Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 74) (6328 S. K. m. 5, 21) (657 S. K. m. 89) (Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar m. 16, 25) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 6)

 

SAYI: 2022/1291-S.22.1993

BAŞVURU NO: 2021/13364

KARAR TARİHİ: 28/01/2022

 

RET KARARI

 

BAŞVURAN: ….

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Ek ders ücreti ödemesi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 06/08/2021

 

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

 

1. Başvuranın Kurumumuza yapmış olduğu başvurusunda özetle; Bursa ili Hürriyet Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulunda rehber öğretmen kadrosunda çalıştığını, Covid - 19 tedbirleri kapsamında hamileliğinin 24 - 32 haftaları arasında idari izne ayrıldığını ancak bu süreçte ek ders ücretlerinin ödenmediğini belirterek söz konusu ödemelerin yapılmasını talep etmektedir.

 

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

 

2. Kurumumuz tarafından Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen 17/08/2021 tarihli ve …. sayılı bilgi ve belge isteme yazısına cevaben, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen 17/09/2021 tarihli ve sayılı cevabi yazıda; başvuranın gebeliğinin 24. Haftası olması nedeniyle idari izinli sayıldığı, idari izinli sayıldığı döneme ilişkin ek ders ücreti talebinde bulunduğu, ancak Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün “Ek Ders” ücreti başlıklı yazısı, Kamu Denetçiliği Kurumunun - …. sayılı yazısı ve ilgili mevzuat kapsamında ek ders ücretinin ödenmediği belirtilmektedir.

 

III. İLGİLİ MEVZUAT

 

3. 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı T.C. Anayasasının “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.” hükmü,

 

4. 14/6/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun Görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.” hükmü,

 

5. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Ders Görevi Başlıklı 89 uncu Maddesinde ; “Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.” hükmü,

 

6. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller” başlıklı 16 ıncı maddesinde; “Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden; a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. b) İl düzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilenler ile söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine öğrencilerle birlikte katılan yönetici ve öğretmenler, hazırlık çalışmalarına sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” hükmü,

 

7. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Görevin Fiilen Yapılması” başlıklı 25 inci maddesinde: “Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden; Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. İl düzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, milli ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar. Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde yürütülen okul sporları, halk oyunları ve izcilik faaliyetleri ile Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi kapsamında geçici olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihlerde kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir. Alınacak onayda görevlendirilen personelin adı, soyadı, unvanı, görevin mahiyeti, görev süresi ve diğer hususlar belirtilir.” hükmü yer almaktadır.

 

IV. KAMUDENETÇİSİ ….’IN KAMU BAŞDENETÇİSİNE ÖNERİSİ

 

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

 

8. Başvuranın iddiaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; idarece tesis edilmiş olan işlemde hukuka ve hakkaniyete aykırılık tespit edilemediğinden, başvurunun reddi yönünde hazırlanan “Ret Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisine sunulmuştur.

 

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

 

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

 

9. Başvuran, Bursa ili Hürriyet Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulunda rehber öğretmen kadrosunda çalıştığını, Covid - 19 tedbirleri kapsamında hamileliğinin 24 - 32 haftaları arasında idari izne ayrıldığını ancak bu süreçte ek ders ücretlerinin ödenmediğini belirterek söz konusu ödemelerin yapılmasını talep etmektedir.

 

10. Devlet Memurları Kanunun 89 uncu maddesi gereğince öğretmenlere ücret karşılığı ek ders verilebileceğinin düzenlendiği, söz konusu ek ders ve ücretinin ne şekilde olacağının ise Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararı ile belirlendiği, ilgili kararda “Ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır.” hükmüne yer verildiği, ek ders ücretinin ödenebilmesi için görevin fiilen yapılması şartının getirildiği anlaşılmaktadır.

 

11. Başvuranın 22.03.2021 tarihinde hamileliğinin 24. Haftası olması sebebiyle idari izinli sayılmak için idareye başvurarak idari izne ayrıldığı, belirtilen tarihten sonrasında idari izinli sayıldığı, idari izinli olunan tarihlerde görevin fiilen gerçekleştirme şartının yerine getirilemeyeceği, fiilen yapılmayan görevler dışında ek ödemenin mevzuat gereğince mümkün olmadığı tespit edilmiştir.

 

12. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16 ıncı maddesinde ek ders ödemesinin yapılabilmesi için “Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Hallerin” belirlendiği gebelik sebebiyle idari izinli personelin ek ders görevini yerine getirmiş personel kapsamında değerlendirilmediği anlaşılmaktadır.

 

13. İdare tarafından ek ders ücreti ödememe işleminde hukuka aykırı bir durum tespit edilmemiştir.

 

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

 

14. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; İdarelerin Kurumumuz tarafından istenen bilgi ve belgeleri süresinde gönderdiği ve “makul sürede karar verme” ve “kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkelerine uygun davrandığı, yine idare tarafından şikayetçiye makul sürede cevapların verildiği ancak şikayetçiye verilen cevaplarda işleme karşı hangi sürede hangi mercilere başvurulabileceğinin gösterilmemiş olması sebebiyle “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uygun davranmadığı görülmüş olup, idarenin bahse konu ilkelere de uygun davranması önerilmektedir.

 

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

 

15. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Kararın başvurana tebliğ tarihinden itibaren ilgili idare işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup Bursa İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.

 

VII. KARAR

 

Açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE;

 

Kararın BAŞVURANA ve BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE tebliğine;

 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy