Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 37, 38, 54, 65) (Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği m. 31) (Kamu İhale Genel Tebliği m. 79)
Toplantı No: 2012/036
Gündem No: 27
Karar Tarihi: 18.06.2012
Karar No: 2012/UH.I-2518 
Şikayetçi: Ulu Bey Temizlik Madencilik Taahhüt Tahmil Tahliye İthalat İhracat San. Tic. Ltd. Şti., Yeni Sanayi Sitesi B/4 Blok No:4 KIRIKKALE
İhaleyi yapan idare: Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi, Fabrikalar Mah. Sağlık Cad. (Eski Rektörlük) 71200 KIRIKKALE
Başvuru tarih ve sayısı: 23.05.2012 / 19111
Başvuruya Konu İhale: 2012/25350 İhale Kayıt Numaralı "Hastane Bilgi Sistemlerine Yönelik Kullanıcı (Veri Girişi 12 Aylık) Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 14.06.2012 tarih ve B.07.6.KİK.0.06.00.00-101.04-.H.(1999).(0197)./2012-42E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 16.04.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Hastane Bilgi Sistemlerine Yönelik Kullanıcı (Veri Girişi 12 Aylık) Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ulu Bey Temizlik Madencilik Taahhüt Tahmil Tahliye İthalat İhracat San. Tic. Ltd. Şti.’nin 14.05.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.05.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 23.05.2012 tarih ve 19111 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.05.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
1) 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
2) Cömertel Temizlik Proje İnşaat Tekstil Sigorta Yemek Otomasyon Organizasyon Eğitim ve Spor Faaliyetleri Limited Şirketi’nin aşırı düşük teklif açıklamasında sunduğu giyim bedeline ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle söz konusu belgede yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin incelenmek ve değerlendirilmek üzere mükellefin bağlı olduğu Kayseri/Gevher Nesibe Vergi Dairesine bildirilmesine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar: Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında giyim gideri için tedarikçiden alınan proforma fatura ve maliyet satış tespit tutanağı sundukları, tespit tutanağının ekindeki belgeler olan mükellefe ait imza sirküsüne mükellef tarafından "aslı gibidir" şerhi düşülmesi ve serbest muhasebeci mali müşavir faaliyet belgesinin geçerlilik süresinin uygun olmaması gerekçeleriyle tekliflerinin reddedildiği, idare tarafından istenmeyen ancak istekli tarafından fazladan sunulan belgeler nedeniyle teklifin reddedilmesinin uygun olmadığı yönünde kurul kararları olduğu, idarenin gerekçelerinin uygun olmadığı, her iki belgenin belgeyi düzenleyenlerden teyit edilme imkanı olduğu, bu yol tüketilmeden tekliflerinin reddedilmesinin uygun olmadığı, tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
4734 sayılı Kanunun aşırı düşük teklifler başlıklı 38 nci maddesine göre ihale komisyonunun verilen teklifleri anılan Kanunun 37 nci maddesine göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği, sunulan açıklamaların verilen hizmetin ekonomik olması, teklif sahibinin hizmetin temini işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar ve teklif edilen hizmet işinin özgünlüğü çerçevesinde değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır. Benzer düzenlemeler Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde de bulunmaktadır.Bu hususa ilişkin uygulamanın somutlaştırılması amacıyla da Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet Alımı İhalelerinde Aşırı Düşük Tekliflerin Değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde bir takım açıklamalarda bulunulmuş ve söz konusu açıklamalarda, hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük teklif sahiplerince yapılan açıklamaların hangi kıstaslar esas alınarak değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin detaylara yer verilmiştir.
Başvuruya konu ihalenin idari şartnamesinin 2 nci maddesinde işin adı “Hastane Bilgi Sistemlerine Yönelik Kullanıcı (Veri Girişi 12 Aylık) Hizmet Alımı” olarak belirtilmiştir.
İhale konusu iş idari şartnamenin 19 uncu maddesinde yapılan düzenleme ile birim fiyat teklif alınmak suretiyle ihale edilmiştir.
İhale konusu işe ait birim fiyat teklif cetveli; 
A1                                                                  B2
                                                                       Miktarı
Sıra      İş Kaleminin Adı ve               İşçi                              Teklif Edilen
No       Kısa Açıklaması3       Birimi  Sayısı  Ay/Gün/saat   Birim Fiyat4   Tutarı
1          Hastane Bilgi Yönetim
Sistemi (Veri Girişi)   İşçi x
Hizmeti                       Ay       21,00   12,000
2          Hastane Bilgi Yönetim
Sistemi(Veri Girişi)    İşçi x
Hizmeti                       Ay       4,00     12,000
Toplam Tutar (K.D.V Hariç)
Şeklinde düzenlenmiştir.
İdari şartnamenin “Teklif Fiyata Dahil Giderler” başlıklı 25 inci maddesinde; 
“25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
İhale konusu işte Toplam 25(yirmibeş) işçi çalıştırılacak olup bu işçilerden 21 kişiye Asgari ücretin %20 fazlası Faturalamada çalışacak 4 işçiye ise Asgari ücretin %30 fazlası üzerinden ödeme yapılacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yüklenici tarafından karşılanacak yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmialtı), yemek masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmialtı) gün esas alınacaktır.
Personelin yol gideri günlük brüt (3 TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Yol Bedeli nakdi olarak (brüt yol bedeli 3,00X26 gün üzerinden hesap edilecek) ödenecek olup, ücret bordrolarında gösterilecektir. Personelin yemek gideri günlük brüt (7,33 TL) olarak hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yemek giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Yemek Bedeli nakdi olarak (brüt yol bedeli 7,33X26 gün üzerinden hesap edilecek) ödenecek olup, ücret bordrolarında gösterilecektir.
Ayrıca Teknik şartnamede belirtilen işçilere ayni olarak verilecek 1(Bir) takım kışlık 1(Bir) takım yazlık elbise olmak üzere bir yıl için 50 adet iş elbisesi gideri Teklif fiyata dahil edilecektir.
25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %1 (bir) olarak tespit edilmiştir.” düzenlemesine,
Teknik şartnamenin “Giyim” başlıklı 10 uncu maddesinde; “Yüklenici firma işçilere (1 takım yazlık, 1 takım kışlık olmak üzere) ayni olarak kıyafet verecektir. Yazlık takım kıyafet; pantolon, gömlek, kravat/fular dan, kışlık takım kıyafet; pantolon, gömlek, kravat/fular, süveterden oluşacaktır …” düzenlemesine,
Sözleşme tasarısının “İşin süresi” başlıklı 9 uncu maddesinde; “İşe başlama tarihi 01.06.2012; işi bitirme tarihi 31.05.2013” düzenlemesine yer verildiği görülmüştür.
İdari şartnamenin yukarıda anılan 25 inci maddesinde belirtilen teklif fiyata dahil giderler esas alınarak, Kamu İhale Kurumunun işçilik hesaplama modülünde yapılan hesaplamada; asgari işçilik maliyet toplamının (yemek, yol ve % 3 sözleşme giderleri dahil, giyim gideri hariç olmak üzere) 502.491,12 TL olduğu görülmüş olup, isteklilerin bu bedele ihale dokümanında belirtilen özellikteki giyim bedelini de ilave ederek teklif bedelini oluşturması gerekmektedir.
İhaleye 12 isteklinin teklif verdiği, ihale komisyonunca kârsız yaklaşık maliyetin altında kalan sekiz isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulduğu, başvuru sahibi dahil iki isteklinin açıklamalarının uygun bulunmadığından, bir isteklinin ise süresinde açıklama sunmadığından tekliflerinin reddedildiği, aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülen 5 isteklinin 3 ünün ekonomik açıdan en avantajlı teklifi vermesi nedeniyle söz konusu istekliler tarafından sunulan iş deneyimini gösteren belgeler değerlendirilerek, tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı daha fazla olan istekli olan Cömertel Temizlik Proje İnşaat Tekstil Sigorta Yemek Otomasyon Organizasyon Eğitim ve Spor Faaliyetleri Limited Şirketinin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde; “79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir. …………
79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,
….
İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.
Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)
….
79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;
a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,
b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,
altında olamaz.
Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.
Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.
…………….
79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.
(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.
……
Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.
Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.
İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura/fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.
İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.
……..
79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.” açıklamaları yer almaktadır.
Başvuru sahibinin teklifinin maliyet satış tespit tutanağının ekindeki belgeler olan mükellefe ait imza beyannamesinin mükellef tarafından "aslı gibidir" şerhi düşülmesi ve serbest muhasebeci mali müşavir faaliyet belgesinin geçerlilik süresinin uygun olmaması gerekçeleriyle reddedildiği anlaşılmıştır.
Bu çerçevede, başvuru sahibi tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklaması incelendiğinde;
Başvuru sahibi tarafından yapılan açıklamalarda; KİK işçilik modülü kullanılmak suretiyle yemek ve yol dahil, giyecek malzemesi hariç olmak üzere teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti ile ilgili 502.491,12 TL tutarında bir bedel hesap edilmiştir.
Giyime ilişkin proforma faturada ise teknik şartnamenin 10 uncu maddesinde yer alan giyim parçası başına 0,01 TL maliyet, 1,80 TL de toplam maliyet öngörüldüğü, proforma fatura ekinde maliyet satış tespit tutanağı ile bu tutanağın ekinde sunulması gereken mükellefe ait imza sirküsü ve SMMM’ye ait faaliyet belgesinin sunulduğu anlaşılmıştır. Giyim için sunulan bedel hayatın olağan akışına uygun olmadığından Kamu İhale Genel Tebliğinin 79 uncu maddesi gereği idare tarafından maliyet satış tespit tutanaklarının talep edilmesi gerekmekle birlikte idarenin halihazırda istekli tarafından sunulan söz konusu belgeler üzerinden değerlendirme yaptığı, bu durumun usul ekonomisi yönüyle uygun olduğu, dolayısıyla söz konusu belgenin istekli tarafından fazladan sunulan bir belge olmadığı, bu belgeler üzerinden idarece değerlendirme yapılmasının mevzuata aykırı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31 inci maddesinde;
“(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında idareler; belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini isterler. Bu kapsamda sunulan fatura örnekleri de asıl olarak kabul edilir. Adaylar veya istekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabilirler. Bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanması zorunludur.
(2) Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmez….” hükmü yer almaktadır.
Anılan Yönetmelik hükmü ile isteklilerin sunacakları belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini veya belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini sunabilecekleri düzenlenmiştir. Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamındaki belgelerin değerlendirildiği aşama itibariyle ihale tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerinin istekliler tarafından sunulması mümkün olmadığından belgelerin aslının veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerinin belge üzerinden açıklama ve inceleme esasına dayanan aşırı düşük teklif açıklaması aşamasında da sunulması gerekmektedir. Bu nedenle aslı veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örnekleri sunulmayan belgeler yukarıda anılan mevzuat hükmünün gerektirdiği şartları taşımadığından, değerlendirmeye alınmaması gerekmektedir. İdareden tarafından aslı gönderilen imza beyannamesi incelendiğinde mükellef tarafından “aslı gibidir” şerhi düşülen belgenin açıklama kapsamında sunulduğu, söz konusu belgenin asıl veya noter onaylı örnek olmadığı, dolayısıyla şekli şartı taşımayan imza beyannamesinin idare tarafından kabul edilmeme işleminde bir aykırılık bulunmadığı anlaşılmıştır.
Kahraman Temizlik Danışmanlık Tekstil - Ömer Devrim Kahraman tarafından düzenlenen proforma fatura ve ekinde bulunan maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını onaylayan SMMM Ahmet Mercimekçi’ye ait Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen faaliyet belgesinin 25.07.2011 tarihli olduğu, belgenin düzenleme tarihi itibariyle 6 ay süre ile geçerli olduğu, dolayısıyla tutanağın düzenlendiği 28.04.2012 tarihi itibariyle belgenin geçerlik şartlarını sağlamadığı anlaşıldığından idarenin değerlendirmesinde bir aykırılık görülmemiştir.
Sonuç itibariyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işlemi yerinde bulunmuştur.
Söz konusu aykırılıkların bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ileri sürülebilir ise de 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37 nci maddesinde;
“İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.
Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.”hükmü yer almakta olup, maddenin lafzından da anlaşılacağı üzere, belgelerde bilgi eksikliğinin tamamlatılması yöntemi, anılan Kanunun 37 inci maddesi çerçevesinde yapılan tekliflerin değerlendirilmesi aşamasına özgüdür. İsteklilerin aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunacağı belgelerin ise Kamu İhale Genel Tebliğinde yer alan açıklamalardaki usule göre eksiksiz olması ve anılan Tebliğ açıklamalarına uygun belge sunmayan isteklilerin tekliflerinin reddedilmesi gerektiği sonucu doğmaktadır. Bu doğrultuda, isteklilerce sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının bilgi eksikliği kapsamında değerlendirilmesi ve aşırı düşük teklif açıklamalarında yer alan eksiklik ve hataların düzeltilmesi mümkün bulunmamaktadır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinin 79.4 üncü alt maddesinde yer verilen; “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.” açıklamasına aykırı olarak idare tarafından teklif fiyatı kârsız yaklaşık maliyetin üzerinde yer alan Agem Temizlik Taah Tahm. Tah. İth. İhrc. San. Tic. Ltd. Şti. ile Tem-Ser Temizlik Hiz. Taah. Tic. Ltd. Şti.’den aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği anlaşılmıştır. Ancak söz konusu isteklilerin teklifinin kârsız yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle sorgulamaya tabi tutulmaması gerektiği ve tekliflerin bu haliyle uygun olduğu anlaşılmıştır.
1) Özyıldırım Temizlik Nakliyat İnşaat Taahhüt İletişim Sağlık Hizmetleri Madencilik Atık Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılan açıklamalarda; KİK işçilik modülü kullanılmak suretiyle yemek ve yol dahil, giyim hariç olmak üzere teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti ile ilgili 502.491,12 TL tutarında bir bedel hesap edilmiştir. Giyime ilişkin proforma faturanın, maliyet/satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.5) ve tutanağın ekinde mükellefe ait imza sirküsü ve SMMM’ye ait faaliyet belgesinin sunulduğu görülmüştür.
Mükellefe ait imza beyannamesinin idareden gönderilen aslının incelenmesi neticesinde; söz konusu imza beyannamesinde “aslı gibidir” şerhi ile mükellefin ve SMMM’nin kaşe ve imzalarının bulunduğu, belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin olmadığı, belgelerin sunuluş şekline aykırı olarak düzenlenen belgenin kabul edilmemesi gerektiği anlaşıldığından söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
2) Akbay Sosyal Hizmetler Veri İletişim Bilgisayar İnşaat Temizlik Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılan açıklamalarda; KİK işçilik modülü kullanılmak suretiyle yemek ve yol dahil, giyim hariç olmak üzere teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti ile ilgili 502.491,12 TL tutarında bir bedel hesap edilmiştir. Giyime ilişkin proforma faturanın, maliyet/satış tutarı tespit tutanağının (Ek-O.5) ve tutanağın ekinde mükellefe ait imza sirküsü ve SMMM’ye ait faaliyet belgesinin sunulduğu görülmüştür.
Mükellefe ait imza beyannamesinin idareden gönderilen aslının incelenmesi neticesinde; söz konusu imza beyannamesinde “aslı gibidir” şerhi ile mükellefin ve SMMM’nin kaşe ve imzalarının bulunduğu, belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin olmadığı, belgelerin sunuluş şekline aykırı olarak düzenlenen belgenin kabul edilmemesi gerektiği anlaşıldığından söz konusu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Özyıldırım Temizlik Nakliyat İnşaat Taahhüt İletişim Sağlık Hizmetleri Madencilik Atık Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Akbay Sosyal Hizmetler Veri İletişim Bilgisayar İnşaat Temizlik Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Esasta
Oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.
EK GEREKÇE
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirtilen iddiasına yönelik olarak Kurul çoğunluğunca verilen karar ile; başvuru sahibi dahil olmak üzere Özyıldırım Temizlik Nakliyat İnşaat Taahhüt İletişim Sağlık Hizmetleri Madencilik Atık Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Akbay Sosyal Hizmetler Veri İletişim Bilgisayar İnşaat Temizlik Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin aşırı düşük açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak bu aşamadan sonraki işlemlerin yeniden gerçekleştirilmesi hususlarına yönelik olarak“düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin aşırı düşük aşamaya yönelik iddialarına ilişkin olarak, başvuru sahibi de dahil olmak üzere üç isteklinin açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçeleri ile değerlendirme dışı bırakılması gerektiği yönünde verilen Kurul kararı değerlendirmesine katılmakla beraber;
Başvuru sahibinin iddiasına yönelik yapılan incelemeye göre;
Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinde; “İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.” açıklaması yer almaktadır.
Kurumca bu açıklama uyarınca yapılan incelemelere göre, hizmet alımlarında aşırı düşük teklif açıklamasında giyim bedeline ilişkin yapılan açıklamalarda, istekli tarafından giyim bedeline ilişkin sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda, belirtilen proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi, ayrıca konunun önemine göre de Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılması hususlarının anlaşılması gerektiğinin aşikar olması nedeni ve bu yönde verilen Kurul Kararları ile konu içtihat niteliğini kazanmış olmasının yanında Tebliğin yukarıda sözü edilen düzenlemesi birbirine bağlı/bağımlı iki temel açıklamadır.
Şöyle ki; cari piyasa koşullarına, temel ekonomik verilere ve hayatın olağan durumuna uygun olmadığı anlaşılan fiyat teklifinin bir şekilde şekle uygun olarak müşavir tarafından tevsik edilmesi halinde, bu durumun ilgili vergi dairesine bildirilerek “bu tevsikin” doğruluğunun testi istenilmekte ve sistemin sigortası genel kabulüyle yapılmış bir mevzuat düzenlemesi şeklinde tezahür etmiştir. Kamu İhale Tebliğinin 79.4.2.18. maddesinin birbirine bağımlı son açıklama cümlesinin uygulanmaması halinde başlangıç cümlesine göre tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı ve hukuken uygun bir yanı olmayacaktır.
İstekliler tarafından asgari işçilik bedelinin çok az üstünde verilen teklif bedelinin en düşük teklife yakın olmasının sağlanması için teklif bileşenlerinden olan giyim bedeli açıklamasına yönelik olarak verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşük bedelli olarak oluşturulduğunun konu ile ilgili içtihat niteliğinde verilmiş Kurul kararlarından anlaşıldığı, verilen proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılmasına rağmen, düşük bedelli de olsa, istekli tarafından verilen proforma fatura ve fiyat tekliflerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili hükümlerine göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespiti halinde anılan açıklamanın mevzuat uyarınca uygun görüldüğünün içtihat niteliğinde verilmiş olan Kurul kararlarından anlaşıldığı, ancak sunulan proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşılması durumunda da, teklif açıklaması bu yönden mevzuata uygun görülmekle birlikte proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının düşüklüğünün düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağı düşüncesi ile, Kanunun temel ilkelerinden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda çalıştırılmasının temini yönünden incelenmesi için Kurulca bağlı bulunan vergi dairesine gönderilmiştir.
Yukarıda yapılan iki değerlendirmenin belge üzerinde aynı anda var olduğu durumda, bildirim yapılmasının anlamlı olduğu yönünde bütünlük sağladığı şeklinde yapılan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız işletilmesi durumunda, yani aşırı düşük açıklamada, isteklinin giyime ilişkin sunduğu proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının açıkça bilinmesine rağmen, sırf, anılan belgelerin Tebliğinin sözü edilen açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartlara uygun olarak taşıdığı tespitine dayanılarak isteklinin açıklamasının mevzuata uygun olduğunu kabul etmenin mevzuat ile çelişki yarattığı, bu nedenle, anılan belgelerin Kamu İhale Genel Tebliğinin ilgili açıklamalarına göre belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı durumunun incelenmesi için Tebliğin ilgili açıklaması uyarınca ilgili vergi dairesine bile bile gönderilmemesi durumunda, Kanunda belirtilen temel ilkelerden eşit muamele ve güvenirlik ilkelerinin ön planda zedelendiği işlemlerin gerçekleştirilmiş olacağı düşüncesiyle, Tebliğin ilgili açıklamalarına göre, belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının tespit edilmiş olmasına rağmen, vergi dairesine bildirim yapılmasına gerek görülmeyen, proforma fatura ve fiyat teklif tutarlarının, ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının anlaşıldığı durumda, anılan isteklinin aşırı düşük açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçesi olarak kabul edilmemesi gerekmektedir.
İncelemeye konu ihalede, başvuru sahibinin iddiası yukarıda aktarılan değerlendirmeler ışığı altında değerlendirildiğinde;
İdarece aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak teklifi değerlendirme dışı bırakılan Ulu Bey Temz. Mad. Taah. Tah. Tahliye İth. İhrc. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında ihale konusu işte çalışacak 25 personel için Teknik Şartnamesinin 10 uncu maddesinde ayni olarak verilmesi öngörülen 1 takım yazlık ve 1 takım kışlık giyim gideri için; 25 adet yazlık pantolon, 25 adet yazlık gömlek, 50 adet kravat/fular, 25 adet kışlık pantolon, 25 adet kışlık gömlek ve 25 adet süveterden oluşan toplam 175 parçalık giyime ilişkin 1,75 TL fiyat teklif edildiği, bu giyim maliyetinin tevsiki için Ömer Devrim KAHRAMAN tarafından istekli adına tanzim edilen 13.04.2012 tarihli proforma fatura ile ekinde Tedarikçiden Alınan Proforma Faturaya ilişkin açıklamaya yönelik hazırlanmış Maliyet/Satış Tespit Tutanağının sunulduğu,
Diğer yandan, başvuru sahibinin iddialarının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme uyarınca;
Aşırı düşük açıklaması idarece uygun görülerek ihalenin üzerinde bırakıldığı istekli Cömertel Temz. Proje İnş. Teks. Sig. Yemek Otomasyon Org. Eğt. ve Spor Faaliyetleri Tic. Ltd. Şti. tarafından ihale konusu işte çalışacak 25 personel için Teknik Şartnamesinin 10 uncu maddesinde ayni olarak verilmesi öngörülen 1 takım yazlık ve 1 takım kışlık giyim gideri için; 150 adet yazlık pantolon, 150 adet kışlık pantolon, 150 adet yazlık gömlek, 150 adet kışlık gömlek, 150 adet kravat, 150 adet fular ve 150 adet süveterden oluşan toplam 1050 parçalık giyim için parça başına 0,01 TL/adet birim fiyat teklif edildiği, bu giyim maliyetinin tevsiki için Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Güneş Muhasebe Mali Müş. Hizm. Ltd. Şti. tarafından istekli adına tanzim edilen 25.04.2012 tarihli malın üreticisi olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumunda yapılacak açıklamaya ilişkin Maliyet/Satış Tespit Tutanağının (Ek-O.7) sunulduğu,
Anlaşılmıştır.
İhalenin üzerinde bırakıldığı istekli ile başvuru sahibi tarafından aşırı düşük açıklamaları kapsamında sundukları; proforma fatura ile eki maliyet /satış tespit tutanağı ve maliyet/satış tespit tutanağının (Ek-O.7), belge üzerinde taşıması gereken şartları taşıdığının Tebliğ açıklamalarına uygun olduğunun anlaşılmasına rağmen, proforma fatura ve maliyet/satış tespit tutanağının ön görülen giyim maliyet bedellerinin maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı, bu nedenle adı geçen isteklilerin aşırı düşük teklif açıklamasının mevzuata uygun olmadığından ihale üzerinde bırakılan istekli ile başvuru sahibinin bu gerekçe ile de değerlendirme dışı bırakılmaları gerektiği değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle, ticari şirketlerin iktisadi amacının kâr elde etmek olduğu, kâr elde etmese dahi en azından zarar etmemek üzere ticari faaliyetlerine devam etmelerinin bir zorunluluk olduğu aksi takdirde söz konusu şirketlerin zarar etmemek ve kâr elde etmek için kayıt dışı ticari yollara başvurmalarının kuvvetle muhtemel olduğu düşüncesi ile, inceleme konusu ihalede giyimine ilişkin açıklamaları kapsamında verdikleri proforma faturalardaki teklif fiyatlarının maliyet muhasebesi kayıtları açısından ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı belirlenen ihale üzerinde bırakılan istekli ile başvuru sahibinin tekliflerinin bu gerekçe ile de değerlendirme dışı bırakılması gerektiği gerekçelerinin de, Kurul kararının anılan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılma gerekçeleri içinde yer alması gerektiği yönündeki düşüncem ile, bu hususlara yönelik Kurul çoğunluğunca alınan “düzeltici işlem belirlenmesi” niteliğindeki karara katılıyorum.
EK GEREKÇE
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53. maddesinin (a) fıkrasında; Kamu İhale Kurumunun, bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda görevli ve yetkili olduğu, (b) fıkrasının 9. bendinden sonraki 2. alt bendinde de; Kurumun Kurul kararıyla bu Kanunun ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun uygulanmasına ilişkin standart ihale dokümanı, tip sözleşme, yönetmelik ve tebliğler çıkarmaya yetkili olduğu, Kurul ve Kurumun yetkilerini, düzenleyici işlemler tesis ederek ve özel nitelikli kararlar alarak kullanacağı, standart ihale dokümanları, tip sözleşmeler, yönetmelik ve tebliğlerin Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmıştır.
Anılan düzenleme uyarınca, Kamu İhale Kurulunun 4734 ve 4735 sayılı Kanunların uygulanması konusunda genel düzenleyici işlemler yapma yetkisini haiz olduğu kuşkusuzdur.
Anılan yetki çerçevesinde yürürlüğe konulan Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.18 maddesinde; “İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.” hükmü bulunmaktadır.
İnceleme kapsamında karşılaşılan proforma faturalardaki ekonomik değerlerin hayatın olağan akışına uygun olup olmadığının objektif bir kriterinin olamayacağı açık ise de, olağandışılık konusundaki makul şüphe yeterlidir.
İhalenin iptal edilmiş olması ya da aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmış olması dahi giyim bedeline ilişkin olarak düzenlenen ve idareye sunulan belgenin usulüne uygun olmadığına ilişkin eylemi ortadan kaldırmayacağından;
İdarece, aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunmayarak, teklifi değerlendirme dışı bırakılan, başvuru sahibi Ulu Bey Temz. Mad. Taah. Tah. Tahliye İth. İhrc. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, giyim bedeline ilişkin 1,80 TL bedel öngören proforma fatura ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan proforma fatura ekindeki maliyet/satış tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, anılan proforma fatura ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin mükellefin bağlı olduğu Maltepe-Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,
Başvuru sahibinin iddialarının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18. maddesi yönünden yapılan inceleme uyarınca;
1. İdarece, aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenen, Özyıldırım Temizlik Nakliyat İnşaat Taahhüt İletişim Sağlık Hizmetleri Madencilik Atık Maddeler San. ve Tic. ltd. Şti. tarafından, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, 175 parça giyime ilişkin toplamda 2,50 TL bedel öngören proforma fatura ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan proforma fatura ekindeki maliyet/satış tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, isteklinin teklifi Kurul tarafından başka bir nedenle reddine karar verilmiş olsa da, anılan proforma fatura ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin mükellefin bağlı olduğu Cumhuriyet-Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,
2. İdarece, aşırı düşük teklif açıklaması uygun görülerek, ihalenin üzerinde bırakıldığı Cömertel Temz. Proje İnş. Teks. Sig. Yemek Otomasyon Org. Eğt. ve Spor Faaliyetleri Tic. Ltd. Şti. tarafından, giyim için parça başına 0,01 TL/adet birim fiyat teklif edildiği, bu giyim maliyetinin tevsiki için Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Güneş Muhasebe Mali Müş. Hizm. Ltd. Şti. tarafından, istekli adına tanzim edilen 25.04.2012 tarihli malın üreticisi olunması, mala ilişkin alış veya satış yapılması durumunda yapılacak açıklamaya ilişkin, maliyet/satış tespit tutanağı ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan maliyet/satış tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, anılan maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgede yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin mükellefin bağlı olduğu Gevher Nesibe Kocasinan-Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,
3. İdarece, aşırı düşük teklif açıklaması uygun bulunarak, teklifi geçerli teklif olarak belirlenen, Akbay Sosyal Hizmetler Veri İletişim Bilgisayar İnşaat Temizlik Gıda Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında, 175 parça giyime ilişkin toplamda 2,50 TL bedel öngören, proforma fatura ile açıklamada bulunmasına karşın, bu anılan proforma fatura ekindeki maliyet/satış tutarı tespit tutanağında mevzuata aykırılık görülmeyerek, açıklaması kabul edildiğinden, isteklinin teklifi Kurul tarafından başka bir nedenle reddine karar verilmiş olsa da, anılan proforma fatura ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağı gönderilmek suretiyle, söz konusu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığı tespitinin mükellefin bağlı olduğu Cumhuriyet-Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'na bildirimde bulunulması,
Hususları anılan Tebliğ gereği olduğundan, bu hususların anılan Kurul kararı gerekçeleri arasında yer alması gerektiği yönündeki düşüncemizle, karara katılıyoruz.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy