Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 36311982-101.07.07-E.1118

BAŞVURU NO: 2017/14440

KARAR TARİHİ: 23/01/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ)

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Araca verilen zararın karşılanması talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 21.11.2017

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Şikâyetçi, Bağcılar ilçesi Çınar Mahallesi 834 Sokakta 26 Nisan 2017 tarihinde kanalizasyon çalışması yapıldığını, söz konusu yerde çalışma yapan kişilerden birinin park halinde duran aracına malzeme düşürdüğünü, konu nedeniyle ilgili Belediyeyi ve İSKİ’yi aradığını, ilgililerce bu çalışmanın İSKİ tarafından yapıldığı bilgisinin kendisine verildiğini, adı geçen İdareden uğradığı zararın tazminini istediğini ancak kendisine bir dönüş yapmadığını iddia ederek, konuyla ilgili mağduriyetinin giderilmesini talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında; inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde; şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. İSKİ Bağcılar Şube Müdürlüğü’nden Kurumumuza gönderilen 18/01/2018 tarihli e postada; başvuruya konu zararının yüklenicileri tarafından ödendiği belirtilmiş ve zararın ödendiğine ilişkin banka dekontu bahsi geçen e postaya ek yapılmıştır. Söz konusu e posta ve eki değerlendirildiğinde; başvuruya konu talebin ilgili İdare tarafından yerine getirildiği sonucuna varılmıştır.

 

III. KARAR

 

5. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; başvuruya konu talebin ilgili İdare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından, Yönetmeliğin 33/A maddesinde yer alan, “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir” hükmü gereğince DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy