Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 53878609-101.07.07-E.7182

BAŞVURU NO: 2018/4614

KARAR TARİHİ: 25/04/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sosyal Güvenlik Kurumu

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Tescil kayıtlarının düzeltilmesi ve genel sağlık sigortası borcunun silinmesi talebidir.

 

BAŞVURU TARİHİ: 13.4.2018

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Kurumumuza 13/04/2018 tarihinde e-başvuru yoluyla yapılan başvuruda, başvuran; 2004 yılında Şanlıurfa’da tarım sigortası yaptırdığını ancak TC kimlik numarası yerine babasının TC kimlik numarasının sisteme kaydedildiğini, sistemde bütün bilgiler kendisine ait olmasına rağmen TC kimlik numarasının hatalı göründüğünü ve bu sebeple adına genel sağlık sigortası borcu çıkarıldığını belirterek; anılan kaydın düzeltilmesini ve genel sağlık sigortası borcunun silinmesini talep etmiştir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

2.1. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

 

“Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

3. Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri neticesinde, Şanlıurfa Sosyal Güvelik İl Müdürlüğü yetkilileri ile telefon yoluyla iletişime geçilmiş olup, başvuranın iddiaları iletilerek, kayıtlarda bir hata varsa düzeltilmesi ve sonucundan Kurumumuza bilgi verilmesi istenilmiş; anılan yetkililerden alınan 25/04/2018 saat 09:55 tarihli e-posta ekindeki hizmet dökümü ve genel sağlık sigortası tescil dökümü ve prim borcu sorgu ekranı görüntüsünden; başvuranın TC kimlik numarasının düzeltilmiş olduğu ve 25/04/2018 tarihi itibariyle GSS prim borcunun olmadığı görülmüştür.

 

4. Bunun üzerine başvuran ile 25/04/2018 tarihinde telefon yoluyla iletişime geçilerek, başvurusunun dostane çözüm yoluyla sonuçlandığı hakkında bilgi verilmiştir. Başvuran da aynı gün saat 13:56’da gönderdiği e-postada; “Değerli Ombudsman yetkilisi … Bey, bu kısa süre içinde beni arayıp işimi sonuca ulaştırdığınız için ilginize teşekkür ederim.” şeklindeki beyanıyla durumu teyit etmiştir.

 

5. Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri neticesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa Sosyal Güvelik İl Müdürlüğünün başvuranın tescil kayıtlarını aynı gün içerisinde düzeltmesi ve GSS borcunun silinmesi işlemlerini tamamlaması ve Kurumumuzu bilgilendirmesi neticesinde; başvuranın şikayeti çözüme kavuşturulmuştur. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumunun Ombudsmanlık ile yaptığı işbirliği memnuniyetle karşılanmaktadır.

 

III. KARAR

 

6. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin idare tarafından yerine getirilmesi nedeniyle Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy