Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/11149

KARAR TARİHİ: 31/07/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Diyanet İşleri Başkanlığı

 

Milli Eğitim Bakanlığı

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuran çocuğun, hafızlık projesi kapsamında yeniden mülakata girme talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 13/06/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1.Kurumumuza çocuk internet sitemiz (www.kdkcocuk.gov.tr) üzerinden yapılan başvuruda, ……………., Osmaniye Bilim Koleji …… sınıfında eğitim-öğrenim gördüğünü, hafızlık projesi kapsamında Şehit Hüseyin Cengiz Hafız İmam Hatip Ortaokulunda yazılı seviye belirleme sınavına; akabinde mülakata girdiğini, mülakat sorularını başarıyla cevapladığını; hatta soruları soran öğretmenlerin memnun kaldıklarını ifade ettiklerini; ancak kendisini yedeğe aldıklarını belirtmekte ve yaz Kur’an kursuna kaydının yapılarak kurs sonunda kendisine ikinci mülakat hakkı verilmesi ve öğretmenlerinin kendisine ayrı ayrı kaç puan verdiklerini öğrenme talebinde bulunmaktadır.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2.14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3.28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde ise, şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4.Başvuru konusu hakkında detay bilgiler almak ve soruna hızlı bir şekilde çözüm üretebilmek amacıyla, Osmaniye Müftü Yardımcısı ile çeşitli zamanlarda görüşülmüş ve yapılan görüşmelerin neticesinde başvuran çocuğun kaydını hafızlık projesi kapsamında önce Dörtyol İlçesi’ne yaptırdığı, akabinde naklinin Osmaniye’ye alındığı anlaşılmış olup; çocukla yapılan görüşmede başvuruya konu talebin yerine getirildiği bilgisi verildiğinden, başvuruya konu sorunun çözüldüğü anlaşılmıştır.

 

III. KARAR

 

Yönetmeliğin 33/A maddesinde yer alan, “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir” hükmü gereğince DOSTANE ÇÖZÜM KARARI verilmesine karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy