Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 26, 30, 34)

 

ŞİKAYET NO: 2015/4881

KARAR TARİHİ: 04/11/2015

 

KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA DAİR KARAR

(Uzlaşma İle Sonuçlanan)

 

ŞİKAYETÇİ: A.L.

 

ŞİKAYETÇİ VEKİLİ:

 

ŞİKAYET EDİLEN İDARE: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

 

ŞİKAYETİN KONUSU: Şikayetçi; tedavi olmak için gittiği Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde kendisine muayene yapılmaması hususunda yaşadığı mağduriyetin giderilmesini talep etmektedir.

 

ŞİKAYET BAŞVURU TARİHİ: 6.10.2015

 

Şikâyet başvurusu üzerine yapılan ön inceleme sonucunda;

 

KARAR

 

Şikâyetçi A.L. 06.10.2015 tarihinde, Kurum Uzmanının şikâyetçinin kaldığı yere yaptığı ziyaret sırasında teslim ettiği şikâyet dilekçesinde; Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olarak bulunduğunu, mide ve bağırsaklarından ciddi bir ameliyat geçirdiğini, ameliyat sonrası kendisine doktor kontrolü ve muayene yapılmadığını belirtmiştir. Şikâyetçi; gerekli muayene ve tedavinin yapılmasının sağlanmasını talep etmektedir.

 

28/3/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyetten vazgeçme” başlıklı 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında, şikâyetçinin karar verilinceye kadar şikâyetinden vazgeçebileceği, bu durumda Kamu Denetçiliği Kurumunun inceleme ve araştırmasını sonlandırabileceği, bu halde aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca karar verilmesine yer olmadığına dair karar verileceği; belirtilen Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde ise şikayet konusunun insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere, kadın haklarına, çocuk haklarına ve kamuyu ilgilendiren genel konulara yönelik olması durumunda inceleme ve araştırmaya devam edilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

Yapılan inceleme ve araştırma neticesinde;

 

Şikâyetçinin 02.05.2015 tarihinde uçaktayken midesine yerleştirilen uyuşturucunun vücuduna karışması neticesinde fenalaştığı, akabinde uçaktan indirilerek Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı ve hastanede ameliyat edilip midesindeki uyuşturucunun çıkarıldığı, kişinin ameliyat bölgesinde iltihap oluştuğu anlaşılmıştır.

 

Kurum Uzmanı’nın şikayetçi ile görüşmek için 06.10.2015 tarihinde Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gitmiş olup; yazının giriş bölümünde ifade edilen hususları şikayetçi kendi dilinde yazdığı dilekçe ile Kurum Uzmanına teslim etmiştir. Ayrıca Uzmanın aynı gün İnfaz Kurumu Müdürü ile yaptığı görüşmede; şikâyetçinin hastaneye borcu çıktığı için muayene olmadığını, Emniyet Müdürlüğü’nün Hastaneye kişinin adli vaka olduğunu belirten yazı göndermesiyle sorunun çözüldüğünü ifade etmiştir.

 

Kurum Uzmanı 22.10.2015 tarihinde gerekli izinleri yetkili Başsavcı’dan aldıktan sonra şikâyetçi ile tekrardan görüşmeye gitmiştir. İlk olarak İnfaz Kurumu Müdürü ile yapılan görüşmede; şikâyetçinin adli vaka olduğunun Hastaneye bildirilmemesi neticesinde sorunun oluştuğu, ancak bu durumun kısa sürede çözüldüğünü, şu an tutuklunun tedavisinin yapıldığını ifade edilmiştir. Uzmanın tedavi ile ilgili belgeleri talep etmesi neticesinde Kurum uzmanına tedavi belgelerinin fotokopisi teslim edilmiş olup; şikâyetçinin dosyasına eklenmiştir.

 

Şikâyetçinin sağlık dosyasında bulunan tedavi belgelerinde;

 

- Bakırköy Kadın Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün 09.10.2015 tarihinde Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine hitaben yazdığı yazıda; şikâyetçinin tedavi masraflarının Sağlık Bakanlığının bütçesinden ayrılacak ödenek ile karşılanması gerektiğinin belirtildiği, ayrıca aynı yazı ile şikâyetçinin hastanenin cerrahi gastroenteroloji bölümüne sevk edildiği,

 

- 23.10.2015 tarihinde ise Cerrahi Endoskopi bölümünden muayene olması için randevu alındığı,

 

belirtilmiştir.

 

Şikayetçi ile aynı gün yapılan görüşmede; A.L. kendi dilinde yazdığı ve Kurumumuzca çevirisi yeminli tercüme bürosuna yaptırılan dilekçe ile, tedavisine başlanıldığını, sorunun çözüldüğünü, yardımlarımız nedeniyle teşekkür ettiğini ifade etmiştir.

 

Ayrıca şikayetçi, şikayetçinin Türkçe bilen arkadaşı ve Kurum Uzmanı tarafından müştereken imza altına alınan ve şikayetçinin ana dilinde şikayetçinin arkadaşı tarafından çevrilip okunan tutanakta; şikayetçinin tedavisinin yapıldığı ve bir şikayetinin kalmadığı belirtilmiştir. Bunun sonucunda da Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı cezaevi idarelerini şeffaf, hesap verebilir, nezaket, haklı beklenti ilkelerine uygun davranışı sonucu, şikayetçi tutuklunun tedavisinin kısa sürede yapılarak isteğinin karşılandığı ve şikayetinden vazgeçtiği, bir anlamda sorunun arabuluculuk yoluyla uzlaşı ile çözüldüğü anlaşılmıştır.

 

Şikâyet dosyasının incelenmesinden, 22.10.2015 tarihli tutanakta belirtildiği üzere; şikâyetçi A.L.’nun Kurumumuzun girişimleri neticesinde sorununun çözülmesi nedeniyle şikâyetinden vazgeçtiği anlaşıldığından konunun Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde yazılı koşulları taşımadığı değerlendirildiğinden, yukarıda anılan hükümler uyarınca şikayet başvurusu hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy