Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (2918 S. K. m. 60, 61, 62) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 19, 20, 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/2464

KARAR TARİHİ: 14/06/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: KARTAL KAYMAKAMLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Kartal İlçesi Orta Mahallesi Gülay Sokak üzerinde bulunan oto pazarı ile ilgili şikayet hakkında.

 

BAŞVURU TARİHİ: 07/02/2019

 

I. BAŞVURU KONUSU

 

1. Şikayetçi, yaklaşık 5 yıl önce bölgelerinde bulunan polis lojmanlarının yıkıldığını ve boşalan arsaya araba pazarı kurulduğunu, şehir içi olduğu için malum yerde kurulan araba pazarının dışında korsan araç satışlarının da başladığını bu korsan araç satışlarının Kartal İlçesi Orta Mahallesi Gülay Sokak’ta sürdürdükleri hayatlarını tabiri caizse zehir etmeye başladığını, yıllardır e-devlet üzerinden BİMER ve CİMER yoluyla yazılar yazdığını, araba pazarının kaldırılması ile ilgili mahalle olarak imza topladıklarını, ancak “Polisin ceza kestiği, sürekli denetim halinde olunduğu” şeklinde cevaplar verildiğini,

 

1.1. Şikayete konu araba pazarının 3. dünya ülkeleri görüntüsü oluşturduğunu, Pazar günleri çocuğunun elinden tutup bakkala, fırına gidemediğini, sokakta emniyetli bir şekilde yürümenin mümkün olmadığını iddia ve ifade ederek,

 

1.2. Sokakta bir yangın olsa itfaiyenin, ambulansın giremeyeceğini ve bunun sorumlusu kimin olacağı sorusuyla birlikte, mevcut araba pazarının kaldırılmasını, belirtilen sokakta araba pazarına istinaden çoğalan ruhsatsız araba kaporta dükkânlarının kapatılması, talepleriyle Kurumumuza başvuruda bulunmuştur.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği

Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Şikayet konusu hakkında, Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri kapsamında;

 

4.1. Kartal Kaymakamlığı’ndan alınan 11/04/2019 tarih ve …………… sayılı yazıda özetle, “... Anılan konu ile ilgili olarak evraklarımız tetkikinde şikayetçi …………….. tarafından daha önce defaaten gerek CİMER gerekse de BİMER adreslerine gönderilen aynı konulu iletilerle ilgili olarak birimlerle gerekli yazışmaların yapıldığı, alınan cevabi yazılar doğrultusunda kendisine Kaymakamlığımızca bilgilendirmelerin yapıldığı anlaşılmış ve tüm yazışma örnekleri ekte sunulmuş olup, konunun kısaca özeti aşağıda izaha çalışılmıştır.

 

……………’ın şikayete konu bahsettiği ve ilçemiz Soğanlık D-100 Kuzey yan yol üzerinde Pazar günleri kurulan açık oto pazarının, İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme Derneği tarafından hafta içi günlerde Emniyet Personeline İleri Sürüş Eğitim Teknikleri Eğitimi vermek için kullanıldığı, Pazar günleri ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğünün 27.08.2013 tarih ve UTK 2013/33-29 sayılı izni doğrultusunda açık oto pazarı olarak kullanıldığı, oto pazarının kurulduğu günlerde yaşanan trafik sıkıntılarının giderilmesi için İlçe Emniyet Müdürlüğümüzce sürekli denetimlerin yapıldığı, 30.11.2018 tarihine kadar pazarın kuruluşundan itibaren 6000 araç hakkında Trafik Kanununun 61. ve 62. maddelerinin ihlalinden dolayı Trafik İdari Para Cezası verildiği, 300 araç hakkında aynı kanunun 60. maddesini ihlalden Trafik İdari Para Cezası uygulandığı, 1000 kadar aracın otoparka çekiminin yapıldığı, denetim ve düzenlemelerin en üst düzeyde yapıldığı, Kartal Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğünce gerekli denetim ve kontrollerin sürekli olarak yapıldığı, şikayete konu oto kaporta boya dükkanlarının kapatılması konusunun ise dükkanların Belediyeden ruhsatlı olmaları nedeni ile yasal bir işlem gerektirmediği anlaşılmış ve her türlü iş ve işlemlerden müşteki …………'a bilgilendirmelerinin yapıldığı, Kaymakamlığımızca yapılacak başkaca bir işlemin bulunmadığı hususunu bilgilerinize arz ederim.” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

4.2. Kartal Belediye Başkanlığı’ndan alınan 08/05/2019 tarih ve ………. sayılı yazıda özetle, “... Kayıtlarımızda yapmış olduğumuz incelemede, söz konusu yer İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği İktisadi İşletmesi tarafından kamu yararına işletilmekte olup, hafta içi Emniyet mensuplarına ileri sürüş eğitim teknikleri verilmekte ve hafta sonları ise "İstanbul Polis Hizmetleri Geliştirme ve Destekleme Derneği" tarafından hafta içi Emniyet Müdürlüğü ekiplerine ileri sürüş teknikleri eğitimi verilmektedir. Pazar günleri ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğünün, 27.08.2013 tarih ve UTK2013/33-29 sayı ile "Açık Otopazarı" izni doğrultusunda faaliyet göstermektedir. Otopazarının dışında kalan seyyar faaliyetler ile ilgili Zabıta Müdürlüğü ekiplerimizce gerekli çalışmalar yapılmakta olup, motorlu araçlarla ilgili 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince Başkanlığımızın işlem yapma yetkisi olmadığından araç ilgililerine herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Şikayete konu olan yerle ilgili olarak,(gürültü, oto pazarı etrafında yoğun ve uygunsuz parklanma, trafiğin yoğunluğu v.b.) İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Demeği İktisadi İşletmesine gerekli önlemlerin aldırılması ile ilgili 15.05.2018 tarih ve E. 12075 sayılı yazı ile bilgi verilmiştir.

 

Söz konusu yerle ilgili, bugüne kadar yapılan yazışmalara ait evrak örneklerinin ekte olduğu hususunu; Bilgilerinize arz ederim.” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

5. İdarelerden gelen cevabi yazılar ve eklerinin tetkiki neticesinde; şikayet konusu hususlar hakkında ilgili idareler tarafından gerekli denetim ve kontrollerin yapıldığı idari ve cezai işlemlerin uygulandığı, kontrol ve denetimlere ise devam edildiği tespit edilmiş olup, yukarıda anılan ilgili mevzuat gereğince inceleme ve araştırmanın sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; anılan Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinin birinci fıkrasında yer verilen “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir.”

 

hükmü gereğince başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy