Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 53878609-101.07.07-E.1150

BAŞVURU NO: 2017/17230

KARAR TARİHİ: 24/01/2018 

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sosyal Güvenlik Kurumu

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın geçici iş göremezlik ödeneğinin iki aydır ödenmemesi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 27.12.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1) Kurumumuza 27/12/2017 tarihinde e-başvuru yoluyla yapılan başvuruda, başvuran, 16/10/2017 tarihinde aldığı sağlık raporunun ödemesinin iki aydır yapılmadığını, hastane ve SGK sistemi arasındaki arıza nedeniyle ödemenin yapılamadığının söylendiğini, şimdiye kadar yaptığı başvurulardan herhangi bir sonuç alamadığını belirterek mağduriyetinin giderilmesini talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

3) Başvurunun inceleme ve araştırma aşamasında Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı ile dostane çözüm girişimleri çerçevesindeki yapılan görüşmelerde, başvurucunun durumunun yeniden tetkik edilmesi sağlanmıştır. Tetkik neticesinde Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan, 8/1/2017 tarihli işlemle 296,25 TL tutarındaki ödemenin ilgilinin hesabına gönderildiği bilgisinin başvuranla paylaşılması sonrasında başvuranın Kurumumuza gönderdiği “2017/17230 başvuru numaramda söz konusu olan SGK ödememi aldım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim…” ek beyanı üzerine dosyanın dostane çözüm ile sonlandırılması yoluna gidilmiştir.

 

5) Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri ve Sosyal Güvenlik Kurumunun Kurumumuzun bilgi edinme talebini hızlı bir şekilde değerlendirilmesi neticesinde şikâyet konusu çözüme kavuşturulabilmiştir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumunun Ombudsmanlık ile yaptığı işbirliği memnuniyetle karşılanmaktadır.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; başvuranın talebinin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi üzerine Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy