü tehlikeli madde ve silahın kullanılmasının engellenmesi amacıyla görev yapar.

 

İdareyi ve pazaryeri kompleksini sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkmadan korur, zorla işten alıkoyma gibi kanunsuz eylemleri engeller, giriş-çıkış kapılarını kontrol altında tutar, personel ve ziyaretçi güvenliğini sağlar, men edilmesi gereken kişileri men eder, trafiği düzenler, demirbaş eşya ile depoları, bina ve araç-gereci korur, huzura, mala ve cana vaki tecavüzleri önler, suç eşyası veya buluntu eşyaları emanete alır.

 

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 9 ncu madde hükmü gereği zor kullanma ve yakalama yetkisinin kullanılmasını gerektiren olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir. Yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir.

 

Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin 16’ncı madde hükmü uyarınca özel güvenlik görevlileri, genel kolluk kuvvetlerinin olaya el koymasından itibaren; araştırma ve delil toplama faaliyetlerine genel kolluk kuvvetlerinin talebi halinde yardımcı olurlar.” düzenlemesi,

 

Anılan Şartname’nin “İş gücü miktarı” başlıklı 5’inci maddesinde

 

“Unvanı Sayısı

 

Özel Güvenlik Vardiya Şefi 3

 

Özel Güvenlik Personeli 18

 

5.1. Özel Güvenlik Vardiya Amiri ve Özel Güvenlik Personellerinin Taşıyacağı Şartlar:

 

Özel güvenlik görevlilerinde 5188 sayılı yasanın 10’ncu maddesinde hüküm altına alınan şartlar aranır….

 

g) 14’üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış ve özel güvenlik görevlisi kimlik kartına sahip olmak.”

 

 5.2. Çalışma Şartının Kaybedilmesi Durumunda Bildirim:

 

Özel güvenlik görevlisi olma şartlarından herhangi birini veya birkaçını kaybettiği anlaşılan özel güvenlik görevlileri hakkında 5188/11’nci madde dördüncü fıkra hükmünü (çalışma izninin iptal edilmesi) yerine getirmek yüklenici tarafından sağlanır….

 

5.7. Görev Dışında Çalıştırma Yasağı:

 

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 16 ncı madde hükmü gereği özel güvenlik görevlileri koruma ve güvenlik hizmetleri dışında çalıştırılamaz.” düzenlemesi,

 

Aynı Şartname’nin “Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale konusu bu işte çalışacak özel güvenlik görevlileri Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin 21’nci maddesi gereği Valilikçe verilen kimlik kartlarını görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakasına takacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda belirtilen İdari Şartname ve Teknik Şartname düzenlemelerinden ihale konusu işin 5188 sayılı Kanun kapsamında temin edilen “özel güvenlik hizmeti alımı” olduğu, bu çerçevede İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi uyarınca iş deneyimini tevsik etmek üzere istekli tarafından teklif edilen bedelin % 50'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

 

Bahse konu ihalede ihale konusu işin özel güvenlik hizmet alımı ihalesi olduğu, İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde yer alan benzer iş tanımının “Kamu veya Özel Sektörde gerçekleştirilmiş, personel çalıştırılmasına dayalı olan Özel Güvenlik Hizmeti alımı işleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” şeklinde yapılmasına rağmen söz konu benzer iş tanımının ihale konusu işin özelliği gereği ihale konusu iş ile aynı olduğu anlaşılmıştır.

 

İdare 16.12.2016 tarihli ve 1590 sayılı yazı ile Size Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nden “…özel hizmet sözleşmesinin 6.5 maddesinde geçen yol bedelinin ve sözleşmede maddesi tespit edilemeyen yemek bedellerinin hangi surette yapıldığı (ayni/nakdi), eğer ayni olarak yapıldı ise ayni yapıldığına ilişkin belgelerin gönderilmesi” istenilmiş, bunun üzerine anılan istekli tarafından 19.12.2016 tarihli yazı ile “…sunulan özel hizmet sözleşmesinin 6.5 maddesinde yemek ve yol bedelinin ödeneceğine dair bir hüküm bulunmayıp sadece toplu taşıma ücretlerinde meydana gelebilecek artışların hizmet bedeline ekleneceği hüküm altına alınmıştır. Kaldı ki İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi gereği yemek veya yol parası verilmesi gerekiyorsa, işveren yemek ve yol parası vermek zorundadır. Bu durum tamamen işçi-işveren arasındaki iş akdi ile ilgilidir. Kanuni bir zorunluluk bulunmamaktadır. Uygulamada şirket çalışanlarımızın yol ve yemek bedellerine dair belgeli giderlerinin muhasebe birimine ibrazlarını müteakip ayni olarak karşılanmaktadır. Buna dair bir kısım gider belgelerinin örnekleri yazımız ekinde sunulmuştur” denilmiş ve yazı ekinde anılan şirket ile bir işçi arasında imzalanan ve aylık brüt ücretin 1.914,80 TL olarak belirlendiği “iş sözleşmesi”, 1 adet yemek faturası ve 5 adet İstanbul Elektrikli Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü perakende satış fişi sunulmuştur.

 

Söz konusu belgelerin idareye sunulması akabinde 19.12. 2016 tarihli ihale komisyonu kararında “1- Size Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. teklif zarfında sunmuş olduğu özel sektör iş deneyim belgesi incelendiğinde;

 

1.a-…..sunulan fatura toplamının 597.745,50 TL olduğu, 78.30.a maddesinde ki “Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.” tanımına istinaden sözleşmeye ilişkin Ek’li SGK çıktılarında prime esas kazancın 263.998,95 TL olduğu,

1.b-Sözleşmeye istinaden ayni/nakdi verilen yemek ve yol bedelinin olmamasından ötürü 16.12.2016 tarih ve 1590 nolu yazımız ile firmadan ayni/nakdi olarak verilen yol ve yemek bedelinin ne kadar olduğunun talep edildiği ve firmadan gelen cevapta söz konusu sözleşmeye ilişkin ayni olarak verilen yol bedelinin 925,00 TL ve yemek bedelinin 3.000,00 TL olduğu, söz konusu iş için asgari işçilik maliyeti ile ayni yemek ve yol giderlerinin tamamının sözleşme bedelinin yüzde oranının 267.923,95x100/597.745,50=%44,82 olduğu tespit edilmiştir.

 

1.c-Geriye kalan tutarın yüklenici karı olduğu ancak Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.30 maddesindeki “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur: a) Asgari İşçilik Maliyeti: …b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler:…..c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar:. ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler:…” hükmünden de anlaşılacağı üzere asgari işçilik maliyetinde yüklenicinin karının bulunmadığı, nitekim ihale komisyonumuzun 1.a maddesinde de asgari işçilik maliyetinin tanımı yapılmış olup asgari işçilik maliyet hesabında Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.30.a maddesinde ki tanıma uygun olarak sözleşmeye ilişkin sunulan Ek’li SGK çıktılarındaki prime esas toplam kazancın alındığı,

 

1.d-Söz konusu durumun anılan Tebliğ’in 78.1 maddesindeki “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.” hükmünde geçen tanıma aykırılık teşkil ettiği, ayrıca idaremizce yapılan araştırma neticesinde 2015/UH.II-3433 nolu uyuşmazlık kararında “Söz konusu düzenlemede personel çalıştırılmasına dayalı işlerin genel bir tarifinin yapıldığı görülmüş olup, buna göre yapılan işin en az %70 oranındaki ağırlık kısmının personele ilişkin giderlerden oluşması gerektiği açıklanmıştır. Bu koşulu sağlamayan işlerin ise personel çalıştırılmasına dayalı olduğunun kabul edilemeyeceği anlaşılmaktadır” hükmü de komisyon kararımızı destekler nitelikte olup ayni yol ve yemek bedeli dahil asgari işçilik maliyetlerinin %70’e ulaşmayan hizmet alımlarının personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı olduğu, İdari Şartnamenin 7.6 maddesindeki “Kamu ve özel sektörde gerçekleştirilmiş, personel çalıştırılmasına dayalı olan özel güvenlik hizmeti alımı işleri benzer iş oyarak kabul edilecektir” hükmünün yeterlik kriteri olması sebebiyle 4734 sayılı Kanun’un 37’nci maddesi gereğince değerlendirme dışı bırakılmıştır” denilmiştir.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

 

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

 

 

(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

 

 

(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.

 

(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır….” hükmü,

 

Anılan Yönetmelik’in “İş Deneyimini Gösteren Belgelerin Değerlendirilmesi” bölümünün “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinde “(1) İhale konusu iş veya benzer işlerle ilgili tek sözleşmeye dayalı olarak iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirmeye alınır. Birden çok iş deneyimini gösteren belge hiçbir şekilde toplanamaz.

 

(2) İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından anılan Yönetmelik hükmü uyarınca iş deneyimini tevsik etmek üzere 24.08.2015 tarihli sözleşme, bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen fatura örnekleri ve 2015/08 -2016/08 dönemini kapsayan SGK Tahakkuk Fişi ve Sigortalı Hizmet Listesi sunulmuştur.

 

Bahse konu sözleşmenin “Özel Güvenlik Hizmet Alımı Sözleşmesi” olduğu, sözleşme taraflarının E-Yönetici Profesyonel Proje Yönetimi, Enerji Danışmanlık ve Ölçüm Hiz. Eml. San Tic. Ltd. Şti. ile Size Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. olduğu belirtilmiş,

 

Sözleşmenin;

 

“Tanımlar” başlıklı

 

2.a maddesinde “Size Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. (üstlenici)”

 

2.b maddesinde “E-Yönetici Profesyonel Proje Yönetimi, Enerji Danışmanlık ve Ölçüm Hiz. Eml. San Tic. Ltd. Şti. (AVM İşletme Yöneticiliği) (müşteri)”

 

2.e maddesinde “İşin ifa edileceği; T.C. Halk Bankası A.Ş.ne ait AVM-Mimar Sinan Mahalleri, Ahmet Hamoğlu Cad. No:14 Silivri /İSTANBUL adresindeki yer (işyeri)” düzenlemesi,

 

“Sözleşmenin konusu hizmet” başlıklı 4’üncü maddesinde “…Hizmet, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Kanun’un uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin belirlediği sınırlar çerçevesinde; müşterinin talepleri de göz önüne alınmak suretiyle sözleşmede belirlenen usul ve esaslar gereğince, haftanın 7/24 günü yerine getirilecek özel güvenlik işidir.” düzenlemesi,

 

“Sözleşme şartları” başlıklı 5’inci maddesinde “…5.3- Üstlenici, hizmetin en iyi şekilde yapılması için personelin seçimi, eğitimi konusunda gerekli tedbirleri alacaktır. Üstlenici Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 12’nci maddesi gereğince güvenlik kimlik kartı olmayan kişileri özel güvenlik görevlisi adı altında görevlendirmeyecektir. Personel işyerinde ve görev süresince özel üniforma giyecektir. Ayrıca 5188 Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un öngördüğü sınırlar çerçevesinde müşterinin talep etmesi halinde hizmetin ifasını kolaylaştırıcı ek teçhizat kullanabilecektir.” düzenlemesi,

 

“Hizmet bedeli” başlıklı 6’ncı maddesinde “6.1-İş bu sözleşmede belirtilen hizmet 1 amir ve 15 güvenlik görevlisi tarafından yerine getirilecektir.

 

6.2 Üstlenici tarafından görevlendirilecek amir için aylık hizmet bedeli 4.180,67 TL+KDV, her bir güvenlik personeli için aylık hizmet bedeli 2.717,58 TL+KDV olup aylık toplam sözleşme bedeli 44.944,38 TL +KDV’dir.

 

6.3 Müşterinin personel sayısında artış ya da eksilme talepleri takip eden aybaşından itibaren uygulanacaktır.

 

6.4 Sözleşme tek nüsha olarak düzenlenmiş olup, sözleşmenin imzalanmasından dolayı tahakkuk eden/edecek Damga Vergisi üstlenici tarafından ödenecektir. Sözleşme aslı müşteride kalacak üstleniciye bir kopyası verilecektir.

 

6.5 Ayrıca sözleşme süresi içerisinde asgari ücret miktarında meydana gelebilecek artışlar işçi ve işverenle ilgili SGK prim oranları, vergi ve benzeri diğer yasal artışlar ve toplu taşıma ücretlerinde meydana gelebilecek artışlar hizmet bedeline eklenecektir.

 

6.6 Resmi ve Dini Bayramlar ile yılbaşında verilecek hizmetten doğan yasal fazla mesai tutarı üstlenici tarafından ödenecektir.” düzenlemesi,

 

Ödeme koşulları başlıklı 7’nci maddesinde; “Hizmet bedeli aylık ödenir. Üstlenici, aylık hizmet bedeli için verildiği ayı izleyen ayın ilk iş günü fatura düzenleyecek ve müşteri fatura bedelini müteakip ay içerisinde üstlenicinin banka hesabına yatıracaktır” düzenlemesi,

 

“Üstlenicinin sorumluluk ve yükümlülükleri” başlıklı 8’inci maddesinde “…8.11 Üstlenici, hizmetin yürütülmesi sırasında üçüncü şahıslara verilebilecek zararlara karşı, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’da belirtildiği şekilde özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırılacaktır. Söz konusu mali sorumluluk sigortasının yaptırıldığına dair poliçe örneği ve diğer belgeler müşteriye verilecektir…” düzenlemesi,

 

“Geçerlik süresi, mücbir sebepler ve sona erdirme” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1 -Bu sözleşme 25.08.2015-24.08.2016 tarihleri arasında geçerli olup, sürenin bitimine 30 gün kala taraflardan birince sözleşmenin uzatılmayacağı yazılı olarak bildirilmezse, sürenin bitiminde ve sonraki yıllarda otomatikman birer yıl sözleşmede yer alan şartlarla uzar”

 

“Diğer hükümler” başlıklı 11’inci maddesinde “…11.3-Üstlenicinin çalıştıracağı özel güvenlik personeli, 5188 sayılı yasanın 16’ncı maddesi gereğince koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir görevle çalıştırılmayacaktır.” düzenlemeleri yer almaktadır.

 

Yukarıda açıkça belirtildiği üzere iş deneyim belgesinin tevsikine yönelik sunulan sözleşme maddelerinden de bahse konu işin “özel güvenlik hizmeti alımı” olduğu görülmüştür. Dolayısıyla anılan isteklinin iş deneyimini tevsik etmek için sunduğu sözleşmenin özel güvenlik hizmeti alımına yönelik olduğu, ihale konusu iş ile İdari Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde yer alan benzer iş tanımının özel güvenlik hizmeti alımına ilişkin olduğu dikkate alındığında anılan isteklinin iş deneyimini tevsik etmek üzere sunduğu belgelerin ihale konusu iş ile benzer işin aynısı olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Bu bağlamda başvuru sahibi Size Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin sunduğu iş deneyimini tevsik edici belgelerin ihale konusu iş ve benzer işe uygun olduğu, 19.12.2016 tarihli ihale komisyonu kararında belirtilen gerekçelerle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 48’inci ve İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesine aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Size Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi.(¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy