Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(3795 S. K. m. 3) (6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 18745356-101.07.07-E.1495

BAŞVURU NO: 2017/10608

KARAR TARİHİ: 02/02/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: 3713 sayılı Kanuna istinaden atamasının yapıldığı tarihte meslek lisesi mezunu olması nedeniyle sınavsız olarak teknisyen unvanlı kadroya atamasının yapılmasını talep etmektedir.

 

BAŞVURU TARİHİ: 10.8.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Başvuran, 3713 sayılı Kanuna istinaden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 02/10/2014 tarihinde memur olarak atandığını, atama teklifinin yapıldığı tarihte Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu mezunu olduğunu, öğrenimi gereğince 3795 sayılı Kanun kapsamında teknisyen unvanını alabileceğine dair Milli Eğitim Bakanlığının görüşünün bulunduğunu ve Devlet Personel Başkanlığının 01/08/2016 tarihli duyurusuna istinaden 3713 sayılı Kanun kapsamında teknisyen unvanlı kadroya atanmak üzere başvuruda bulunduğunu ancak talebinin reddedildiğini belirterek teknisyen kadrosuna atamasının yapılmasını talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Bilindiği üzere, bir idari işlemin belli bir sebebe dayanması gerekmekte olup, idari işlemin dayanağı olan sebebin açıkça kanunlarda gösterilerek bağlı yetkinin bulunduğu durumlarda idarenin, kanunun koyduğu sınırlar içinde kalması, sebep ve konu yönünden kanun ile belirtilen koşullara uyması gerekir.

 

5. Başvuruya konu 3795 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin a bendinde, teknisyen unvanının mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile denkliği Millî Eğitim Bakanlığınca kabul edilen diğer mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve bu okullara denk mülga okullardan mezun olanlara verileceği düzenlenmiştir. Bu kapsamda da Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinden mezun olanlara ilişkin Milli Eğitim Bakanlığının başvurana verdiği 28/4/2017 tarihli ve E.5942264 sayılı cevabi yazıda da başvuranın teknisyen unvanı alabileceği belirtilmiştir.

 

6. Ayrıca, 3713 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile birlikte bu Kanun kapsamında istihdam edilenlerin Devlet Personel Başkanlığı tarafından atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alanların, bu unvanlara ilişkin kadro veya pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca sınava tabi olmaksızın atanacakları, ihraz etmiş bulundukları kadroların atandıkları kamu kurumlarında olmaması halinde ilgililerin asli memurluğa atandıktan sonra bir defaya mahsus olmak üzere diğer kanunlarda yer alan herhangi bir kontenjan sınırlamasına tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanabilecekleri düzenlenmiştir.

 

7. 3713 sayılı Kanun hükmü gereğince öğrenim durumları itibariyle ihraz edilen unvanların 190 sayılı KHK eki cetvellerde yer alması gerektiği, mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara verilecek unvanların da 3795 sayılı Kanun ile tespit edildiği; bu kapsamda teknisyen unvanının 190 sayılı KHK eki cetvellerde yer aldığı ve başvuranın da Anadolu Meslek Lisesi mezunu olması nedeniyle 3795 sayılı Kanun gereğince teknisyen unvanını ihraz ettiği anlaşılmıştır.

 

8. Başvuruya konu iddialar hakkında bilgi ve belge talebimize istinaden

 

8.1. Devlet Personel Başkanlığının 20/12/2017 tarihli ve E.6722 sayılı cevabi yazısında özetle;

 

8.1.1. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerinde yer alan mühendis, tekniker, teknisyen gibi unvanlar alanlarındaki tüm öğrenim türlerini kapsamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları bu unvanlardaki personel istihdam taleplerini unvanla birlikte öğrenim türünü ifade eden nitelik kodlarıyla yapmaktadırlar. Bu kapsamda aynı unvanlı kadroda istihdam edilmekle birlikte bir kurumda elektrik mühendisi, diğer kurumda ziraat mühendisi istihdam edilebildiği göz önüne alındığında, sadece bahse konu unvanlı bir kadronun bir kurumda bulunmasının personel ihtiyacını tanımlamak açısından yeterli sayılmayacağı,

 

8.1.2. 3795 sayılı "Bazı Lise Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendinde yapılan değişiklikten faydalanmak suretiyle "teknisyen" unvanlı kadroya atamasının yapılıp yapılamayacağı ile ilgili olarak ise; konu hakkında Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü), Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu'na görüş sorulduğu ve gelecek görüşler doğrultusunda gerekli değerlendirmenin yapılacağı, açıklamalarına yer verilmiştir.

 

9.2. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 22/9/2017 tarihli ve E.3731 sayılı cevabi yazı ve eklerinde özetle,

 

9.2.1. Başvurucunun talebi üzerine özlük dosyasının incelenmesinden Tekirdağ Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Servis bölümünden 2005 yılında Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından 2011 yılında mezunu olduğunun anlaşıldığı, Bakanlığın kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığa tevdi edilen görevler, teknisyen unvanında görevli personelin görev tanımları göz önünde bulundurulmak suretiyle yapılan değerlendirme neticesinde ilgilinin mezun olmuş olduğu okul meslek lisesi olsa da mezun olmuş olduğu bölümün teknik bir bölüm olmaması nedeniyle hakkında herhangi bir işlem tesis edilemediği,

 

9.2.2. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilgili Bakanlığa yazılan yazı ile başvuranın 3713 sayılı Kanun gereğince naklen atanma talebinde bulunduğundan bahisle Bakanlığın muvafakatinin ve Bakanlık bünyesinde teknisyen kadrosunun bulunup bulunmadığı bilgisinin verilmesinin talep edildiği, Bakanlıkça muvafakat verilmekle birlikte Bakanlık bünyesinde teknisyen kadrosunun da bulunduğu bilgisinin verildiği belirtilmiş olup, başvuruya ilişkin bilgi ve belgeler ek olarak Kurumumuza gönderilmiştir.

 

10. Başvuranın 3713 sayılı Kanunun geçici 15 inci maddesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığına naklen atanma talebinde bulunduğu bilgisi üzerine, başvuranın 3795 sayılı Kanun gereğince teknisyen unvanını ihraz ettiği kanaati çerçevesinde ilgili Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teknisyen olarak ataması sağlanmış olup, başvuranın 01/02/2018 tarihli atama onayı Kurumumuza iletilmiştir. Bu doğrultuda, başvurana, atama onayının çıktığı bilgisi verilmiş olup, başvuran da ilgimizden dolayı teşekkürlerini sunmuştur.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy