Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 36311982-101.07.07-E.6619

BAŞVURU NO: 2017/16223

KARAR TARİHİ: 16/04/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Şikâyetçinin, Ankara İli Polatlı İlçesi Gedikli Mahallesinde …, …, … ve … numaralı ada ve parsellerde bulunan konutlara içme suyu sağlanması talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 22.12.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1) Şikâyetçi, Ankara İli Polatlı İlçesi Gedikli Mahallesinde …, …, … ve … numaralı ada ve parsellerde bulunan konutlarda 55 aile olarak oturduklarını, evlerine içme suyu bağlanması için yaklaşık 9 ay önce ASKİ’ye müracaat ettiklerini, müracaat üzerine su yetersizliğini gidermek amacıyla devrede olmayan bir kuyunun devreye alındığını ve ikinci kuyunun mahallenin su hattına bağlandığını, artık mahallede bol miktarda su olduğunu, ardından Projeler Dairesi Başkanlığı tarafından gerekli inceleme yapılarak içme suyu şebeke projesinin onaylandığını, projenin onaylanmasına müteakip Su İnşaat Dairesi Başkanlığının da alt yapı çalışmaları ve içme suyu projesinin ilgili firmaya yaptırılması hususunda onay verdiğini, ancak suyun bağlanmasını beklerken projenin iptal edildiğini, evlerin bulunduğu yerin mevzi imar planlı yer olduğu, bu nedenle 'ASKİ’nin su getirmek zorunda olmadığı', ayrıca katılım payı gerektiğinin belirtildiğini, ancak 6360 sayılı Kanun gereğince köyden mahalleye dönüştürülen söz konusu yerin altı yıl katılım payından muaf olduğunu iddia ederek onaylanan proje kapsamında evlerine içme suyu verilerek sorunun çözülmesini talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi”

başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3) 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin

 

“Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4) Şikâyet konusuyla ilgili olarak, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Polatlı Belediye Başkanlığı ile Ankara Kadastro Müdürlüğü’nden bilgi ve belge talebinde bulunulmuştur. ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 20/03/2018 tarih ve E.11488 sayılı cevabi yazıda özetle; konuyla ilgili olarak Ankara 2. Bölge Su ve Kanal İşletme Dairesi Başkanlığı Polatlı Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme neticesinde, şikâyete konu Polatlı İlçesi Gedikli Mahallesi …, …, … ve … ada ve parselde yer alan 55 adet konutun su ihtiyacının karşılanması amacıyla 31/01/2018 tarih ve E.745 sayılı Makam Olur’una istinaden gerekli çalışmaların başlatıldığı ve söz konusu mahalde yer alan konutların içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için 2 km uzunluğunda HDPE boru döşenmek suretiyle mahallenin içme ve kullanma suyu teminin sağlandığı, dolayısıyla başvuruya konu şikâyetin gerekli iş ve işlemler tesis edilmek suretiyle giderildiği, mahallenin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı belirtilmiştir. Bunun üzerine başvuranla iletişime geçilerek talebin yerine getirilip getirilmediği hususu sorulmuş, başvuran sorunun çözüldüğünü belirterek teşekkürlerini iletmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; anılan Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinin birinci fıkrasında yer verilen “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir.” hükmü gereğince başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy