Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 4)
Toplantı No: 2015/058
Gündem No: 5
Karar Tarihi: 14.10.2015
Karar No: 2015/UY.III-2690
Şikayetçi: Efor Yapı İnş.Taah. Ve Tic.A.Ş.
İhaleyi Yapan Daire: Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Başvuru Tarih ve Sayısı: 28.09.2015/79015
Başvuruya Konu İhale: 2015/70049 İhale Kayıt Numaralı "Botaş Doğalgaz İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaatı İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Efor Yapı İnş. Taah. ve Tic. A. Ş.,
Tozkoparan Mah. Cevat Açıkalın Cad. No: 18/2 Güngören/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı,
İstanbul Hizmet Binası Atakent Mah. 221 Sok. No.5 34307 Küçükçekmece/İSTANBUL
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/70049İhale Kayıt Numaralı “Botaş Doğalgaz İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 02.09.2015 tarihinde belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilen “Botaş Doğalgaz İşletmeleri Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 28.09.2015 tarih ve 79015 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2477 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle; başvuruya konu ihalede, ihalenin ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda başvurusu yeterli görülmeyen Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, adı geçen şirketin yeterli bulunmama gerekçesi olarak belirtilen iş deneyim belgesinin, Ataköy Belediye Başkanlığı'nca tanzim edilen yapı ruhsatındaki bilgiler çerçevesinde yapının IV/A yapı sınıfında yer aldığı ve 5 yıldır söz konusu belgenin bu şekilde değerlendirildiği, ön yeterliği geçemeyen başvuru sahibinin bu sonuca karşı şikâyette bulunduğu, adı geçen Belediye Başkanlığı’ndan alınan bir yazıyla yapı ruhsatında IV/A olarak gösterilen yapı sınıfının, ön yeterlik değerlendirmesi sonrasında V/A olarak belirtildiği ve bunun üzerine söz konusu adayın başvurusu yeterli görülerek ihaleye davet edildiği, söz konusu işlemin belge tamamlatma niteliğinde bir işlem olduğu, idarece tesis edilen söz konusu işlemin hatalı olduğu, ayrıca ihale üzerinde bırakılan Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş. tarafından ön yeterlik sonucuna yönelik yapılan şikayet başvurusunun sonucunun ne kendilerine ne de ihaleye katılan diğer firmalara bildirildiği bu durumun da 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.
Belli istekliler arasında ihale usulü gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede, ön yeterlik değerlendirme sonucunun 21/07/2015 tarihinde başvuru sahibi dahil başvuruda bulunan adaylara gönderildiği ve söz konusu tutanakta yer alan bilgilere göre, Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş.nin ön yeterlik başvurusunun yeterli bulunmasına karşın, anılan şirket tarafından son 15 yıla ilişkin en fazla 3 deneyim belgesi kriterini tevsiken sunulan belgelerden tam puan alması için gereken tutardan daha düşük tutarlı belge sunulduğu ve bu nedenle söz konusu kriterden 0,19 puan eksik puan alarak kısa listeye giremediğinin belirtildiği ve bu nedenle anılan şirketin ihaleye davet edilmediği, ancak adı geçen şirket tarafından 30/07/2015 tarihinde söz konusu karara karşı şikâyet başvurusunda bulunulduğu, idare tarafından söz konusu başvuru üzerine 06/08/2015 tarihli işlem ile adı geçen şirketin başvurusu uygun bulunarak, düzeltici işlem tesis edildiği ve ihaleye davet edildiği, söz konusu düzeltici işlem kararının başvuru sahibine ya da diğer adaylara bildirilmediği anlaşılmıştır.
07/08/2015 tarihinde düzenlenerek, 08/09/2015 tarihinde ihale yetkilisince onaylanan ve başvuru sahibine 09/09/2015 tarihli kesinleşen ihale kararı ekinde gönderilen ihale komisyon kararında, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş.nin, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklifin ise başvuru sahibinin olduğunun belirtildiği, ayrıca söz konusu tutanakta “... Yeterlik için başvuran istekiler ve puanlama aşağıdadır:
No
İsteklilerin Adı/Ticaret Unvanı
Puanı



27
Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.
100,00



…Şikâyet başvuru sürecinde, Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş. ve İlk Yapı İnş. Tic. Ltd. Şti. firmaları olmak üzere 2 adet şikâyet başvurusunda bulunmuştur. İlk Yapı İnş. Tic. Ltd. Şti. firmasının şikâyeti reddedilmiş, Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş. firmasının şikâyeti haklı bulunarak 100 puan aldığı için ihalenin 2. oturumuna davet edilmiştir.” hususlarına yer verildiği, söz konusu kesinleşen ihale kararına karşı başvuru sahibi tarafından 11/09/2015 tarihinde şikâyet başvurusunda bulunulduğu, bu şikâyet başvuru üzerine idarece 17/09/2015 tarihinde alınan karara karşı 28/09/2015 tarihinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.
Söz konusu ihale komisyonu kararında yer alan bilgilerden, ihale üzerinde bırakılan Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş. tarafından ön yeterlik sonucuna karşı yapılan şikâyet üzerine başvurusu üzerine düzeltici işlem belirlenerek ihaleye davet edildiği anlaşılmıştır.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in;
“Başvuru yolları” başlıklı 4’üncü maddesinde,“(1) İhalelere yönelik başvuru yolları şikayet ve itirazen şikayettir.
(2) Şikayet: İhale sürecindeki işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idareye yapılan başvurudur.
(3) İtirazenşikayet:
a) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması halinde,
b) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından şikayet dilekçesinin kayıtlara alındığı tarih veya sonrasında herhangi bir nedenle alınan ihalenin iptali kararına karşı,
c) İtirazenşikayet üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından verilen ihalenin iptali kararına karşı,
Kuruma yapılan başvurudur.” hükmü,
“Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde, “(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.
(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.
(3) Kuruma itirazenşikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmü,
“İtirazenşikayet başvuruları”başlıklı 14’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, “Şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararla bir hak kaybına veya zarara uğradığını ya da zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia edenler bu hususa ilişkin başvuruyu itirazen şikayet başvurusu olarak doğrudan Kuruma yaparlar.” hükmü yer almaktadır.
Söz konusu Yönetmelik’in yukarıda yer yer verilen hükümlerinden, şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararla bir hak kaybına veya zarara uğradığını ya da zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia edenlerin bu hususa ilişkin başvurularını itirazen şikayet başvurusu olarak, şikâyete konu işlemin farkına varıldığı veya varılması gereken tarihten itibaren on gün doğrudan Kuruma yapmaları gerektiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, başvuru sahibine ve de diğer isteklilere gönderilen kesinleşen ihale kararının ekinde yer alan ihale komisyonu kararında, Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş. tarafından ön yeterlik sonucuna karşı yapılan şikâyet başvurusu üzerine düzeltici işlem belirlenerek ihaleye davet edildiğinin belirtildiği görülmüştür. Adı geçen şirketin son 15 yıla ilişkin en fazla 3 deneyim belgesi kriterini tevsiken sunulan belgelerden tam puan alması için gereken tutardan daha düşük tutarlı belge sunulduğu ve bu nedenle söz konusu kriterden 0,19 puan eksik puan alarak kısa listeye giremediği gerekçesiyle ihaleye davet edilmediğinin ön yeterlik sonuç tutanağında belirtildiği dikkate alındığında, söz konusu Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş.hakkında verilen düzeltici işlem kararının söz konusu kritere ilişkin olduğu anlaşılmıştır. Bu durumda, Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş.nin şikâyeti üzerine verilen düzeltici işlem kararı ile hakkı muhtel olan başvuru sahibinin, düzeltici işlem verilme gerekçesi hususunda bilgi sahibi olduğu sonucuna varılmış olup (nitekim 11/09/2015 tarihli idareye başvuru dilekçesinde de Yapı ve Yapı İnş. Taah. San. ve Tic. A. Ş.ye yönelik tesis edilen düzeltici işlemin gerekçesine yer verildiği görülmektedir.), dolayısıyla kesinleşen ihale kararı ekinde gönderilen ihale komisyon kararının başvuru sahibine tebliğ edildiği tarihin şikâyete konu işlemin farkına varılması gereken tarih olduğu, bu itibarla İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 14’üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, söz konusu kararın tebliğ tarihi olan 09/09/2015 tarihinden itibaren 10 gün içinde (en geç 21/09/2015 tarihine kadar) Kuruma başvuruda bulunulması gerekmekte iken, bu süre geçtikten sonra 28/09/2015 tarihinde başvuruda bulunulduğu anlaşılmıştır.
Bu itibarla söz konusu başvurunun 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi uyarında süre yönünden reddedilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy