Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 36311982-101.07.07-E.1000

BAŞVURU NO: 2017/11004

KARAR TARİHİ: 19/01/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Kağıthane Belediye Başkanlığı (Re’sen)

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuran özetle, aracında meydana gelen ve tutanakla tespit edilmiş hasar ile birlikte, aracında meydana gelen değer kaybının da tespit edilerek uygun görülecek miktarın tarafına ödenmesi talebiyle Kurumumuza başvuruda bulunmuştur.

 

BAŞVURU TARİHİ: 20.8.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Başvuran …tarafından Kurumumuza verilen dilekçede özetle, 19/03/2017 günü Kağıthane İlçesi Sultan Selim Mahallesi Turan Sokağından Sultan Selim Caddesine çıkışta, sağa dönüş yapacakken, dikkat çekici bir ikaz levhasıyla işaretlenmemiş ve karayolunda olmaması gereken, muhtemelen park yapmayı engellemek maksadıyla yapılan beton engellerden birine … plakalı aracıyla önden çarptığını ve aracında tespiti yetkili servisçe yapılan hasar meydana geldiğini, idarenin hatalı ve kusurlu davranışı nedeniyle meydana gelmiş olan bu hasarın tazmini ve tutanakta belirtilen 1374.70 TL’nin şahsına ödenmesi talebini, 16/05/2017 tarihinde e-posta ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ilettiğini,

 

1.1. İdareden gelen cevabi iletide; şikayet konusunun ‘Kağıthane Belediye Başkanlığı’nın yetki ve sorumluluk alanında bulunması nedeniyle başvurunun adı geçen Belediye Başkanlığı’na iletildiğinin’ belirtilmesi üzerine, Kağıthane Belediyesi ile gerekli irtibatı sağladığını, şahsi telefonuna sms yolu ile ‘mezkur müracaatının olay yeri ve araca ait fotoğraflar ile polis tutanağını yolladığı zaman işleme alınacağı’ hususunun belirtildiğini, bunun üzerine, ölüm ve yaralanmalı kazalar hariç polis tutanağı düzenlenmediği, bu nedenle talebinin karşılanmadığı hususlarını belirterek, olay yeri ve araca ait fotoğrafları da göndermek suretiyle 31/05/2017 tarihinde Kağıthane Belediye Başkanlığı’na yaptığı müracaata ise bu güne kadar herhangi bir cevap verilmediğini, şikayeti sonrasında söz konusu beton engelin kaldırımın 1 metre açığına taşındığını, kazaya sebep olan kütlenin kendisinden başka birçok vatandaşın aracında da benzer hasarlara sebep olduğunu iddia ederek,

 

1.2. Aracında meydana gelen ve tutanakla tespit edilmiş hasar ile birlikte, aracında meydana gelen değer kaybının da tespit edilerek uygun görülecek miktarın tarafına ödenmesi talebiyle Kurumumuza başvuruda bulunmuştur.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Şikayet konusu hakkında, Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri kapsamında; 29/09/2017 tarih ve E.11416, 17/11/2017 tarih ve E.14352 sayılı bilgi belge isteme yazılarımıza istinaden Kağıthane Belediye Başkanlığı’ndan alınan 24/11/2017 tarih ve E.3965/2194922 sayılı cevabi yazıda özetle:

 

“…Vatandaşımızın 19.03.2017 tarihinde Kağıthane ilçesi, Sultan Selim Mahallesi, Turan sokak-Sultan Selim Caddesi köşesinde yaşadığı kaza ile alakalı şikayeti hem evrak üzerinde hem de mahallen yapılan tetkikle incelenmiştir.

 

Sultan Selim Caddesi Turan Sokak girişinde uygunsuz araç parklanmasını önlemek amacıyla sınır elemanı konulduğu görülmüş söz konusu sınır elemanları kaldırılmıştır.

 

Zarar gören vatandaşımızın Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğüne müracaat etmesi hususunu saygılarımla arz ederiz.” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

5. Bununla birlikte, şikayetçi tarafından Kurumumuza gönderilen ve 17/01/2018 tarih ve 1591 sayı ile kayıt altına alınan e-posta dilekçesinde, “ 2017 Mart ayında meydana gelen olay ile ilgili olarak Kağıthane Belediyesi aleyhine yaptığım müracaatımda bahse konu olan mağduriyetim giderilmiş, sorun çözümlenmiştir. Desteğinize ve ilginize teşekkür eder şükranlarımı sunarım.” açıklamasının yapıldığı görülmüştür.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; anılan Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinin birinci fıkrasında yer verilen “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir.” hükmü gereğince başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy