Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1319 S. K. m. 8) (6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2018/17238

KARAR TARİHİ: 28/05/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: ŞARKÖY BELEDİYE BAŞKANLIĞI

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Şikayetçinin hatalı olarak ödemiş olduğu emlak vergilerinin geriye doğru 5 yıllık iadesinin yapılması talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 20/12/2018

 

I. BAŞVURU KONUSU

 

1. Kurumumuza yapılan 20/12/2018 tarihli başvuruda şikayetçi özetle; Tekirdağ İli Şarköy İlçesi İstiklal Mahallesi 188 ada ….. nolu parselde yer alan 207 m2 arazi vasfındaki gayrimenkulü 2012 yılının Temmuz ayında satın aldığını, konu hakkında tecrübesizliği nedeniyle vergi beyanında gayrimenkulü arsa olarak bildirdiğini, 2018 yılı içinde Şarköy Belediyesi İmar İşleri servisine gittiğinde almış olduğu gayrimenkulün arazi (tarla) vasfında olduğu bilgisini aldığını belirterek gerekli düzeltmelerin yapılması ve ödemiş olduğu vergilerin iade edilmesi istemiyle anılan idareye müracaatta bulunduğunu ancak Belediye tarafından vergi beyanlarında taşınmazın arazi olarak düzeltilmesine rağmen ödediği vergilerin iade edilmediğini iddia ederek hatalı olarak ödemiş olduğu vergilerin iade edilmesini talep etmektedir.

 

II. ÖN İNCELEME, GEREKÇE VE SONUÇ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Şikayet konusu hakkında, Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri kapsamında; Şarköy Belediye Başkanlığı’ndan alınan 27/05/2019 tarihli cevabi yazıda özetle: “..., şikayetçinin Şarköy Belediyesi Emlak Vergisi mükelleflerinden olduğu, şikayetçiden tahsil edilen hatalı emlak vergilerinin 708, 81 TL. (yedi yüz sekiz Türk Lirası seksen bir Kuruş)” olduğunun tespit edildiği ve 27/05/2019 tarihli Gönderme Emriyle şikayetçinin Banka hesabına aktarıldığı” açıklamalarına yer verilmiştir.

 

4.1. Uyuşmazlık konusu hakkında, Şarköy Belediye Başkanlığı’ndan alınan 27/05/2019 tarihli cevabi yazının incelenmesi neticesinde; şikayetçinin Kurumumuza sunmuş olduğu dilekçesindeki hatalı ödenmiş emlak vergilerinin iade edilmesi talebinin tam ve eksiksiz bir biçimde Şarköy Belediye Başkanlığı’nca yerine getirildiği ve şikayetçinin mağduriyetinin giderildiği tespit edildiğinden, bu aşamada, yukarıda anılan ilgili mevzuat gereğince inceleme ve araştırmanın sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; anılan Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinin birinci fıkrasında yer verilen “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir.” hükmü gereğince başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy