Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/1005

KARAR TARİHİ: 31/07/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Yabancı çalışanına ait çalışma izninin uzatılması sürecinde yaşanan aksaklığın giderilmesi talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 18/01/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

(1) Başvurucu tarafından;

 

(1.1) Yabancı çalışanı ………...’nın çalışma izninin uzatılması için 11.07.2018 tarihinde sistem üzerinden başvuruda bulunduğu, günlerce işlem değerlendirme aşamasında bilgisinin e-devlet üzerinden geçildiği ve sonunda başvurusunun ret edildiği cevabının verildiği, ardından yaptığı itirazının ret edildiği ve talebinin neden ret edildiğine ilişkin bilgi verilmediği,

 

(1.2) Alo 170 hattını aradığında yasal sürede harç yatırılmadığı bilgisinin verildiği, kendisinin de harç ile ilgili herhangi bir bildirim gelmediği için yatırmadığını belirttiği, bunun üzerine Uluslararası İş Gücü Daire Başkanlığına yönlendirildiği, orada ismini vermeyen bir bayanın, tarafına harç yatırma konusunda bildirim yapılmadığı hususunu teyit ettiği ve devamında bilgi işleme bu konuda bilgi vereceğini belirterek itirazını tekrar yapması gerektiğini ifade ettiği,

 

(1.3) Bunun üzerine sisteme girdiğinde başvurusunun gözükmediğini fark ettiği, ismi geçen Daire Başkanlığını 0312 296 71 95 numaralı hat üzerinden tekrar aradığında …… isminde bir kişinin yakışıksız bir üslup ile itiraz yapamayacağı, tekrar başvuruda bulunması gerektiğini belirttiği; kendisinin daha önce görüştüğü bayanın bilgi işleme mail attığını hatırlattığında, devlet dairesine yakışmayacak bir üslup ile “ben ne diyorsam o” şeklinde karşılık vererek telefonu suratına kapattığı, kapatırken de argo cümle kullandığını duyduğu, iddia ve şikâyet edilerek,

 

(2) Yabancı çalışanı ismi yukarıda kayıtlı kişinin çalışma izninin uzatılması konusunda yaptığı……… numaralı başvurusu ile alakalı hali hazırda ne yapması gerektiğini bilmediği, bu kadar süre bekledikten sonra harç miktarı ne ise yatırıp işleminin tamamlamasına yönelik gereğinin yapılması talep edilmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

(3) 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

(4) 28.3.2013 tarih ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında; inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde; şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

(5) Kurumumuzca, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu hükümleri uyarınca Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde gerçekleştirilen inceleme ve araştırma neticesinde, ismi geçen Bakanlıktan alınan 29.4.2019 tarih ve ……… sayılı yazıda, başvurucu tarafından imzalı, “çalışma izin başvurusunun yeniden işleme alınması halinde, …………. adlı yabancı şahsın çalışma izni için gerekli harç ve değerli kâğıt bedelinin yatırılacağını” taahhüt eden bir dilekçenin Bakanlıklarına ulaştırılması halinde, mevcut çalışma izin başvurusuna ilişkin işlemlerin kaldığı yerden devam ettirilerek başvurunun sonuçlandırılacağı hususu teyit edilmiştir.

 

(6) Kurumumuzca, söz konusu Bakanlığa muhatap 13.6.2019 tarih ve …….. sayılı yazımızda; başvurucuya ait bir üstteki paragrafta kayıtlı taahhüdü içeren 10.5.2019 tarihli dilekçesi iletilerek, işleme alınması ve neticeden Kurumumuzun bilgilendirilmesi talep edilmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınan 24.7.2019 tarih ve …….. sayılı yazıda, ………….. yabancı kimlik numaralı ………… isimli yabancı hakkında ……………………….. Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. unvanlı şirkette çalışmasını teminen, gerekli harç tutarının da yatırılması üzerine, 13/07/2018 ile 12/07/2020 tarihleri arasında geçerli olmak üzere çalışma izni düzenlendiği bilgisi Kurumumuza iletilmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; şikâyet konusu talebin Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 33/A maddesinde yer alan, “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir” hükmü gereğince Dostane Çözüm Kararı Verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy