Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 94019529-101.07.07-E.2732

BAŞVURU NO: 2017/11797

KARAR TARİHİ: 26/02/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın, Aksaray Ziraat Odası üyeliğinin sonlandırılması ve aidat borcunun silinmesi talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 25.9.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Başvuran, 2008 yılı Nisan ayı itibariyle polis memuru olarak göreve başladığını ve halen Kırşehir Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevini sürdürdüğünü, 11/09/2017 tarihinde kendisine Aksaray Ziraat Odası tarafından toplamda 571,50 TL borcunun bulunduğu ve ödenmemesi durumunda icra takibinin başlatılacağı ihbarında bulunulduğunu, 2002-2003 yıllarında Aksaray ilinin Merkez ilçesine bağlı Ulukışla Köyünde babasının yanında çiftçilik yapmaya başladığını, o dönemde ekmiş olduğu tarlalara destekleme alabilmek için Ziraat Odasına kayıt olduğunu, 2008 yılına kadar Odaya ödemelerini yaptığını, 2008 yılında polis memurluğuna atandıktan sonra Ziraat Odasında bulunan görevlinin dilekçe yazıp çiftçilik yapmadığını belirtmesi durumunda üyeliğinin düşeceğini bildirmesi üzerine dilekçe yazdığını ve bu dilekçeye atama belgesinin bir suretini eklediğini, ancak yaklaşık on yıl sonra kendisine ödeme ihbarının gönderildiğini, 2008 yılından sonra Oda tarafından kendisine borcunun bulunduğuna ve üyelik aidatını ödemek zorunda olduğuna ilişkin herhangi bir bildirim yapılmadığını, durum böyleyken on yıl sonra faizli borç bildiriminde bulunulmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu, ayrıca polis memuru olduğu için bu sürede çiftçilik yapmasının mümkün olmadığını, nitekim bu süreçte herhangi bir destekleme de almadığını, 15/09/2017 tarihinde de görev belgesini sunmasına rağmen Oda kaydının silinmediğini belirtmiş olup kendisinden talep edilen aidat borcunun silinmesini ve oda üyeliğinin sonlandırılmasını talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir. Evrak teyidi

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27’nci maddesinin birinci fıkrasında, inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında, şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde, şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği düzenlemelerine yer verilmiştir.

 

4. Başvurunun dostane çözüme kavuşturulması sürecinde:

 

4.1. Kurumumuz tarafından 13/10/2017 tarih ve 12191 sayılı yazı ile Aksaray Ziraat Odası Başkanlığından öncelikle dostane çözüm kararı kapsamında, başvuru konusunun ve başvuranın somut durumunun yeniden incelenerek, başvuranın talebi doğrultusunda işlem yapılıp yapılamayacağının değerlendirilmesi ve varılacak sonuç uyarınca işlem yapılarak sonucundan bilgi verilmesi talep edilmiştir. Bunun üzerine Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından gönderilmiş olan 01/11/2017 tarih ve 2017/384 sayılı cevabi yazıda; başvuranın üyelik kaydının silinmesi için üyelik aidatı borcunu yasal faizi ile birlikte ödemesi ve çiftçilik iştigalini bıraktığına dair Oda tarafından verilecek olan matbu dilekçeyi en son iştigal ettiği olduğu köy muhtarlığına onaylatması gerektiği belirtilmiştir.

 

4.2. Başvuranın talebi, Aksaray Ziraat Odası Başkalığının cevabi yazısı ve ilgili mevzuat kapsamında gerekli inceleme ve araştırma yapıldıktan sonra, başvurunun Dostane Çözüme kavuşturulması amacıyla 13/02/2018 tarihinde Aksaray Ziraat Odası Genel Sekreteri … ile görüşülmüş olup, yapılan görüşmede başvuranın durumunun tekrar değerlendirileceği ve başvurunun Dostane Çözüme kavuşturulabileceği belirtilmiştir. Bunun üzerine Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Kurumumuza gönderilen 13/02/2018 tarih ve 2018/43 sayılı yazıda, “yapılan araştırmalar sonucunda …'ın 2008 yılından itibaren Ulukışla Köyü Aksaray'da çiftçilikle uğraşmadığının tespit edildiği, Odada hazır matbu şekilde bulunan adına ait sildirme dilekçesini alarak Ulukışla Köyü Muhtarı ve azalarına imzalatıp Odaya sunduğu takdirde hiçbir aidat bedeli ödemeden ilk yönetim kurulu kararı ile kaydının silineceği” belirtilmiş olup başvuruya konu husus çözüme kavuşturulmuştur.

 

4.3. III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy