Kamu Denetçiliği Kurumu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik m. 27, 33/A)

 

SAYI: 86171061-101.07.07-E.8132

BAŞVURU NO: 2018/273

KARAR TARİHİ: 11/05/2018

 

DOSTANE ÇÖZÜM KARARI

 

BAŞVURAN:

 

BAŞVURAN VEKİLİ / TEMSİLCİSİ:

 

BAŞVURUYA KONU İDARE: Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü

 

BAŞVURUNUN KONUSU: Kopya gerekçesiyle iptal edilen sınavlarının geçerli sayılması talebi hakkında

 

BAŞVURU TARİHİ: 9.1.2018

 

I. BAŞVURUNUN KONUSU

 

1 Kurumumuza 09/01/2018 tarihinde müvekkili adına müracaatta bulunan Avukat …, müvekkili …’nin; Anadolu Üniversitesi Açıöğretim Fakültesi’nde yükseköğrenimini sürdürdüğünü, 2017-2018 eğitim öğretim yılı Açıköğretim Programları güz dönemi sınavlarına … numaralı salonda 20. Sırada SOS319U - Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, ÇEK405U - Sosyal Güvenlik, SHZ203U - Yaşlı ve Hasta Bakım Hizmetleri, TAR201U Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri 1. Ara sınavına girdiğini, ancak sınav sonuçları açıklandığında sınavlarının kural ihlali nedeniyle geçersiz sayıldığını öğrendiklerini, müvekkilinin sınavın geçersiz sayılmasını gerektirecek herhangi bir tutum ve davranış içerisinde bulunmadığını belirterek, müvekkilinin sınavlarının geçerli sayılmasını talep etmektedir.

 

II. BAŞVURUNUN İNCELENMESİ VE DOSTANE ÇÖZÜM SÜRECİ

 

2) 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında, Kamu Denetçiliği Kurumunun, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olduğu düzenlenmiştir.

 

3) 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği

Kurumu Kanununun Uygulanmasına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Şikâyete konu talebin idarece yerine getirilmesi” başlıklı 27 nci maddesinin birinci fıkrasında inceleme ve araştırma devam ederken Kamu Denetçiliği Kurumunun tarafları dostane çözüme davet edebileceği, ikinci fıkrasında şikâyete konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı vererek inceleme ve araştırmasını sonlandıracağı, “Dostane çözüm kararı” başlıklı 33/A maddesinde

 

şikâyet konusu talebin ilgili idare tarafından yerine getirilmesi veya şikâyetin çözüme kavuşturulduğunun taraflarca Kuruma bildirilmesi hâlinde dostane çözüm kararı verileceği hükmüne yer verilmiştir.

 

4) Bu doğrultuda başvuru dilekçe ve ekleri incelenmiş, başvuranın iddialarıyla ilgili olarak, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nden 07/03/2018 tarih ve 3716 sayılı yazı ile bilgi ve belge talep edilmiştir. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, başvuran hakkındaki, tüm bilgi ve belgeleri 15/03/2018 tarih ve 34303 sayılı yazısıyla Kurumumuza ulaştırmıştır. Bu bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde, başvuranın 2017-2018 öğretim yılı 25-26 Kasım 2017 tarihlerinde yapılan Güz Dönemi ara sınavlarında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 12/2 maddesi gerekçe gösterilerek, toplu kopya, bireysel kopya ve sınav kuralı ihlali yapan ve sınav düzenini bozan öğrenci hüviyetine sokularak sınavının geçersiz sayıldığı bildirilmiştir.

 

4.1)Ancak, yapılan detaylı inceleme ve araştırma neticesinde; başvuranın girmiş olduğu sınavda salon görevlilerince başvurana yönelik herhangi bir tutanak tutulmadığı, dolayısıyla idare tarafından başvuranın sınav başlangıcından sonuna kadar kuralları aksattığına dair somut bir bilgi ve belge sunulamadığı, aksine sınavın gerçekleştirildiği 26/11/2017 tarihinden çok sonra 04/12/2017 tarihinde tutulan sınav tutanağı formuyla, sınav anında tutulan herhangi bir belge olmadan sınav komisyonunca alınan kararla öğrencinin sınavının iptaline karar verildiği anlaşılmıştır. Ayrıca, söz konusu sınavda görev alan sınav görevlilerinin görevlerini tam manasıyla yapmadıklarından aynı komisyonca uyarılmalarına karar verildiği de görülmüştür. Kurumumuzca gerçekleştirilen incelemeden sonra Anadolu Üniversitesi yetkilileri ile görüşme yapılarak; başvuranın sınavının geçersiz sayılmasına yönelik tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, öğrenciye ait sınav evrakının yeniden incelenmesi ve idarece yeni bir işlem tesis edilmesi gerektiği hususları aktarılmıştır. Kurumumuzca yapılan bu tespitlerin sonucunda söz konusu idare yetkilileri 12/04/2018 tarih ve 40342 sayılı yazıyla 26 Kasım 217 günü saat 14:00 ‘te yapılan sınava ilişkin başvurucuya ait sınav soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının değerlendirilmesinde sehven yapılan işlemin düzeltilerek öğrenciye ait notların sisteme yüklendiği bildirilmiştir. Diğer taraftan başvurucunun bizzat kendisinin 10/05/2018 tarihinde göndermiş olduğu ek dilekçede; 26 Kasım 2017 tarihli vize sonuçlarının kural ihlali sebebiyle geçersiz sayılmasıyla ilgili başvurusunun idarece olumlu sonuçlandırılarak çözüme kavuşturulduğunu belirttiği görülmüştür. Dolayısıyla Kurumumuzun girişimleriyle idarenin başvuranın talepleriyle ilgili tüm işlemleri gerçekleştirdiğinden ve yukarıda zikredilen mevzuat gereğince başvuruya ilişkin inceleme ve araştırmanın sonlandırılmasına karar verilmiştir.

 

III. KARAR

 

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde başvuruya konu talebin ilgili idare tarafından yerine getirildiği anlaşıldığından Yönetmeliğin 33/A maddesi gereğince DOSTANE ÇÖZÜM kararı verilerek, kararın başvurana ve Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne tebliğine kesin olarak karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy