Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65)

 

Toplantı No: 2021/029

Gündem No: 28

Karar Tarihi: 29.07.2021

Karar No: 2021/UY.II-1415

 

 

BAŞVURU SAHİBİ:

 

.... Huzur İnş.Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

 

Bilecik Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

 

2021/289239 İhale Kayıt Numaralı “Bilecik İli Bozüyük İlçesi Atatürk İlkokulu Onarım İşi” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

 

Bilecik Özel İdaresi Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından 08.06.2021 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bilecik İli Bozüyük İlçesi Atatürk İlkokulu Onarım İşi” ihalesine ilişkin olarak .... Huzur İnş.Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 18.06.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.06.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.06.2021 tarih ve 29881 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.06.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2021/1121 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) İhalenin birinci oturumunda zarf kontrolü yapıldıktan sonra eksiği olmayan zarfların açıldığı ve belge kontrolünün yapıldığı, bu aşamada 6’ncı sırada teklif veren firmalarının teklif zarfından iki adet teklif mektubu çıktığının ihale komisyonunca tespit edildiği, ancak ilk oturumda teklif ettikleri fiyatın açıklanmadığı ve teklif mektubu uygun olmadığından değerlendirme dışı bırakıldıklarına dair dair tutanak tutulmadığı, bu durumun İdari Şartname’nin 30.2.3’üncü maddesinde düzenlenen usule aykırı olduğu; aynı şekilde 11’inci sırada teklif veren Tekin Tanış firmasının teminat mektubunun bulunmadığının komisyon başkanınca isteklilere ilan edildiği, ancak teklif fiyatının açıklanmadığı; diğer taraftan 17’nci sırada teklif veren İsma Yapı İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ortaklık bilgileri ve yönetimdeki görevliler tablosunun bulunmadığının ilan edildiği, ancak eksik evrakı olmasına rağmen teklif fiyatının açıklandığı; 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesine göre ilk oturumda iki isteklinin teklif fiyatının açıklanmamasının ve tekliflerinin reddedilmesinin mevzuata aykırı olduğu, tekliflerinin birinci oturumda açıklandıktan sonra, ikinci oturumda sebebi belirtilerek değerlendirme dışı bırakılmaları gerektiği, ihale komisyonunun ilk oturumda hatalı işlem yaptığı ve ilk oturumun yeniden ihya edilemeyeceği bu nedenle ihalenin iptal edilmesi gerektiği,

 

2) Mevzuat hükümlerine aykırı evraklarla ihale yapıldığı, onarımı yapılacak binanın en ve boy ölçülerine yer verilmediği; fotokopi ve resim şeklinde ölçek ve ölçüleri olmayan, büyüteçle dahi okunamayan rakamların yazılı olduğu bir çizimin ihale evraklarına konulduğu; onarılacak binanın ve yapılacak işlerin uygulama projesinin bulunmadığı, bu nedenle ihalenin geçersiz olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak;

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 36’ncı maddesinde “Teklifler ihale dokümanında belirtilen ihale saatine kadar idareye verilir. İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur ve hemen ihaleye başlanır. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. 30 uncu maddenin birinci fıkrasına uygun olmayan zarflar bir tutanak ile belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır.

 

İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet tutarı açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.” hükmü,

 

Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.

 

Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 57’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında “Başvuru veya teklif zarfları alınış sırasına göre incelenir. Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerde teklif zarfları açılmadan önce, pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ise son yazılı fiyat tekliflerinin verildiği oturumda yaklaşık maliyet açıklanır. Zarflardan uygun olanların açılması ve belge kontrolünün yapılması aşamasında, aday veya isteklilerce sunulan belgeler tek tek kontrol edilerek hangi belgelerin sunulduğu Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağında her belge için açılmış bulunan sütunlara kaydedilerek gösterilir. İhale usulüne göre ilgili oturumda istekliler ve teklif ettikleri fiyatlar duyurularak tutanak düzenlenir. Bu tutanakların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilmeden oturum kapatılamaz.” hükmü,

 

Açık İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartname “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 30’uncu maddesinde “30.1. Teklifler, bu Şartnamede belirtilen ihale saatine kadar İdareye (tekliflerin sunulacağı yere) verilecektir.

 

30.2. İhale komisyonunca, tekliflerin alınması ve açılmasında aşağıda yer alan usul uygulanır:

 

30.2.1. İhale komisyonunca bu Şartnamede belirtilen ihale saatinde ihaleye başlanır ve bu saate kadar kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur.

 

30.2.2. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. Bu incelemede, zarfın üzerinde isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu, ihaleyi yapan İdarenin açık adresi ve zarfın yapıştırılan yerinin istekli tarafından imzalanıp kaşelenmesi veya mühürlenmesi hususlarına bakılır. Bu hususlara uygun olmayan zarflar bir tutanakla belirlenerek değerlendirmeye alınmaz.

 

30.2.3. İhale konusu işin yaklaşık maliyeti açıklandıktan sonra zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik olan veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ve teklif bedelleri açıklanarak tutanağa bağlanır. Düzenlenen bu tutanaklar ihale komisyonunca imzalanır ve ihale komisyon başkanı tarafından onaylanmış bir sureti isteyenlere imza karşılığı verilir. Ancak fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılan ihalede/kısımda; istekliler, teklif fiyatları ve eksiltmeye konu fiyat dışı unsurların değerleri yaklaşık maliyet ile birlikte, eksiltme tamamlandıktan sonra açıklanır ve düzenlenen tutanaklardan, yalnızca Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağının istekli isimleri kapatılarak ihale komisyonu başkanı tarafından onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilir.

 

30.2.4. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez. Teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.” düzenlemeleri bulunmaktadır.

 

 

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinde “16.1. Tekliflerin alınmasına ilişkin işlemler 4734 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir” hükmünün, zarfın yapıştırılan yerinin ihaleye katılan aday veya istekli tarafından imzalanıp, kaşesinin veya mührünün basılması şeklinde uygulanması gerekmektedir. Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde zarfın yapıştırılan yerinin ortaklardan herhangi biri tarafından imzalanarak kaşelenmesi veya mühürlenmesi yeterlidir.

 

16.2. Kanun’un 36’ncı maddesine göre ihale komisyonunca ilk oturumda yapılacak iş ve işlemler 16.2.1. Başvuru ya da teklif zarfının Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olmadığının anlaşılması halinde, söz konusu zarfın ön ve arka yüzünün fotokopisi çekildikten sonra başvuru veya teklif zarfı açılmaksızın iade edilecektir. Başvuru veya teklif zarfının fotokopisi ise idare tarafından ihale işlem dosyasında muhafaza edilecektir. 16.2.1.1.(Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./ 3.md.;Mülga madde: 27/5/2016-29724 Mükerrer R.G./ 1. md.)

 

16.2.2. (Mülga: 16.03.2019-30716 RG/5. md.; yürürlük: 01.06.2019)

 

16.2.3 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca aday veya isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığına ilişkin kontrolün her bir belge için ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Kuruma ulaşan görüş taleplerinden ve itirazen şikayet başvurularından, bazı idarelerin bu tutanağı her bir belgenin durumunu belirtecek şekilde düzenlemedikleri, gruplandırılmış şekilde düzenlenmiş tutanak üzerinden yapılan değerlendirmelerde idareler ile adaylar veya istekliler arasında ihtilaflar ortaya çıktığı görülmüştür. Uyuşmazlıklara meydan vermemek amacıyla, İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına” ilişkin maddelerinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

 

16.2.4. 4734 sayılı Kanunun 36’ncı maddesinin ikinci fıkrası ile İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler” başlıklı maddesi uyarınca, ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyetin, teklif fiyatları ile birlikte, pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanması gerekmektedir. Bu çerçevede, ihale komisyonu tarafından 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca teklif zarflarının incelenmesinin ardından, teklif zarfları açılmadan önce yaklaşık maliyet açıklanacaktır. Ancak, isteklilerce sunulan teklif zarflarının hiçbirinin Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olmadığının anlaşılması halinde yaklaşık maliyet açıklanmayacaktır.” açıklaması,

 

İhaleye ait İdari Şartname’nin “Tekliflerin alınması ve açılması” başlıklı 30’uncu maddesinde, “30.1. Teklifler, bu Şartnamede belirtilen ihale saatine kadar İdareye (tekliflerin sunulacağı yere) verilecektir.

 

30.2. İhale komisyonunca, tekliflerin alınması ve açılmasında aşağıda yer alan usul uygulanır:

 

30.2.1. İhale komisyonunca bu Şartnamede belirtilen ihale saatinde ihaleye başlanır ve bu saate kadar kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur.

 

30.2.2. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. Bu incelemede, zarfın üzerinde isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu, ihaleyi yapan İdarenin açık adresi ve zarfın yapıştırılan yerinin istekli tarafından imzalanıp kaşelenmesi veya mühürlenmesi hususlarına bakılır. Bu hususlara uygun olmayan zarflar bir tutanakla belirlenerek değerlendirmeye alınmaz.

 

30.2.3. İhale konusu işin yaklaşık maliyeti açıklandıktan sonra zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik olan veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ve teklif bedelleri açıklanarak tutanağa bağlanır. Düzenlenen bu tutanaklar ihale komisyonunca imzalanır ve ihale komisyon başkanı tarafından onaylanmış bir sureti isteyenlere imza karşılığı verilir. Ancak fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılan ihalelerde; istekliler, teklif fiyatları ve eksiltmeye konu fiyat dışı unsurların değerleri yaklaşık maliyet ile birlikte, eksiltme tamamlandıktan sonra açıklanır ve düzenlenen tutanaklardan, yalnızca Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağının istekli isimleri kapatılarak ihale komisyonu başkanı tarafından onaylanmış suretleri, isteyenlere imza karşılığı verilir.

 

30.2.4. Bu aşamada hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez. Teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

Başvuru sahibi isteklinin ihale işlem dosyasında yer alan teklif dosyası kapsamında 2 adet anahtar teslimi götürü bedel teklif mektubunun bulunduğu, bu nedenle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

 

İhale komisyonu kararında komisyonca yürütülen işlemlere ilişkin olarak; komisyonun Bilecik İli Bozüyük İlçesi Atatürk İlkokulu Onarım İşine ait 20 (Yirmi) adet ihale teklif zarfını, 8 Haziran 2021 günü, saat: 13:30 da düzenlenen tutanakla (Standart Form KİK006.0/Y) teslim aldığı ve ihaleye kaç adet teklif verildiğini hazır bulunan isteklilere duyurduktan sonra teklif zarflarını alış sırasına göre incelemeye başlandığı; doküman satın alanların/indirenlerin incelenmesi sonucunda; 3 sıra nolu Oyba İnş. Taah. Turz. Teks. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve 18 sıra nolu Turgutlar Doğalgaz Tes. İnş.Mak. San.ve Tic.Ltd.Şti.nin ihale dokümanını satın almadığı veya e imza ile indirmediği görüldüğünden bu firmalara ait 2 adet teklif zarfının değerIendirme dışı bırakılarak teklif zarfları açılmadan isteklilere iade edildiği; geri kalan tüm zarfların (18 adet), Kanun’un 30’uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olduğunun tespit edildiği; zarfların istekliler ile birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açıldığı, bu aşamada isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığının kontrol edildiği; eksik belge kontrolü aşamasında belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler incelendiğinde, 6 sıra no’lu .... Huzur İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklif zarfından kaşeli ve imzalı 2 adet teklif mektubunun bulunduğu, 11 sıra no’lu Tekin Tanış'ın teminat mektubunun bulunmadığı, 17 sıra no’lu İsma Yapı İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin Ortaklık Bilgileri ve Yönetimindeki Görevliler tablosunun bulunmadığının tutanakta (Standart Form KİK010.0/Y) tespit edildiği; isteklilerin adı ile teklif ettikleri fiyatlarlar ve işin yaklaşık maliyetinin açıklandığı ve tutanakla (Standart Form – KİK016.0/Y) tespit edildiği; 1. oturumda teklifleri geçerli olan 16 isteklinin teklif fiyatı üzerinden sınır değer hesabı yapıldığı ve sınır değerin (241.801.53 TL) çıktığı; ilk oturumun kapatıldığı ve teklifler ayrıntılı değerlendirilmek üzere kapalı oturuma geçildiği; tekliflerin ayrıntılı değerlendirilmesinde Kanun’un 37’nci maddesinin 2’nci fıkrası gereğince, ilk oturumda belgeleri eksik olduğu tespit edilen 2 sıra no’lu Tekin Tanış'ın teminat mektubunun bulunmadığı, 17 sıra no’lu İsma Yapı İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin Ortaklık Bilgileri ve Yönetimindeki Görevliler tablosunun bulunmadığı gerekçesi ile teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına, 6 sıra no’lu .... Huzur İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklif zarfından kaşeli ve imzalı olarak 299.011,00 TL ve 331.324,00 TL bedelli 2 adet teklif mektubunun bulunmasının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına sebep olduğu, yine istekli hakkında 4734 sayılı Kanun'un 17'nci maddesinin (b) bendinin “İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararım etkileyecek davranışlarda bulunmak” hükmü gereğince işlem yapılmasına karar verildiği ve 4734 sayılı Kanun'un 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (j) bendi uyarınca işlem tesis edilmesine karar verildiği; geri kalan tüm isteklilerin belgelerinin uygun olduğunun tutanakla (Standart Form KİK009.0/Y) tespit edildiği, hususları ifade edilmiştir.

 

08.06.2021 tarihinde gerçekleştirilen ihalede, ihale işlem dosyası içindeki belgeler üzerinden ihale komisyonunca yapılan işlemler incelendiğinde; 20 adet teklif zarfının teslim alındığına ilişkin olarak 08.06.2021 tarihi 14:00 saatinde ihale teklif zarflarının ihale komisyonunca teslim alındığına dair tutanağın düzenlendiği; aynı tarihte 2 firmaya ilişkin olarak uygun olmadığı için değerlendirmeye alınmayan teklif zarflarına ilişkin ihale komisyonu tutanağının düzenlendiği, tutanağın 13:51 ve 14:00 saatlerini içerdiği; teklif zarfları uygun olduğu ihale komisyonu kararında belirtilen 18 firma için aynı tarihte 14:00 saatini içeren teklif zarfı açma ve belge kontrol tutanağının düzenlendiği, bu tutanakta başvuru sahibi istekli .... Huzur İnş. Taah. Tic. ve San. Ltd. Şti.’nin teklif mektubuna ilişkin satırda “uygun değil” ibaresine yer verildiği; iddia konusu edilen diğer istekli Tekin Tanış’ın geçici teminat mektubuna ilişkin satırda “yok” denildiği; aynı şekilde iddia konusu diğer istekli İsma Yapı İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin tüzel kişilikte ortaklık bilgileri ve yönetimdeki görevlerine ilişkin son durumu gösterir belge satırında “yok” ibaresine yer verildiği; 14:05 saatini içeren aynı tarihli uygun olmayan belgelerin uygun sayılmama gerekçelerine ilişkin tutanakta başvuru sahibi istekli ve anılan diğer 2 isteklinin uygun görülmeyen belgeleri ile uygun sayılmama gerekçelerine yer verildiği; yine 08.06.2021 tarihinde 14:32 tarihli yaklaşık maliyeti de içeren isteklilerce teklif edilen fiyatlar tutanağının düzenlendiği, bu tutanakta başvuru sahibi isteklinin teklif tutarının boş bırakıldığı, iddia konusu edilen diğer 2 isteklinin teklif fiyatlarına yer verildiği; ayrıca tutanağın altında “İhaleye 18 istekli katılmış olup verdikleri fiyatlar ve yaklaşık maliyet yukarıda belirtilmiş ve hazır bulunanlara açıklanmıştır.” ibaresinin bulunduğu; ihale işlem dosyasında aşırı düşük teklif değerlendirmesine esas sınır değer hesabı başlıklı bila tarihli belgenin de bulunduğu tespit edilmiştir.

 

İdarenin başvuru sahibi isteklinin idareye şikayet başvurusu üzerine aldığı kararda; başvuru sahibi isteklinin teklif zarfında iki adet teklif mektubu bulunması ve 11 sıra numaralı isteklinin geçici teminatı bulunmaması nedeniyle teklif fiyatlarının açıklanmadığı; 17 sıra numaralı isteklinin teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğundan ilk oturumda teklif fiyatının açıklandığı; sınır değer geçerli teklifler üzerinden hesaplandığından bu tekliflerin ilk oturumda açıklanmamış olmasının önemi olmadığı hususlarını belirttiği görülmüştür.

 

Yukarıda aktarılan mevzuat düzenlemeleri uyarınca ihale komisyonunca, tekliflerin alınması ve açılmasında uygulanacak usule göre; İhale komisyonunca İdari Şartnamede belirtilen ihale saatinde ihaleye başlanır ve bu saate kadar kaç teklif verilmiş olduğu bir tutanakla tespit edilerek, hazır bulunanlara duyurulur. İhale komisyonu teklif zarflarını alınış sırasına göre inceler. Bu incelemede, zarfın üzerinde isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu, ihaleyi yapan İdarenin açık adresi ve zarfın yapıştırılan yerinin istekli tarafından imzalanıp kaşelenmesi veya mühürlenmesi hususlarına bakılır. Bu hususlara uygun olmayan zarflar bir tutanakla belirlenerek değerlendirmeye alınmaz. İhale konusu işin yaklaşık maliyeti açıklandıktan sonra zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik olan veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan istekliler tutanakla tespit edilir. İstekliler ve teklif bedelleri açıklanarak tutanağa bağlanır. Düzenlenen bu tutanaklar ihale komisyonunca imzalanır ve ihale komisyon başkanı tarafından onaylanmış bir sureti isteyenlere imza karşılığı verilir. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmez. Teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır. İkinci oturumda tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.

 

Başvuru konusu ihalede ihale komisyonunca yapılan işlemler incelendiğinde birinci oturumda yapılan işlemlerden itirazen şikayet konusu edilen firmalarına ve bir diğer istekliye ait teklif fiyatın açıklanmaması durumuna ilişkin olarak, ihale komisyonunca belgeleri eksik olan veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan isteklilerin mevzuata uygun şekilde tutanakla tespit edilmesinin ardından, tüm isteklilerin teklif bedellerinin açıklanması gerekirken, başvuru sahibi isteklinin iddiasının ve idarenin şikayet üzerine aldığı karardaki beyanlarının uyuşması ile anlaşıldığı üzere, iki adet teklif mektubu olması nedeniyle teklif mektubunun usulüne uygun olmadığı tespit edilen başvuru sahibi isteklinin ve geçici teminatı bulunmadığı için teklifin usulüne uygun olmadığı tespit edilen Tekin Tanış’ın teklif fiyatlarının açıklanmadığı; ancak ihale işlem dosyasında bulunan teklif edilen fiyatlar tutanağında başvuru sahibi isteklinin teklif fiyatı hariç istekli olarak ticaret unvanına ve iddia konusu edilen diğer istekli Tekin Tanış’ın istekli olarak ticaret unvanına ve yazı ile teklif fiyatına yer verildiği, diğer istekliler ile teklif bedellerinin açıklanarak tutanağa bağlandığı; idarenin şikayet üzerine aldığı kararda, ilk oturumda düzenlenen tutanakları isteyen istekli bulunmadığından talep edilen tutanaklarla ilgili KİK017.0/Y numaralı standart formun düzenlenmediğinin belirtildiği; bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmediği, birinci oturumun kapatılmasının ardından ikinci oturumda belgeleri eksik ve usulüne uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilerek geçerli teklifler üzerinden sınır değer hesaplandığı anlaşılmış olup; teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olmayan başvuru sahibi istekli ile Tekin Tanış’ın teklif fiyatlarının açıklanmamasında ihalenin birinci oturumunu iddia edildiği gibi onarılamaz şekilde sakatlayan bir usul eksikliğinin oluşmadığı sonucuna varıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak;

 

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “ (1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.

 

(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

 

(3) Kuruma itirazen şikayet süresi; şikayet veya itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan iptal kararına karşı yapılacak başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.” hükmüne,

 

Anılan Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Süreler;

 

a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,

 

b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirildiği tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi,

 

c) İdarenin işlem veya eylemlerine karşı yapılacak başvurularda şikayete yol açan durumun farkına varıldığı yahut farkına varılmış olması gerektiği tarihi,

 

ç) Şikayet üzerine idare tarafından verilen kararın bildirildiği veya bildirilmiş sayıldığı tarihi, on gün içerisinde karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini,

 

d) İhalenin iptali kararına karşı yapılan itirazen şikayet başvurularında ise iptal kararının bildirildiği veya bildirilmiş sayıldığı tarihi,

 

izleyen günden itibaren başlar…” hükmüne yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibi tarafından iddia konusu edilen hususların ihale dokümanına itiraz niteliği taşıdığı; başvuru sahibi istekli tarafından ihale dokümanının EKAP üzerinden 05.06.2021 tarihinde indirildiği, 08.06.2021 tarihinde ise ihaleye teklif verildiği; ihale dokümanına yönelik söz konusu iddiaların ise 08.06.2021 tarihinde ihaleye teklif verdikten ve 10.06.2021 tarihli kesinleşen ihale kararının kendisine 11.06.2021 tarihinde tebliğinden sonra 18.06.2021 tarihinde idareye yaptığı şikayet başvurusunda ileri sürüldüğü ve ardından Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.

 

Başvuru sahibinin ihale dokümanını EKAP üzerinden indirmesi ile istekli olabilecek konumuna geldiği, bu durumda yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca ihale dokümanının EKAP üzerinden indirildiği tarihten itibaren on gün ve en geç ihale tarihinden üç iş günü öncesine kadar ihale dokümanına yönelik şikayet başvurusunda bulunabileceği, başvuru sahibi istekli tarafından ise bu süreler geçtikten sonra tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında ihale dokümanına yönelik şikayet başvurusunda bulunulduğu, dolayısıyla başvuru sahibinin söz konusu iddialarının süre yönünden reddedilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

 

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 


Full & Egal Universal Law Academy