Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6328 S. K. m. 5) (Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI:

BAŞVURU NO: 2019/10330

KARAR TARİHİ: 15/08/2019

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Vergi Dairesi Müdürlüğüne takipli olarak aktarılan kredi borcunun yeniden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aktarılması ve haksız olarak işletilen faizin silinmesi talebi hakkındadır.

 

BAŞVURU TARİHİ: 22/05/2019

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1) Kurumumuza yapılan 2019/…… sayılı şikâyet başvurusunda, ……… özetle:

 

1.1. Üniversitede öğrenim görmekte iken, 2014 yılı Ocak ayında Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan geri ödemeli öğrenim kredisi almaya başladığını; 2017 yılı Ocak ayında mezun olmasının ardından, almakta olduğu kredinin kesildiğini;

 

1.2. Kredi Sözleşmesi gereği normalde 24 ay sonra ödemeye başlaması gereken kredi borcunun sehven 18 ay sonra ve bilgisi dışında sisteme yansıtıldığını; bilgisi olmadığından ödeme yapamadığı için, borcun ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğüne takipli olarak aktarıldığını; kendisinin ise bu durumdan, borcunu ödemek için 2019 yılı Şubat ayında sisteme giriş yaptığı sırada haberdar olduğunu;

 

1.3. Kredi ve Yurtlar Kurumu kurumsal müşteri temsilcileriyle durumu paylaştığını; onların ise kendisine mezuniyet tarihini gösteren ek bir dilekçe yazarak Ankara’daki Daire Başkanlığına göndermesi gerektiğini ifade ettiklerini;

 

1.4. Bunun üzerine, istenilen evrakı ilgili idareye gönderdiğini; fakat 3 ay olmasına karşın yanlışın düzeltilmesi bir yana, sistemin güncellenmesi bahanesiyle dilekçesine cevap dahi verilmediğini; borcun yapılan yanlışlıkla Vergi Dairesine aktarılmasından dolayı her geçen gün haksız olarak faiz işletildiğini;

 

Belirtmiş ve gerekli düzeltmenin yapılmasını (borcun yeniden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aktarılarak işletilen faizin silinmesini) talep etmiştir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3) 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27’nci maddesinin ikinci fıkrasında, şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verilerek inceleme ve araştırmanın sonlandırılacağı; aynı şekilde “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde, şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükme bağlanmıştır.

 

4) Başvuruya ilişkin Kurumumuzca yürütülen inceleme sürecinde;

 

4.1. İdare ile vatandaşlar arasındaki sorunları en hızlı ve etkin şekilde, mümkünse de dostane yolla çözmeye çalışan Kurumumuz tarafından, ilgili idare ile zaman kaybetmeksizin temasa geçilmiş; bu kapsamda, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanı ve söz konusu Dairede görevli Şube Müdürü ile yapılan görüşmelerden, başvuranın dilekçesinin Bakanlık Komisyon Değerlendirme Birimine sunulduğu ve idarenin şikâyet konusu hakkında dostane çözüm yoluna gitmek istediği öğrenilmiştir.

 

4.2. Bunun üzerine, ilgili idareden, Kurumumuza şifahen verilen bu bilgilerin, diğer ifadeyle kişinin şikâyet konusuna çözüm sağlanacağı/sağlandığı hususunun, başvurana iletilmek üzere Kurumumuza yazılı olarak da bildirilmesi istenmiştir. Temasa geçilen Şube Müdürü ise, daha önce Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne karşı yapılan başka bir şikâyet başvurusunun dostane çözüm süreci kapsamında Kurumumuza gönderdikleri resmi yazının benzerini adı geçen başvuran için de hazırlayarak Kurumumuza en kısa sürede ileteceklerini belirterek, bu süre zarfında şikâyet dilekçesinin bir örneğinin de kendilerine iletilmesini istemiştir. Diğer yandan, ilgili idarenin talebi üzerine söz konusu dilekçe ve ekleri vakit kaybetmeksizin (aynı gün içinde) ilgili idareye iletilmiş olmasına rağmen, sonrasında ilgili idareden belirtilen kapsamda herhangi bir yazılı dönüş alınamamıştır.

 

4.3. Bunun üzerine, ilgili idareye muhatap olarak, Kurumumuzca resmi bir yazı hazırlanmış; diğer yandan, ilgili idare başka bir başvurana ait 2019/….. sayılı şikâyet hakkında Kurumumuza gönderdiği E.781640 sayılı cevabi yazısında, …………. durumu hakkında da Kurumumuza bilgi sunduğundan, hazırlanan yazının gönderimi iptal edilmiştir.

 

4.4. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, ………. sayılı resmi yazı ile Kurumumuza “Bakanlığımızdan …….. kredi numarası ile öğrenim kredisi alan ve Kamu Denetçiliği kurumuna 2019/…… sayılı şikayet başvurusunda bulunan …………. ve … kredi numarası ile öğrenim kredisi alan ve Kamu Denetçiliği Kurumuna 2019/9541 sayılı şikayet başvurusunda bulunan … isimli öğrencilerin durumu incelenmiş olup, öğrencilerin zamanında başvuru yaptıkları ancak sistemsel işlem yapılamadığı görülmüştür. Ancak yeni yazılım işlemleri devam ettiğinden henüz işlemler sonuçlandırılamamaktadır. Sıkıntının giderilmesi durumunda düzeltmeler yapılarak, ilgililere bilahare bilgi verilecektir.” şeklinde cevap vermiş olup; ilgili idarenin Kurumumuza şifahen verdiği bilgiler ile E.781640 sayılı resmi yazısında yer alan ifadeleri birlikte değerlendirildiğinde, şikâyet konusu hakkında bu aşamada Dostane Çözüm Kararı verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

III. KARAR

 

5) Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; ……….. adlı başvuranın şikâyet konusunun çözüme kavuşturulacağı (“düzeltmelerin yapılacağı”) hususu, ilgili idare olan Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından bilâ tarihli ve ………. sayılı resmi yazı ile Kurumumuza bildirilmiş olduğundan, başvuru hakkında ilgili Yönetmeliğin 27’nci maddesinin ikinci fıkrası ile 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilmesine;

 

6) İşbu Kararın, konunun takibinin yapılması için başvuran ile birlikte GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI’NA iletilmesine karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy