Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 53878609-101.07.07-E.2674

BAŞVURU NO: 2018/892

KARAR TARİHİ: 23/02/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Sosyal Güvenlik Kurumu

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Refakat ücreti hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 26.1.2018

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Kurumumuza 26/01/2018 tarihinde e-başvuru yoluyla yapılmış olan başvuruda; başvuran, 2017 Ekim ve Kasım aylarında çocuğunu Bolu Kadın Doğum Hastanesinden sevk alarak Düzce Devlet Hastanesine muayeneye götürdüğünü, refakat ücretinin tarafına ödenmesi için 2017 Ekim ve Kasım aylarında resmi evraklarla Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurduğunu, 4 ay gibi uzun bir sürede dilekçesine cevap verilmediği gibi tarafına ödeme de yapılmadığını belirterek mağduriyetinin giderilmesini talep etmiştir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

2.1. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

3. Kurumumuzca gerçekleştirilen dostane çözüm girişimleri neticesinde, Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü yetkilileri ile iletişime geçilerek, başvuranın refakat ücretinin, yapılması gerekli yazışmalar nedeniyle geciktiği, işlemlerin en kısa sürede tamamlanması için gerekenin yapılacağı bilgisi alınmış ve işlemler tamamlanarak başvurana gerekli ödemelerin yapılması temin edilmiştir.

 

4. Başvuran 23/02/2018 saat 00:18 tarihinde gönderdiği e-postada; “Teşekkür ederim Bolu SGK Müdürlüğü tarafından tarafıma ödeme yapıldı.” şeklindeki beyanı ile başvurusunun çözüme kavuştuğunu açıkça ifade etmiş olduğundan, başvuru hakkında dostane çözüm kararı verilmiştir.

 

III. KARAR

 

5. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından ve konunun çözüme kavuşturulduğu başvuran tarafından Kurumumuza bildirildiğinden, anılan Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy