Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (5275 S. K. m. 44, 68) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 19, 20, 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/1829

KARAR TARİHİ: 26/07/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın, resmi mercilere yazılan mektupların mevzuat gereği okunması gerekip gerekmediği konusunda gereğinin yapılması talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 30/01/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Kurumumuza 30/01/2019 tarihinde yapılan başvuruda, başvuran, 5275 sayılı İnfaz Kanunu’nun 68/4 hükmü uyarınca resmi makamlara yapılan yazışmaların denetime tabi olmamasına rağmen, bulunduğu ceza infaz kurumunun, Adalet Bakanlığı’na yazdığı dilekçeyi (açlık grevi muhatabı olması nedeniyle yazdığı) okuduğunu ve propaganda iddiasıyla ‘Hücre cezası’ aldığını belirterek, ceza infaz kurumunun resmi makamlara yazılan dilekçeleri denetleme ve soruşturma yetkisi olup olmadığı hususunda bilgilendirilmeyi ve bu hususta, gereğinin yapılmasını talep etmiştir.

 

II. ÖN İNCELEME, GEREKÇE VE SONUÇ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5. maddesinin 1. fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27. Maddesinin 1. Fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, 2. fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Aynı Yönetmeliğin “Ön İncelemenin Yapılması” başlıklı 19. Maddesinde, şikâyet başvurusunun, inceleme ve araştırmaya geçilmeden önce ön incelemeye tabi tutulacağı ve ön incelemede şikâyet başvurusunun, ‘yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklara ilişkin olup olmadığının inceleneceği’ belirtilmiştir. Yönetmeliğin “Ön İnceleme Üzerine Yapılacak İşlemler ve Verilecek Kararlar” başlıklı 20. maddesinin 1. fıkrasında ise, şikâyet başvurusunun ‘idari başvuru yollarının tüketilmesi’ koşulu hariç 19. maddede yer alan şartlardan herhangi birini taşımaması hâlinde incelenemezlik kararı verileceği hüküm altına alınmıştır.

 

5. Konu hakkında bilgi edinilmek üzere, 20/02/2019 tarihli E.4137 sayılı yazımız ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden bilgi belge talep edilmiş, ilgili Genel Müdürlüğün 04/04/2019 tarihli cevabi yazısında;

 

5.1. “5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un "Hükümlünün mektup, faks ve telgrafları alma ve gönderme hakkı” alt başlıklı 68 inci maddesi; "(l) Hükümlü, bu maddede belirlenen kısıtlamalar dışında, kendisine gönderilen mektup, faks ve telgrafları alma ve ücretleri kendisince karşılanmak koşuluyla, gönderme hakkına sahiptir.

 

(2) Hükümlü tarafından gönderilen ve kendisine gelen mektup, faks ve telgraflar; mektup okuma komisyonu bulunan kurumlarda bu komisyon, olmayanlarda kurumun en üst amirince denetlenir.

 

(3) Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren, görevlileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakareti içeren mektup, faks ve telgraflar hükümlüye verilmez. Hükümlü tarafından yazılmış ise gönderilmez.

 

(4) Hükümlü tarafından resmî makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgraflar denetime tâbi değildir. " hükümlerine yer verildiği,

 

5.2. Bu kapsamda, anılan Kanun hükümlerinde belirtilen müdahale sebeplerini içermemesi kaydı ile hükümlü ve tutukluların dışarıya mektup, faks ve telgraf gönderebildiği, dışarıdan gelen mektup, faks ve telgrafı kabul edebildiği, resmî mercilere ise, denetime tabi olmaksızın ileti gönderebildiği,

 

5.3. Bu kapsamda, adı geçenin de resmi makamlara veya savunması için avukatına gönderilen mektup, faks ve telgrafların kesinlikle denetime tabi tutulmadığı,

 

5.4. Adı geçenin ve aynı koğuşta bulunan diğer hükümlülerin açlık grevine başladıklarını anılan Kuruma bildirdikleri dilekçede geçen PKK terör örgütünü övme ile sempati duyucu kelimeler kullanıldığından dolayı, anılan Kurum Disiplin Kurulunun 05/12/2018 tarihli ve 2018/1518 sayılı kararı ile 5275 sayılı Kanun'un 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (1) bendi "Suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak” eylemi nedeni ile disiplin cezası verildiği, söz konusu disiplin cezasının İstanbul Anadolu 2. İnfaz Hâkimliği tarafından onandığı,

 

5.5. Hükümlü ve tutukluların, 5275 sayılı Kanun'un 68 inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'ne - CPT gönderdikleri mektup, belgegeçer ve telgrafların kesinlikle herhangi bir incelemeye tabi tutulmaması ve “görüldü” kaşesi vurulmaksızın doğrudan ilgili makamlara gönderilmesi hususlarında gereken dikkat ve özenin gösterilmesi, personelin bu konuda uyarılması, uymayanlara gerekli adlî ve idarî soruşturmanın başlatılması hususunda tüm teşkilata gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı”

 

Bilgisi edinilmiştir.

 

6. Yukarıda yapılan açıklamalar ve tüm dosya kapsamı çerçevesinde;

 

6.1. Başvuranın aldığı disiplin cezasının, İstanbul Anadolu 2. İnfaz Hâkimliğinin kararı ile onandığı anlaşıldığından, yukarıda yer verilen ilgili mevzuat hükümleri gereğince ‘‘yargı organlarınca karara bağlanmış olan uyuşmazlığa ilişkin” şikâyet başvurusunun Kurumumuzca incelenmesine imkân bulunmamaktadır.

 

6.2. Diğer yandan, hükümlülerin resmi makamlara yazdıkları dilekçelerinin okunmaması ile ilgili olarak Genel Müdürlüğün gerekli uyarıları yaptığı görülmüş olup, başvuruya konu talebin idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından, ilgili mevzuat gereğince inceleme ve araştırmanın bu aşamada sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

III. KARAR

 

7. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy