Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/6119

KARAR TARİHİ: 30/07/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: UFUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Başvuranın genel başarı ortalamasının olduğundan düşük hesaplanması neticesi, alması gereken iki kredilik dersin yaz okulunda ücretsiz verilmesini talebi hakkında.

 

BAŞVURU TARİHİ: 14/03/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1. Kurumumuza 14/03/2019 tarihinde yapılan başvuruda …………..; Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi …………. numaralı üçüncü sınıf öğrencisi olduğunu, 2018-2019 öğretim yılı güz döneminde ders seçimi yaptığı sırada genel not ortalamasının 2,22 görünmesi sebebiyle Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 18/5 hükmü uyarınca artı altı kredilik ders hakkından yararlanamadığını, ancak öğrenci bilgi sistemindeki program değişikliği sonrası genel not ortalamasının gerçekte 2,31 olduğunu öğrendiğini, ders seçim dönemi sona erdiğinden fazladan kredi hakkını kullanamadığını, konu ile ilgili 14/02/2019 tarihinde Hukuk Fakültesi Dekanlığına başvurduğunu, fakat talebinin reddedildiğini, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği 18/5 hükmü uyarınca: "Bir öğrencinin GNO kat sayısı en az 2,25 olup, tekrara kalmış olduğu dersler varsa, bu öğrenciye danışmanının onayı ile normal ders yükünün üzerinde en çok iki ders veya altı kredi daha verilebilir. Bu öğrencinin alabileceği üst kredi sınırlaması normal ders yükü dikkate alınarak hesaplanır. Ancak bir öğrencinin yarıyıllık/yıllık ders yükü 33 krediyi aşamaz." genel not ortalamasının 2,22 değil de 2,31 olduğu dikkate alındığında fazladan kredi alabilmesinin mümkün olduğunu, idarenin kendi kusuruyla genel başarı ortalamasını düşük hesaplaması neticesi alması gereken fazladan krediyi alamadığını belirterek, alamadığı iki kredilik dersin yaz okulunda ücretsiz ve kredi hakkından düşürülmeden verilmesini talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3. 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4. Başvurunun İnceleme ve Araştırma Aşamasında;

 

4.1. Kurumumuzun 25/04/2019 tarihli ve ……. sayılı yazısıyla, Ufuk Üniversitesi Rektörlüğünden konu ile ilgili bilgi ve belge talep edilmiş, başvurunun dostane çözümü konusunda idarece tesis edilmiş bir işlem bulunup bulunmadığı, dostane çözüm hususunda çalışma yapılıp yapılmadığı ve bu konuda çalışma yoksa gerekçesi sorulmuştur. Ufuk Üniversitesinin 08/05/2019 tarihli, …….. sayılı ve 16/05/2019 tarihli, ……. sayılı cevabi yazısı ekinde yer alan Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığının açıklamalarında; “Öğrenciye, 2018-2019 Yaz Öğretiminde çakışma olmaması, kredi sınırının aşılmaması ve dersin Üniversitemiz bünyesinde açılması koşuluyla, iki kredilik dersin ücret alınmadan verilmesi” şeklindeki dostane çözüm önerisi üzerine, başvurana telefon yoluyla ulaşılarak bilgi verilmiş ve bu haliyle yapılan dostane çözüm önerisine iştirak edip etmediği sorulmuş, başvuran ……………….’in, dostane çözümü kabul ettiği görülmüştür. Başvuran, Kurumumuza 18/07/2019 tarihinde gönderdiği yazılı beyanında; “2018-2019 güz dönemi ders seçimleri sırasında not ortalamamın yanlış hesaplanmasından dolayı almam gereken fakat alamadığım dersimi yaz okulunda ücretsiz ve kredi hakkımdan düşürülmeden alabilmek için dekanlığa yazdığım dilekçeden olumlu bir cevap alamadım. Bunun üzerine 14/3/2019 tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundum. Yaptığım başvuru üzerine okulum Kamu Denetçiliği Kurumu aracılığı ile dostane bir çözüm önerisinde bulundu. Dönem içerisinde alamadığım dersimi yaz okulunda açılması durumunda herhangi bir ücret ödemeden alabileceğim konusunda bir çözüm önerisinde bulundu. Okulumun yapmış olduğu dostane çözüm önerisini kabul ediyorum.” şeklindeki ifadeleri ile durumu yinelediği anlaşılmıştır. Böylelikle başvuruya konu talebin dostane çözüm yoluyla ilgili idare tarafından yerine getirildiği tespit edilmiştir.

 

III. KARAR

 

5. Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde Kurumumuzun girişimleriyle başvuruya konu talebin dostane çözüm sağlanarak ilgili idare tarafından yerine getirildiği tespit edilerek Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilmesine ve kararın başvuran ile birlikte Ufuk Üniversitesi Rektörlüğü’ne de iletilmesine karar verildi. (¤¤)

 

 


Full & Egal Universal Law Academy