Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/4860

KARAR TARİHİ: 05/08/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: PURSAKLAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Emlak Vergisi iadesi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 26/02/2019

 

I. ŞİKAYETİN KONUSU

 

1. Şikâyetçi, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 01/07/2018 tarihinde emekli olduğunu, Ankara ili Pursaklar ilçesi Belediye Caddesi ……..Sokak ………… Apartmanı’nda oturduğunu, oturduğu mesken için 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu uyarınca indirimli vergi oranından yararlanmak için başvurduğunu, belediye görevlileri tarafından MERNİS adresinin Çankırı ili Çerkeş ilçesi Dikenli Köyü’nde olduğu gerekçesiyle başvurusunu şifahi olarak ret edildiğini, konu hakkında 11/01/2018 tarih ve 11752 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığına başvuru yaptığını, sonrasında CİMER sistemi üzerinden başvuru yaptığını iddia edip mağduriyetinin giderilmesini, Emlak Vergisi indirimli oranından yararlanmayı, bu konuda gereğinin yapılmasını talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Şikâyet konusu talep ilgili ilgili olarak, Kurumumuz tarafından Pursaklar Belediye Başkanlığı’ndan bilgi ve belge istenmiştir.

 

5. Bilgi-belge isteme yazımıza istinaden Pursaklar Belediye Başkanlığı’ndan alınan 01/07/2019 tarih ve 4170 ve 12/04/2019 tarih ve 2139 sayılı cevabi yazı ve eklerinin tetkikinden özetle;

 

5.1. Belediye kayıtlarının tetkikinde ilgili başvuruya ilişkin gönderilen cevapta 38 Seri Numaralı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde “İndirimli Vergi Uygulaması İle İlgili Diğer Hususlar” başlığı altında ki hükümlerin belirtildiği,

 

5.2. Mükellefin dilekçesinde yılın büyük bir kısmında başka yerde bulunduğu ve ilgili meskeni yazlık/kışlık olarak kullanması nedeniyle, bu durumunda 38 Seri Numaralı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin (d) bendi ile çeliştiğinden indirimin uygulanamayacağı belirtildiği,

 

5.3. Ancak Kurumunuzun yazısı tetkik edildiği,

 

5.4. Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun Uygulanmasına Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Dostane Çözüm” başlıklı 33/a maddesi hükmüne göre söz konusu kişiye emlak vergi muafiyeti uygulandığı, ifadelerine yer verilmiştir.

 

6. Kurumunuzun yazısı tetkik edilerek, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun Uygulanmasına Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "Dostane Çözüm” başlıklı 33/a maddesi hükmüne göre söz konusu kişiye emlak vergi muafiyeti uygulandığı, şeklinde bilgi verildiği Pursaklar Belediye Başkanlığı’ndan alınan 01/07/2019 tarih ve ……. ve 12/04/2019 tarih ve …… sayılı cevabi yazı ile tespit edilmiştir.

 

7. İlgili idarenin gerekli işlemleri yaptığını beyan ettiği tespit edilmiştir.

 

8. Yukarıda anılan ilgili mevzuatı gereğince inceleme ve araştırmanın bu aşamada sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

9. Diğer taraftan mezkûr talep hakkında, şikâyetçi tarafından, idarelerin yazılı cevabına rağmen talep edilen sonucun gerçekleşmediği kanaatine varılır ise Kurumumuza yeniden başvurabileceği gibi ilgili idareye başvurduktan sonra tarafınıza olumsuz cevap verildiği takdirde Kurumumuza yeniden başvuruda bulunabileceğiniz hususu ise tabiidir.

 

III. KARAR

 

10. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; anılan Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinin birinci fıkrasında yer verilen;

 

“Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir.”,

 

hükmü gereğince şikayet başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy