Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/5256

KARAR TARİHİ: 01/08/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: T.C. POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Şikayetçinin dedesine e-devlet şifresi verilmesi talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 02/03/2019

 

I. BAŞVURU KONUSU

 

1. Kurumumuza yapılan 02/03/2019 tarihli başvuruda şikayetçi özetle; “25/02/2019 tarihinde dedesi ……………….’ye e-devlet şifresi almak için Bulancak PTT Şubesi’ne başvurduğunu, ancak yaşlı ve hasta dedesinin şubeye kendisinin müracaat etmesinin istendiğini, söz konusu şube yetkililerinin e- devlet şifresi verirken kişinin kendisinin bulunmasının zorunlu olduğunu bildirdiklerini, eğer istenirse memur refakatında da adı geçene e-devlet şifresinin verilebileceğini bildirdiklerini, ancak hiçbir şekilde vekaletsiz işlem yapamayacaklarını ifade ederek yardımcı olunmadığını iddia ederek yaşlı ve engelli olan dedesine e- devlet şifresi verilmesinde kolaylık sağlanmasını talep etmektedir.

 

II. ÖN İNCELEME, GEREKÇE VE SONUÇ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği

Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Şikayet konusu hakkında, Kurumumuzca gerekli dostane çözüm girişimleri gerçekleştirilmiş ve uyuşmazlık konusu hakkında şikayetçi tarafından gönderilen 01/08/2019 tarihli mesajda; “şikayete konu sorunun çözüldüğü ve e-devlet şifresini Bulancak PTT Şubesinden aldıkları” bildirildiğinden, dolayısıyla şikayetçinin mağduriyetinin giderildiği tespit edildiğinden, bu aşamada, yukarıda anılan ilgili mevzuat gereğince inceleme ve araştırmanın sonlandırılmasına karar vermek gerekmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; anılan Yönetmeliğin “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinin birinci fıkrasında yer verilen “Şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikayetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilir.”

 

hükmü gereğince başvuru hakkında DOSTANE ÇÖZÜM KARARI VERİLDİ. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy