Kamu İhale Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(4734 S. K. m. 54, 65) 
Toplantı No: 2014/006
Gündem No: 46
Karar Tarihi: 20.01.2014
Karar No: 2014/UH.I-397  
Şikayetçi: İstaş Sağlık Hizmetleri Akaryakıt Taşımacılık Madencilik Hayvancılık Elektronik İnşaat Turizm Otomotiv Tic. Ltd. Şti., ATATÜRK CAD. NO:7 IĞDIR
İhaleyi Yapan Daire: Van Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Hacıbekir Mah. Kışla Yolu Üzeri Sebze Halı Karşısı 65100 VAN
Başvuru Tarih ve Sayısı: 23.12.2013/40218
Başvuruya Konu İhale: 2013/142002 İhale Kayıt Numaralı "Bakım Hizmeti" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 11.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Bakım Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.nin 10.12.2013 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.12.2013 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 23.12.2013 tarih ve 40218 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.12.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2013/4783sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar: Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) Asgari işçilik tutarı 778.798,00 TL olan ihalede 778.798,00 TL işçilik bedeli ve 0,72 TL giyim maliyeti olmak üzere toplam 778.798,72 TL teklif ettikleri, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın, birim fiyat teklif cetvelinin 1, 2 ve 3 numaralı iş kalemlerinde giyim gideri için bir bedel öngörmedikleri gerekçesi ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, her iş kalemine ayrı ayrı giyim gideri yazılmasını şart koşmanın mevzuata aykırı olduğu,
2) Aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan açıklamalara uygun olarak değerlendirilmediği, bu sebeple ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddia edilmektedir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
Yapılan incelemede, ihale konusu işin Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 12 ay süreli bakım hizmeti olduğu anlaşılmıştır. İşe ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “… 25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (21) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %55 (yüzde ellibeş) fazlası ücret ödenecektir.
Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan yüksekokul mezunu (4) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %65 (yüzde altmışbeş) fazlası ücret ödenecektir.
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (2) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %55 (yüzde ellibeş) fazlası ücret ödenecektir.
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan yüksekokul mezunu (2) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %65 (yüzde altmışbeş) fazlası ücret ödenecektir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak toplam (87) gün için;
Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (21) bakım elemanına çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.(Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü toplam Ulusal Bayram ve Tatil Gün Sayısı:72,5)
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (2) bakım elemanına çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.(Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü toplam Ulusal Bayram ve Tatil Gün Sayısı:14,5)
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Hizmet alımı personelinin yemeği, mesaisine denk gelen öğünlerde idarece ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.
Hizmet alımı personeline aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 6-TL (Altı Türk Lirası) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.
Hizmeti alımı personeline 2 şer adet olmak üzere toplam Erciş Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü 50 adet Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü 8 adet olmak üzere 58 adet iş önlüğü ayni olarak verilecektir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % (2) tir”düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanında yer alan birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat cetvelinin de,
A1
B2
Sıra No
     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3
        Miktarı
Teklif Edilen4       Birim Fiyat
        
        Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/saat
1
Erciş Bakım Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
İŞÇİXAY
21
12
2
Erciş Bakım Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %65 fazlası
İŞÇİXAY
4
12
3
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
İŞÇİXAY
2
12
4
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %65 fazlası
İŞÇİXAY
2
12
                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen4Birim Fiyat
Tutarı
1
Erciş Bakım Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
GÜN
72,5
2
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
GÜN
14,5
                                                                                                  II.  ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)
olarak düzenlendiği görülmüştür.
Başvuru konusu ihalede sözleşme gideri, yol ve giyim bedeli dahil karsız yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesaplamalar neticesinde 779.536,46 TL olarak hesaplandığı, giyim bedeli hariç asgari işçilik maliyetinin ise 778.798,00 TL olup söz konusu tutara KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak ulaşıldığı, başvuru sahibi istekli İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin 778.798,72 TL olup asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu, anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız bir iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde, “…79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.” açıklaması bulunmaktadır.
İnceleme konusu ihalede başvuru sahibi tarafından sunulan teklif bedelinin 778.798,72 TL olduğu, bahsi geçen isteklinin giyim bedeli hariç asgari işçilik maliyetini 778.798,00 TL olarak hesaplandığı, giyim ve diğer giderler için 0,72 TL öngörmek suretiyle teklif fiyatını oluşturduğu anlaşılmıştır. Anılan istekli tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinin, ihale dokümanı kapsamında yer alan standart formda belirlenen iş kalemleri esas alınmak suretiyle oluşturulduğu, giyim bedeline birim fiyat teklif cetveli içeriğinde yer verildiği tespit edilmiştir. Yukarıda anılan Tebliğ’in 79.5’inci maddesi dikkate alındığında isteklinin toplam teklif tutarının asgari işçilik maliyetini karşıladığı, ancak karsız yaklaşık maliyet tutarının altında olduğu bu durumda söz konusu teklifin giyim giderinin birim fiyat teklif cetvelinde olması gereken iş kalemi içerisinde gösterilmemesi gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvuru dilekçesinde, “İdarece, aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan açıklamalara uygun değerlendirilmediği bu sebeple ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği” ifadesine yer vermek suretiyle itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinde “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilirler.
Şikâyet ve itirazen şikâyet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır.
Şikâyet başvuruları idareye, itirazen şikâyet başvuruları Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır.
Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir:
a) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin adı, soyadı veya unvanı ve adresi.
b) İhaleyi yapan idarenin ve ihalenin adı veya ihale kayıt numarası.
c) Başvuruya konu olan durumun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih.
d) Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller…” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) Şikâyet başvuruları idareye, itirazen şikâyet başvuruları ise Kuruma hitaben yazılmış imzalı dilekçelerle yapılır.
(2) Dilekçelerde aşağıdaki hususlara yer verilir;
a) Başvuru sahibinin, varsa vekil ya da temsilcisinin; adı, soyadı veya unvanı ve adresi ile varsa bildirime esas elektronik posta adresi ve faks numarası.
b) İhaleyi yapan idarenin ve ihalenin adı veya ihale kayıt numarası.
c) Başvuruya konu olan durumun farkına varıldığı veya bildirildiği tarih.
ç) Başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı deliller.
d) İtirazen şikâyet başvurularında ayrıca idareye yapılan şikâyetin tarihi ve varsa şikâyete ilişkin idare kararının bildirim tarihi…” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikâyet başvurularında aranılacak şekil unsurları” başlıklı 11’inci maddesinde “…(8) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinde başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı delillerin başvuru dilekçelerinde belirtilmesi gerektiği düzenlendiğinden, başvuruda bulunulan hususların dilekçelerde somut bir biçimde, mevzuata aykırı bulunma sebepleri ile birlikte gösterilmesi gerekmektedir. İşlemin hangi unsurlarının hangi gerekçelerle hukuka aykırı olduğu belirtilmeksizin sadece mevzuata aykırı olduğu gibi soyut ve mesnetsiz iddialara yer verilmesi halinde, Yönetmeliğin 8 inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle başvurunun reddine ilişkin sorumluluk başvurana ait olacağından bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.” açıklaması yer almaktadır.
4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (d) bendinde, şikâyet ve itirazen şikâyet başvuru dilekçelerinde başvurunun konusu, sebepleri ve dayandığı delillerin belirtilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in8 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendinde de aynı hükme yer verilmiştir. Diğer taraftan, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 11’inci maddesinin sekizinci fıkrasında, anılan Yönetmelik hükmü gereğince, başvuruda bulunulan hususların dilekçelerde somut bir biçimde, mevzuata aykırı bulunma sebepleri ile birlikte gösterilmesi gerektiği yönünde bir açıklama yapılmıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde, başvurusu kapsamında şikâyete konu işlemin hangi unsurlarının hangi gerekçelerle hukuka aykırı olduğunun belirtilmediği,başvuru sahibince ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının Kurumca tekrar incelenmesine yönelik talepte bulunulduğu, somut bir mevzuata aykırılık iddiasında bulunulmadığı anlaşıldığından, başvurunun 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince şekil yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınarak söz konusu teklifin aşırı düşük teklif açıklamasına tabi tutulması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde, “Asgari işçilik tutarı 778.798,00 TL olan ihalede 778.798,00 TL işçilik bedeli ve 0,72 TL giyim maliyeti olmak üzere toplam 778.798,72 TL teklif ettikleri, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın, birim fiyat teklif cetvelinin 1,2 ve 3 nolu iş kalemlerinde giyim gideri için bir bedel öngörmedikleri gerekçesi ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, her iş kalemine ayrı ayrı giyim gideri yazılmasını şart koşmanın mevzuata aykırı olduğu” şeklinde belirtilen iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirmeye alınarak aşırı düşük teklif açıklamasına tabi tutulması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiş olup,
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiaları kapsamında yapılan incelemeye göre;
Kararda da açıklandığı üzere ihale konusu iş Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 12 ay süreli bakım hizmeti olup, İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde teklif fiyata dahil giderler ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş, birim fiyat teklif cetveli ise işçilik ücreti (4 kalem) ve ulusal bayram ve genel tatil günleri için ödenecek ücrete (2 kalem) göre iki kısımdan oluşturulmuştur.
Başvuru konusu ihalede sözleşme gideri, yol ve giyim bedeli dahil kârsız yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesaplamalar neticesinde 779.536,46 TL olarak hesaplandığı, giyim bedeli hariç asgari işçilik maliyetinin ise 778.798,00 TL olup söz konusu tutara KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak ulaşıldığı, başvuru sahibi istekli İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin 778.798,72 TL olup asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu, anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız 4’üncü iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “sözleşme türleri” başlıklı 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrasının (c) bendi : “… mal ve hizmet alımı işlerinde ise işin ayrıntılı özelliklerine dayalı olarak; idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafında teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme,” düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli ile birim fiyat sözleş imzalanacağından, ihale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelindeki iş kalemlerine ait birim fiyat tarifleri dikkate alındığında, giyim giderinin birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında yer alan aylık işçilik giderleri içerisinde yer aldığından, sözleşmenin yürütümü aşamasında ve iş artışı iş eksilişine gidilmesi halinde uyuşmazlığa neden olmamak için ihaleye katılan isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında yer alan her bir iş kalemine ait birim fiyatlara giyim giderini ilave ederek tekliflerini vermeleri gerekmektedir.
Her ne kadar başvuru sahibinin toplam teklifi ihale konusu iş için toplamda teklif edilecek asgari işçilik maliyetini karşılamakla birlikte, giyim giderini birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında 4 nolu iş kalemi olarak yer alan “Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %65 fazlası” birim fiyatı içerisine ilave ederek teklif verdiğinden ve diğer iş kalemine ait giderler içerisinde yer alması gereken giyim giderine yer verilmediği görüldüğünden, başvuru sahibinin açıklamasının anılan Kanun hükmüne uygun olmadığı, teklifinin bu gerekçe ile de değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir. Bu nedenle idarenin başvuru sahibinin teklifini bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakma işleminde mevzuata aykırılık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığından “itirazen şikâyet başvurusunun reddine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle Kurul çoğunluğunun “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki kararına katılmıyorum.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde, “1) Asgari işçilik tutarı 778.798,00 TL olan ihalede 778.798,00 TL işçilik bedeli ve 0,72 TL giyim maliyeti olmak üzere toplam 778.798,72 TL teklif ettikleri, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın, birim fiyat teklif cetvelinin 1, 2 ve 3 numaralı iş kalemlerinde giyim gideri için bir bedel öngörmedikleri gerekçesi ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, her iş kalemine ayrı ayrı giyim gideri yazılmasını şart koşmanın mevzuata aykırı olduğu,
2) Aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan açıklamalara uygun olarak değerlendirilmediği, bu sebeple ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği” şeklinde belirtilen iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, birinci iddiaya ilişkin olarak İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirmeye alınarak aşırı düşük teklif açıklamasına tabi tutulması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine”, ikinci iddiaya ilişkin olarak, başvurusu kapsamında şikâyete konu işlemin hangi unsurlarının hangi gerekçelerle hukuka aykırı olduğunun belirtilmediği, başvuru sahibince ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının Kurumca tekrar incelenmesine yönelik talepte bulunulduğu, somut bir mevzuata aykırılık iddiasında bulunulmadığı gerekçesiyle şekil yönünden “başvurunun reddine” karar verilmiş olup,
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiaları kapsamında yapılan incelemeye göre;
Başvuru sahibinin birinci iddiasına ilişkin olarak;
Kararda da açıklandığı üzere ihale konusu iş Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 12 ay süreli bakım hizmeti olup, İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde teklif fiyata dahil giderler ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş, birim fiyat teklif cetveli ise işçilik ücreti (4 kalem) ve ulusal bayram ve genel tatil günleri için ödenecek ücrete (2 kalem) göre iki kısımdan oluşturulmuştur.
Başvuru konusu ihalede sözleşme gideri, yol ve giyim bedeli dahil kârsız yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesaplamalar neticesinde 779.536,46 TL olarak hesaplandığı, giyim bedeli hariç asgari işçilik maliyetinin ise 778.798,00 TL olup söz konusu tutara KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak ulaşıldığı, başvuru sahibi istekli İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin 778.798,72 TL olup asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu, anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız 4’üncü iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “sözleşme türleri” başlıklı 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrasının (c) bendi : “… mal ve hizmet alımı işlerinde ise işin ayrıntılı özelliklerine dayalı olarak; idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafında teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme,” düzenleneceği hükme bağlanmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli ile birim fiyat sözleş imzalanacağından, ihale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelindeki iş kalemlerine ait birim fiyat tarifleri dikkate alındığında, giyim giderinin birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında yer alan aylık işçilik giderleri içerisinde yer aldığından, sözleşmenin yürütümü aşamasında ve iş artışı iş eksilişine gidilmesi halinde uyuşmazlığa neden olmamak için ihaleye katılan isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında yer alan her bir iş kalemine ait birim fiyatlara giyim giderini ilave ederek tekliflerini vermeleri gerekmektedir.
Her ne kadar başvuru sahibinin toplam teklifi ihale konusu iş için toplamda teklif edilecek asgari işçilik maliyetini karşılamakla birlikte, giyim giderini birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında 4 nolu iş kalemi olarak yer alan “Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %65 fazlası” birim fiyatı içerisine ilave ederek teklif verdiğinden ve diğer iş kalemine ait giderler içerisinde yer alması gereken giyim giderine yer verilmediği görüldüğünden, başvuru sahibinin açıklamasının anılan Kanun hükmüne uygun olmadığı, teklifinin bu gerekçe ile de değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir. Bu nedenle idarenin başvuru sahibinin teklifini bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakma işleminde mevzuata aykırılık bulunmamıştır.
Başvuru sahibinin ikinci iddiasına ilişkin olarak;
4734 sayılı Kanun’un 54 üncü maddesinin birinci fıkrasında; ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında; idareye şikâyet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, ikinci fıkrasında ise; Kurumun itirazen şikâyet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceleyeceği hükmüne yer verilmiştir.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde; isteklilerin; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler hakkında başvuruda bulunabileceği, 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında; idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması hallerinde veya şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabileceği, 15 nci maddesinin birinci fıkrasında; Kuruma yapılan başvuruların, öncelikle 16 ncı madde çerçevesinde inceleneceği, 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında ise; başvuru dilekçesi ve ekinde yukarıda belirtilen ön inceleme konuları bakımından bir aykırılığın bulunmaması durumunda esasın incelenmesine geçileceği hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun “Temel İlkeler” başlıklı 5 inci maddesinde, idarelerin anılan Kanun kapsamında yapılacak olan ihalelerde gizliliği sağlanmakla sorumlu olduğu belirtilmiş, Kanunun 61 inci maddesinde de, bu Kanunun uygulanmasında görevliler ile danışmanlık hizmeti sunanların ihale süreci ile bütün işlemlere, isteklilerin iş ve işlemleri ile tekliflerin teknik ve mali yönlerine ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve belgeler ile işin yaklaşık maliyetini ifşa edemeyecekleri, aksine hareket edenler hakkında ilgisine göre 58 inci ve 60 ıncı maddelerde belirtilen müeyyidelerin uygulanacağı kurala bağlanarak ihalelerde gizliliğin sağlanması amacıyla temel hukuki düzenlemeler öngörülmüştür.
Bu itibarla, gizlilik ilkesinin uygulanmasının zorunlu olduğu ihale süreçlerinde isteklilerin, teklifleri ekinde sundukları bilgi ve belgeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları mümkün olmadığından, şikayet başvurularında ileri sürülen bu yöndeki iddiaların somutluğu açısından konunun geniş yorumlanması gerekmektedir. Aksi bir kabul, Kanunda zorunlu bir başvuru yolu olarak öngörülen şikâyet başvurusu işlevinin yerine getirilmemesine ve kişilerin hak arama hürriyetinin kullanılmasının zorlaştırılmasına sebebiyet vereceğinden anılan Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusuna ilişkin dilekçesinin ve içeriğinin; 4734 sayılı Yasa ve anılan Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu anlaşıldığından ve daha detaylı verilerle itiraz etmesine zaten normal koşullarda olanak bulunmadığından itirazen şikâyet başvurusunda belirtilen ikinci iddiasının esasının incelenmesine geçilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle; yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda teklifinin idarece değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığından başvuru sahibinin birinci iddiasına ilişkin olarak “itirazen şikâyet başvurusunun reddine”, ikinci iddiasına ilişkin olarak “esasının incelenmesine geçilmesine” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemle Kurul çoğunluğunun kararına katılmıyorum.
KARŞI OY
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde, “Asgari işçilik tutarı 778.798,00 TL olan ihalede 778.798,00 TL işçilik bedeli ve 0,72 TL giyim maliyeti olmak üzere toplam 778.798,72 TL teklif ettikleri, idarece aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın, birim fiyat teklif cetvelinin 1,2 ve 3 nolu iş kalemlerinde giyim gideri için bir bedel öngörmedikleri gerekçesi ile tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, her iş kalemine ayrı ayrı giyim gideri yazılmasını şart koşmanın mevzuata aykırı olduğu” şeklinde belirtilen birinci iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirmeye alınarak söz konusu teklifin aşırı düşük teklif açıklamasına tabi tutulması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesine ilişkin “Düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiş olup,
Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde, “Aşırı düşük teklif açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde yer alan açıklamalara uygun olarak değerlendirilmediği, bu sebeple ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği” şeklinde belirtilen ikinci iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince iddianın şekil yönünden reddine ilişkin “Başvurunun reddi” yönünde karar verilmiştir.
Başvuru sahibinin birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
İhale konusu işin Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 12 ay süreli bakım hizmeti olduğu anlaşılmıştır.
İşe ait İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde,
“… 25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (21) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %55 (yüzde ellibeş) fazlası ücret ödenecektir.
Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan yüksekokul mezunu (4) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %65 (yüzde altmışbeş) fazlası ücret ödenecektir.
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (2) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %55 (yüzde ellibeş) fazlası ücret ödenecektir.
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Hizmet alımı yoluyla bakım işinde çalışan yüksekokul mezunu (2) bakım elemanına, ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücretin %65 (yüzde altmışbeş) fazlası ücret ödenecektir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak toplam (87) gün için;
Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (21) bakım elemanına çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.(Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü toplam Ulusal Bayram ve Tatil Gün Sayısı:72,5)
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım işinde çalışan ilkokul, ilköğretim, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu (2) bakım elemanına çalışılan her gün için günlük ücretine ilaveten ayrıca bir günlük ücret ödenecektir.(Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü toplam Ulusal Bayram ve Tatil Gün Sayısı:14,5)
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Hizmet alımı personelinin yemeği, mesaisine denk gelen öğünlerde idarece ayni olarak verilecek olup, bu gider için istekli tarafından ayrıca maliyet hesabı yapılmayacaktır.
Hizmet alımı personeline aylık (26 gün) üzerinden bir gün için brüt 6-TL (Altı Türk Lirası) nakdi yol ücreti ödenecek olup, ücret bordrosunda gösterilecektir.
Hizmeti alımı personeline 2 şer adet olmak üzere toplam Erciş Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü 50 adet Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü 8 adet olmak üzere 58 adet iş önlüğü ayni olarak verilecektir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Bu iş için; iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % (2) tir” düzenlemesi yer almaktadır.
İhale dokümanında yer alan birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat cetvelinin de,
A1
B2
Sıra No
     İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3
        Miktarı
Teklif Edilen4       Birim Fiyat
        
        Tutarı
Birimi
İşçi sayısı
Ay/gün/saat
1
Erciş Bakım Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
İŞÇİXAY
21
12
2
Erciş Bakım Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %65 fazlası
İŞÇİXAY
4
12
3
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
İŞÇİXAY
2
12
4
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %65 fazlası
İŞÇİXAY
2
12
                                                                                                      I. ARA TOPLAM (K.D.V Hariç)5
Sıra No
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6
Birimi
Miktarı
Teklif Edilen4Birim Fiyat
Tutarı
1
Erciş Bakım Sosyal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
GÜN
72,5
2
Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Bakım Elemanı Brüt asgari ücretin %55 fazlası
GÜN
14,5
                                                                                                  II.  ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7
TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)
olarak belirtildiği görülmüştür.
Başvuru konusu ihalede sözleşme gideri, yol ve giyim bedeli dahil karsız yaklaşık maliyetin KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesaplamalar neticesinde 779.536,46 TL olarak hesaplandığı, giyim bedeli hariç asgari işçilik maliyetinin ise 778.798,00 TL olup söz konusu tutara KİK işçilik hesaplama modülü kullanılarak ulaşıldığı, başvuru sahibi istekli İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin 778.798,72 TL olup asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu, anılan isteklinin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız bir iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “sözleşme türleri” başlıklı 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrasının (c) bendi : “… mal ve hizmet alımı işlerinde ise işin ayrıntılı özelliklerine dayalı olarak; idarece hazırlanmış cetvelde yer alan her bir iş kaleminin miktarı ile bu iş kalemleri için istekli tarafında teklif edilen birim fiyatların çarpımı sonucu bulunan toplam bedel üzerinden birim fiyat sözleşme,” şeklindedir.
İhale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelindeki iş kalemlerine ait birim fiyat tarifleri dikkate alındığında, giyim giderinin birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında yer alan aylık işçilik giderlerinin içerisinde yer aldığı, bu nedenle, ihaleye katılan isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinin birinci kısmında yer alan her bir iş kalemine ait birim fiyatlara giyim giderini ilave ederek tekliflerini vermeleri gerektiği değerlendirilmiştir.
Belirtilen isteklinin toplam teklif tutarının asgari işçilik maliyetini karşıladığı anlaşılmakla birlikte, birim fiyat teklif cetvelinde yalnız bir iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü, diğer üç kalemde öngörmediği anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız bir iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde idarece gerçekleştirilen idari işlemlerin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Başvuru sahibinin birinci iddiasının İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden Kurul kararına dayanak teşkil eden esas inceleme raporu ve eki belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
4734 sayılı Kanun’un 54 üncü maddesinin birinci fıkrasında; ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında; idareye şikâyet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri, ikinci fıkrasında ise; Kurumun itirazen şikâyet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikâyet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceleyeceği hükmüne yer verilmiştir.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde; isteklilerin; yeterlik başvurularının veya tekliflerin sunulması, değerlendirilmesi ve ihalenin sonuçlandırılmasına ilişkin idari işlem veya eylemler hakkında başvuruda bulunabileceği, 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında; idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması hallerinde veya şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabileceği, 15 nci maddesinin birinci fıkrasında; Kuruma yapılan başvuruların, öncelikle 16 ncı madde çerçevesinde inceleneceği, 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasında ise; başvuru dilekçesi ve ekinde yukarıda belirtilen ön inceleme konuları bakımından bir aykırılığın bulunmaması durumunda esasın incelenmesine geçileceğihükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun “Temel İlkeler” başlıklı 5 inci maddesinde, idarelerin anılan Kanun kapsamında yapılacak olan ihalelerde gizliliği sağlanmakla sorumlu olduğu belirtilmiş, Kanunun 61 inci maddesinde de, bu Kanunun uygulanmasında görevliler ile danışmanlık hizmeti sunanların ihale süreci ile bütün işlemlere, isteklilerin iş ve işlemleri ile tekliflerin teknik ve mali yönlerine ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve belgeler ile işin yaklaşık maliyetini ifşa edemeyecekleri, aksine hareket edenler hakkında ilgisine göre 58 inci ve 60 ıncı maddelerde belirtilen müeyyidelerin uygulanacağı kurala bağlanarak ihalelerde gizliliğin sağlanması amacıyla temel hukuki düzenlemeler öngörülmüştür.
Bu itibarla, gizlilik ilkesinin uygulanmasının zorunlu olduğu ihale süreçlerinde isteklilerin, aşırı düşük açıklamaya yönelik sundukları bilgi ve belgeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları mümkün olmadığından, şikayet başvurularında ileri sürülen bu yöndeki iddiaların somutluğu açısından konunun geniş yorumlanması gerekmektedir. Aksi bir kabul, Kanunda zorunlu bir başvuru yolu olarak öngörülen şikâyet başvurusu işlevinin yerine getirilmemesine ve kişilerin hak arama hürriyetinin kullanılmasının zorlaştırılmasına sebebiyet vereceğinden anılan Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusuna ilişkin dilekçesinin ve içeriğinin; 4734 sayılı Yasa ve anılan Yönetmelik hükümlerine uygun olduğu anlaşıldığından ve daha detaylı verilerle itiraz etmesine zaten normal koşullarda olanak bulunmadığından itirazen şikâyet başvurusunda belirtilen iddiasının esasının incelenmesine geçilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin birinci iddiası kapsamında, başvuru sahibi istekli İstaş Sağ. Hiz. Akar. Taş. Mad. Hay. Elekt. İnş. Turz. Oto. Tic. Ltd. Şti.’nin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız bir iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü, diğer üç kalemde öngörmediği anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde yalnız bir iş kalemi için giyim bedeli öngördüğü gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde idarece gerçekleştirilen idari işlemlerin yerinde olduğu, diğer yandan başvuru sahibinin birinci iddiası kapsamında, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusunda belirttiği ikinci iddiasının, somut olarak ele alınarak işin esasının incelenmesi gerektiği yönündeki düşüncem ile, bu iddialara ilişkin Kurul çoğunluğunca alınan karara katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy