Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 38, 54, 65)  (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 43, 47, 59) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 78, 79)

 

Toplantı No: 2014/56

Gündem No: 44

Karar Tarihi: 20.08.2014

Karar No: 2014/UH.III-2904

 

Şikayetçi: Atlas Medikal Elektronik Matbaa Pazarlama ve Yatırım Ltd. Şti.(06.08.2014 tarih ve 2014/MK-431 sayılı Kurul Kararı)

 

İhaleyi Yapan Daire: T.C. S.B. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara İli 2.Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 10.01.2014/1283

 

Başvuruya Konu İhale: 2013/144179 İhale Kayıt Numaralı "2014-2015-2016 Mali Yılları 3 Yıllık Mr, Bt, Usg Hizmet Alımı İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Ankara İli Kamu Hastaneleri Birliği 2. Bölge Genel Sekreterliği tarafından 27.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2014-2015-2016 Mali Yılları 3 Yıllık Mr, Bt, Usg Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Atlas Medikal Elektronik Matbaa Pazarlama ve Yatırım Ltd. Şti.nin 27.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 10.01.2014 tarih ve 1283 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.01.2014 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması üzerine alınan 03.02.2014 tarihli ve 2014/UH.III-683 sayılı Kurul kararına karşı başvuru sahibi tarafından dava açıldığı anlaşılmış, Mahkemece verilen karar üzerine de Kurul’un 06.08.2014 tarih ve 2014/MK-431 sayılı kararıyla başvuru sahibinin 2’nci ve 3’üncü iddiaları yönünden esasın incelenmesine geçilmesine karar verilmiştir.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2014/243-01 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde yer alan 2 ve 3’üncü iddialarda özetle,

 

1) ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifine ilişkin idarece aşırı düşük teklif sorgulamasında bulunulmamasının mevzuata aykırı olduğu,

 

2) ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti.nin kamu hastanelerinden alınmış bir iş deneyim belgesinin bulunmadığı iddia edilmektedir.

 

İtirazen şikâyet başvurusuna yönelik olarak alınan 03.02.2014 tarihli ve 2014/UH.III-683 sayılı Kamu İhale Kurulu kararında “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine” karar verildiği, daha sonra Atlas Medikal Elektronik Matbaa Pazarlama ve Yatırım Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada Ankara 16. İdare Mahkemesinin 01.07.2014 tarihli ve 2014/844 sayılı kararı ile 03.02.2014 tarihli ve 2014/UH.III-683 sayılı Kamu İhale Kurulu kararındaki başvuru sahibinin 2’nci ve 3’üncü iddialarına yönelik kısımların yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği, anılan Mahkeme kararının icaplarına göre işlem tesis eden Kamu İhale Kurulu’nun 06.08.2014 tarihli ve 2014/MK-431 sayılı kararında “1- Kamu İhale Kurulu’nun 03.02.2014 tarihli ve 2014/UH.III-683 sayılı kararının başvuru sahibinin 2’nci ve 3’üncü iddialarına ilişkin kısımlarını iptaline,

 

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibinin 2’nci ve 3’üncü iddiaları yönünde esasın incelenmesine,” kararı verildiği anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin 2 ve 3’üncü iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

 

25.3.1.

 

a-Hizmet alımı yoluyla sağlanan cihazın sağlık tesisine kurulması, montaj yerinin hazırlanması, tefrişi, gerekiyorsa havalandırma ve cihazın hizmet sunabilir duruma getirilmesi için gerekli olan düzenlemelere ait giderler yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. Tıbbi cihazın/cihazların işletilmesi için gerekli olan her türlü dâhili veya harici teknik parçalar ve kesintisiz güç kaynağı ve sarf malzemeler yüklenici firma tarafından sağlanacak olup teklif fiyata dahildir.

 

b- Hizmetin yürütülmesi sırasında 11(Onbir) Radyoloji Teknisyeni/Teknikeri, 8 (Sekiz) Sekreter ve 1 (Bir) Radyoloji Uzmanı çalıştırılacak, personelin her türlü sosyal ve özlük hakları teklif fiyata dahildir. Çalıştırılacak olan personellerin iş yasası esaslarına göre çalıştırılması yükleniciye aittir. Ancak çalışan işçilerin yemek ihtiyaçları sağlık tesisinde çıkan yemekten bedelsiz karşılanacak olup firma teklif fiyatına yemek bedelini dahil etmeyecektir.

 

c- İyonlaştırıcı radyasyon kaynağı kullanan cihazlar için kurulum aşamasında yürürlükteki mevzuata göre lisans işlemleri yüklenici tarafından temin edilecektir.

 

d- Tüm Cihazların Sağlık Tesisi otomasyonuna bağlanması yüklenici tarafından yaptırılacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesi ile Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59’uncu maddesi uyarınca teklifleri aşırı düşük bulunan isteklilerin teklifleri reddedilmeden önce, isteklilerden bu tekliflerin önemli bileşenlerine ilişkin belirli bir süre içinde aşırı düşük teklif açıklamalarını belgelere dayalı olarak sunmalarının ihale komisyonunca istenilmesi, daha sonra belgelere dayalı olarak sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının verilen hizmet yönteminin ekonomik olması, ihale konusu işte seçilen teknik çözümler ile işin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar ve teklif edilen işin özgünlüğü hususlarında değerlendirmesinin yapılması ve aşırı düşük teklif açıklamasında bulunmayan veya aşırı düşük teklif açıklaması yeterli görülmeyen isteklilerin tekliflerinin reddedilmesi gerekmektedir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinin birinci fıkrasında “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir.” açıklaması,

 

Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında “İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

 

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.” açıklaması yer almaktadır.

 

Yaklaşık maliyetteki işçilik maliyetinin (1.514.960,00 TL) yaklaşık maliyete (4.982.717,00 TL) oranı dikkate alındığında itirazen şikâyete konu ihalenin kamu ihale mevzuatı anlamında personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı niteliği taşıdığı, istikrar kazanmış Kurul kararları doğrultusunda, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde de, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyetin kârsız tutarının altında kalan teklif sahiplerinden açıklama istenilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

 

İdare tarafından kâr hariç yaklaşık maliyetin 4.734.888,00 TL olarak hesaplandığı ve ihale üzerinde bırakılan ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu teklif bedelinin (3.783.480,00 TL) ise kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kaldığı tespit edildiğinden, idare tarafından ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilmesi gerektiği, bu nedenle başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

2) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.5. Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

 

7.5.1. İsteklinin yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

 

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

 

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 20'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması gerekir.

 

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

 

Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur

 

 

7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir:

 

Kamu veya özel sektörde yapılan her türlü radyolojik görüntüleme hizmet alımları benzer iş olarak kabul edilecektir…” düzenlemesi,

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar” başlıklı 43’üncü maddesinde “İş deneyim belgeleri; Kanun kapsamındaki idareler ile Kanun kapsamı dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve vakıf yükseköğretim kurumları hariç) bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak yurt içinde veya yurt dışında gerçekleştirilen işler ya da denetlenen veya yönetilen yapımla ilgili hizmet işleri için, iş sahibi tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

 

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz…” hükmü yer almaktadır.

 

ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Kırıkkale Özel Yaşam Tıp Merkezi İthalat İhracat Sanayi Ticaret Ltd. Şti.nin düzenlediği radyolojik tetkikleri (Mr- Tomografi – Röntgen – Mamografi – Ultrason –Renkli Doppler USG) gerçekleştirme ve raporlama hizmet işine dair iş deneyim belgesinin sunulduğu, ancak bu iş deneyim belgesinin iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan bir kuruluş tarafından düzenlenmesinin mevzuata uygun olmadığı anlaşılmakla birlikte, bu iş deneyim belgesine konu olan sözleşme, serbest muhasebeci mali müşavir onaylı fatura örnekleri ve iş deneyimine konu işte personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası çıktılarının ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulduğu tespit edildiğinden, ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin iş deneyimini gösteren belgelerin sunuluş şekli yönünden mevzuata uygun olduğu, bu nedenle başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ABC Tıbbi Görüntüleme Merkezi San. ve Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması talep edilerek ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy