Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (5510 S. K. m. 41) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/6009

KARAR TARİHİ: 17/07/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın malullük aylığından yapılan sağlık kesintisinin haksız olduğu iddiası hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 13/03/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Kurumumuza 13/3/2019 tarihinde elektronik başvuru yoluyla yapılan başvuruda, başvuran ………… 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olarak 1/10/2013 tarihinden bu tarafa SGK'dan malullük aylığı aldığını, bağlandığı tarihten bugüne değin bu aylığından, 5510 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesine istinaden 'sağlık kesintisi' yapıldığını, mezkur maddeye istinaden yapılmakta olan sağlık sigortası kesintisinin yasal olarak tamamlanmış olması gerekirken; kesintinin devam ettirilmesi nedeniyle, durumun düzeltilmesi - kesintinin sonlandırılması ve fazladan yapılan kesintilerin iadesi - için SGK'ya dilekçe verdiğini, dilekçeyi, SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ilettiğini, iyi yönetim ilkelerine aykırı olarak; başvurusunun birden fazla varide sayısı alarak önce Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne, oradan da tahsis işlemini gerçekleştiren Rüzgarlı Sosyal Güvenlik Merkezine aktarıldığını, nihayetinde adı geçen Merkez Müdürlüğünün 5/2/2019 günü tebellüğ ettiği gerekçesiz cevabi yazıyla başvurusunun reddedildiğini, yazıda yasaya göre 120 ay sağlık sigortası primi kesintisi yapılması gerektiği, henüz bu sürenin dolmadığının belirtildiğini, SGK'ya yaptığı başvuru tarihi itibarıyla bile 120 ayın üzerindeki sigortalılık, borçlanma ve emeklilik evrelerinden hangisinin 'kesinti' dönemine sayılmadığına yer verilmediğini, gerekçe sunulmadığı için yazının içeriğinden askerlik borçlanması yapılan dönemin, sağlık sigortası primi ödenmeyen dönem olarak kabul edildiğini tahmin ettiğini, buna karşın borçlanma dönemlerinin de sağlık sigortası primi ödenen durumlar içine girdiğini, zira 5510 sayılı Kanunun 'borçlanılabilecek süreleri' düzenleyen 41. maddesinin ilk fıkrasındaki bentlerinden sonra, 6111 sayılı Yasa ile eklenen ek cümlenin içeriğinin, mefhumu muhalifinden belirttiği halin desteklendiğini, yine malullük aylığından %10 oranında sağlık kesintisi yapılmasına dayanak geçici maddeyi değiştiren yasanın ilgili maddesinin gerekçesinin de açıklamalarına dayanak oluşturduğunu, öte yandan, öğretide de konunun özüne girilerek, borçlanma süreleri için belirlenen prim oranının, kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primlerini de kapsadığının açıkça dile getirildiğini, (Güzel, Ali/Okur, Ali Rıza/Caniklioğlu, Nurşen, Sosyal Güvenlik Hukuku, Yenilenmiş 15. Bası, İstanbul 2014, Yaşlılık Sigortası bölümü, sayfa 640) belirterek, malullük aylığından yapılan sağlık kesintisinin sonlandırılmasını, fazladan yapılan kesintilerin iadesini ve yapılacak işlemlerden tarafına bilgi verilmesini talep etmiştir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

2.1. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

3. Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri neticesinde, sorunun çözülebilir olacağı düşüncesiyle başvuruya konu idare olan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile iletişime geçilmiş olup, Kurum kayıtları ve sistem üzerinden yapılan inceleme neticesinde; başvuranın 540 günlük askerlik borçlanmasının genel sağlık sigortası yönünden sigortalılık süresi olarak değerlendirilmediğinin anlaşıldığı, gerekli düzeltme yapılarak, başvuranın ayılıklarından yapılan kesintinin Temmuz/2019 dönemi itibariyle durdurulduğu, 1.446,69 TL yersiz kesinti tutarı tarafına iade edileceği hususları 1/7/2019 tarih ve ……….. sayılı yazı ile Kurumumuza bildirilmiştir.

 

4. Başvurucuya telefon vasıtası ile gerekli bilgilendirme yapılmış olup, başvuru hakkında dostane çözüm kararı verilmiştir. Bu noktada idarenin uzlaşma girişimi sürecindeki yapıcı yaklaşımı ve sorunu çözüme kavuşturması, başvuran hakkındaki işlemlerin en hızlı şekilde olumlu sonuçlanmasına olanak tanımıştır. Bu yönüyle anılan idarenin Kurumumuzla işbirliği içerisinde hareket etmesi memnuniyetle karşılanmaktadır.

 

III. KARAR

 

1. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilebileceği anlaşıldığından ve konunun çözüme kavuşturulması için başvuran tarafından idareye usule uygun başvuru yapılması gerektiği bildirildiğinden, anılan Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy