Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (506 S. K. m. 3) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/7684

KARAR TARİHİ: 01/08/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın, kısa vadeli sigorta koluna tabi sürelerin, uzun vadeli sigorta koluna tabi olması talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 08/04/2019

 

I.BAŞVURUNUN KONUSU

 

1) Kurumumuza 08/04/2019 tarihinde yapılan başvuruda başvuran; kısa vadeli sigorta koluna tabi sürelerin uzun vadeliye çevrilmesini talep etmektedir.

 

II.BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3) 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4) Başvurunun inceleme ve araştırma aşamasında gerek dostane çözüm yoluna gidilebilmesi gerekse başvurunun incelenebilmesini teminen 16/04/2019 tarihli ve ……… sayılı bilgi belge talebi konulu yazımıza cevaben alınan 26/07/2019 tarihli ve ……. sayılı yazıda; “…Her ne kadar söz konusu dönemde yürürlükte olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 3 üncü maddesi II/A bendinde “Malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, bir işveren emrinde çalışan ve Türk uyruklu olmayan kimselerden Kurumdan yazılı istekte bulunanlar hakkında ve istek tarihinden sonraki ay başından başlanarak uygulanır.” şeklinde bir düzenleme mevcut ise de; bahse konu Sözleşmenin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının 2 nci maddesinde Türkiye bakımından işçiler hakkında uygulanacak mevzuat "Hastalık ve Analık Sigortaları, Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları ve İş Kazalarıyla Meslek Hastalıkları Sigortaları" olarak belirtilmiştir. Bu itibarla, Türkiye'de hizmet akdine bağlı olarak çalışan Fransız uyrukluların yazılı isteklerine bakılmaksızın Sözleşmenin 4 üncü maddesi hükmü uyarınca yukarıda belirtilen sigorta kollarına tabi olmaları gerekmektedir. Dolayısıyla ………………..'un Aromsa Aroma ve Katkı Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.'deki çalışmalarına istinaden kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulduğu yazımıza konu dönemlerin uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.

 

Konuyla ilgili gerekli işlemlerin yapılarak neticenin 31/07/2019 tarihine kadar Başkanlığımıza bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim.” ifade edilmiştir.

 

5) Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri ve Sosyal Güvenlik Kurumunca başvuranın talebinin yeniden incelenmesi neticesinde şikâyet konusu çözüme kavuşturulabilmiştir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumunun Ombudsmanlık ile yaptığı işbirliği memnuniyetle karşılanmaktadır.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; başvuranın talebinin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi üzerine Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy