Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 55, 56, 65) (2577 S. K. m. 15) (İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik m. 8, 9, 16)

 

Toplantı No : 2018/024

Gündem No : 4

Karar Tarihi : 26.04.2018

Karar No : 2018/UM.IV-815

 

BAŞVURU SAHİBİ: Doğaner Mimari Yön. Sis. Dan. İnş. Tur. Rek. İt. İh San ve Tic. Ltd. Şti.

 

VEKİLİ: Av. Atilla İNAN,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE: T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/8993 İhale Kayıt Numaralı “TCDD 1-7 Bölge Müdürlükleri Mıntıkasında Bulunan 150 Adet Gar/İstasyonda Kullanılmak Üzere, Görme Engelliler ve Az Görenler İçin Üretilen Kabartma Harita, Yönlendirme ve Bilgilendirme Tabelası/ Panosu İmalatı ve Yerine Montajının Yapılması İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME: T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Satın Alma ve Stok Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından 12.03.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “TCDD 1-7 Bölge Müdürlükleri Mıntıkasında Bulunan 150 Adet Gar/İstasyonda Kullanılmak Üzere, Görme Engelliler ve Az Görenler İçin Üretilen Kabartma Harita, Yönlendirme ve Bilgilendirme Tabelası/ Panosu İmalatı ve Yerine Montajının Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 16.04.2018 tarih ve 23166 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/642 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru dilekçesi incelendiğinde; Danıştay Onüçüncü Dairesinin E:2016/4032, K:2016/3894 sayılı Kararında Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin 03.11.2015 tarih ve E:2015/1130, K:2015/1481 sayılı Kararının bozulmasına, 2577 sayılı Kanun'un 15 inci maddesinin (e) bendi ile 20/A maddesi uyarınca dava dilekçesinin Kuruma tevdiine karar verildiği görülmüş olup, başvuru sahibinin teklifinin geçerli olduğunu ve ihalenin iptal edilmesinin yerinde olmadığını iddia ettiği görülmüştür.    

 

Yapılan incelemede, şikayete konu ihaleye üç adet teklif verildiği, iki teklifin teknik şartnameye uygun olmadığı; başvuru sahibinin ise son durumu gösteren ticaret sicil gazetesini sunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, sonuçta geçerli teklif kalmadığından ihalenin iptal edildiği; başvuru sahibi istekli tarafından, iptal kararının 13.04.2015 tarihinde tebellüğ edildiği, bu karara karşı 17.04.2015 tarihinde idare kayıtlarına alınan şikayet başvurusunda bulunulduğu; idarenin 27.04.2015 tarihinde şikayet başvurusunu reddeden bir karar aldığı, bu kararın 29.04.2015 tarihinde tebellüğ edildiği; kararda, kararın tebellüğünden itibaren on gün içinde Kuruma itirazen şikayet yoluyla başvuruda bulunulabileceği ifadesinin yer aldığı; başvuru sahibinin ise 07.05.2015 tarihinde anılan işlemin iptali talebi ile idare mahkemesinde dava açtığı; davaya bakan Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin 03.11.2015 tarih ve E:2015/1130, K:2015/1481 sayılı Kararında idarenin işleminin yerinde bulunduğu; başvuru sahibinin vekilinin anılan kararı temyiz ettiği; Danıştay Onüçüncü Dairesinin ise Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozarak, 2577 sayılı Kanun'un 15 inci maddesinin (e) bendi ile 20/A maddesi uyarınca dava dilekçesinin Kuruma tevdiine karar verdiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kanun’un 54’ üncü maddesinin birinci, ikinci ve dokuzuncu fıkralarında “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.

 

Şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır.

 

….

 

Başvuruların ihaleyi yapan idare veya Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılması ve başvuru dilekçelerinin bu merciler tarafından ilgisine göre idareye veya Kuruma gönderilmesi halinde, dilekçelerin idare veya Kurum kayıtlarına girdiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir.” ” hükmü,

 

Anılan Kanun’un 55’inci maddesinde “…İdare, şikâyet başvurusu üzerine gerekli incelemeyi yaparak on gün içinde gerekçeli bir karar alır.  Alınan karar, şikâyetçi ile diğer aday veya istekliler ile istekli olabileceklere karar tarihini izleyen üç gün içinde bildirilir. İlan ile ihale veya ön yeterlik dokümanına yönelik başvurular dışında istekli olabileceklere bildirim yapılmaz.

 

Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilir…” hükmü,

 

Aynı Kanun’un 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.” hükmü,

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin beşinci fıkrasında “Başvuruların ihaleyi yapan idare veya Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılması ve başvuru dilekçelerinin bu merciler tarafından ilgisine göre ihaleyi yapan idareye veya Kuruma gönderilmesi halinde, bu dilekçelerin ilgisine göre ihaleyi yapan idare veya Kurum kayıtlarına girdiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir. Bu başvurularda, başvuru süresinin henüz dolmadığı hallerde dilekçedeki eksiklikler başvuru süresinin sonuna kadar giderilebilir.” hükmü bulunmaktadır.

 

Yapılan inceleme sonucunda, şikâyetçinin 17.04.2015 tarihinde idareye şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarece şikâyete ilişkin olarak alınan kararın 29.04.2015 tarihinde şikâyetçiye bildirildiği, idarenin kararına karşı şikâyetçi tarafından söz konusu kararın bildiriminden sonraki on gün içinde en geç 11.05.2015 tarihi mesai bitimine kadar Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken dava açtığı, mahkemece verilen kararın temyiz edilmesi sonucu dilekçenin Kuruma gönderildiği anlaşılmıştır. Dilekçenin Kurum kaydına girdiği 16.04.2018 tarihinin başvuru tarihi olması sebebiyle başvurunun 4734 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi uyarınca süre yönünden reddi gerekmektedir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasında başvuruların şekil kurallarına uygun olmaması halinde başvurunun reddine karar verileceği hüküm altına alınmıştır.

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 8’inci maddesinde başvurularda aranacak şekil unsurları düzenlenmiş, anılan maddenin beşinci fıkrasında başvuruda bulunmaya yetkili olunduğuna dair belgeler ile imza sirkülerinin aslı veya yetkili mercilerce onaylı örneklerinin, idareye verilen şikâyet dilekçesinin bir örneği varsa şikâyet ve idarece verilen cevabın bir örneğinin ve başvuru bedelinin yatırıldığına dair belgenin eklenmesinin zorunlu olduğu belirtilmiş, aynı Yönetmelik’in 16’ncı maddesinin üçüncü fıkrasında ise, henüz başvuru süresi dolmamış olan itirazen şikâyet başvurularıyla ilgili olarak, başvuru süresinin sonuna kadar söz konusu eksikliklerin giderilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

Yapılan incelemede, başvuru sahibinin dilekçesi ekinde başvuruda bulunmaya yetkili olunduğunu gösteren belgelerin ve başvuru bedelinin yatırıldığına dair belgenin sunulmadığı görülmüş olup, bu belgeler tamamlanabilir belgeler olsa da başvuru süre yönünden uygun olmadığından, eksiklik tamamlatılması mümkün bulunmamaktadır. Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun şekil yönünden de reddi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince, başvurunun süre ve şekil yönünden reddedilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Başvurunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi.(¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy