Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 36311982-101.07.07-E.1316

BAŞVURU NO: 2017/14517

KARAR TARİHİ: 29/01/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Tescil işlemleri hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİH:24.11.2017

 

I. ŞİKAYETİN KONUSU

 

1) Şikayetçi, … plakalı BMW marka aracının motor bloğunun çatlaması sebebiyle, … numaralı motor bloğunun … numaralı motor bloğuyla değiştirildiğini, yeni motor numarasının ruhsata işlenebilmesi maksadıyla mevzuatta zorunlu olan tüm bilgi ve belgelerle Türk Standartları Enstitüsüne başvurduğunu, ancak montajcı firmanın Belge-Net sistemine kayıtlı olmaması sebebiyle Kurumun talebi reddettiğini, montajı yapan firmanın Belge-Net sistemine kayıtlı olmasını gerektirecek yasal zorunluluğunun olmadığını belirttiğini iddia ederek dilekçesinin işleme alınmasını ve sorunun nereden kaynaklandığının araştırılarak çözüme kavuşturulmasını talep etmektedir.

 

II. ŞİKAYETİN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3) 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4) Şikayet başvurusunun incelenmesi neticesinde, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı’nın iç işleyişi düzenlemek maksadıyla çıkardığı “Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Bakanlığı AİTM Montaj Prosedürü” ‘nün, şahsen başvuru yollarını ortadan kaldırması sebebiyle şikayetçinin Kuruma başvurması sonrasında şikayetçinin sorunuyla ilgili olarak;

 

4.1) Şikayetçi ile 27/12/2017 tarihinde iletişime geçilmiş ve ayrıntılı bilgi alınmış,

 

4.2) Aynı gün Ankara Araç Proje Müdür Vekili … ile iletişime geçilerek yapılan işlemin hukuki dayanağı sorulmuş,

 

4.3) Sorunun çözüme kavuşmaması üzerine 29/12/2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü’nden hukuki durum ve iç işleyişe ilişkin bilgi ve belgeler istenmiş,

 

4.4) Akabinde ilgili idareden 19/01/2017 tarihinde e-posta yoluyla, 22/01/2017 tarihinde de posta yoluyla şikayetçinin sorununun çözüldüğü, bundan sonra da bu şekilde durumlarla karşılaşılmaması için gerekli çalışmalara başlandığı bildirilmiş,

 

4.5) Şikayetçinin de 22/01/2017 tarihinde belgegeçer yoluyla Kurum yetkililerine teşekkür eden ve sorununun çözüldüğünü belirtir dilekçesi kayıt altına alınmıştır.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin “ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından” Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi.  (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy