Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 37, 38, 54, 65) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 8, 45, 79)

 

Toplantı No: 2012/070  

Gündem No: 13

Karar Tarihi: 28.11.2012

Karar No: 2012-UH.III-4465  

 

Şikayetçi: 5M Sosyal Hizmetler İnşaat Gıda Elektronik Tekstil Taşımacılık Otom. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Aşağıöveçler Mah. 13222. Cad. No : 63/1 ANKARA

 

İhaleyi Yapan Daire: Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü, Mehmet Akif Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı 46050 KAHRAMANMARAŞ

 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 05.11.2012 / 36269  

 

Başvuruya Konu İhale: 2012/103933 İhale Kayıt Numaralı "Destek Hizmetleri Hizmet Alımı İşi" İhalesi

 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü tarafından 10.09.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Destek Hizmetleri Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak 5M Sosyal Hizmetler İnşaat Gıda Elektronik Tekstil Taşımacılık Otom. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 16.10.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun idarenin tarihli yazısı ile reddi üzerine başvuru sahibince 05.11.2012 tarih ve 36269 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.11.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2012/4052 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

Karar:

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle:

 

Başvuru konusu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen Akel Hiz. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.-Ebsa Elek. İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. Ortak Girişimine ait teklif fiyatının asgari işçilik maliyetinin 0,20 TL üzerinde olduğu, aradaki miktar farkı ile personel giyim bedelinin karşılanamayacağı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi firma olan MTC Tem. Otm. Yem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.- Yiğit Yön. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimine ait teklifin asgari işçilik maliyetinin 285,20 TL  üzerinde olduğu, Anka Sos. Hiz.  İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. firmasının ise 370,80 TL üzerinde olduğu, adı geçen isteklilere ait aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olup olmadığının incelenmesi ve mevzuata aykırı olan ihale kararının iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

Başvuru konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin incelenmesinden ihalenin 85 personel ile 20 ay süreli destek hizmeti alımı işine ilişkin olduğu, açık ihale usulüne göre birim fiyat teklif alınmak suretiyle ihale edildiği anlaşılmıştır.

 

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde:

 

“25.1.İlgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç vb. giderler isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil edilecektir.

 

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

 

25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

 

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

 

Birim fiyat teklif cetvelinde ve idari şartnamenin ek maddesinde belirtilen işçilik ücretleri teklif fiyata dahildir.

 

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

 

Aylık 26 gün üzerinden kişi başı günlük brüt 7,68 TL yemek bedeli ödenecektir.

 

Teknik şartnamede nitelik ve nicelikleri belirtilen kıyafet ayni olarak işçilere verilecektir.

 

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

 

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

 

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

 

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

 

% 3” düzenlemesi ve ekinde:

 

A1 B2

  Miktarı

İş Kaleminin Adı ve İşçi Teklif Edilen

Kısa Açıklaması3 Birimi Sayısı Ay/Gün/Saat Birim Fiyat4 Tutarı

 

1. grup personel (asgari ücretin

en az % 100 fazlası alacak) kişi*ay 1,00 20,000

 

2. grup personel (asgari ücretin

en az % 50 fazlası alacak) kişi*ay 84,00 20,000

 

I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5

 

İş Kaleminin Adı ve Kısa Teklif Edilen4

Açıklaması 6 Birimi Miktarı Birim Fiyat Tutarı

 

 

1. grup personel ulusal bayram ve

genel tatil günü çalışması gün 23,000

 

2. grup personel ulusal bayram ve

genel tatil günü çalışması gün 1.932,000

 

2. grup personel fazla çalışması saat 26.880,000

 

II.  ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

Şeklinde düzenlenen birim fiyat teklif cetveli,

 

Teknik şartnamenin “Giyim Malzemesi” başlıklı 7’nci maddesinde:

 

“Personele verilecek giyim malzemelerinin cinsi ile 1 işçi için ve toplam 85 işçi için verilecek miktarlar aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

 

SIRA NO CİNSİ 1 İşçiye Verilecek Miktar. Toplam Miktar (85 İşçi İçin)

 

1 Yazlık Pantolon 2 Adet 170 Adet

2 Yazlık Gömlek 2 Adet 170 Adet

3 Ayakkabı 2 Çift 170 Çift

4 Şapka (Kep) 1 Adet 85 Adet

5 Kışlık Kazak 1 Adet 85 Adet

6 Kışlık Takım İş Elbisesi 1 Adet 85 Adet

 

•Yazlık Pantolon: Yazlık pantolon %50 - %50 veya %40 - %60 şerj kumaştan yapılacak olup, pantolonun her iki yanında ve arkasında 2’şer adet cep bulunacaktır. İç kumaş astarları kaliteli cinste olup, yine kaliteli fermuar bulunacaktır. Pantolon numunesi idare tarafından verilecek olup, kalite ve görünüm olarak idarenin görüşü alındıktan sonra pantolon temin edilerek personele verilecektir.

 

•Yazlık Gömlek: Yazlık gömlekler gri renk kumaştan olup, sağ ve solda 2 adet kapaklı, körüklü ve düğmeli cep, omuzlarda düğmeli apolet bulunacaktır. Gömlek numunesi idare tarafından verilecek olup, kalite ve görünüm olarak idarenin görüşü alındıktan sonra yazlık gömlekler temin edilerek personele verilecektir.

 

•Ayakkabı: Ayakkabılar resmi giyime uygun bağcıksız mokasen tip, siyah renkte olacaktır. Dışı yumuşak cilt deri, iç taban astarı topuktan buruna kadar tüm deri, iç kenarları yarım deri, tabanı kaliteli ve ıslak zeminde kaymayan cinste hazır taban ve su geçirmez cinsten olacaktır.

 

•Şapka (Kep): Şapka şerj kumaştan yapılacak olup, üzerinde yeterli miktarda kuş gözü bulunacak, önünde suni deriden siyah bir şerit olacak ve arkasında giyen kişiye göre ayarlama yapan delikli plastik bir malzeme bulunacaktır.

 

•Kışlık Kazak: Kışlık kazak siyah renkte, yarım balıkçı yaka olacak, sık örgülü ve esneme özelliği olacaktır.

 

•Kışlık Takım İş Elbisesi: Elbise lacivert %50 - %50 veya %40 - %60 şerj kumaştan yapılacak olup, elbise pantolonunun her iki yanında ve arkasında 2’şer adet cep bulunacaktır. İç kumaş astarları kaliteli cinste olup, yine kaliteli fermuar bulunacaktır. Elbisenin üstü montkemer tipi olup, yanlarda 2 adet cep, omuzlarda düğmeli apolet, içerisi niflonlu ve kaliteli astarlı olacaktır. Ayrıca içerisinde fermuarlı 2 adet cep bulunacaktır.“ düzenlemesi yer almaktadır.

 

4734 sayılı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’ inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

 

İhale komisyonu;

 

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,   

 

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,    

 

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

 

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

 

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”hükmüne,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’ uncu maddesinde ise “79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

 

 

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

 

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

 

b. Fiyat teklifleri,

 

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

 

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

 

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

 

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

 

g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

 

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

 

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

 

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

 

….

 

79.4.2.9. İstekli tarafından perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarının kullanılması halinde, ilgili mala ait sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan bir fiyatı gösteren mağaza veya market yönetimince onaylanmış kataloğu sunması yeterlidir.

 

 

79.4.2.10. İstekli tarafından ticaret borsalarında oluşan fiyatların kullanılması halinde, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son işlem tarihinde gerçekleşen asgari fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılması yeterlidir.

 

79.4.2.11. İstekli tarafından yaş sebze ve meyve için, toptancı halinde oluşan fiyatların kullanılması halinde, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın, ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait asgari fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılması yeterlidir.

 

 

79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

 

 

79.4.2.19. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin aşırı düşük teklif sorgulamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 3 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle aşırı düşük teklif sorgulamasına cevap verilecek ve teklifler değerlendirilecektir.

 

….

 

79.4.2.24. Yemek hizmet alımı ihalelerinde, çalıştırılacak personelin giyim gideri ile su, tuz, baharat, peçete ve masa örtüsü giderleri için yapılacak açıklamalara ilişkin olarak isteklilerden belge sunmaları istenmeyecektir. İhale komisyonu ayrıca, bu girdiler dışındaki girdilerden de belgelendirilmesine gerek bulunmayanları tespit edebilecektir.”açıklamaları yapılmıştır.

 

İdari Şartname’nin yukarıda anılan düzenlemeleri esas alınarak Kamu İhale Kurumu İşçilik Hesaplama Modülünde yapılan hesaplama sonucu asgari işçilik maliyeti toplamının (ulusal bayram ve genel tatil günleri yapılacak çalışma ve fazla çalışma ücreti, yemek gideri ile %3 oranındaki sözleşme gideri dâhil olmak üzere) brüt asgari ücretin %100 fazlası öngörülen 1 büro görevlisi personel için 54.532,28 TL, brüt asgari ücretin %50 fazlası öngörülen 84 personel için 3.858.729,84 TL ve toplamda 3.913.262,12 TL olduğu anlaşılmıştır. Diğer bir maliyet kalemi olan giyecek giderinin idarece 17.340,00 TL olarak belirlendiği görülmüştür.

 

İhale komisyonunca; kârsız yaklaşık maliyetin 3.913.262,12 TL altındaki tekliflerin (başvuru sahibi, Baybora Tem. Ltd. Şti.-Emir End. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Dermar Tem.  Ltd. Şti., Akel Hiz. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.-Ebsa Elek. İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, MTC Tem. Otm. Yem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.- Yiğit Yön. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, Anka Sos. Hiz.  İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti.) aşırı düşük teklif olması nedeniyle sorgulanmasına karar verildiği, Baybora Tem. Ltd. Şti.-Emir End. Ltd. Şti. Ortak Girişimi ile Dermar Tem.  Ltd. Şti.nin süresi içinde yazılı açıklama sunmadığı tespit edilmiştir.

 

Aşırı düşük fiyat sorgulamasına cevap veren isteklilerin sundukları yazılı açıklamaların komisyonca değerlendirilmesi sonucunda:

İhale üzerinde bırakılan Akel Hiz. Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.-Ebsa Elek. İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin sunduğu yazılı açıklama ekindeki proforma faturada SMMM Nuri Alper Özkeleş’e ilişkin TÜRMOB kaşesinin bulunmadığı tespit edilerek söz konusu hususun bilgi eksikliği kapsamında tamamlanması için süre verildiği görülmüştür.

 

Anılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyime ilişkin olarak sunulan A.T.K. Özel Sağlık Hizmetleri Tem. Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen 21.09.2012 tarihli 765 kalem giyecek malzemesi için verilen 0,17 TL teklif fiyatı tutarlı proforma faturada kaşeleme işleminin SMMM Nuri Alper Özkeleş’e ait bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle yapıldığı, adı geçen tarafından da onaylanıp imzalandığı ancak söz konusu belgede özel kaşe olarak nitelendirilen TÜRMOB kaşesinin bulunmadığı görülmüştür.

 

Konuya ilişkin olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Belgelerin Sunuluş Şekli” başlıklı 8.4’üncü maddesinde “8.4. İhale dokümanında istenen ve serbest muhasebeci mali müşavir tarafından düzenlenerek ya da onaylanarak başvuru veya teklif kapsamında idareye sunulan belgelerde, 15/11/2002 tarihli ve 24937 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Kaşe Kullanma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde temin edilen özel kaşenin kullanılması gerekmektedir.” açıklaması,

 

Anılan Tebliğin “Aşırı düşük teklif değerlendirmesi “başlıklı 45’inci  maddesinde “45.1.13.1. Tedarikçi veya imalatçılardan alınan ve birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

 

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

 

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

 

altında olamaz.

 

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

 

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.” açıklaması yapılmıştır.

 

İhale üzerinde bırakılan teklife ilişkin yazılı açıklama ekindeki proforma faturadaki TÜRMOB kaşesinin eksikliği sebebiyle her ne kadar idarece bilgi eksikliğinin tekemmülü yoluna gidilmişse de anılan Tebliğin özel kaşe kullanılmasını öngören  “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 8.4’üncü maddesinin yanısıra yine konuya ilişkin olarak Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Belgelerin Sunuluş Şekli” başlıklı 8.4’üncü maddesinde Tebliğin “Aşırı düşük teklif değerlendirmesi “başlıklı 45’inci maddesinin son fıkrasındaki açıklamayla kaşeleme işleminin özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilme imkânı tanındığı için idarece bu hususun bilgi eksikliği olarak değerlendirmesine gerek olmadığı, faturanın sunulduğu haliyle de şekil şartlarını haiz  ve geçerli olduğu anlaşılmıştır..

 

 İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan açıklama ve eki belgeler incelendiğinde, öngörülen (85 kişi, 20 ay) %3 sözleşme gideri dâhil 0,18 TL toplam giyim bedeli ( 765 kalem giyecek malzemesi için) için sunulan 0,17 TL teklif fiyatı tutarlı proforma faturadaki “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan tarafımca onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” şeklindeki beyanın anılan mevzuat gereğince uygun olduğu, yine SMMM tarafından düzenlenmiş olan Ek-0.5 nolu Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı ile de aynı fiyatların tevsik edildiği görüldüğü,

 

İhale komisyonu tarafından ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenen MTC Tem. Otm. Yem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti.- Yiğit Yön. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi tarafından sunulan açıklamalar incelendiğinde, giyim bedeli olarak öngörülen %3 sözleşme gideri dâhil 15,80 TL öngörülerek Kantaş Tekstil tarafından düzenlenmiş olan 10.09.2012 tarihli 15,30 TL teklif fiyatı tutarlı proforma faturanın sunulduğu, proforma faturadaki “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan tarafımca onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” şeklindeki beyanın anılan mevzuat gereğince uygun olduğu, yine SMMM tarafından düzenlenmiş olan Ek-0.5 nolu Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı ile de aynı fiyatların tevsik edildiği görüldüğü,

 

Anka Sos. Hiz.  İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan açıklamalar incelendiğinde, giyim bedeli olarak öngörülen %3 sözleşme gideri dâhil 101,56 TL öngörülerek Erdal Cürcüoğlu tarafından düzenlenmiş olan 02.09.2012 tarihli 98,60 TL teklif fiyatı tutarlı proforma faturanın sunulduğu, yine SMMM tarafından düzenlenmiş olan Ek-0.5 nolu Maliyet/Satış Tutarı Tespit Tutanağı ile de aynı fiyatların tevsik edildiği görüldüğü,

 

Şikâyete konu 3 istekli tarafından yapılan açıklama kapsamında sunulan tüm belgelerin yukarıda yer alan Kamu İhale Genel Tebliğindeki açıklamalar çerçevesinde aranan şekil şartlarını taşıdığı ve dolayısıyla idarece yapılan işlemin mevzuata uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’ inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere:

 

Anılan Kanunun 54’ üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

EK GEREKÇE

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53. maddesinin (a) fıkrasında; Kamu İhale Kurumunun, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkili olduğu, (b) fıkrasının 9. bendinden sonraki 2. alt bendinde de; Kurumun Kurul kararıyla bu Kanunun ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun uygulanmasına ilişkin standart ihale dokümanı, tip sözleşme, yönetmelik ve tebliğler çıkarmaya yetkili olduğu, Kurul ve Kurumun yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanacağı, standart ihale dokümanları, tip sözleşmeler, yönetmelik ve tebliğlerin Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmıştır.

 

Anılan düzenleme uyarınca, Kamu İhale Kurulunun 4734 ve 4735 sayılı Kanunların uygulanması konusunda genel düzenleyici işlemler yapma yetkisini haiz olduğu kuşkusuzdur.

 

Anılan yetki çerçevesinde yürürlüğe konulan Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.18 maddesinde; “İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

 

İnceleme kapsamında karşılaşılan proforma faturalardaki ekonomik değerlerin hayatın olağan akışına uygun olup olmadığının objektif bir kriterinin olamayacağı açık ise de, olağandışılık konusundaki makul şüphe yeterlidir.

 

İhalenin iptal edilmiş olması ya da aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmış olması dahi giyim bedeline ilişkin olarak düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağından;

 

İnceleme konusu ihalede,

 

1) Akel Hizmet Tem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. – Ebsa Elektrik İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. ortak girişiminin aşırı düşük teklif açıklamasında, A.T.K. Özel Sağlık Hizmetleri Tem. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen 170 kişi için 765 adet giyim bedeline ilişkin toplam 0,17 TL bedel öngören 21.09.2012 tarihli proforma fatura ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan proforma fatura ekindeki maliyet/satış tespit tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, anılan proforma fatura ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin yapılacak incelemelerde değerlendirilmek üzere, anılan proforma faturayı düzenleyen A.T.K. Özel Sağlık Hizmetleri Tem. San. Tic. Ltd. Şti.’nin bağlı olduğu Şehitkamil Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,

 

2) MTC Tem. Otm. Yem. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. – Yiğit Yön. Dan. San. ve Tic. Ltd. Şti. ortak girişiminin aşırı düşük teklif açıklamasında, Kantaş Tekstil – Kadir Kantaş tarafından düzenlenen 170 kişi için toplam 765 adet giyim bedeline ilişkin kişi başı 0,12 TL bedel öngören 10.09.2012 tarihli proforma fatura ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan proforma fatura ekindeki maliyet/satış tespit tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, anılan proforma fatura ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin yapılacak incelemelerde değerlendirilmek üzere, anılan proforma faturayı düzenleyen Kantaş Tekstil - Kadir Kantaş’ın bağlı olduğu Üçkapılar Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,

 

3) Anka Sos. Hiz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif açıklamasında, Erdal Cürcüoğlu  tarafından düzenlenen 170 kişi için toplam 765 adet giyim bedeline ilişkin kişi başı 0,92 TL bedel öngören 02.09.2012 tarihli proforma fatura ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan proforma fatura ekindeki maliyet/satış tespit tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, anılan proforma fatura ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin yapılacak incelemelerde  değerlendirilmek üzere, anılan proforma faturayı düzenleyen Erdal Cürcüoğlu’nun bağlı olduğu Bornova Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,

 

Anılan Tebliğ gereği olduğundan, bu hususların anılan Kurul Kararı gerekçeleri arasında yer alması gerektiği yönündeki düşüncemizle, karara katılıyoruz.

 

KARŞI OY

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde dile getirdiği iddiaları hakkında Kurul çoğunluğunca “itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddialarına yönelik yapılan incelemeye göre;

 

Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinde;“İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.“ açıklaması yer almaktadır.

 

Kurumca bu açıklama uyarınca yapılan incelemelere göre, hizmet alımlarında aşırı düşük teklif açıklamasında giyim bedeline ilişkin yapılan açıklamalarda, istekli tarafından giyim bedeline ilişkin sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarıile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi, ayrıca konunun önemine göre de Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılması hususlarının anlaşılması gerektiğinin aşikar olması nedeni ve bu yönde verilen Kurul Kararları ile konu içtihat niteliğini kazanmış olmasının yanında Tebliğin yukarıda sözü edilen düzenlemesi birbirine bağlı/bağımlı iki temel açıklamadır.

 

Şöyle ki; cari piyasa koşullarına, temel ekonomik verilere ve hayatın olağan durumuna uygun olmadığı anlaşılan fiyat teklifinin bir şekilde şekle uygun olarak müşavir tarafından tevsik edilmesi halinde, bu durumun ilgili vergi dairesine bildirilerek “bu tevsikin” doğruluğunun testi istenilmekte ve sistemin sigortası genel kabulüyle yapılmış bir mevzuat düzenlemesi şeklinde tezahür etmiştir. Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinin birbirine bağımlı son açıklama cümlesinin uygulanmaması halinde başlangıç cümlesine göre tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı ve hukuken uygun bir yanı olmayacaktır.

 

İstekliler tarafından asgari işçilik bedelinin çok az üstünde verilen teklif bedelinin en düşük teklife yakın olmasının sağlanması için teklif bileşenlerinden olan giyim bedeli açıklamasına yönelik olarak verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşük bedelli olarak oluşturulduğunun konu ile ilgili içtihat niteliğinde verilmiş Kurul kararlarından anlaşıldığı, verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılmasına rağmen, düşük bedelli de olsa, istekli tarafından verilen proforma fatura ve fiyat tekliflerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili hükümlerine göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespiti halinde anılan açıklamanın mevzuat uyarınca uygun görüldüğünün içtihat niteliğinde verilmiş olan Kurul kararlarından anlaşıldığı, ancak sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılması durumunda da, teklif açıklaması bu yönden mevzuata uygun görülmekle birlikte proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşüklüğünün düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağı düşüncesi ile, Kanunun temel ilkelerinden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda çalıştırılmasının temini yönünden incelenmesi için bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmiştir.

 

Yukarıda yapılan iki değerlendirmenin belge üzerinde aynı anda var olduğu durumda, bildirim yapılmasının anlamlı olduğu yönünde bütünlük sağladığı şeklinde yapılan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız işletilmesi durumunda, yani aşırı düşük açıklamada, isteklinin giyime ilişkin sunduğu proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının açıkça bilinmesine rağmen, sırf, anılan belgelerin Tebliğinin sözü edilen açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartlara uygun olarak taşıdığı tespitine dayanılarak isteklinin açıklamasının mevzuata uygun olduğunu kabul etmenin mevzuat ile çelişki yarattığı, bu nedenle, anılan belgelerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı durumunun incelenmesi için Tebliğin ilgili açıklaması uyarınca ilgili vergi dairesine bile bile gönderilmemesi durumunda, Kanunda belirtilen temel ilkelerden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda zedelendiği işlemlerin gerçekleştirilmiş olacağı düşüncesiyle, Tebliğin ilgili açıklamalarına göre, belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, vergi dairesine bildirim yapılmasına gerek görülmeyen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının, ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşıldığı durumda, anılan isteklinin aşırı düşük açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçesi olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.

 

İncelemeye konu ihalede, idarece hesaplanan yaklaşık maliyet içeriğinde ihale konusu işte çalışacak personelin giyimi için, 170 adet yazlık pantolon için 20,00 TL birim fiyat, 170 adet yazlık gömlek için 12,00 TL birim fiyat, 170 çift ayakkabı için 30,00 TL birim fiyat, 85 adet şapka için 8,00 TL birim fiyat, 85 adet kışlık kazak için 12,00 TL birim fiyat ve 85 adet kışlık takım elbise için 60,00 TL birim fiyatlar üzerinden toplamda giyime ilişkin 17.340,00 TL fiyat kabul edildiği hususu ile, idarece aşırı düşük teklif açıklamaları uygun bulunarak ihale üzerinde bırakılan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ve aşırı düşük teklif açıklaması idarece uygun görülen Anka Sos. Hizm. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti.’nin yapmış olduğu aşırı düşük açıklamalarının yukarıda aktarılan değerlendirmeler ışığı altında değerlendirildiğinde;

 

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin tevsiki için; 170 adet yazlık pantolon için 0,0002 TL birim fiyat, 170 adet yazlık gömlek için 0,0002 TL birim fiyat, 170 çift ayakkabı için 0,0002 TL birim fiyat, 85 adet şapka için 0,0002 TL birim fiyat, 85 adet kışlık kazak için 0,0002 TL birim fiyat ve 85 adet kışlık takım elbise için 0,0004 TL birim fiyatlar üzerinden toplamda 0,17 TL fiyat öngören A.T.K. Özel Sağlık Oto. Org. Tekz. Hizm. İnş. Tur. Taah. Teks. Gıda Yem. Elek. Elektronik Taş. ve San. Tic. Ltd. Şti. tarafından istekli adına tanzim edilen 21.09.2012 tarihli proforma fatura ile ekinde maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.5) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma fatura ile maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Diğer yandan, ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlenen istekli tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin tevsiki için; 170 adet yazlık pantolon için 0,02 TL birim fiyat, 170 adet yazlık gömlek için 0,02 TL birim fiyat, 170 çift ayakkabı için 0,02 TL birim fiyat, 85 adet şapka için 0,02 TL birim fiyat, 85 adet kışlık kazak için 0,02 TL birim fiyat ve 85 adet kışlık takım elbise için 0,02 TL birim fiyatlar üzerinden toplamda 15,30 TL fiyat öngören Kantaş Tekstil İş Elbiseleri Üniforma ve Paz.-Kadir KANTAŞ tarafından istekli adına tanzim edilen 10.09.2012 tarihli proforma fatura ile ekinde maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.5) sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklininaşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma fatura ile maliyet/satış tespit tutanağında, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Ayrıca, aşırı düşük teklif açıklaması idarece uygun bulunan Anka Sos. Hizm. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak personelin giyim giderinin tevsiki için; 170 adet yazlık pantolon için 0,01 TL birim fiyat, 170 adet yazlık gömlek için 0,01 TL birim fiyat, 170 çift ayakkabı için 0,22 TL birim fiyat, 85 adet şapka için 0,01 TL birim fiyat, 85 adet kışlık kazak için 0,22 TL birim fiyat ve 85 adet kışlık takım elbise için 0,45 TL birim fiyatlar üzerinden toplamda 98,60 TL fiyat öngören Erdal GÜRCÜOĞLU tarafından istekli adına tanzim edilen 02.09.2012 tarihli proforma faturanın sunulduğu anlaşılmış olduğundan, anılan isteklinin aşırı düşük açıklaması kapsamında sunduğu; proforma faturada, ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

 

Değerlendirilmiştir.

 

Açıklanan nedenlerle, ticari şirketlerin iktisadi amacının kâr elde etmek olduğu, kâr elde etmese dahi en azından zarar etmemek üzere ticari faaliyetlerine devam etmelerinin bir zorunluluk olduğu aksi takdirde söz konusu şirketlerin zarar etmemek ve kâr elde etmek için kayıt dışı ticari yollara başvurmalarının kuvvetle muhtemel olduğu düşüncesi ile, inceleme konusu ihalede giyimine ilişkin açıklamaları kapsamında verdiği proforma faturadaki teklif fiyatlarının maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı belirlenen, ihale üzerinde bırakılan istekli ile ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen isteklinin ve aşırı düşük teklif açıklaması idarece uygun bulunan Anka Sos. Hizm. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti.’nin tekliflerinin, bu gerekçeler üzerinden değerlendirme dışı bırakılması gerektiği hususlarında “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncem ile, bu hususa yönelik Kurul çoğunluğunca alınan “itirazen şikayet başvurusunun reddine” niteliğindeki karara katılmıyorum. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy